2012 års ”journalistik”


Ibland är Aftonbladet en riktigt rolig tidning, men roligheten kan faktiskt bestå i det faktum att de inte längre har råd att hålla sig med riktiga journalister, i så fall är det förstås tragiskt.

AB: ”Bankerna gör supervinster på sina kunder men boräntorna förblir skyhöga. Nu går finansminister Anders Borg (M) till ny attack mot bankjättarna. – Jag tycker att det är provocerande, säger han.

Reporäntan sänktes ytterligare i december och i nästa vecka kan den falla ännu mer. Bankernas egna räntekostnader har sjunkit markant sedan slutet av 2011. Lägg där till att bostadsobligationer, som finansierar bankernas utlåning, har fallit sedan ett år tillbaka. Utvecklingen borde vara drömmen för bankernas bolånekunder – men de har inte fått någon större del av kakan. Tvärtom fortsätter storbankerna öka sina räntepåslag på bolån.”

Att Anders Borg ”går till attack mot bankerna” är nog något av det fånigaste jag har läst på länge. Vår finansminister behöver verkligen inte gå till attack, han är faktiskt finansminister och har en mycket stor möjlighet att påverka situationen. Exempelvis skulle han kunna se till att lagstifta när det gäller bankernas frihet att sätta räntenivåerna själva på bolånen. Alliansen har faktiskt den möjligheten, och skulle oppositionen sätta sig på tvären så står alltid socialdemokratin tjänstvilligt till hands.

Men Borg gör ingenting av detta eftersom han tycker att det är bra att bankernas ägare tjänar miljarder på den uppkomna situationen, det är helt enkelt grunden för den ekonomiska politik som Anders Borg vill föra. Att tidningen väljer bort rubriken ”Anders Borg göder bankjättarna” är bara ett resultat av frånvaro av kritik från tidningens sida. Man hjälper hellre till genom att aktivt maskera den samhällsförändring som moderaterna är på väg att skapa, en förändring som bland annat får till följd att pensionsåldern måste ökas med tio år som jag skrev tidigare idag. För övrigt tror jag att en del av de insparade pensionspengarna ska användas till skattesänkningar för de högavlönade..

it Andra om: , , , , , , , ab1 dn1 svt sr1 svd1 ex


10 svar till “2012 års ”journalistik””

 1. Det är nog inte säkert att Borg i och för sig tycker att det är ”bra” med dessa orimliga vinster som bankägarna gör. Men som den sanne nyliberal han är ifrågasätter han inte huvudtesen : staten ska bestämma så lite som möjligt, ”marknaden” ska sköta sig själv – även när den missköter sig. Därför lär det knappast uppkomma något sådant lagförslag från nuvarande regering.

 2. Sambandet mellan ord och handling är något som Borg, Reinfeldt och de övriga högerministrarna i alliansen inte tycks se. Det ger oss en bild av en falsk och icke trovärdig regering.

 3. […] Jag själv, och många med mig, undrar förstås vad de rödgröna ska göra åt Alliansens totala omformning av det vi har kallat ”Välfärdssamhället” till att bli ett samhälle där ungdomsarbetslösheten är rekordstor och pensionsåldern ska öka till sjuttiofem år. Det i ett samhälle där bankernas vinter stiger till multi- miljardnivåer. […]

 4. Regeringen gör detta med en urverksliknande regelbundenhet. Antingen är det Borg eller något annat ansvarigt statsråd som går ut och ”attackerar” höga vinstuttag, bonusar, skatteflyktsupplägg, etc.

  Inte bara Aftonbladet rapporterar om det så där. Både medierna och regeringen vet att det är populär läsning. Men jag undrar om inte folk börjar genomskåda det nu. Särskilt Borg har ”rasat” mot bankerna lite för många gånger.

  • Jag noterar att Alliansfritt Sverige håller koll på statistiken: Borg har rasat mot bankerna inte mindre än 16 gånger. Med tanke på folks höga tilltro till hans allmänna förmåga får man säga att just det här inte verkar vara hans starkaste sida.

 5. Det är pedagogik! Under 1990-talet sade de ju alldeles öppet att ljuga till allmänheten var lika med att ”framställa något pedagogiskt”. Det är samma sak som i att sälja ett sedan första början löntagarfientligt parti som ”nya arbetarpartiet”, som när dagens ålderdomliga fördelningspolitik (allt åt de rika, utom ansvar och skyldigheter) såldes som ”nytt och modernt”, vilket ju medierna i åratal trumpetade om Bildts ”enda vägens” politik som ledde in i EU, eller när de nu framställer näringslivspamparnas gamla krav på groteskt höjd pensionsålder (snarare avskaffad pension) som ”ett kärt önskemål, något som många drömmer om”. En för den stora majoriteten vedervärdig politik kan väl bara presenteras offentligt om den döljs bakom en tjock ridå av lögner.

 6. När Borg inte kritiserar bankerna är han ute och jagar älg tillsammans med bankdirektörerna. De nya floskelmoderaterna är dagens hästhandlare.

 7. Varför, (s)? Varför sålde ni Sveriges största kvällstidning, arbetarnas tidning, till Kapitalet? Idag finns inte längre någon etablerad rikstäckande media som rapporterar sanningen. Allt som trycks idag är propaganda och färgat av korrekturläsare med borgerligt mörkblå glasögon. Journalisterna kanske kan uttrycka sig om sanningen i sina originalartiklar, de måste ändå ”rättas” och godkännas av en, för syftet tillsatt, högerman.