EU är snart ett stort – Konkursbo!


Under alla år som jag har arbetat heltid så har jag utgått ifrån att pensionsåldern är sextiofem år och ingenting annat. Idag har jag fyllt sextiofem och är folkpensionär, men min pension blev betydligt lägre än vad jag hade förväntat mig.

DN: ”I morgon, onsdag, är Fredrik Reinfeldt värd för statsministrarna från de andra nordiska och baltiska länderna samt för premiärminister David Cameron från Storbritannien. De ska bland annat diskutera idéer och förslag kring hur äldre lättare ska kunna ta plats på framtidens arbetsmarknad. Vartannat barn som föds nu väntas leva tills det är hundra år. Enligt Fredrik Reinfeldt är det en stor förändring som medborgare och politiker ännu inte förstått alla konsekvenser av.”

Dessa statsministrar ska samlas för att diskutera idéer och förslag för hur man ska kunna dölja det faktum att samhället inte längre förmår att skrapa ihop de medel som behövs för att hålla de äldre med pengar till livets nödtorft. En given orsak är förstås att mer och mer av nationens inkomster går till annat, bland annat till en växande europeisk union som blir allt dyrare för varje dag som går.

Dessutom ska vi betala massor av miljarder till grekiska banker, ett faktum som visar på de missförhållanden som råder inom EU. Det hette att Grekland skulle vidta vissa åtgärder för att få bidrag, men under det senaste året har det låtit så en gång i månaden, sedan har miljarderna betalats ut och senast i söndags så sade en grekisk minister att man endera dagen skulle gå i konkurs om man inte fick ett multimiljardstöd, och detta trots att man inte hade genomfört de reformer som man hade förbundit sig att göra.

Om vi en gång i månaden, eller varannan månad, ska betala ut hundratals miljarder till en nation som struntar i att genomföra de reformer som man lovat i samband med utbetalningen av européernas skattepengar så vore det väl rimligt att säga – Nu är det stopp. Men så är det inte för nu ska vi dessutom ställa upp och betala hundra miljarder till något som heter Europakten, ett nytt innovativt sätt att stjäla pengar från unionens alla skattebetalare.

Så det är inte konstigt att de äldre nu ska arbeta tio år längre än dem ur tidigare generationer. Får Fredrik Reinfeldt sitta kvar i Rosenbad så blir snart den föreslagna pensionsåldern förflyttad också så att man tvingas arbeta till åttiofem års ålder. Det är möjligen en smart metod för att maskera social nedrustning, för många blir inte så gamla med tanke på hur det ser ut med ökande stress och en allt hårdare arbetsmarknad. Men visst är det lustigt att han talar om en ökad pensionsålder samtidigt som vi har en dramatiskt stegrad ungdomsarbetslöshet?

it Andra om: , , , , , , , , , dn1 svt sr svd1 ex ab1 Läsvärt: annarkia, 1, 2, 3, pepprat, varghjärta, 1, k&å, 1


25 svar till “EU är snart ett stort – Konkursbo!”

  1. På 1900-talet fick vi lära oss att vi själva betalat vår pension, ty den är senarelagd lön. Men nu på 2000-talet sägs aldrig detta. Tvärtom gjordes pensionssystemet om så att detta fördunklades.

    Antingen ljög man på 1900-talet eller så är det någon som snott pengarna.

    • Och det sistnämnda betyder att vi måste arbeta längre. Ptja, de har väl skickats till olika slags ”fonder” som satt sprätt på slantarna i sann nyliberal anda..

    • Javisst, vi har tagit av löneutrymme resp skattemedel för att avsätta medel till pensionerna. På så sätt är det ju uppskjuten lön. Tyvärr verkar det som om vareviga gång man avtalar om att använda medel för något så dröjer det inte länge förrän de är uppätna och glömda, från arbetsgivar- och statslednings håll i alla fall. Detta med uppskjuten lön måste man tjata om och om i alla sammanhang, alla måste göra det alltid. Redan nu är det på väg in i glömskans skrymslen därför förtjänar det att tjatas om.

      Och vad beträffar snott pengarna, ja så verkar det ju oxo vara vilket det talas ännu mindre om, se bara hur miljardena rullar in i EUs svarta hål resp till dem som redan innan hade mycket…

  2. Att folk framöver kommer att behöva jobba längre är ofrånkomligt — men frågan är alltså hur man uppnår det. Att som Reinfeldt (och många före honom) bara prata om en höjd teoretisk pensionsålder är meningslöst. Det är faktiskt lite förvånande att han gör ett så icke-opportunt utspel. Har Schlingmann åkt på långsemester?

    Jämförelsen med ungdomsarbetslösheten är naturligtvis relevant. Det bästa sättet att få folk att arbeta längre måste förstås vara att alla kan få börja jobba tidigare. Men här har Reinfeldt och Moderaterna ett pedagogiskt problem. I deras Sverige går vägen in på arbetsmarknaden via McDonalds, RUT-städjobb och låga ”ungdomslöner”. Det är jobb som knappast bidrar till att höja produktivitet och tillväxt. Den biten verkar få bli 65-plussarnas huvudvärk.

    Men som sagt, det är ett intressant utspel från en snubbe som måste veta att han snart kommer att bli hårt åtgången för sin brist på verkningsfull jobbpolitik. Hur länge tror han att ”arbetslinje”-dimridån ska funka?

    (Den här raden skrev jag bara för att testa redigeringsfunktionen. Snyggt!)

    • Problemet med att sänka ungdomsarbetslösheten är nog att då måste man antagligen börja dra upp politikens heliga ko – LAS. Det är troligtvis mindre upprörande för folk att man rör pensionsåldern för det är inte så svårt att förstå att högre medellivslängd kräver högre pensionsålder.
      LAS däremot är alla indoktrinerade med att det är det bästa som finns trots att storföretagen kan bli av med folk ganska lätt om de vill, trots facket.

      • Vilka alla? Du inkluderat får man väl anta då. Dagens LAS-skrivningar är inte någon naturlag, samtidigt som alternativet till LAS inte per automation är ett borttagande. LAS skulle man kunna stärka på en mängd områden till gagn för arbetstagaren.

  3. Att pensionsåldern blev 65 år var ingen slump, det var medellivslängden när reformen infördes. Nu är medellivslängden ~80 år vilket innebär en stort tryck på pensionssystemet. Jag är själv 40 år och räknar inte med någon pension överhuvudtaget. I ett samhälle där energi är en bristvara, vilket det kommer att vara om några tiotals år, kommer vi alla behöva arbeta för att få mat på bordet.

    • Pensionsåldern sänktes från 67 till 65 med möjlighet att ta ut pension redan vid 61 men med lägre ersättning. Kommer inte ihåg när det ändrades men skulle gissa på 70- eller 80-talet.

      • Jag var lite slarvig. När den allmänna pensionen infördes 1948 var medellivslängden i Sverige ca 70 år. Pensionsåldern var då 67 år. 1976 blev den 65 år för att sedan ändras ytterligare en gång. Den blev då flexibel och kan tas ut någon gång mellan åldrarna 61-67år.

  4. Ja du Jinge du hade tydligen förväntat dig en bättre pension. Om du inte sett Josefssons
    dokumentär kan det vara läge att göra det. Eller be SVT köra den igen. Jag är 46:a som du
    men var väl förberedd.

    Dan Josefsson är varje pensionsbyråkrats våtaste mardröm. Se! Pensionssystemet gick ju att förklara och våra pensioner blev ju rafflande angelägna, rent av livsavgörande.

    http://josefsson.net/dokumentaerer/79-vem-vill-bli-pensionaer-2003.html

  5. Är all logik fullständigt borta i den svenska politiken, hoppas att sunt förnuft kommer tillbaka snarast innan allt hopp är ute, är förvisso själv 80 plus så personligen spelar det kanske mindre roll, men jag kan inte sluta förundras kring dagens politiska hantering och att folk sväljer allt.

  6. Vore det inte bättre att börja med att se till att arbetslösheten skall ner till noll. Har också för mig att medelåldern då yngre kommer ut i arbetslivet blir allt högre, Har för mig att den nu är över 25-år. Sen vore det kanske bra om man kollar in arbetsmiljön, så att människor överhuvudtaget orkar jobba till femtio…

  7. Vi måste kräva att de 250 miljarder som Persson ”lånade” av Våra pensionspengar skall tas upp när stadsskulden redovisas och återbetalas med ränta.

    • Menar du att 250 miljarder inte bokförts annat som ett eget uttag?

      Vi borde nog istället kräva ett dagens usla pensionssystem, som alla partier utom V står bakom, måste göras om. Det läcker som ett såll till finansmarknadens fröjd.

      Men det räcker förstås inte, sysselsättningsgraden måste ökas i landet och inte sänkas, som den gjort och gör med dagens regering politik.

  8. Saken är att vi har redan en över produktion så vi ska inte behöva jobba mer, vad en Reinfeldt säger, så sänk arbetsveckan till 30 timmar och sänk pensions åldern till 60 skulle vara en lösning. Nu frågar folk sig hur det ska vi finansiera detta och svaret är att vi får ungdomar in på arbetsmarknaden och inte behöver leva på socialbidrag. Så vi betalar redan för detta men in andra änden.

  9. En stat kan inte spara på annat vis än att investera för framtiden. ”En individ kan spara och skaffa sig finansiella fodringar på det övriga samhället, på övriga människor – just därför att han är en liten del av ekonomin. Därmed kan han i framtiden evereramed lätthet omvandla köpkraft till tjänster eller varor. Men ett land kan i grunden bara använda sitt sparande till materiella investeringar, till verklig ökning av national-förmögenheten. Det kan ske i form av ökat innehav av broar, skolor, fabriker, vägar och kunskapskapital – kort sagt, i form av reala tillgångar som ökar möjligheten att producera tjänster och varor i framtiden”(Grassman ”kan en nation spara?” 1990).

    PÅ grund av ovanstående faktum kommer Grekland, om landet genomför de ”åtgärder”(besparingar genom sänkta löner, avskedanden och privatiseringar) som trojkan ålägger det inte att kunna betala av sina ”skulder”. Landets ekonomin raseras genom åtgärderna när färre får möjlighet att arbeta och en större del av konsumtionen avstås till förmån för en improduktiv finansiell sektor. Greklands förmåga att i framtiden kunna producera varor och tjänster kommer sålunda att försämras och landet blir ett fattigare land.

    På samma sätt förhåller sig det med de svenska avsättningarna för pension. Denna avstådda konsumtion måste investeras för framtiden i realkapital för att vi som land ska kunna producera de varor och tjänster som framtidens pensionärer kommer att behöva.

    Hur ser då framtiden ut? Jo vi går mot en tid där naturresurser(olja, vissa mineraler, fosfor osv) inte kommer att finnas tillgängliga i samma utsträckning som tidigare. För att kunna säkerställa att Sverige som land ska kunna producera de varor och tjänster som behövs behöver vi idag investera för att kunna klara en sådan framtid. Investeringar i energieffektivisering av t.ex. bostäder transporter,en resurssnålare ekonomi, mer av lokal ekonomi när transporter blir dyrare osv. Även investeringar i socialt kapital är nödvändigt t.ex. utbildning och förtroende.

    Det dummaste vi kan göra (och det vi också gör) är att kasta in avsättningarna på det av omöjliga förväntningar på framtida tillväxt uppblåsta börskasinot. När man byter pengar mot pengar gör man inget av värde för samhället det skapar bara möjligheter för ett fåtal att parasitera på andra.

  10. Det är väl helt klart att vi måste arbeta tills vi är 75 år. Den genomsnittliga livslängden har ju stigit sedan man bestämde att man skulle få pension är man är 65 år. Dessutom med tanke på alla oss som är födda på 40-talet borde pensionsåldern höjas lite till. De av 40-talisterna som redan gått i pension skulle egentligen ställas till hela arbetsmarknadens förfogande omgående. Om inga arbeten skulle dyka upp kunde de i alla fall gå på någon verksamhet och lära sig skriva sin CV. I och för sig finns det bland 65+are vissa som har krämpor av olika slag men klarar man sin egen städning och gräsklippning passar lite Rut-arbete som handen i handsken. Även de som börjar bli dementa skulle klara sådana arbeten. Reinfeldt och Borg har nog allas vårt bästa för sina ögon och de vill förstås inte att man ska hamna i utanförskapet bara för att man fyller 65 år. Fast det gäller inte dem som haft så fina och krävande arbeten som att vara minister och liknande.

  11. Reinfeldt menar naturligtvis inte allvar med 75 år som pensionsgräns, inte ens som en ’teorietisk’ sådan. Vaad han gör är klassisk psykologi då det snart kommer heta att Regeringen kommit fram till att 68-70 är en rimlig gräns och då ska alla känna ’tacksamhet’ mot den Store Ledaren. Detta är vanligt inom företag där man först gör stora varsel och sen slutar det med att betydligt färre väl blir uppsagda och de anställda luras till att de ’vunnit’ något.

    • Nä, han menar naturligtis inte allvar med 75 år. Vad han menar men inte säger är kanske istället att man bör jobba fram tills man stupar och att pensioner är för veklingar och naturligtvis för dem som roffat åt sig så mycket under livets gång att de kan dra sig tillbaka och leva på räntorna. För politiker gäller väl fortfarande möjligheten att pensionera sig vid 50 år eller?

    • Fast problemet är ändå perspektivet. Nu blev Reinfeldt traditionellt moderat igen, och pratade om högre pensionsålder som en fråga om att ”ta sig i hampan”. Individer ska själva ta ansvar för att jobba längre, bland annat genom att byta yrke ”mitt i livet”. Inte ett ord om hur arbetsvillkoren ska utvecklas så att folk verkligen ska orka och vilja göra det.

      Själv undrar jag mest vad det är för yrken han menar är lämpliga att byta till för att orka jobba längre. Vad pratar vi egentligen om? Tidningsbud? Blomsterhandlare? Dalahästtäljare?

      Reinfeldt beskylls ofta, ibland även av moderater, för att ha dålig kontakt med vanliga människors verklighet. Det här är precis som han plötsligt ville säga: ”Ni har alldeles rätt!”

      • Fast man ska nog se det som hans långsiktiga vision. De kommer inte gå till val på frågan, men vinner de valet 2014 så kommer ett lagförslag redan dag ett.