Vad ska (S) göra åt Alliansens omfördelning?


Jag själv, och många med mig, undrar förstås vad de rödgröna ska göra åt Alliansens totala omformning av det vi har kallat ”Välfärdssamhället” till att bli ett samhälle där ungdomsarbetslösheten är rekordstor och pensionsåldern ska öka till sjuttiofem år. Det i ett samhälle där bankernas vinter stiger till multi-
miljardnivåer
.

Ett samhälle där den europeiska unionen tar allt mer av medborgarnas surt förvärvade skattepengar. Det blir inte en lätt uppgift för Stefan Löfven även om han kan luta sig emot Vänsterpartiet. Själv lär han vara mycket positivt inställd till den Europeiska Unionen och den Europakt som nu ska sluka hundra miljarder från de svenska skattebetalarna, det finns således viss anledning att se dystert på framtiden. En ny tid där ordet ”journalistik” fått en helt ny innebörd.

Vi andra, vi som redan har hunnit bli pensionärer, undrar förstås hur lång tid det tar att plocka isär välfärdssamhället till den milda grad att man börjar tala om att återinföra ättestupan. För det allra billigaste för landets alla välbeställda vore ju förstås att knuffa oss gamlingar över kanten, eller möjligen instifta en ny lag som betyder att man interimistiskt upphäver alla pensioner som redan har trätt i kraft för dem som ännu inte uppnått sjuttiofem år enligt prästbetyget. Det innebär antagligen en fara i att skriva det, för nu kanske Borg och hans allianskamrater inspireras när en vänster-
blogg målar en hornprydd gubbe på väggen.

Egentligen borde jag väl gå till PRO här i Haninge idag, jag undrar om de inte brukar samlas på tisdagar för att fika och äta en tårtbit. Men egentligen så är jag inte i behov av tårta, jag är i större behov av något lugnande. Problemet med det är förstås att det är nog hela det svenska folket, men man har ännu inte riktigt förstått vad som är på väg att hända med vårt gamla ”välfärdssamhälle”.

Jag har raljerat några gånger om att vi äldre borde samlas utanför Rosenbad på morgonen varje torsdag. Orsaken är att högerregeringen har sina regeringssammanträden på torsdagsförmiddagarna, och det vore givetvis bra för regeringen att mötas av tio tusen arga pensionärer varje gång de ska gå in och bestämma sig för något som inte gynnar andra än de välbeställda. Problemet med en sådan sak skulle förstås vara säkerheten, man kan ju inte garantera att vissa pensionärer inte har fyllt sina fickor med stenar, en sådan sak skulle ju genast få motsatt effekt.

Men journalisterna skulle förstås jubla, de riktigt svarta rubrikerna skulle dammas av, Pensionärsupplopp skulle det stå i Aftonbladet, sedan skulle deras politiske reporter låta sig intervjuas och meddela att panchisarna är orättvisa mot regeringen, för den har gjort så mycket gott för svenskarna. Det låter som ett absurt påstående, men det är tyvärr sant idag, den uteblivna nådens år 2012.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , svt1 sr1 dn1 svd12 ab12 ex


48 svar till “Vad ska (S) göra åt Alliansens omfördelning?”

 1. ”För det allra billigaste för landets alla välbeställda vore ju förstås att knuffa oss gamlingar över kanten”
  Mig veterligen hör de svenska gamlingarna till bland de rikaste i världen?

 2. Inom vilka yrken orkar man jobba till 75 år?
  Inom politiken möjligen! Men dom kan ju avsluta sin karriär redan vid 50 och sedan leva gott på skyhöga ersättningar!
  Var snäll och förklara logiken i detta, någon.
  Vakna upp, svenska folk!

  • Där finns en anledning till att politiker får bra betalt även om det är den största orsaken till politikerförakt. Bästa exemplet är nog George Washington. Vid USAs första kongress så valde man att presidenten skulle få en lön på 25000 dollar vilket var en ganska stor summa pengar 1789. Washington som redan var förmögen tackade först nej, men blev övertalad av kongressen att tacka ja för att man inte ville sätta en praxis som ledde till att enbart redan förmögna människor skulle kunna bli president. Nu har väl just USA hamnat på avvägar när det gäller just pengar och politiker men grund-idén i sig är fortfarande sund; politiker får bra betalt för att de inte ska behöva bry sig om pengar när de gör sina beslut.

   När det gäller 75-års pensionen så är det väl klart att ingen vill behöva jobba så länge. Helst vill ingen jobba alls och man vill helst ha betalt för att inte göra nånting. Det hade jag inte tackat nej till – men någon måste ju bekosta kalaset annars blir det som Grekland.
   1963 var medellivslängden 73 år. Idag är den 83 och den blir bara högre och högre. Det går liksom inte att folk slutar jobba vid 65 med full pension.

   • Det finns en anledning säger du. Vilken? ”.. för att de inte ska behöva bry sig om pengar när dom gör sina beslut.” Jo jag tackar, det märks!
    Att inte enbart förmögna skulle kunna bli president.??
    Jag talar om vanliga människor, som sliter hela livet med ofta tunga, stressiga jobb! Frågan återstår; vem orkar jobba till 75?
    När man blir äldre får man svårare att hänga med, reflexer osv. Vet inte om jag behöver gå in på hur fysiken och sinnen förändras när man blir äldre?
    ”Helst vill ingen jobba alls…” Det får stå för dig, och säger en hel del om var du står politiskt! Jag är ingen anhängare av bidragsfusket, fusk och orimliga ersättningar inom politiken inte att förglömma.
    Där finns mycket pengar att hämta!
    Obs, man har inte full pension vid 65!

    • Kalebass lägg inte ord i munnen på mig. Jag har inte pratat om bidragsfusk.
     Hade jag kunnat jobba 30h i veckan istället för 40, gå i pension vid 50 och få ut lika mycket som om jag jobbat 40h i veckan och gått i pension vid 65 så hade jag inte tackat nej till det – det hade nog ingen. Det är klart att folk vill få ut så mycket pengar som möjligt för så lite jobb som möjligt men någon måste bekosta kalaset.

     • Ord i munnen..? Du skriver ”Helst vill ingen jobba alls, och man vill helst ha betalt för att inte göra någonting”, och att ”30 tim. istället för 40, gå i pension vid 50..”, osv. Vilka människor tänker så?
      De flesta VILL nog jobba, göra ”rätt för sig”.
      Och hur skulle det gå till utan bidragsfusk?
      Vill gärna tillägga att ALLA arbetsgivare vill inte ha någon som inte hänger med i tempot. Inte heller arbetskamraterna!
      Åldern tar ut sin rätt, hur blir det med arbetsskador/ersättn.?
      Tunga jobb och stress knäcker!

   • Du anser tydligen att det är de grekiska pensionärernas fel att Grekland krisar. Grekerna går i genomsnitt i pension senare än svenskar och andra folk inom EU.Det du skriver om att ingen vill arbeta utan helre få betalt för att göra ingenting, låter för mycket extrem-borgelikt för att komma från någon som själv arbetar/har arbetat. För övrigt är pensionärerna naturligtvis inte en homogen grupp. De är lika klassmässigt delade som resten av befolkningen

   • Att högern alltid tar till exemplet Grekland i sina oreranden… Är det inte lite märkligt? Grekland hade väldigt bra villkor för sin befolkning. Högern tar aldrig upp högerländer som har fallerat. Det vill man inte veta av, för man ser ju bara till sin egen utopi, och dess svagheter sopar man under mattan, och skyller på motståndaren. De egentliga skälen till de sydeuropeiska ländernas, plus Irlands, nedgångar, beror på att dessa länder har varit industriländer med billig arbetskraft som nu konkurreras ut av östasiens nya industriländer med än biligare arbetskraft, kvar blir bara nedlagda fabriker och ett hål i budgeten, för att inte tala om misären för folket. Det är inte vänstern som vill ha billig arbetskraft. Att Reinfeldt o c:o har en annan plan, med sitt orerande om ett längre ”arbetsliv”, än att folk ska få det bra finns det inga tvivel om. Nej det är staten man vill montera ner. Resultatet? Oligopolens diktatur, med en livegen befolkning.

    • Vad har det här med högern att göra? Se den här utredningen från förra året och titta på diagram 3: http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/65/97/a00f46ca.pdf

     Folk lever längre vilket betyder att vi jobbar mindre i förhållandevis till vår pensions-tid och nånstans måste det ju bekostas.

     Att Grekland hade väldigt bra villkor för sin befolkning är nog en del i att landet nu är på väg mot konkurs förövrigt så jag vet inte riktigt vad du vill ha sagt…

     • Väldigt bra pensionsvillkor i Grekland?
      Kan väl knappast vara särskilt bra då det inte avspeglar sig i deras faktiska pensionsålder. Och inte blir det bättre om man också beaktar deras lägre medellivslängd.

      Greklands problem består inte i att de har väldigt bra villkor för sin befolkningen. Sådant nonsens kan man bara komma fram till genom cherry picking.

      • Simsalablunder – Mitt sista stycke var ett svar till Lord ovanför. Det var han som skrev att de har bra villkor i Grekland, och han argumenterade också emot mig, så nu vet jag inte om du argumenterar emot mig eller honom.

     • Greklands problem beror till 99 % av korruption och ovilja att göra rätt för sig, främst genom att man inte betalar skatt. Grekland har haft ett för generöst system men huvudproblemet är inte systemet i sig utan att det varit underfinansierat.

 3. Min dåvarande arbetsgivare skickade hem mig med avtalspension vid 62 års ålder. Med mitt IT-jobb skulle jag ha kunnat arbeta i många år till, är pigg och rask!

  Men frugans jobb i vårdsvängen tär hårt på kroppen, och hon orkar knappast ända till nuvarande pensionsålder vid 65.

  Man borde således ha RÄTT att jobba till 75, men också ha samma RÄTT att pensioneras innan 65. Moroten är som vanligt pengar, det lönar sig ju längre man kan ligga i selen.

  Ättestupan är f.ö en myt, har aldrig funnits enl. historikerna (se Wikipedia).

  • Ättestupan är f.ö en myt, har aldrig funnits enl. historikerna

   Nej jag har oxo hört det, men det satt så jäkla bra i texten tyckte jag… :-)

  • Ättestupan är en myt, att offra de äldre och svagare är inte en myt, det sker dessutom nu, likaväl som det har skett tidigare i historien. Man har redan pratat om att ”släkt och vänner” ska ta hand om gamla och arbetslösa, man har för länge sen slutat drabbas av förvåning när man fortsätter skära ner på resurserna till fattiga, svaga, sjuka och gamla eller när man genom sin utförsäkringspolitik offrar sjuka till död eller fattigdom.

 4. Först måste väl den alarmerande massarbetlösheten lösas genom utbildning inom de yrken som efterfrågas – och de som kommer att behövas i framtiden. Alla orkar inte arbeta fram till 75 år
  Reinfeldts tänkande kan verkligen inte beskrivas som kreativt och förutseende, han är stelbent och tycks ibland vara rent av korkad. En rigid kontrollfreak som styrs av föraktfulla fördomar mot alla vi svenskar som inte tillhör hans klass, täbyadeln.

 5. Kanske dax för det sovande folket att vakna? Men är de svenska folket mentalt efterblivna så är dem det! Det som röstade borgligt för väl skylla sig själva; men jag är rädd för att det här vi ser nu är bara början på det stora rånet. Det är nu när tillgångarna tryter som de rika människorna visar sina rätta ansikten!

 6. ”Det blir inte en lätt uppgift för Stefan Löfven även om han kan luta sig emot Vänsterpartiet.”

  Det är väl just där knuten sitter. Kommer S att kunna luta sig mot V, mot MP, mot båda dessa eller mot något parti på andra sidan blockgränsen? Det enda som kan besvara inläggets frågeställningar är kunskapen om vad för slags konstellationsalternativ som faller ut i slutänden.

  I oppositionsställning kan Löfven inte göra så mycket åt det, annat än att försöka hitta en politisk linje som avskräcker så få som möjligt över hela det ideologiska spannet. Därmed kommer han att beskyllas för att imitera Moderaterna, vilket han möjligen kan stå ut med. Men värre är de slitningar som lär uppkomma innan han lyckas förankra sin linje.

  Om och när sossarnas politiska handlingsplan äntligen börjar ta form finns det bara en sak som är riktigt säker: de kommer att angripas ursinningslöst både från vänster och höger.

  • Såja, nu kom det förväntade påpekandet om att Reinfeldt själv kan gå i pension redan vid 50. Det är Aftonbladet som rabblar siffrorna: 1,7 miljoner första året, därefter 68.000 per månad.

   Hittills måste jag tillstå att jag är mer förbryllad än upprörd över hans utspel. Han måste ju ha insett att reaktionerna skulle bli dessa, och att de ofördelaktiga jämförelserna skulle dras fram. Vad har egentligen tagit åt karl’n?

   Hallå, Löfven! Just nu vore ett metallarbetarperspektiv synnerligen bra tajming!

 7. Läser att pensionsåldern i ”schlarraffen-land” (riksdagshuset) tydligen är 50. Börja höja där då, kompensera för det ”annorlunda” löneläget/icke fysiskt slitsamma arbetsuppgifterna & inför pension först vid 85. Gå före & visa vägen för fölket. Allt börjar hos en själv, visst är det väl så?

 8. Ättestupan kanske föreslås nästa år… Det går ju fort att rasera. Och med tanke på hur mycket, utöver EU-pampars elefantsjuka löner och förmåner, bankernas ständiga fyllning med pengar efter att ”marknaden” (några kapitalister) tömt dem, USAs eviga krig, etc kommer att kosta menigheten, blir vi kanske också tvungna att ”tacksamt” ställa alla eventuella ören vi har i EUs/USAs fria förfogande innan vi ”får den underbara chansen” att ”hjälpas över till en lyckligare värld”. Orden inom citat syftar faktiskt på det hutlösa i att framställa evig arbetsplikt som ”dröm” och ”önskemål” såsom det står i ”mainstream”-blaskorna.

 9. Det är alltid kul att oja sig över att ättestupan kan komma att återinföras. Ättestupan har dock aldrig funnits i verkligheten. Men en kul myt är det.

  Pensionsåldern är faktiskt ett stort problem som inget parti har någon lösning på. När pensionsåldern sattes till 65 levde de flesta inte så mycket längre än så. Idag är det inte så ovanligt med 90-åringar. Samtidigt börjar vi arbeta senare i livet. Hur ska den arbetande generationen i framtiden mäkta med att betala ut pensionerna till en kraftigt växande pensionärsgeneration?

  • Ja du det blir dyrt för högern med gamlingarna, Solsidan kanske tillochmed måste börja betala skatt för sig? Hur ska det sluta? Skall ingen entreprenör gå fri från skatt längre nu när alla ”arbetsskygga” pensioneras innan de döden dött?

 10. Rheinfeldt lider av storhetsvansinne alternativt avsaknad av verklighetsförankring!
  Piskan ska fram igen och denna gång vina över de blivande pensionärernas ”ryggar”. Hot om lägre pension är bara medlet för att nå målet, när villkoren för en ny grupp dikteras, som ska känna sig utanför om knopp, kropp och själ inte orkar. De som kan, vill och önskar är det inga problem för och de ska naturligtvis inte hindras om önskemål/behov finns.
  Vi behöver fler svenskar – uppmuntra/stimulera barnafödandet med bra förmåner till ekonomisk kompensation vid ledighet för detta och se över lagstiftningen som möjliggör föräldraledighet från arbete för båda könen och där inkomstförlust/inkomstskillnader inte ska vara avgörande. Detta frigör arbete, ökar populationen och minskar arbetslösheten.. Ekvationen med få arbetstillfällen, hög ungdoms-/ arbetslöshet, arbeta efter pensionsåldern, lågt barnafödande … går inte ihop! Men piskan den ska fortsätta att vina och vilken grupp står härnäst?
  /Monica

 11. Jag känner knappt någon som har arbetat till 65, nej de flesta pensionärer jag känner ser ut att bli pensionärer runt en ålder på 58 år. Men dessa är personer är från tung industri som stålverk, pappersbruk, gruvor och annan tung tillverknings industri. De få som jag känner som har jobbat till 65 har varit läkare och lärare.

  Att vi ska få en pensions ålder på 75 rimmar illa med att vi ska få ner ungdoms arbetslösheten.

  • Regeringen vet mycket väl om att ingen, (eller mycket få) kommer pensioneras så sent som 75. Detta säger de bara för att ha en ursäkt att sänka pensionerna; ”vadå du _kunde_ ju ha jobbat till 75, eller hur, seså ta nu den här femman och var tyst”

   • Reinfeldts bludder är ett tecken på att pensionsuppgörelsen från 1994 är ohållbar och måste rivas upp. Det sa för övrigt kritikerna redan då, men eftersom den slöts 4 månader innan valet 1994 och gjordes över blockgränsen blev det ingen riktig debatt. Ett typiskt fulspel från politikerna. Samma sak med premiepensionen – politikerna kommer att säga att det är ditt eget fel om den inte förstärker din allmänna pension, ”du har satsat på fel fonder, skyll dig själv”.

 12. Om vi t.ex. slutade att årligen ge summor som 125 miljoner till kungahuset för att de hade turen att lyckas födas i just den familjen med all status, lyx och överflöd som det innebär, så kanske vi istället t.o.m. skulle ha råd att ta hand om våra äldre och även sjuka och svaga – de mest utsatta i samhället. Istället så fortsätter vi att bidra till hus, bröllop, resor och allt för denna familj år efter år, med glada löpsedlar som utropar ”Madde lämnar Sverige – lever lyxliv i Miami med champagne och vänner” På skattebetalarnas bekostnad, glömmer de alltid att skriva.

  Samtidigt så tycker de flesta (folk med högersympatier) att dessa människor är finare och bättre än alla andra. En familj som bara lever på ryggen av alla vanliga människor som jobbar och sliter. Medan samma människor samtidigt ser ned OERHÖRT på alla som är sjukskrivna och menar att dessa personer skulle vara fuskare – folk som inte ens har valt sin situation själva, mår dåligt eller lider av svår sjukdom som gör det omöjligt att arbeta.

  Nu förvägras t.o.m. kroniskt sjuka människor och folk i cancerns slutstadier sjukersättning och folk som har blivit utförsäkrade har t.o.m. tagit sina liv i ren desperation. Så att Madde ska kunna fortsätta åka på sina lyxresor, dricka champagne och ha trevligt med sina vänner. Medan det samtidigt dör barn varje minut i tredje världen bara p.g.a. bristen på mat. Verkligen en bisarr värld vi lever i…:/

  Dagens förslag från vår kära lilla blå statsminister ser jag bara som ett skämt. Liksom hela deras politik i helhet. Tyvärr så är den ju verklighet. Jag var förstagångsväljare i valet 2006 och tyckte redan då att det var ett enormt nederlag att vi fick denna regering. Jag röstade på Socialdemokraterna den gången. Nu har jag insett att jag mera sympatiserar med Vänsterpartiet och kommer rösta på dem i varje val från och med nu.

  Bra blogg! :)

 13. Denna regering håller alltmera på att ta bort välfärdssamhället helt till förmån för minoriteten av höginkomsttagare. Tar från de fattiga och ger till de rika, verkligen så anti Robin Hood man kan komma…Jag anser att det är en mycket skrämmande utveckling och läget oroar mig allt mer för när detta ska sluta.

 14. Redan för 10-15 år sedan kom föraktet mot 50+ medarbetare fram och senare har det accelererat till 60+.

  Visst,det ligger i linje med outsourcing,bemanningsföretag och snabba vinster. Fyll en position billigt=ung och casha in.

  Ingen långsiktighet krävs bara excelmänniskornas kalkylark gäller vecka för vecka…röda siffror = sparka folk eller flytta till Bangla Desh. Gröna siffror=heja heja börsen går upp.(Men vi måste nog omstrukturera inför kommande kriser).

  Men Renfelt hoppas jag har stoppat ut kalkonnacken lite långt nu i sin arrogans. Fortsätt gärna!

  Tyvärr håller nog (S) med.

  *suck*

 15. Jag hade fel, Schlingmann blev svensk medborgare 2007.
  Men ändå kvarstår frågan, hur kunde han som tysk vara så involverad i svensk politik,
  bli kommunikationschef för Moderaterna och 28 september 2006 efterträda Sven Otto Littorin som partisekreterare för Moderaterna?

  • Men jösses vad du är fånig Sara!? Vad menar du egentligen? Ska alla politiker vara födda i Sverige?

   Nu får du faktiskt förklara dig!

   BOR man i Sverige så får man givetvis ägna sig åt politik hur mycket man vill!

   ???

   • Nä,jag varken tror eller tycker att alla politiker ska vara födda i Sverige, inte alls, men om du händelsevis antar att jag är någon slags dold rasist, så är det absolut fel.
    Jag vet att Per Schlingmann inte kunde bli minister i alliansen p.g.a sitt tyska medborgarskap 2006 ,
    och då trodde jag att (eller rättare sagt hoppades jag) han inte heller
    kunde tillåtas vara officiellt så in i helvete inblandad i den politik som styrde Sverige före 2007, året då han blev svensk medborgare.

  • Schlingmann är faktiskt inte tysk. Han är född och uppvuxen i Borås, har suttit i kommunfullmäktige och gjort MUF-karriär där, har studerat i Göteborg och har jobbat i den svenska PR-branschen. Sedan blev han som bekant Moderaternas spin doctor.

   Det tyska medborgarskapet fick han från sin tyske far. Familjebakgrunden är inte offentligt känd, men som jag förstått det stod han pappan närmast.

   En person med utländsk medborgarskap kan ta vilka politiska uppdrag som helst, men kan inte rösta i riksdagsval eller väljas in i riksdagen. För att kunna bli statsråd måste man dessutom ha varit medborgare i minst 10 år.

 16. Han har dubbelt medborgarskap, och för partisekreterarjobbet spelar inte medborgarskap någon roll, han har lika gärna kunnat vara marsian (om det inte är just det han är..)