Lodjursjakten börjar om några dagar

För ett par dagar sedan frågade jag högt, rakt ut i luften, vad Jägarnas riksförbund egentligen vill. Lyssnar man till deras talesmän (lobbyister) så låter det som att de värnar om den svenska naturen och dess mångfald, det är den bild som de vill förmedla till allmänheten, en bild som direkt stöds av ett antal riksdagsledamöter från olika partier.

Vad de ville med vargen vet vi alla idag, de vill utrota vargen för att älg- och rådjursstammen ska få växa fritt. Det är inte vad de säger, för lyssnar man noga till orden så får man bara höra lögner. Samma sak gäller miljöministern, centerpartiets Andreas Carlgren. Han har ljugit i en omfattning som är närmast komisk och skulle man mäta enskilda ministrars förtroende så skulle Carlgrens vara omätbart på grund av för låga värden.

Carlgren ville skjuta bort en massa vargar för att ”rädda arten” som han sade i ett flertal intervjuer. Sedan dess så har han bytt fot ett flertal tillfällen och är idag en av centerpartiets största belastningar. Allmänhetens inställning till Jägarnas riksförbund har också rasat på ett i det närmaste katastrofalt sätt. De flesta såg antagligen denna organisation som en samling män med röda band i mössan, och gärna med en grankvist som bevis för bärarens manbarhet. Idag handlar det mer om mygel och korridorspring hos Riksdagens ledamöter.

Ska jag dra några som helst slutsatser av vad de som kommenterar här uttrycker så låter det närmast som att Jägarkåren består av en samling patologiska mördare som dödar endast för dödandets skull. Saken har inte underlättats ett dugg av att det visar sig att man har riksdagsledamöter på sin lönelista, skjutbana i Riksdagshuset samt gratis utbildning på arbetstid till Jägarexamen. De flesta inser också att brist på egna jaktmarker inte är ett problem för folket i riksdagen, deras respektive kontaktmän inom förbundet ordnar givetvis så att de får följa med på ut älgjakt, eller vad slags jakt de nu vill ägna sig åt.

Vårt vackra rådjur är, precis som älgen, en varelse som finns i ett alltför stort antal eftersom man redan manipulerat den ekologiska balansen. Dessutom är det farligt ur flera perspektiv, det ställer till med mängder av trafikolyckor och varje djur är dessutom hem åt tusentals fästingar. Borrelia och TBE är benämningar som praktiskt taget varje svensk numera känner till, sjukdomar som kan leda till långvarigt lidande och höga kostnader för sjukvården. Det kan även i undantagsfall leda till både invaliditet och död.

Lodjuret, Lynx lynx, är en mycket effektiv rådjursjägare. Om lodjursstammen tilläts växa ut till naturlig storlek så skulle rådjursstammen sjunka högst väsentligt. På längre sikt skulle viltolyckorna minska och även sjukvårdskostnaderna för dem som drabbats av fästingburna sjukdomar.

Samma effekt skulle uppnås om vi tillät vargstammen att växa och satte stopp för de kriminella jägargäng som jagar vargen enligt principen – Skjut, Gräv och Tig. Då skulle älgstammen hållas efter och skadorna som skogsägarna årligen drabbas av skulle sjunka markant. Hur många människor som dör eller invalidiseras i trafikolyckor med älg på årsbasis vet jag inte, men ur samhällsekonomisk synvinkel så skulle samhället gynnas.

Vi kan konstatera att vår miljöminister inte är någon miljöminister, i vart fall om man inte lägger in en diametralt annorlunda definition av vad ämbetet ska ha för mål. Vi kan också slå fast att alla jägare inte är patologiska mördare som enbart vill se blod, människor som drivs av ett begär av att få döda. Med det sagt så är det faktiskt på tiden att vi ser till att det är vi vanliga människor som ska ha makt över balansen i vår natur, inte en lobbyorganisation för jägarkåren, inte heller en miljöminister som inte är något annat än en attrapp, vi måste helt se till att bli av med sittande regering och göra klart för nästa grupp riksdagsledamöter att det är folkflertalets uppfattning som ska gälla, inte olika särintressens.

De rödgröna har därmed en del att leva upp till. Deras ”track record” är inte helt imponerande, men att tiofalt överträffa Anders Carlgren kan knappast vara någon svårighet. Den första mars så startar lodjursjakten. Då ska över två hundra lodjur dödas, om jag förstått saken rätt, ser man till förra årets resultat så blev det en våldsam överskjutning, vilket nu innebär att troligen trehundra djur skjuts.

Jägarna kallar sig ofta för ”naturvänner”. Det jag aldrig har förstått är varför dessa då sprider bly i naturen, för än så länge har väl inte Jägarnas riksförbunds medlemmar övergått till blyfri ammunition?

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , , dn1 svd ab123 t

  17 comments for “Lodjursjakten börjar om några dagar

 1. Kurt
  25 februari, 2010 at 09:05

  Många har upplevt stora problem med den stora rådjursstammen. Med över 30 000 viltolyckor per år orsakade av rådjur, enorma skador i trädgårdar och på växande skog och till det alla fästingar. Men de 400 000 rådjuren orsakar ändå mycket mindre än vad vildsvinen kommer att orsaka. Nu har vi ca 100 000 vildsvin, men Jägareförbundet uppskattar att vi kommer att ha 600 000 vildsvin om några år, det kommer att orsaka mångdubbelt mera skador – ännu ett illegalt experiment av den svenska jägarkåren.

  • 25 februari, 2010 at 09:34

   De skjutglada borde ägna all sin kraft åt vindsvinen, dessutom hyfsat kött vad jag har hört.

   • Sniff
    25 februari, 2010 at 09:58

    Köttet är mums! Bara och veta hur man tillagar det.
    Jägarförbundet borde granskas in på skinnet!
    Rådjuren är ett gissel vi kan inte odla något oskyddat. Totalt orädda. Vi kastar sten på dom då de knappt reagerar på vår närvaro, 6-7 m utan reaktion är inte ovanligt.

    • 25 februari, 2010 at 10:20

     Ja det är trist att särintressen ska styra det naturen själv borde få ta hand om…

  • Christer W
   25 februari, 2010 at 13:56

   Jag trior att rådjuren har minskat högst väsentligt i vinter. Snön och kylan har nog tagit sin tribut rejält, det ligger utsvultna och ihjälfrysna rådjur lite överallt.
   Jag skulle även tro att vildsvinen har decimerats rätt rejält också av snön och kylan. När snödjupet är ca 70 -75 cm så är det i stort sett bara älgen och kronhjort som kan röra sig i det närmast obehindrat.
   Snön är dessutom för lös för varg, räv och lo, den bär inte. Nedersta snöskiktet är isigt och hårt, så förmodligen blir det mycket sork och möss i år.

   Vildsvin är gott, ni kan ju testa vildsvinsfärs i ställe för fläskfärs eller blanda själva med köttfärs.

 2. 25 februari, 2010 at 09:19

  Miljöministern är miljöminister på samma sätt som integrationsministern är integrationsminister dvs. med totalt omvänd agenda mot vad ämbetet egentligen föreskriver att man ska arbeta för.
  ”Integrationsminister” Sabuni är islamofob uti fingespetsarna och hetsar alla möjliga nattsvarta grupperingar genom att se all form av invandring av muslimer som ett problem. Likadant är ”miljöminister” Carlgren en sanslös förespråkare för mänsklig reglering av naturens ekologiska system där vi uppenbarligen i egenskap av människor per automatik har rätten att leka gud precis som vi vill. Skjuta av rådjur om de blir för många istället för att låta lodjuren ta hand om det. Skjuta av älgar om de blir för många istället för att låta vargen ta hand om det. Sno åt oss enorma landområden som tillhör rovdjurens naturliga utbredningsområde för att föda upp renar och i detta område skall varg, lodjur och järv knappt få existera. Det är mycket märkligt. Infrastrukturminister Torstensson har också märkliga prioriteringar där motorvägar och flyg är viktigare än järnvägar, och spårutbyggnad. Vi har en packe nötter i regeringen helt enkelt som kanske egentligen borde genomgå en liten sinnesundersökning ärligt talat…

 3. Gösta Berling
  25 februari, 2010 at 10:49

  Lodjuren är, som rovdjur, givetvis potentiellt farliga men de stryker inte omkring på gårdsplaner och skrämmer människor, som vargar. Rädda lodjursstammen !

 4. Patrik Johansson
  25 februari, 2010 at 14:06

  I Norrbotten springer det ofta renar efter vägarna, speciellt sommaren och hösten då de söker efter grönt efter vägarna och får en luftbris som håller myggen, knotten och bromsarna borta. På vintern så söker sig främst renarna till de vägar som saltas.

  Jag har uppfattat det som att älgarna är smartare och oftast har de bara kutat över vägarna, inte framför bilen som renarna gör.

  Rovdjur har jag däremot aldrig haft problem med under hela mitt liv som norrbottning. Jag har högst mött en räv i skogen, möjligen hört björn men aldrig sett en trots att jag är mycket ute i skogen. Varg, järv och lokatt håller sig undan människor och jag har aldrig sett dessa djur efter vägarna. Dock har jag hört att man ska hålla sig undan Björnen när den kommer ut ur sitt ide på våren, då den behöver kött efter lång fastan men jag har aldrig hört att den skulle ha ätit människor.

  Jag tycker man istället ska hålla efter antalet renar och rådjur. Tycker det är rätt iaktagelse av problemen med dessa (hus)djur Jinge! Speciellt renarna.

  • 25 februari, 2010 at 14:52

   Kul! Jag har sett både Järv, Varg och Lo ute i naturen trots att jag är en person som norrbottningar kallar ”08” :-)

   Men björn har jag inte sett. Å andra sidan har jag alltid sjungit högt då jag vandrat i fjällnära björkskog, hade jag inte gjort det så kanske jag hade fått se björn. Men vid ett tillfälle, ca en kilometer norr om Laxselet i Kaitumälven så tyckte jag att det måste vara en björn jag såg. Men kan man inte vara säker så är det ingen obs. Renar har jag hållit på att kollidera med flera gånger. Men så är det i den trakten. (Mellan Gällivare och Kiruna)

   • Patrik Johansson
    25 februari, 2010 at 21:30

    Tja. Är själv inte i skogen för att främst iakta djuren. Svampplockning, bärplockning, nöjesutflykter, fisketurer. Lo har jag försökt hitta men de är otroligt skygga för folk.

    Har funderat på att gå någon gång och titta på tjäderspel. Men då måste man nog vara morgonmänniska.

    Nu hoppas jag att inte jägarkåren spär på fördomarna om oss norrbottningar ytterligare i Stockholmsområdet. Vad jag uppfattat så finns de värsta varghatarna mer mot dalarna, vet du någonting om det Jinge?

    • 25 februari, 2010 at 22:09

     Bortsett från samerna menar du? Ja, Värmland – Dalarna är väl giftiga områden för Canis lupus gissar jag. Samtidigt så har man undersökt folks inställning där och de flesta vill ha kvar gråben. Men de flesta är ju inte jägare…

 5. Anders O
  25 februari, 2010 at 14:47

  Jag tycker att man skulle återkalla varenda vapenlicens för jaktvapen i landet. Sedan skulle man ha ett antal hundra statliga yrkesjägare, och ska man släppa ut beväpnade amatörer i skogen så ska det vara totalt kontrollerad jakt. Möjligen skulle man kunna tillåta en kvot på 10-15% av de djur som professionella jägare tvingas skjuta. Problemvargar – björnar etc.

  Under den tid det tar för naturen att börja återställas ska absolut ingen jakt få förekomma utom problemdjuren, sedan kan man eventuellt tillåta nöjesjakt igen, men då ska det krävas minst 20 högskolepoäng i adekvata ämnen i jägarexamen. Man kan inte ha en massa beväpnade illitterata varghatare springande lösa i skogen.

  • 25 februari, 2010 at 15:06

   I vart fall måste man utreda hur samhället återtar kontrollen av jägarkåren. Utbildning är ett självklart krav. Som det är nu blir man skrämd, du skulle se vilka jävla tok-kommentarer jag tvingas stryka mellan varven.

 6. Momin
  25 februari, 2010 at 17:30

  Detta är det TREDJE namnet du använder bara på några dagar här. Håll dig till ett och samma namn när du kommenterar! / Jinge

 7. 25 februari, 2010 at 23:13

  Bra att du håller blåslampan igång, jaktfrågan tenderar att falla i glömska under vår och sommar. Det är viktigt att lyfta fram de stora stammarna av rådjur och älg och den samhällsekonomiska aspekten, samt de negativa följderna för naturen när näringskedjan inte är komplett. I tevedebatter och på insändarsidorna dominerar tyvärr den känslomässiga argumentationen, den är inte oviktig men den gagnar sällan vår sak.

 8. Bruno
  26 februari, 2010 at 10:15

  Håller med dig om att man inte kan dra alla jägare över samma kam men, håll med om att det är en smula märkligt att deras företrädare i Jägarnas Riksförbund och diverse jakttidningar driver denna hatiska utrotningskampanj framförallt mot vargen men även de andra rovdjuren. Hur kan man få fortsätta med det? Tala om särintresse! Dessutom äcklas jag som sportfiskare och naturmänniska av deras metoder; grymma fällor, tjyvjakt och vådaskjutna djur. Långt ifrån all naturetik.

  • 26 februari, 2010 at 10:30

   Dessutom äcklas jag som sportfiskare och naturmänniska av deras metoder; grymma fällor, tjyvjakt och vådaskjutna djur. Långt ifrån all naturetik.

   I lodjursjakten ska fällor, som bevisligen skadar lodjuren användas, liksom snöskoter…

Comments are closed.