Detta är historien om en plats kallad Muslandet

Muslandet var en plats där alla små möss hade bott och lekt, fötts och dött. Och de levde på ungefär samma sätt som du och jag.

De hade också ett parlament. Och vart fjärde år hade de ett val. De brukade gå till valurnorna för att avge sina röster. Några av dem fick skjuts till valurnorna. Och de fick en resa för de kommande fyra åren efteråt också. Precis som du och jag. Och varje gång på valdagen brukade alla små möss gå till valurnorna och de brukade välja en regering. En regering som bestod av stora, feta, svarta katter.

Om du nu tycker det är konstigt att möss skulle välja en regering som består av katter så behöver du bara titta på Kanadas historia under senaste 90 åren och du kanske inser att de inte alls var dummare än vad vi är.

Nu säger jag inte att jag har något mot katter. De är trevliga vänner. De skötte sin regering med värdighet. De stiftade bra lagar – det vill säga lagar som var bra för katter. Men de lagar som var bra för katter var inte särskilt bra för möss. En av lagarna sa att mushålen måste vara tillräckligt stora så att en katt kunde få in sin tass. En annan lag sade att möss fick bara färdas med begränsad hastighet – så att en katt kunde få sin frukost utan alltför stor ansträngning.

Alla lagarna var bra lagar. För katter. Men, åh, vad de var hårda för möss. Och livet blev svårare och svårare. Och när mössen inte kunde stå ut med detta längre, beslutade de att något måste göras åt det. Så de gick samlade till valurnorna. De röstade ut de svarta katterna. De valde in vita katter.

Nu hade de vita katterna lagt upp en lysande kampanj. De sa: ”Allt vad Muslandet behöver är mera vision.” De sa: ”Problemet med Muslandet är de runda mushålen som vi har. Om ni väljer in oss i kommer vi att ge er fyrkantiga mushål.” Och det gjorde de. Och de fyrkantiga mushålen var dubbelt så stora som de runda mushålen så att katterna kunde få in båda sina tassar. Och livet var hårdare än någonsin. Och när de inte stod ut längre, röstade de ut de vita katterna och valde in de svarta igen. De valde tillbaka till vita katter. Sedan till svarta katter. De försökte även med hälften svarta katter och hälften vita katter. Och de kallade detta för en

koalition. De fick även en regering som bestod av fläckiga katter som försökte låta som en mus men de åt som en katt.

Ni förstår, mina vänner, problemet var inte med färgen på katten. Problemet var att de var katter. Och eftersom de var katter, brydde de sig av naturen mera om katter i stället för möss.

Då kom det fram en liten mus som hade en idé. Mina vänner, lyssna på den lilla musen med en idé. Och han sa till de andra mössen, ”Lyssna kamrater, varför håller vi på att välja en regering som består av katter? Varför väljer vi inte en regering som består av möss?”

”Åh,” sade de, ”han är en BOLSJEVIK. Lås in honom!”

Så de satte honom i fängelse.

Men jag vill påminna er: att du kan låsa in en mus eller människa, men du kan inte låsa in en idé.

En historia av Tommy Douglas, översättning Mr Biz.

i Andra om: , , , , , , t

[tags]Sagor, Internet, Tommy Douglas, Katter, Möss, Koalitioner, Politik[/tags]

  8 comments for “Detta är historien om en plats kallad Muslandet

 1. Pingback: Joppe
 2. 27 juli, 2009 at 16:19

  Fördelen med dessa små påhittade historier är att man kan hiitta på precis vad som helst… vinkla den, sätta spinn på den… gör precis vad man vill för att få den exakt så man vill ha den.

  Nackdelen är ju då att det man diskuterar är just en påhittad histora, inte verkligheten.

  Frågor som historien inte svarade på…

  1) om man väljer en mus, och musen visar sig vara helt inkompetent till uppgiften och inte ett dugg bättre än katten, vad har detta för implikationer? Vilka skall mössen då välja?

  2) Om det visar sig att man hela tiden valt möss, men att på grund av att mössens förutfattade meningar om de som man har valt, hela tiden kallat dem för ”katter” istället, trots att de är möss, vad innebär detta? Vilka skall mössen då välja?

  Att förakta är lätt och billigt… lättare och billigare än att åta sig att göra jobbet själv.

 3. 27 juli, 2009 at 17:00

  Håller med Joppe: en trevlig tänkvärd berättelse

 4. MX
  27 juli, 2009 at 20:24

  1) Om musen är helt inkompetent på vad katter gör – vilket jag antar är din fruktan – då överlevar mössen.

  2) Är du en lövgroda?

  Tomma Douglas råkar förresten vara Kiefer Sutherlands morfar:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tommy_Douglas

 5. MX
  27 juli, 2009 at 20:46

  – Somliga möss säger att katterna är det bästa som nånsin hänt dom. De har förstås helt fel, men nån ska ju säga det.

  [Fritt efter D. Adams, So Long and Thanks for All the Fish]

 6. Ingmar
  27 juli, 2009 at 22:19

  Haha det ligger mycket i den lilla historien. Katter bryr sig självklart bara om möss i de fall de kan utnyttja och äta dem. Därför ser det ut som det gör här i samhället.

 7. Martin Forsman
  28 juli, 2009 at 16:19

  Klockren film, särskilt slutklämmen: Se upp för den lille mannen med en idé, han måste vara bolsjevik (kommunist). Det är precis på det sättet högerkrafterna i världen ser det. Det är bara de som har den intellektuella kapacitet som krävs för att ’styra’. Tänk hur farligt det vore om man släppte in ’vanliga’ människor ur ’pöbeln’ in i maktens korridorer. Då kanske den korrupta elitistiska marknadskapitalismen skulle vädras ut och ersättas av något samhället i stort gagnas av och hur skulle det gå för världens elit då ?

 8. 29 juli, 2009 at 21:33

  Helt riktigt, politikereliten lever i sin egen värld.
  Att man skulle kalla ngn från arbetsliver för ”bolsjevik” håller jag inte med om – ny demokrati var väl ett bra exempel på invalda ”möss” -eller ?

  /K

Comments are closed.