Israel vs Israel

Många av er minns säkert filmen Welcome to Hebron, en film som känns extra aktuell dessa dagar med anledning av att fyra beväpnade bosättare/ockupanter sköts ihjäl där för några dagar sedan, det som antagligen gav extra rubriker var att en av dessa bosättare var en höggravid kvinna. Några har förnekat att dessa bosättare skulle vara beväpnade, men ingen bosättare i Hebron eller dess närhet vistas utanför bosättningen utan att ha med sig ett eller flera skarpladdade vapen.

Terje Carlsson, som gjorde Welcome to Hebron, har nu gjort en ny film handlar om israeliska fredsaktivister. Den kommer att visas i slutet av september på Doc Lounge och på Hagabion i Göteborg, och i samband med det så kommer den visas på SVT. Exakt sändningstid och kanal är såvitt jag vet inte fastställt ännu. Ett litet smakprov ur filmen visas ovan, och det är nästan så jag känner mig tvingad att åka ner till Sveriges baksida för att se filmen.

DN: ”De fredsförhandlingar som just nu pågår i Washington DC kommer att fortsätta den 14–15 september och därefter ska parterna mötas varannan vecka tills alla frågor är lösta. Det meddelade Vita huset på torsdagskvällen. Några timmar tidigare hade palestiniernas president Mahmoud Abbas och Israel premiärminister Benjamin Netanyahu hållit var sitt tal. Mahmoud Abbas krävde då att Israel omedelbart ska upphöra med byggandet av bosättningar på det man anser vara ockuperad mark.”

Tråkigt nog så kan jag inte känna något som helst hopp om en kommande fred i Mellanöstern i nuläget. Jag har skrivit om orsaken tidigare så jag upprepar mig inte. Men när Barack Obama, Benjamin Netanyahu, Mahmoud Abbas, Jordaniens kung Abdullah II och Egyptens president Hosni Mubarak sätter sig för att förhandla om fred i Mellanöstern så får jag ont i magen. Stackars palestinier, skrev jag igår, och den skrivningen känns fortfarande väldigt aktuell.

Det ska i alla fall bli spännande att se dokumentären om de israeliska fredsaktivisterna. Det är inte speciellt ofta som deras röster hörs ända till vårt nordliga lilla land.

Tidningarna fortsätter att beskriva det som skedde i Hebron som ”mordet på fyra civila israeler”. Orsaken till deras språk-
bruk kan man spekulera om, man kan lika gärna skriva ”mordet på fyra beväpnade bosättare / illegala ockupanter” men det passar väl inte…

it , , , , , , , , , , , , , , , dn12 svd12 ex1 ab12

  7 comments for “Israel vs Israel

Comments are closed.