Stackars Palestina

Nu har Palestinas begravningsfölje samlats för att prata ihop sig om hur man en gång för alltid ska smula sönder palestiniernas möjligheter att bilda en egen stat. Det är Barack Obama, Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas och dessutom de inkommenderade, Jordaniens kung Abdullah II och Egyptens president Hosni Mubarak.

Alla palestinier vet att kung Abdullah helt och enbart går USA:s och Israels ärenden, samma sak gäller diktatorn från Egypten, Hosni Mubarak. Den sistnämnde bygger dessutom en egen mur mot Gaza för att hindra smuggling av förnöden-
heter till de instängda palestinierna. Och eftersom dessa gräver tunnlar under muren så bankas det ner en stålbarriär i marken så att detta omöjliggörs.

Ekot: ”Barack Obama markerade en ny start för fredsproces-
sen i Mellanöstern genom en middag i Vita huset, med fyra middagsgäster som är nyckelspelare för ett eventuellt kom-
mande fredsavtal. Runt bordet fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, palestiniernas president Mahmoud Abbas, liksom Egyptens president Hosni Mubarak och Jordaniens Kung Abdullah. Det gemensamma målet är en tvåstatslösning, sa Obama, och talade om en lösning där palestinier och israeler kan leva i fred och säkerhet sida vid sida.”

Ekot nämner inte att Mubarak och kung Abdullah är amerikanska marionetter och att samtliga dessa får en riklig lön från USA för att göra precis som presidenten säger, något som i högsta grad även gäller quislingen Mahmoud Abbas. Dessa s.k. ”fredssamtal” är skådebröd, man har dem därför att det ska verka som om man faktiskt försöker skapa fred mellan palestinier och israeler, men hade man haft det som mål så skulle ingen av dessa fem herrar tillåtits medverka.

Vare sig Abbas, Mubarak eller Abdullah sitter på något som ens kan liknas vid ett demokratiskt mandat. Obama och Netanyahu har möjligen en starkare förankring, men de saknar vilja att göra något för palestinierna. Mahmoud Abbas lever idag tack vare dessa länders ledare, de har bekostat, beväpnat och tränat den milis som skyddar Mahmoud Abbas från palestinierna. Han skulle inte överleva en minut utan sina USA- och Israeltränade soldater.

Palestina
Klädkoden säger vit eller svart slips…

Häromdagen så sköts fyra beväpnade ockupanter på Västbanken ihjäl, internationell press hävdade att det var Hamas som sköt, men såvitt jag har förstått så är inte gärningsmännen identifierade. Men det lär bli fler stridigheter på Västbanken. De flesta av palestinierna upplever säkerligen att USA och Israel driver dem mot ett stup, ivrigt påhejade av Abbas, Abdullah och Mubarak. Det är en situation som ser ut som ett avsiktligt försök att skapa terrorism, det kan i värsta fall vara just det man önskar för att kunna genomföra en definitiv lösning av Mellanösternkonflikten.

it dn12 svd ex ab1

  20 comments for “Stackars Palestina

 1. Arabist
  2 september, 2010 at 08:51

  Abdullah och Mubarak är inbjudna för att dels bära en del av skulden om Abbas skriver på förfärliga avtal, dels för att bära en del av bördan som blir över. Abdullah kommer att tvingas ta hand om en del palestinier, Mubarak för att skicka in sina män i Gaza för att göra slut på allt som heter mansfolk där och ta över änkor och barn och behandla dem lika illa som ma behandlar sina egna medborgare där dödsmisshandel och våldtäkt är det sättet hans polis kommunicerar med folket medelest.

  Man försöker också få bort blickarna från gasaffärerna som håller på att göra Mubarak till århundradets skämt. Han så gott som skänker bort en stor del av egyptiska gasen till Israel och nu håller elnäten i Egypten på att kollapsa därför att engergin inte räcker till. Mubarak måste nu importera gas och kan få köpa tillbaka gasen han säljer till Israel för en spotstyver, till världsmarknaspris. Israeler är villiga tydligen att köpa gasen billigt från Egypten och sälja den tillbaka samma dag för det tiodubbla priset. I andra hand funderar Mubarak på att tillgodose egyptiernas behov av energi genom att köpa gas från Qatar och Irak.

  Det är faktiskt sant, medan Mubarak ståtar som en statsman på världsarenan förhandlar energidepartementet i Kairo om gasen. Och medan Abdullah ståtar som kung i Washington, törstar jordanierna som får vatten i sina kranar hemma två gånger i veckan så att de kan diska och tvätta. Allt dricksvatten måste de köpa då israelerna tar det mesta av Jordanflodens vatten och ofta släpper till dem lite vatten förorenat med diverse avfall.

 2. KGH
  2 september, 2010 at 10:34

  Kung Abdullah II har en starkare ställning än vad man tror i västvärlden i och med sin hashimitiska härstamning som ger en stor legitimitet, många gör misstaget att räkna bort Jordanien som en marginell småstat men när kungahuset Saud faller så har vi en pretendent till beskyddare av Mecka och Medina i Abdullah. Han kanske är en marionett till USA men betydligt mer sympatisk än saudierna.

  Jag hoppas att det kan bli fred i Mellanöstern men är inte speciellt optimistisk om Obamas möjligheter att lyckas i det här försöket.

  • 2 september, 2010 at 10:55

   Hans hashimitiska härstamning hjälper honom knappast den dagen Jordaniens medborgare får helt klart för sig att han bara går Israels ärenden. Många vet det redan och hans ”äkthet” som muslim hjälper honom inte eftersom han aldrig levt som en sådan. Kanske bekänner han sig till Islam, men hur många muslimer tror på honom?

  • Mariam
   2 september, 2010 at 11:09

   Jag har aldrig i hela mitt liv träffat en enda arab som hyser någon aktning för hashimiterna i Jordanien. Hans släktskap med profeten är bara till nackdel för det är inte många araber som är glada över att profetens släktingar beter sig som svin. Hans fars rykte är nog det sämsta man kan hitta bland araber. Khain, förrädare, är vad han heter, Hussein. Svarta September kommer aldrig att förlåtas och nya dokument och dokumentärer skildrar en kung som gått över lik och till och med förrått araber för israelerna under flera krig. Och det senaste var väl skandalen får något år sedan när det avslöjades att Hussein fick en miljon dollar i månaden av CIA. Hans son har inte en chans.

  • N
   2 september, 2010 at 11:19

   Glöm inte att släktskapet med hashimiterna när hans farfar kung abdullah den förste mördades för förräderi. de enda som idag sjunger abdullah en andres lov är några beduiner i den jordanska öknen och det är dem han räknar med när det gungar. Det är inte för inte som den jordanska armén består till hundra procent av beduiner.

 3. N
  2 september, 2010 at 11:20

  släktskapet inte hjälpte, menar jag

 4. Al-Gharibah
  2 september, 2010 at 11:37

  Släktskapet med profeten hjälper foga i sådana frågor. Det finns tusentals hashimiter i bla. Maghrib och Tunisien och de äkta sådana utnyttjar inte släktskapet för egen vinning. Vi är många araber som inte tror på att kung Abdullah är släkt med profeten utan tror på att han och alla arabiska ledarna är marionetter som går USA:s och Israels ärenden. Vi har ingen aning om deras ursprung/stam heller för att kunna säga att de är araber, och vi vet att de inte praktiserar islam för att kunna säga att de är muslimer. Förresten, kung Abdullah t. ex talar inte flytande arabiska, han bryter.

  • N
   2 september, 2010 at 12:05

   Han kan inte prata över huvudtaget tycker jag. Han bara grimaserar ju.

 5. Thomas
  2 september, 2010 at 11:51

  Lite sent påtänkt, men kanske borde vi hyrt in en palestinsk firma för att bygga den där tunneln under Hallandsåsen. De verkar ha bra erfarenhet av att bygga tunnlar, och låg lön acceptera de säkert också :-)

 6. Nyfiken
  2 september, 2010 at 19:05

  Så gott som alla palestinier önskar att förhandlingarna ska kollapsa , Om förhandlingarna skulle lyckas då kommer det att bli katastrofal följder för det palestinska folket
  Varje fredsavtal som inte uppfyller palestiniernas krav kommer inte att bli godtagbar även om Abbas och Netanyahu skulle lyckas med det

  Netanyahu presenterar sig själv som den bästa försäljaren av en historisk kompromiss , vilka kompromisser han menar vet jag inte
  Varje kompromiss kommer att vara på palestiniernas bekostnad
  Netanyahu sa att det inte kommer att bli något fredsavtal om palestinierna inte erkänner Israel som en judisk stat och det märkliga med detta är att Israel har ett fredsavtal med Egypten och Jordanien men utan att bli erkänd som en judisk stat

  Diskussionerna går för hög varv bland palestinierna , många är oroliga och rädda för att Abbas kommer att sälja Palestina och kommer att böja sig
  Det är en stor risk att han gör det

 7. Patrik/Höken
  2 september, 2010 at 19:10

  Spamfiltret??

 8. 2 september, 2010 at 21:12

  Det förekommer inte att dessa bosättare rör sig utanför sina bosättningar utan att vara kraftigt beväpnade. Det är bara att kolla in hur de ser ut i tätbefolkade städer som Jerusalem. Det finns bosättare som besöker sjukhuset när de är sjuka med en M16 över axeln. Man måste nog vara extremt fanatisk israelälskare om man tror att bosättare i eller utanför Hembron bara skulle ha en nagelfil i fickan…

  Men det vill du låtsas som att du tror?? :-)

  En annan sak är att palestinierna säkerligen är rejält pissed off efter morden på närmare 1400 civila/obeväpnade (!) palestinier i Gaza. Själv anser jag att det är fel att mörda, men proportionerna talar till palestiniernas fördel, tycker du inte?

  • Erik Söderström
   2 september, 2010 at 21:29

   Hur fan kan man vara så korkad att man tror att bosättare i Hebron sticker ut och åker bil obeväpnade?

   Snacka om blåögd…

   • 2 september, 2010 at 21:30

    Bry dig inte. israelkramare är inte helt välsorterade å huvudets vägnar alla gånger. Eller så är det bara troll som är i farten, elda halmgubbar du vet… :-)

 9. 3 september, 2010 at 00:31

  Undrar hur Israles Endlösung ser ut? Ein palestinienfrei Israel?

  • Erik D
   3 september, 2010 at 11:29

   Den slutgiltiga ”lösning” som de flesta israeliska politiker är överens om bygger på följande idéer:

   1) Maximalt med land, minimalt med araber. Israels gränser måste konstrueras så att eventuella kvarvarande palestinier är och förblir en tydlig minoritet. De flesta ställer sig dessutom bakom olika idéer om att minska den palestinska minoriteten, från tvångsfördrivningar till skapande av ekonomiska incitament för ”frivillig” utvandring.

   2) Stora palestinska befolkningscentra såsom Nablus, Jenin och Gazaremsan kan inte ingå i den judiska staten, utan måste förvaltas antingen av någon vänskapligt sinnad grannregim, eller av palestinska samarbetsmän (om dessa sedan vill kalla sina bantustaner för en stat är underordnat).

   3) Den palestinska minoriteten inne i Israel får inte tillåtas uppnå någon politisk makt av betydelse. Idag har de rösträtt, men diskrimineras och trycks ned på alla upptänkliga sätt. Förtrycket, liksom kraven på att de skall fråntas sina demokratiska rättigheter har dessutom ökat markant i och med att den politiska organiseringen bland palestinierna i Israel har ökat.

   Majoriteten av israelerna, inklusive nästan alla politiska ledare, har insett att man inte kommer att kunna direkt ockupera hela det historiska Palestina. Sharons omsvängning till förmån för ” unilateral disengagement” byggde på just denna insikt. Man vill kolsolidera sin stat på så stort område som möjilgt, med en stabil judisk majoritet, och samtidigt försäkra sig om att resterna inte bildar en självständig politisk enhet som på något sätt kan utgöra ett hot mot sina egna intressen. I detta ljus skall också de nyss startade ”förhandlingarna” ses. Israel har i Abbas sin kollaboratör, de hoppas att på sikt få honom eller någon annan ur hans gäng att administera en ”stat” på en mindre del av Västbanken, och därmed begrava frågan om palestiniernas rättigheter för gott.

   Men de misstar sig. Palestinierna kommer aldrig att låta sig luras att ge upp sina rättigheter, oavsett hur mycket politisk cirkus Netanyahu, Abbas och Obama ställer till med.

 10. Kamrat 4%
  3 september, 2010 at 04:19

  Jag håller med, palestinierna har ett helvete när de tvingas bli lydiga under en kolonialmakt stödd av en ännu större kolonialmakt. Utvecklingen går åt hel fel håll.

 11. Erik D
  3 september, 2010 at 04:57

  Det finns inte en chans i världen att förhandlingarna kommer att leda till något annat än ord. Kanske någon diplomatisk förveckling, kanske något dokument i stil med ”vägkartan”, men aldrig någon överenskommelse med konkreta förpliktelser för parterna.

  Alla vet att Netanyahu aldrig kommer att erbjuda någonting som palestinierna kan acceptera. Inte för att Abbas inte skulle vilja, utan för att han vet att han är rökt om han säljer sig. Om han ger upp Jerusalem eller rätten till återvändande (eller något annat av Israels alla absurda krav, typ att en palestinsk stat inte skall kontrollera sina egna gränser) så kommer inga CIA- och israeltränade benknäckare i världen att kunna skydda honom och hans quislingregim från sitt folks vrede.

  Vad gäller Netanyahu är han knappast ens intresserad av att nå en lösning. Glöm inte att det är samme Netanyahu som inför bosättare skröt om hur han på den tiden hade saboterat Osloprocessen. Videon finns på Youtube, sök på Netanyahu och Oslo.

 12. Pingback: Mason
 13. åggepågge
  3 september, 2010 at 14:26

  Jag kan tänka mig att USA pressar igenom ett avtal med utropandet av en ”självständig” palestinsk stat som slutkläm. det skulle nämnligen kunna utformas på ett sådant sätt att USA:s, EU:s, Israels och Fatahförrädarnas intressen tillgodoses utan att något väsentligt egentligen ändras.
  Min gissning är att de territorier som i Osloavtalen benämns ”B” överförs till ”A”-kvoten medan så gott som hela ”C”-området inkorporeras i Israel – dvs att den redan genomförda inkorporeringen ges internationell sanktion. Både A och B utgör idag 20% av Västbanken. Den slutliga lösningen skulle alltså kunna bli en palestinsk bantustan på 40% av Västbanken genom överlämnandet av den handfull territoriella öar det är frågan om till Palestinian Authority´s fulla ansvar. Till PA som naturligtvis ingår 50/11 avtal med Storebror Israel.
  Eftersom varken vatten, avlopp, elektricitet eller vägar kan dras utan Israels godkännande och medverkan – se vilken karta som helst – eller någon export eller import mellan enklaverna eller omvärlden genomföras liksom finansiella transaktioner så är uttrycket Självständig Palestinsk Stat ett hån mot allt mänskligt språkbruk.
  Det är så de vill ha det !

Comments are closed.