Flyktingbarnen i Fängelse?

Till min förfäran läser jag i tidningen Runt i Krim att den gamla fångvårdsanstalten Viskan strax nordväst om Sundsvall even-
tuellt ska bli en förläggning för ensamkom-
mande flyktingbarn.

Dagbladet: ”Den nedlagda anstalten i Viskan skulle kunna bli en av Migrationsverkets nya slussar för ensamkommande barn och ungdomar från utlandet. Förslaget har förankrats på länsnivå, och Migrationsverket är tillfrågade.
– Men vi måste samarbeta med Sundsvalls kommun i så fall, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson. Lokalerna som står öde i Viskan skulle fungera utmärkt som boende för ensamkommande barn och ungdomar från utlandet i avvaktan på utslussning.”

Visserligen kommer inte bilden från Viskan, men det är ett fängelse som ligger undanskymd strax bredvid Sveriges geografiska mittpunkt, en plats ingärdad av höga taggtrådsförsedda stängsel. Jag har varit på Viskan och det är en plats som kan ge de mest förhärdade rejäla obehagskänslor. Men det är klart, vill man hålla dessa ungdomar avskilda från omvärlden så är det ett perfekt ställe. Dessutom så visar det ju tydligt på vilken sorts migrationspolitik som höger-
regeringen för.

En annan effekt är givetvis att ungdomar som lyckats fly från sina krigshärjade hemländer inte ska inbilla sig att lilla Sverige med sina demokratiska traditioner tar emot dessa flyktingar med en utsträckt hand. Man tar emot dem i en för ändamålet anpassad fångvårdsanstalt.

Nu ska dessutom Obama ta hem Guantanamofångarna till ett nybyggt fängelse i USA skriver tidningarna. Men den fängelsevistelsen blir inte mer laglig än den på Kuba…

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn svd t

  15 comments for “Flyktingbarnen i Fängelse?

 1. DickeFix
  16 december, 2009 at 14:15

  Enligt DN-artikeln om Guantanamofångarna du länkade till:
  ”Kvar blir då färre än 100 män, bland dem några som ska ställas inför militär eller civil domstol och andra som förblir inlåsta på obestämd tid. De sistnämnda anses alltför farliga att frige men kan inte rannsakas då bevisen mot dem är så svaga.”

  Jo, det verkar ju en betryggande rättssäkerhet! Undrar vilken rättsinstans som ”anser” att vissa människor ska låsas in på obestämd tid utan rannsakning p.g.a. bevisen är för svaga…

 2. Hannes
  16 december, 2009 at 14:32

  Håller inte svenska fängelser generellt ganska hög standard? Tomma lokaler ger ofta väldigt stora (och meningslösa) utgifter, så det vore väl bra om man kunde använda dem till något som det finns behov för? Bara för att byggnaden i fråga HAR använts som ett fängelse, så betyder det nog inte att man ska behålla taggtråden och fönstergallren, hålla barnen inlåsta dygnet runt, etc…

  • Hannes
   16 december, 2009 at 14:34

   Tillägg: jag vet naturligtvis inte hur det ligger till med lokalerna i just det här enskilda fallet. Om det är så att de håller väldigt låg standard och inger en stark ”fängelsekänsla” även efter att det fängelsetypiska plockats bort, så menar jag givetvis inte vad jag skrev.

 3. Kurt
  16 december, 2009 at 14:59

  Kunde man inte skicka de styrande i Vellinge dit i stället?

  • svensk
   16 december, 2009 at 15:52

   Bättre du och andra PK-medlöpare skickas dit väl. Vellinge är den enda kommunen som inte spräcker budget. Vi som bor i Malmö måste svälta och det finns hela 2 öppna förskolor som är öppna några timmar på morgonen för barn. Bara i Lund som är en pyttehåla jämfört med Malmö finns 3 förskolor som är öppna betydligt mycket mer.

   Vården i Malmö är rena skojeriet/lotteri. Har du sett nedskräpningen på gatorna och i kanalen. Det borde du stå och plocka upp din skit. Det är ju delvis ditt fel att det ser ut så. Ut och jobba med dig din avträdeslatmask.

   – – – –

   Jag (Jinge) släpper fram en av de kommentarer som jag vanligen avvisar, skriven av en av Bredbandsbolagets kunder kl 15:52, IP-nummer 213.112.135.11 SE Sweden 27 Skane Lan Malmö 55.6000 13.0000 Bredbandsbolaget AB

   ”Mail” nevernooneknows@hotmail.com

   Fascismen sprutar ur öronen på den idioten. Allt kursivt ditlagt av mig / Jinge

   • Micke F
    16 december, 2009 at 16:21

    Fy satan vilka idioter som döljer sig bakom Sverigedemokraternas blåsippa. Du borde alltid publicera kräkens IP.nummer Jinge!

    • 16 december, 2009 at 16:22

     Jag tror att jag ska börja med det.

   • Hannes
    17 december, 2009 at 00:33

    Mata inte trollen sägs det, men… svälta? Betalas din mat ur Malmö kommuns budget, eller…?

 4. Palestinier
  16 december, 2009 at 15:12

  I den offentliga politiska debatten i Sverige betraktar man invandrare som ett hot mot nationell säkerhet
  Landet gamla fängelser byggs om för att hysa invandrare som ska bevakas av vakter och kameror

  Det är en koncentrationsläger inom Sveriges gränser
  Det är tråkigt , hjärtskärande , häpnadsväckande , upprörande och frihetsberövande

  Det är fruktansvärd att se dessa invandrare som har flytt från diktaturer och grymma regimer för att till slut hamnar en liknande situation här i Sverige
  Detta vad som händer i Sverige och politikerna talar om moral

  Detta är något ovärdig för ett civiliserat land som Sverige , Det är omänsklig och förnedrande

 5. 16 december, 2009 at 16:01

  Viskan har varit en öppen anstalt. Och de brukar inte vara så där fängelselika. I alla fall inte som Jinges bild,
  som skapar samma uppmärksamhet som när kvällspressen skall fläska på med ett reportage :-)

  • 16 december, 2009 at 16:10

   Då jag var på Viskan i slutet av 70-talet (början av 80?) så var inte Viskan en öppen anstalt. Dessutom var den omgärdad av mycket (!) höga taggtrådsförsedda stängsel. Inne på Viskan var det tämligen ruffigt, som det ofta blir på anstalter.

   För ordningens skull så kan jag tillägga att jag INTE var intagen utan där å tjänstens vägnar.. :-P

   • Christer W
    16 december, 2009 at 17:05

    ”å tjänsten vägnar”? Är det inte därför de har misslyckats i tjänsten en del hamnar på kåken. ;)

    (kunde inte låta bli) :)

    • Gösta Berling
     16 december, 2009 at 21:16

     Törs inte säga hur det varit på Viskan de senaste åren, men vad jag minns var det en anstalt för ”lättare kriminella”, bl a totalvägrare. Det kan säkert ha varit ”ruffiga” interiörer och taggtrådsstängsel, men man måste väl utgå från att om lokalerna ska användas för andra syften så städar man upp och gör det lite trevligare och naturligtvis river man ner stängslen ?

     För Ånge som kommun är det nog bara positivt om befintliga lokaler kan komma till vettig användning. Men naturligtvis måste det vara lämpligt och passande för barnen ifråga, det tror jag dock att det är eller åtminstone kan bli.

 6. Korven
  16 december, 2009 at 21:26

  Kom igen nu, det där är bara ”grasping for straws”!

  Det är väldigt bra att tomma lokaler utnyttjas till ändamål som faktiskt är NÖDVÄNDIGA (flyktingpolitik är oerhört viktigt, vilket du håller med om).

  Du kanske inte har tänkt på att man kan renovera fängelset, ta bort taggtråden, ta bort gallren och all annan fängelseinredning? Rusta upp kåken istället för att bygga nytt och dyrt!

 7. boris
  17 december, 2009 at 23:53

  Det här är som Råttfångaren i Hameln. Migrationsverket är verkligen en skam för Sverige. Oavsett regering får migrationsverket verka fritt utan insyn som något slags klandestint syndikat. Driver migrationsverket också flyktingförläggnigar/fängelser i Bagdad? Vem vet?

Comments are closed.