Kinas väg mot fiasko

Nu har Amnesty International kommit med en rapport som hävdar att situationen i Kina förvärrats sedan beslutet om att de skulle få de olympiska sommarspelen 2008.

DN: ”Amnesty International anser att Kina inte håller måttet, rapporterar BBC. När landet ansökte om att få vara värdland för OS 2008 sade man att förändringar skulle göras.

Kina skulle bli bättre på att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Det skulle satsas på utbildning, bättre hälsa hos befolkningen och mediernas frihet.

Men Amnesty Internationals rapport anser att så inte är fallet.”

Jag inser att mina faktiska kunskaper om Kina inte är vad de borde vara, men jag anser att felet ursprungligen inte ligger där utan hos den Olympiska Kommittén. Man har ett antal gånger använt OS som morot till länder som inte kan betraktas som demokratiska, dessutom är en del av de länder som fått spelen demokratiska inom citationstecken.

Dessutom har OS blivit ett kommersiellt jippo av kolossalformat, och det till den grad att spelen till viss del kan upplevas som frånstötande. Och nu, redan ett par veckor innan OS startat så har det första dopingfallet kommit.

När man använder OS som något slags morot för att förmå länder att bli mer öppna och demokratiska så har man helt missat ursprungstanken. Det handlar om idrottsliga tävlingar och inte politik, kanske ska spelen därför permanentas i sitt hemland istället?

Beijing

SvD AB DN Pol1 Dbl it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Amnesty International, Dopning, OS, Beijing, Kina, Bloddopning, Testosteron, Genteknik, Fusk, Medicin, Idrott, Politik[/tags]

  3 comments for “Kinas väg mot fiasko

 1. 29 juli, 2008 at 12:55

  Kina är en diktatur, sådana borde inte få arrangera OS.

 2. Torsten
  29 juli, 2008 at 23:56

  Ju närmare själva tävlingarna vi kommer, desto känsligare mot ”störningar” blir de kinesiska makthavarna.
  Ingenting konstigt eller onormalt med det. Alla makthavare i såväl väst som öst går på nålar så snart TV-kamerorna är på.

  Dock har nog Kina uppmärksammats mer det senaste året än någonsin tidigare. Mängder av information passerar gränserna och den demokratiska omvälvningen rycker närmare.

  Så jag håller definitivt inte med Alex om vilka som skall få arrangera OS. Det bör alla få göra som har möjlighet att genomföra spektaklet på ett bra sätt.
  Fast i grunden håller jag med Jinge om att platsen borde permanentas.
  Varför inte i Peking? Kina är ju till folkmängden världens största land.

 3. Arebir
  30 juli, 2008 at 12:26

  Det är lätt att förstå att många vänder sig mot att en diktatur ska få arrangera OS. Men enligt min uppfattning borde OS avpolitiseras fullständigt. Varför skulle det vara okej att handla med Kina, konsumera deras produkter och åka dit som turist men inte låta landet arrangera OS? Problemet är att OS-organisationen försöker göra spelen till något som det inte är! Deras tjusiga tal om frihet, broderskap osv. har försatt dom i en omöjlig diskussion som de inte kan vinna. OS är ett idrottsligt och kommersiellt jippo och vi borde inte göra det till något mera.

  Och begreppet demokrati är oerhört relativt. Många av de värsta brotten mot mänskligheten utförs av ”demokratier”. Och det var en demokrati som använde atombomben mot civila! Ska de få arrangera OS men inte Kina? Och om inte – vem ska avgöra vilka ”demokratier” som är värdiga ett OS?

Comments are closed.