Apoteksdöden skapas av – Marknaden


Vi är många som upptäckt att de nya privatägda apoteken ofta saknar vanligt förekommande mediciner och att man kan få vänta flera dagar på att de kan ta hem dem, om de ens har möjlighet att ta hem dem. Orsaken ligger förstås i det faktum att regeringens nyliberala lekstuga har avreglerat marknaden.

Wikipedia: ”I december 2006 tillsatte Regeringen Reinfeldt, som hade en annan syn i frågan om apoteksmonopolet än Regeringen Persson, en utredning för att avreglera apoteksmarknaden så att andra än de statliga apoteken skulle kunna sälja läkemedel. Apoteksmonopolet upphörde 1 juli 2009 i en reform som betecknades ”omreglering” snarare än avreglering, och från 1 november 2009 blev det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i butiker. Detta möjliggjorde för privata aktörer att öppna nya apotek.”

Själv har jag drabbats flera gånger av detta, jag tillhör de hjärtsjukas skara och äter varje dag ett stort antal mediciner. Samtliga av dessa lagerförs av det närmaste statliga apoteket, en av medicinerna lagerförs inte av det närmaste privata och bara hundra meter från detta så finns nästa privatägda apotek, där saknade de tre av mina mediciner i lagret sist jag kollade.

Givetvis så ägs många av dessa apoteksbolag av riskkapitalbolag som hör hemma på Jersey eller i andra skatteparadis. Det betyder i praktiken att avskaffandet av monopolet inte har sparat en enda skattekrona, skattekronorna skickas istället numera till olika skatteparadis. Nästa år, 2013, kommer ett flertal orter att bli av med sina ”privata” apotek på grund av lönsamhetsskäl. Bolagen som driver dem anser inte att det är lönsamt och rekommenderar istället apoteksombud.

Problemet med det är att dessa ombud kan vara en bensinstation eller närmaste Konsumbutik, de har vare sig medicinskt sakkunniga eller farmaceuter. Kunderna hänvisas att till att ringa till sakkunskapen på närmaste statliga apotek vilket betyder att skattebetalarna ändå får betala för servicen.

AB: ”Nästa år kan du få svårt att få tag på dina mediciner. Orsak: flera apotek hotas av nedläggning. När regeringen skrotade det statliga apoteksmonopolet sommaren 2009 var det flera bolag som stod i kö för att köpa upp apoteken. För att ta över ett apotek blev köparna skyldiga att hålla dem öppna fram till mars 2013. Men nu befarar en av de största köparna – Kronans Droghandel – att flera av deras 33 apotek i glesbygden kommer att läggas ner när de inte längre har skyldighet att driva dem vidare nästa vår.”

Det förvånar inte en enda människa att ”Kronans Droghandel” vill lägga ner flera av sina apotek i glesbygden. Det enda rimliga är att förpassa högerregeringens riksdagsledamöter ut ur Riksdagshuset och Rosenbad år 2014, får de bestämma så säljer de väl snart hela Sverige till ett antal riskkapitalbolag. Jag undrar personligen om det inte i denna soppa döljs en omfattande korruption?

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab12345 svt sr gp1 dn123 svd123


15 svar till “Apoteksdöden skapas av – Marknaden”

  1. Ja, det där med mars 2013 är intressant. Att företagen bara förbundit sig att hålla uppköpta apotek öppna en begränsad tid har det pratats och skrivits om väldigt lite. Man har exempelvis inte vägt in det i lovprisandet av de många nyöppnade apoteken (huvudsakligen i storstäderna).

    Jag har alltid befarat att alltihop kommer att sluta med totalt färre antal apotek än före utförsäljningen. Om så blir fallet kvalificerar det sig som en av de största ödeläggelserna av offentlig service i Sverige någonsin.

  2. Slog vad med en moderat ’vän’ att inom fem år så skulle två av våra tre apotek i kommunen vara nedlagda. Ser ut som jag kommer att få fel-DET TOG BARA TRE ÅR!!
    För mig som ’vanlig’ löntagare är det totalt omöjligt att förstå att de som inte har mängder med kapital röstar på moderaterna/alliansen. Tyvärr är väl svaret att alternativen inte är mycker bättre. Önskar att V eller Mp skulle verka för ekonomisk demokrati. Finns faktiskt ett parti EAP men de syns aldrig i mediabruset och de flesta svenskar är ju alldeles för lata att sätta sig in i det som påverkar deras vardag varje dag-få se om de vaknar när fas3 passerar 200 000?

      • EPA är Larouche rörelsens parti. De är ju rent knäppa men jag föredrar dem över nyliberalerna i alliansen. men det betydder inte att jag någonsin skulle rösta på dem eller ta dem seriöst

        • EAP menar du. Jag har haft en hel del med dem att göra eftersom jag pluggat på högskolan tillsammans med två av de ledande. Jag har oxo träffat CIA-agenten (Vincet från Weissbaden) som hjälpte till att dra igång partiet i Sverige. Man körde det då som ett verktyg för att dämpa vänsterrörelsen, och så används det även idag.

          Tror du att EAP betyder/innebär det är det ”Europeiska Arbetar-Partiet” så är du en aning godtrogen..

          • Jag tror ärligt talat inte mycket om dem, det jag vet är att de har knäppa idéer som ser ut att vara en blandning av fascism. autoritär socialism med ett inslag av anarchokapitalism/liberterianism.

  3. Inte nog med att de lägger ned. Först krävde de mer statligt stöd för att öht sälja viktig medicin, sedan har de krävt, och fått igenom, att statliga apoteksbolaget inte ska få öppna fler butiker!! De ska alltså ha konkurrensfördelar och statligt stöd, MEN, de kan inte ha öppet i mindre lönsam glesbygd. fullständigt vansinnigt.

  4. Linda uttrycker klart och koncist vad de flesta vettiga människor tänker kring detta. Att ”svenska folket” valt de stollar som initierat utförsäljningarna som ”vår” regering är ofattbart. Och dessa tänker fortsätta utförsäljningarna. Förmodligen sälja (på rea) även LKAB. Jag önskar att oppositionens partier tar initiativet till en ekonomisk genomgång av ALLA utförsäljningarna. Apotek, vårdcentraler, äldreboenden – allt. En kontroll av försäljningssummor, företagens rätta värden och vilka som på grumligt sätt tjänat på försäljningarna. Både politiker och tjänstemän. – Där skulle komma att avslöjas mycket. Serafen-affären bara toppen på eländet. Tyvärr har väl inte oppositionen modet att genomföra en sådan undersökning. Synd. De skulle vinna mycket på den!
    Ulla Johansson

  5. Urbaniseringspolitiken verkar lägga i en ny växel. Nu är det ”låt lantisarna dö” som gäller.

  6. Bor många fler i storstäderna än i småorter som Fellingsbro. Samtidigt som media har ett storstadsfouks. Så rent valtaktiskt bättre att göra storstadsväljarna lite gladare med några hundra meter närmare till apoteket och något bättre öppettider. Sedan kan man strunta i de på landsbygden som riskerar få flera mil till närmasta apotek. Fast vara kanske lite väl cynisk nu. Kan ju bara vara nyliberal dumhet.

    • Om det är dumhet eller beräkning är verkligen en intressant fråga. Att många apotek i småsamhällena i landsorten inte är lönsamma var i vart fall känt redan från början. Utförsäljningen skedde ju i ”paketform” så köparna kunde inte tacka nej till olönsamma apotek så länge de ville komma över de lönsamma.

      Det enda som hittills har räddat de olönsamma apoteken är avtalsklausulen om att de inte får stängas förrän tidigast 2013. Jag tycker att åtminstone någon liten utredare eller privatiseringskonsult torde ha påpekat risken med detta upplägg för politikerna. Beslut måste ha fattats med medvetenhet om att man kanske apterade en tidsinställd bomb.

      Om inte alltihop vore så förfärligt ser man nästan fram mot följande replikskifte i debatten:

      Borgerlig politiker: ”Ja, men då var det väl bra att vi dessutom avreglerade apoteksmarknaden så att hostmedicin och värktabletter kan köpas i vanliga livsmedelsaffärer och bensinstationer.”

      Boende på landsbygden: ”Ööh jaha, men även affären och macken har ju lagts ner.”

  7. Det var inte många veckor sedan man basunerade ut hur lyckad apoteksförändringen var, med bättre tillgänglighet till apoteken.

    Någon av de statliga myndigheterna var med i det spektaklet. Vad som då inte nämndes var det som nu tas upp. Det borde berörd myndighet vetat och talat om, om nu inte media utelämnade information, vilket de förstås kan ha gjort.

    • Nej tillgängligheten har liksom inte ökats för att galleriorna i stan gått från 1 till 2 apotek…

  8. Det där att Medicinen inte finns,har jag också fått erfara många gånger efter att Doktorn har skrivit ut Recept, och sedan fått gå tillbaka till Doktorn igen och be om ett nytt Recept.
    Istället har jag börjat med att ringa runt, innan jag skall vara hos Doktorn, dels till Apoteket AB och de privata Apoteken som ligger närmast, för att vara säker på att jag får min medicin ö.h.t.
    Att jag som patient skall först behöva ta reda på vilka mediciner som finns tillgängliga på Apoteken, för att sedan tala om till Doktorn vilken medicin denne kan skriva ut är en rätt komisk företeelse tycker jag.
    Eftersom jag har en Värkmedicin med flera namn, fast Medicinen i sig är i stort sätt den samma, så är det väldigt osäkert om just den sorten finns inne på Apoteken.