Alliansen kan komma att vinna valet 2010


Nu börjar de dystra tecknen inför valet år 2010 komma allt tätare. Nu har oppositionen fyrtionio procent och högeralliansen fyrtiofyra. Sverigedemokraterna ligger enligt Skops senaste mätning nästan vid fyraprocentsspärren.

Idag är det 895 dagar kvar till valet och skillnaden mellan alliansen och oppositionen minskar i varenda opinionsmätning. Det är helt uppenbart att Mona Sahlin var ett felaktigt val när det gällde att ordna en efterträdare åt Persson. Dessutom tillhör hon partiets högerflygel och har, sedan hon tillträdde som partiledare, varit praktiskt taget – osynlig. Att härma Fredrik Reinfeldts taktik har inte varit lyckosamt i något avseende.

De gånger partiet hörts ovanför mediebruset så har det uteslutande handlat om olika slags högerförslag, idéer som i första hand gynnar företag och som inte i något avseende attraherar partiets kärnväljare. Man har till och med fått glada tillrop av Littorin vilket kanske inte var vad man tänkt sig. Visst, det är tidigt att kasta in handduken redan nu, men det är illavarslande att två av oppositionspartierna går kräftgång.

Vänder man inte detta så kan det bara sluta på ett sätt.

Jinge

DN SDS Jag om (s) SvD HD

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Socialdemokraterna, Valmagnet, Valfläsk, Luciano Astudillo, Rådslag, Mona Sahlin, Argument, Val 2010, Politik, Opinion, Sverigedemokraterna[/tags]


24 svar till “Alliansen kan komma att vinna valet 2010”

  1. Det är klart att Alliansen kan vinna valet.

    Sossarna tillsatte ju märren Sahlin som ledare. Då blir det ju trögt. Har man sedan dessutom i stort sett alltjämt de gamla uttjänta marionetterna kvar vid sin sida är det ju dubbelt olycksbådande.

    Mona har dock missat det allra viktigaste i strategin med att försöka kopiera Reinfeldt.
    Reinfeldt såg först till att det blev en rejäl rensning i toppen. Bunkergänget kickades. Något motsvarande hade sossarna verkligen mått bra av också.

    Nej, Mona och det socialdemokratiska maktnavet lunkar mest på som uttjänta gamla märrar.
    Hur dessa märrar, med trovärdighet ska kunna få ihop den sk. ”svenska modellen” och välfärdsfrågorna med Sveriges EU- anpassning blir svårt. Mycket svårt.

  2. Jag tror att du har rätt Ingrid. (s) borde oxo gjort sig av med sitt bunkergäng. Nuder räcker inte, resten måste oxo bort. Och man valde fel partiledare, mrs Bunker…

  3. Dystra tecken? Det är väl positivt att regeringssidan äntligen går framåt. Det går lysande för Sverige just nu, och då bör ju detta rimligen komma regeringen till godo.

  4. Den socialdemokratiska ledningen har sin försörjning fixad hur det än går i valet, så varför skulle den lägga på några kol extra? Det blir bara obehagligt och jobbigt. Har man inga ideer som man vill kämpa för är det lika bra att vara i ”opposition”. Nu verkar det som om SAP försöker spela ”det nya företagarpartiet” men det tror jag inte lurar så många, och inte är det något man går till sina kärnväljare med heller. Nä, inga ideer, inget go!

  5. Inte ett dugg förvånande och framför allt handlar det om att varken s eller vp är partier för framtiden utan är bakåttittande, med mott det var bättre förr.
    Vi behöver ett nytt valsystem däe vi väljare kan välja bort bunkergängen i respektive parti.

  6. För att vänsterblocket ska vinna måste de gå tillbaka till det riktiga socialistiska politiken, sen måste de ta ”risker” och vara tydliga med allt de gör eller tänker göra! Man måste ta ordentliga tag med orättvisorna på hemmaplan. Sen måste de säga ifrån skarpt när de ser orättvisorna på bortaplan (utrikespolitiken), som förr i tiden. long time ago När jag var liten hörde man och visste att när Sverige la sig i och sa nånting, så visste man att de gjorde det för rättvisans skull. Det tror jag de skulle tjäna mycket på! Människorna är mer upplysta nuförtiden och vet mer om både inrikes och utrikes politiken. Jag brukade springa till vallokalerna för att inte missa att rösta, men förra valet struntade jag i det pga herr Perssons utrikespolitik!!
    ”Vi” är nästan 2 miljoner ”invandrare, flyktingar” här i Sverige, nästan en fjärde del av Sveriges befolkning. Det kan man inte ignorera eller glömma hur som helst!

  7. Nyliberalism nyliberalism eller mer nyliberalism, bara takten i privatiseringshelvetet skiljer de ”olika” partierna åt och detta gäller tyvärr även V som om de vore ett alternativ, klart och tydligt skulle ta avstånd och begära utträde ur bankirunionens supertstatsbygge och istället förespråka socialism solidaritet och självständigt samarbete utan nyliberala tvångströjor, kan Schweiz och Norge så kan vi.

    Nej, nu tycks alla vara ense om att det är inne i valfiskens stinkande buk man kan ”vara med och påverka” vart fisken simmar och vilka länder den glufsar i sig….

  8. Varför kan inte Mona tex träffa oppositionen i Libanon eller varför inte Hamas i Gasa? De är trots allt folkvalda! Oppositionen i Egypten? Det är kanske för extremt va?

  9. Uhh…det låter lovande.
    Det värsta är nog att Alliansen sitter ytterligare 4 år efter 2010. =(((

  10. ”Sverigedemokraterna ligger enligt Skops senaste mätning över treprocents-
    spärren.”

    Vad är ”treprocentsspärren” för något?

  11. Tja… Fast SD stolar gapar allt som oftast tomma ute i kommunerna! Ofta nominerades personerna som inte ens var med i partiet! Än mindre ställde upp på valbar plats! Detta är i och för sig helt i linje med de antidemokratiska ideal de gärna ser införs!

    Hej och hå!

  12. Marcus R: Ja, förvisso, men frågan som ställdes var vilket parti de tillfrågade tyckte bäst om i rikspolitiken, inte landstingspolitiken.

    Nu har Jinge ändrat det till ”Sverigedemokraterna ligger enligt Skops senaste mätning över fyraprocentsspärren”, men det stämmer ju inte eftersom sd fick 3,2 procent i denna mätning.

  13. En sak som jag se redan på valförlustdagen (eller natten) tala om är att var att de riktigt, riktigt stora och oåterkalliga förändringarna i Sverige kommer när de har vunnit valet först 2010! Vi måste se till att det inte sker!

    Undra vad det kan vara? Privata fängelser, yrkesarmé (har vi i och för sig nästan redan) nerläggning av flertalet statliga myndigheter samt all samhällsservice sås om sjukvårds psykiatri o.s.v. blir privat. När det gäller just privatiseringen av primärvården så är det ett lyssnade ex på lek. De leker affär genom att ta hand om bidragsdelen själva och kalla sig privata! Vad består de privata i?
    Här, där jag bor i Bagarmossen så är VC (Vård Centralen) privat. Märks det? Jag betalar samma avgifter som tidigare. Möjligen att de som leder och administrera vården nu har bytt titel till VD eller dyl. (och får mer i lön och fallskälm o.s.v.) något som vi som patienter inte märker något av!

  14. Nog för att jag skulle tycka att en borgerlig valseger 2010 vore en god nyhet….. men hur relevant är en väljarundersökning 895 dagar före valet?

    Ta en god titt i kaffesumpen, den ger nog ungefär lika god ledning.

    mvh /Jan Garefelt

  15. Nä, med Måna och hjärngänget vid spakarna lär det inte ske några stora omvälvningar. Min personliga gissning är att det blir ett regeringsskifte, men att den genomsnittlige medborgaren lär märka mycket lite av det vad gäller den praktiska politiken.

    Måna lär nog tacksamt inkassera vad moderaterna har åstadkommit och sen fortsätta i samma riktning, möjligen med en aning mer ideologiskt svammel som ackompanjemang.

    Ska bli intressant att se hur länge sossarnas väljarbas hänger med.

  16. När Mona blev vald så var valet 2010 avgjort, det viste jag redan när hon blev vald till ordförande. Det är kört.

  17. blingbling, exakt så kommer det att bli, men fråga är med vem hon tvingas regera? DE kan påverka ganska mycket, för hon lär inte få 51 %!

  18. Varför är ni så pessimistiska? Förra året var ni så säkra på en vänsterseger år 2010 eller i ett eventuellt nyval. Vad för nytt har tillkommit för att skapa denna pessimism?

    Jag tror att ni fokuserar för mycket på personer som Göran Persson och Mona Sahlin. Det är ju inte Sahlins fel att t ex Vänsterpartiet går kräftgång i opinionsundersökningarna.

    Jag tror att vänsteroppositionen behöver ett alliansbygge, nu kör ju alla tre partierna sitt eget race och det håller inte.

  19. Iant, Det har du rätt i (alliansbygge på vänstersidan) det är bara det att sossarna inte förmår reformera sin egen självbild! Vi mins väl alla Görans Perssons avoga inställning under valrörelsen till att dela makten med MP eller V. Han sade sig inte vara motståndare till att regera över blockgränsen så länge partiet blev störst, men inte fick egen majoritet! Det säger en hel del om sossarnas tänk här. Kunde vi på något sätt koppla samman försämringar för ledande socialdemokrater på ett personligt plan så fort de tänker; ”makt är det viktigaste – inte idéerna” så kanske vi kunde komma något vart? Men det låter sig naturligtvis inte göras, så jag är skeptisk!

  20. Det gick i Norge, men det krävde förstås att socialdemokraterna i Norge förändrade sig.

    Problemet är vad står socialdemokraterna för? Partiets koncept består i att vara ett brett parti som även lockat väljargrupper som annars hade röstat borgerligt. Socialdemokraterna är egentligen sedan införandet av ATP ett parti för medelklassen. Med god retorik och misslyckad borgerlig politik har man ändå lyckats hålla kvar socialistiska väljare inom partiet.

    Moderaterna har gjort inbrytningar bland socialdemokratiska väljare, vilket försvårar en vänstersväng för socialdemokraterna. Vänsterpartiet måste ta sig en större del av bördan och samtidigt vilja ingå i regeringen. Dess historia som dörrmatta för socialdemokraterna har varit förödande för partiet. Samtidigt kan ju socialdemokraterna inte göra allt arbete, så länge de håller sig över 35 %-strecket har de gjort sitt. Man måste åtminstone kräva av de andra partierna att få ihop minst 15 %.

  21. ianto, det var länge sedan jag läste eller på annat sätt tog del av någon form av partipolitik analys värt namnet, som dessutom väkt min respekt som din senaste text gjorde, och jag inser samtidigt att naturligtvis att du har helt rätt! Jag får fundera lite över dina rader! Återkommer!

  22. Tror nog att partistrategerna på den s.k. vänsterkanten regelbundet bör följa Jinge.se, då kvalituttan höjts allteftersom fler läsare, och vassa skribenter, hittar hit! Det är nog inte helt otänkbart att de snor en och annan formulering, eller tanke också!