När en expert inom idé och lärdomshistoria skriver om islam så blir det självklart intressant. När samme expert själv är muslim med rötter i Iran blir det extra intressant.
”En av profeten Muhammeds närmaste män lär ha sagt att Koranen är en utmärkt skrift mellan två bokpärmar, men den säger ingenting i sig själv. Det är människorna som får den att tala. På samma sätt kan islam inte beskrivas på ett enda sätt, bilden av religionen påverkas och skiftar med dess uttolkare.” Boken behandlar mycket inom islam som sekulariserade svenskar är helt okunniga om, så beskrivs exempelvis feminismen inom islam och den islamologiprofessor, Amina Wadud vid universitetet Virginia Commonwealth University i USA, som ledde fredagsbönen i en moské i New York i egenskap av imam. Det väckte protester bland många muslimska män, men applåderades av den shiitiske storayatollan Yousef Saaneri i den heliga staden Qom i Iran. Fazlhashemi beskriver också den vanligaste formen av feminism, kvinnor som påverkar genom att peka på både koranens skrivningar och de berättelser om profeten Mohammeds agerande som är en del av både muntlig och skriftlig tradition. Västerlandet har gått fram som en kulturell ångvält över de muslimska länderna. Det har visat sig på olika sätt genom åren och ett av de historiska fakta vi själva har på näthinnan är väl korstågen. Men det stannade inte där, västerlandet har agerat som kolonialmakter och i praktiken varit ockupanter under många år. Under 1800-talet så hade t.ex. Europa en förhållandevis hög status i de muslimska länderna, något som idag har bytts ut till det motsatta. Västs politiska, ekonomiska, militära och kulturella intressen har pressat de muslimska länderna så att utrymmet för demokrati har minimerats. Resultatet har blivit att väst stöttat olika despoter och blandat sig i ländernas interna politiska angelägenheter utifrån egennyttiga motiv, som t.ex. behovet av, och kontrollen av oljan. Det har i sin tur bidragit till att olika despoter och diktatorer kunnat hålla den egna befolkningen på mattan, men det har samtidigt öppnat upp för en radikalisering av islam, något som vi i väst oftast känner igen som islamism, politisk islam. Många av dessa rörelser har terroriststämplats av väst, exempel på dessa är Hizbollah, Hamas, Muslimska Brödraskapet, för att nämna några av |
dem som förekommer mest i den svenska debatten. Det vi inte ser är att det ofta handlar om rörelser som står i opposition mot despoter, rörelser som kämpar för frihet från ockupation. Att vi inte ser det så tydligt beror på det grövsta exemplet på sådana rörelser, den som går under beteckningen al-Qaida som delvis har sitt ursprung i Saudiarabien och wahabbismen. Västerlandet har svikit den muslimska världen, ett svek som idag resulterat i en betydande skepsis mot begrepp som mänskliga rättigheter, internationella konventioner och demokrati. Fazlhashemi väljer ändå att inte skriva detta på läsarens näsa utan väljer i stället att dra fram forskningsprojektet World Values Survey som i sin forskning kommit fram till att överväldigande majoritet i ett flertal muslimska länder föredrar respekt för de mänskliga rättigheterna och demokrati framför andra styrelseskick. Boken handlar om islams idéhistoria, sett utifrån en mycket god betraktares perspektiv, själv ser jag boken lite som en lärobok om islam och inte bara dess idéhistoria. Nu är jag själv en sekulariserad västerlänning, tillika aktiv gudsförnekare, men min behållning av denna bok är stor. Den har gett mig ökad förståelse för sådant som jag undrat över, Fazlhashemi har dessutom stimulerat till mer läsning i ämnet. Rekommenderas! Tidningar: DN SvD HD Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Vems Islam av Mohammad Fazlhashemi Andra om Mohammad Fazlhashemi, Vems Islam, Boktips, Nordstedts, ISBN 978-91-1-301661-0, Islam, Islamism, Politisk Islam, Muslimer, Mellanöstern, Religion, Kultur, Politik [tags]Mohammad Fazlhashemi, Vems Islam, Boktips, Nordstedts, ISBN 978-91-1-301661-0, Islam, Islamism, Politisk Islam, Muslimer, Mellanöstern, Religion, Kultur, Politik[/tags] |
13 svar till “Boktipset – Mohammad Fazlhashemi – Vems Islam”
”När samme expert själv är muslim med rötter i Iran blir det extra intressant.”
Det där får mig att tänka på den där tidningen (Mana?) vars en av grundarna var en påhittad kurdisk kvinna… Bara för att fler skulle lyssna på de åsikterna än om en vanlig svensk ”kultursnubbe” skulle ha skrivit artiklarna.
Det är inte politiskt korrekt att vara vit medelålders man. :)
Hur sjutton kopplar du denna bok till Mana? F.ö. är ju bloggosfären fylld av anonyma bloggar, det är väl bara ett fåtal som skriver under sitt rätta namn, det gör väl att just Manas eventuella alias blir ointressanta?
Jo det är jäkligt politiskt korrekt att vara en vit och medelålders, dessvärre är det inte lika pk att vara muslim från MÖ.
Intressant Jinge! Du ger en annan bild än vad recensionerna gör. Man kanske skulle ta och lägga den på bokhögen ”ska läsa någon gång”.
Divergensen i den ”islamiska” världen är något man inte kan påpeka nog, för det verkar som att du kan tala om det för folk och så fort de ställer sig upp så faller allting ur knäna på dem. Alla länder är olika, alla kulturer, etniska grupper, folkslag är olika. Alla har sin egen tolkning och sina egna prioriteter. Detta är speciellt mörkbart när det kommer till attityden gentlemot det västliga. Den officiella bilden må mycket väl vara att dessa människor inte gillar väst, men mitt personliga intryck är att det finns en stor generation som innerst inne beundrar allt västligt. En äkta svensk-köpt tröja är så mycket mer att visa upp än en importerad. Västerländsk media har högre trovärdighet och låt oss inte ens tala om västerländsk utbildning. Det finns en djup respekt för den vita människan som flagrant kan ses på gator.
Ja Banana, jag brukar undvika att läsa recensioner av böcker som ligger på mitt eget bord. Det är annars lätt att omedvetet styras i vad man skriver.
”mitt personliga intryck är att det finns en stor generation som innerst inne beundrar allt västligt”
Det framgår oxo tydligt i boken. Det skiljer sig en hel del mellan länderna, men vad tror man? Att när palestinierna har ett fullt demokratisk val så respekteras det av – ingen. Vad ska förespråkarna för demokrati säga då? Sedan är det också intressant att det finns dem som hävdar att Koranens tal om rådslag motsvarar det vi kallar för demokrati. Annat som jag fastnade för var shiiternas tal om den tolfte imamen, jätteintressant. Men man kan inte skriva allt, jag tror att 6-700 ord är vad bloggläsare kan ta till sig innan de stressar vidare… :-)
Dessutom förtjänar det påpekas att det skiljer sig rejält inom de olika länderna oxo. Man kan knappast tala om islam i svepande ordalag alls, kanske inte någon religion. Och att tala om ”muslimerna” leder en käpprätt åt fel håll.
Det verkar vara en intressant bok, ska inhandlas.
Hizbollah är inte terrostämplat av EU, vad jag vet. Men hur de ser på Hizbollah i praktiken är en annan sak :-)
Nej tydligen inte, bara av England, Holland och några länder till.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hizbollah
Ja, det var inte få lögner i den Wikiartikeln.
Hizbollah stöds idag av hela oppositionen i Libanon, Av majoriteten av sunnimuslimer och kristna i hela arabvärlden, och av såväl kommunistpartier som nationalistpartier som ser Gamal abd al-Nasser som sin inspirationskälla. :-)
Men det lustigaste är att Hizbollah lovsjungs av höga potentater av samtliga kyrkor i arabvärlden.
Johan2,
Det handlar inte om religion här! Det kan vilket blindstyre som helst se! Det är frågan om en del människors rätt att sätta sig upp mot ockupation, kolonialism och imperialism. Om de då dyrkar gröna gurkor, är det skitsamma. Det minskar inte deras rätt att så upp mot tyrrainniet!
Jag ska ta och låna den där boken också!
Här är en artikel som är skriven av honom i fjol som kan vara värd att läsa:
Koranen i vår tid
Skriven av Mohammad Fazlhashemi, docent i idéhistoria vid Umeå universitet
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=615012
En bra bok om islam är också ”Islam. lära och livsmönster” av Jan Hjärpe (som är en mycket vidsynt man).
Johan2, boken handlar om Islam. Därför heter den så. Hur kommer vänstern in i bokens titel?
#12 Johan2
Jag antar att du med frågan:”Varför har vänsterns hårdnackade motstånd till religion minskat?” menar att vi inom vänstern inte dras med i den världsomspännande hetsen mot muslimer som George Bush dragit igång.
Det är i så fall helt rätt tolkat.
Och man behöver inte anamma de olika religionernas trossatser för att värna om yttrande- och trosfrihet…