Boktipset, Den Hemlige Kocken


I fredags kväll läste jag färdigt Mats-Eric Nilssons bok, Den Hemlige Kocken. Jag hade läst om den i tidningen innan och hade högt ställda förväntningar.

Förväntningar är ett gissel eftersom man ofta blir besviken på böcker som är uppskrivna på ett ohemult sätt. Något som tyvärr ibland före-
kommer bland litteraturkritiker, men också på bloggar. Det var med andra ord med en sund skepsis som jag började läsa. Men för att citera direkt ur boken, fast sammanhanget är ett annat: ”På något sätt måste jag ha varit mogen för detta budskap”. ((sidan 155))

Författaren beskriver inledningsvis hur det kommer sig att han börjat intressera sig för vad vår mat egentligen innehåller. Antagligen är det många som delar hans funderingar på maten, men i de böcker jag har läst som tangerat ämnet så har det handlat mer om ”Stenålders-
mat”, Atkinsmetoden och annat. Intressant, men inte speciellt upplysande om vad maten egentligen innehåller.

Men Mats-Eric Nilssons bok är just upplysande. Han har varit flitig som en bäver och har synat både livsmedelsindustrin och den industri som tillhandahåller diverse tillsatser som sedan fabrikanterna använder. Studerar man de mikroskopiska innehållsförteckningarna så innehåller dessa en hel uppsättning av koder, många obegripliga men en del faktiskt möjliga att slå upp. ”Det dolda och ofrivilliga budskapet till den medvetna konsumenten är följande: Den mat du nu står i begrepp att köpa innehåller så utarmade råvaror och har behandlats på ett sådant sätt i den industriella processen att de naturliga smakerna blivit så svaga att en särskild substans måste tillsättas för att maten ska bli ätlig.” ((i kapitlet om den femte smaken – Mononatriumglutamat.))

De produkter som kallas ”smakförstärkare” går att identifiera på sina E-koder. E 620 – E 635.

Samma resonemang är tillämpbart på praktiskt taget allt som inte är den direkta, färska och obearbetade råvaran. Då handlar det om konsistensgivare, ersättningsmedel, färgämnen och allt annat som används för att dölja att industrin ofta säljer en produkt som inte skulle gå att sälja på annat sätt. Det, i kombination med det faktum att människan inte anser sig ha tid eller möjlighet att laga mat med färska obehandlade råvaror, gör hanteringen extra lönsam.

Backar jag tillbaka 30-40 år i tiden så minns jag när en nyinköpt limpa måste förvaras i sin papperspåse i husets brödburk för att inte degraderas till fågelmat följande dag. Nu är det länge sedan det fungerade på det sättet. Köper man t.ex. ett formbröd så kan det ligga i sin påse veckovis utan att förlora vare sig sin spänst, doft eller börja mögla. Det handlar helt enkelt om att brödet är fyllt med olika ämnen för att få just den effekten. Hur vi konsumenter


Undertecknad har kopierat in boken i SvD:s bild…

påverkas är oklart, vi får knappast längre ”bäst före”-datum i alla fall.

De flesta av oss känner säkerligen till en del om detta, andra anar det. Men Mats-Erics bok Den Hemlige Kocken rätar ut frågetecken i en fart som gör att läsaren definitivt påverkas. Det är mycket bra för oss konsumenter, nu gäller det att behålla den informationen i minnet när vi handlar.

Givetvis innehåller boken en 1) Inköpsguide 2) Säsongsguide 3) Sverigeguide och en 4) E-guide, det sista en förteckning över de 316 livsmedels-
tillsatser som är tillåtna i Sverige och resten av EU. En förteckning över de kemikalier och andra ämnen som fabrikanten inte gärna vill skriva ut namnet på.

Avslutningsvis så kan jag berätta att jag inte brukar dela ut betyget fem för en bok. Jag har möjligen gjort det någon gång, men jag minns faktiskt inte. Här är det en tveklös femma. Den här boken bör inte bara läsas, den bör helst också stå i bokhyllan för att användas som uppslagsverk och påminnelse den dagen man kommer hem med en finare vaniljglass och tror sig ha köpt något som innehåller vanilj.

Bokens hemsida med länk till förlaget för den intresserade Bilden DN + AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Boktipset, Mats-Eric Nilsson, Den Hemlige Kocken, Aromämnen, Färgämnen, Smakämnen, Konserveringsmedel, Konsistensgivare, Mat, Livsmedelsindustrin, Konsumenter, Politik[/tags]


8 svar till “Boktipset, Den Hemlige Kocken”

  1. Jag har en granne som pratade om boken igår. Hon hade fått den i present dagen innan och hon var alldeles matt. Hon var så ilsk att man nästan borde varna specerihandlaren för henne. Hon var arg för att den färskpressade juice hon köpt varje dag i några år inte alls är färskpressad. Hon har gått massor av extra gånger till affären bara för att hon och dottern skulle få ”färsk” färskpressad juice. Jag ska beställa den :-)

  2. Hahaha :) Jag vet vilket avsnitt hon menar. Fabrikanterna gillar ordet till den grad att de numera (ofta) menar att FRUKTEN är pressad när den är färsk. Juicen kan vara uppåt årsgammal…

    Men ”färskpressad”… :-I

  3. Kul att du tar upp ämnet mat och livsmedel! Jag är lite optimistisk i det här fallet och tror att det kommer att bli lättare framöver att hitta riktiga livsmedel, för vi blir fler och fler som kräver kräver det.

    Om du inte redan har läst den, så rekommenderar jag även Snabbmatslandet av Eric Schlosser.

  4. Vad är det som får dig att tro att det ska bli lättare framöver? Det är tvärtom så att ”färdiga” rätter får alltmer utrymme i mataffärerna. I min var det förr bara en halv frysdisk. Idag är det fyra dubbla diskar på 6-7 meter. Färska råvaror har förlorat långt mer än det.

  5. Äntligen någon som tagit itu med livsmedelstillsatserna. Jag skall köpa boken! Letar alltid efter varor med så få tillsatser som möjligt och lagar den mesta maten från råvaror. Men det här med vatten i köttet! Och hoppressade skinkbitar, som kallas skinka!
    Och rökt skinka med rökarom! Är den rökt?

    Hur lurade tillåter vi oss att bli? En konsumentrevolution vore på plats? Upp till kamp för människovärdig – och hälsosam mat! Bi