Alla skriver om Nilsson

När jag skrev om Mats-Eric Nilssons bok, Den Hemlige Kocken, så förvånades jag över att boken tagits upp i så få tidningar.

Idag är det precis tvärtom. Alla har skrivit om den och så många lovord är det svårt att hitta om andra böcker. Men, det är också en mycket viktig bok, en som alla borde läsa. Men jag måste medge att jag själv kommit till korta. Jag hade storstilade planer på att göra eget surdegsbröd men det har – milt talat, runnit ut i sanden. Egentligen skulle jag nog behöva ställa in boken i kylskåpet så att jag påminns varje gång jag ska gå och handla.

Jag ska inte dra alla onyttigheter jag från och till petar i mig, men igår åt jag två stycken ”Caramba”, mycket starkt kryddade ölkorvar. Efteråt undrade jag givetvis vad de innehöll, men känner jag mig själv rätt så vill jag egentligen inte veta det. För att en korv sägs vara rökt betyder ingalunda att den är just rökt. Nilsson beskriver hur rökta produkter behandlas för att lukta och smaka som om de vore rökta, men de enda som är rökta är kunderna.

Det är både skojigt och bra att få reda på att vaniljglass endast i undantagsfall innehåller vanilj. Men kommer jag att sluta upp att äta vaniljglass? Det är tveksamt. Även om jag vet att livsmedel dopats med smak- och aromämnen för att de annars smaka som den skit det är så är det tveksamt om det leder till någon bestående förändring. För att något sådant skulle komma till stånd tarvas nog att alla ämnen skrivs ut i klartext med stora bokstäver och att varje konservburk levererades med en broschyr som förklarade vad dessa kemikalier är till för. Och DET kommer aldrig att ske.

Källor: Jag skrev DN SvD AB SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Boktipset, Mats-Eric Nilsson, Den Hemlige Kocken, Aromämnen, Färgämnen, Smakämnen, Konserveringsmedel, Konsistensgivare, Mat, Livsmedelsindustrin, Konsumenter, Politik[/tags]

  1 comment for “Alla skriver om Nilsson

  1. AnnaKarin
    24 oktober, 2007 at 21:54

    Det GÅR att ändra sig, det är till och med lite kul. Det blir som en sport liksom.

Comments are closed.