Iraks ställning i Mellanöstern idag III – Några lärdomar



Detta är en tredje rapport från mötet i torsdags 8/11, där föredrag av historikern Mathias Cederholm vid Lunds universitet var huvudpunkten med Föreningen IrakSolidaritet (www.iraksolidaritet) och ABF-Stockholm som arrangörer. Mötet skedde inför 10-årsdagen av det USA-ledda angreppet på Irak 19 mars 2013. Detta är den tredje rapporten från föredraget. Föregående rapport handlade om läget i Irak oljan medan det första förra blogginlägget behandlade Irak som ”failed state”, sekterism och relationen till grannländer. En fullständig rapport av Erik Jonsson finns på IndienSolidaritets hemsida. Här följer ett lätt förkortat utdrag av denna avslutande del av föredraget. Det är en stor fördel att läsa de två tidigare inläggen för att kunna bedöma denna avslutande del.

Om Gaza-kriget.
Vill nu lägga till att Iraks representant i Arabförbundet Quais Al Azzawi vid en presskonferens i Kairo 18/11 föreslog att Arabförbundet ska använda ”oljevapnet” för att pressa USA och andra länder för att få stopp på Israel på Gaza-remsan.

Utdrag från föredraget. Övergripande frågor var dessa:

Är USA-ockupationen verkligen slut? Vad hände med oljan, ekonomin, de olika rörelserna i landet? Vad blev resultatet för
USA:s målsättningar? Vilken roll spelar landet och regimen nu i ”den arabiska vårens” Mellanöstern, i spänningsfälten mellan
USA, Saudiarabien, Israel, Iran, Ryssland och EU? Detta var centrala frågor inför mötet.


Lärdomar Mathias Cederholm menar att:

1. Vi måste titta bakåt och se vilka eventuella ansvar för krigsbrott som bör utkrävas. Vad har USA gjort? Vad har Storbrittannien gjort? Det finns de som åker runt och försöker göra en ”citizens arrest” på Tony Blair. Han ser ofta ganska nervös ut när han är på resa. Desmond Tutu begärde att Blair och Bush skall ställas inför ICC (International Criminal Court) men det är inte praktiskt möjligt eftersom USA inte erkänner domstolen.

2. Internationell rätt består till stor del av praxis. Reglerna ändras med hävdvunna situationer. Allting som USA gjorde har FN godkänt i efterhand. USA skrev om Iraks konstitution och förändrade ekonomin. Detta måste utredas. Den internationella rätten har förskjutits. I Lybien hade USA/NATO mandat enligt normen om ”Responsibility to Protect”, att de skulle skydda men det ledde till en NATO-insats för att störta regeringen. Det kunde man inte ha gjort utan Irak-kriget. Detta bör debatteras generellt.

3. Folkmord? 3 miljoner har dött på grund av västs politik under 20 år.

4. Alla lagar och avtal som har tagits fram sedan 2003 är framtagna under ockupation vilket gör dem ogiltiga. Detta borde också gälla oljekontrakten som är dubbelt olagliga.

5. Regeringens oerhörda övergrepp måste man våga kritisera. Det sägs inte ett knyst om detta.

6. Det är inte lugnare i Irak, även om folk tror det. Det förekommer mer militärt våld än i Afghanistan. 250-500 personer dödas varje månad i attentat och avrättningar, massakrer och i olika typer av uppgörelser. Det är fortfarande krig i Irak i alla fall på den nivå som det är i Afghanistan. Det finns motståndsgrupper som menar att regeringen inte är legitim. Det måste till förhandlingar och Saudiarabien och Turkiet måste kritiseras och stoppas från att dra sönder Syrien och Irak.

7. Vi bör i Sverige titta på vår egen historia. Sverige har utbildat poliser som visade sig vara sekteristisk milis som använts mot emos och homosexuella. Man har utbildat journalister för att skapa en ”öppen press”. Sverige är nu inblandat i propgandaoffensiven mot Syrien och stöder motståndsgrupper i exil. SNC (Syrian National Council) har fått aktivt stöd genom Carl Bildt som aktivt blandar sig i.


i Andra om: , , , , , , , , ,, , , , , , , , FN-stadgan , ,

DN på stan Indiensolidaritets hemsida DN 27/10 Ab SvD Iraksolidaritet Folket i Bild Kulturfront S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd


3 svar till “Iraks ställning i Mellanöstern idag III – Några lärdomar”

  1. Det räcker väl inte med att bli katolik. Länken handlar om olika sätt att be om förlåtelse i den katolska kyrkan, ”Forgiveness”. Tony Blair kan lämpligen be om förlåtelse från det irakiska folket, från invånarna i Storbritannien och hela världen och för sitt deltagande i den folkrättsvidriga, grymma kriget i Irak, och för det massmord han är skyldig till. Den mycket stakt misstänkte krigsförbrytaren Blair bör ställas inför internationell domstol, tillsammans med Obama, GW Bush, Rumsfield, Cheney, NATO-chefen och Henry Kissinger. Ska likhet inför lagen gälla i viss utsträckning eller inte alls?

  2. Självklart räcker inte att bli katolik. Men efter hans egna ord om omvändningen så kan jag inte låta bli att komma fram till att denna man är fylld med skuld över att vara den person som lett till så mycket brott mot mänskligheten att han konverterade för att få förlåtelse. Själv är jag som många andra och tycker han ska vara bakom bom och lås för det han ställt till med. Men den värld vi lever i idag låter sådana som honom gå fri. ”history will judge us” säger han ofta tänk om alla brotslingar sa så och krävde att gå fria är en fundering jag alltid undrat varför ingen bollat tillbaka till honom när han sagt det. Men som sagt jag är övertygad om att han konverterade för att han känner skuld och vill få lätta på hjärtat med någon som måste hålla tyst om det som sägs. Så frågan är vad känner han skuld för? Enkelt han har sett till att oskyldiga människor i tusentals tusentals dödats och skadats.