Igår lyssnade jag ”med ena örat” på ett program på TV 1 om ”Paradisläckan”: Vi får lära om hur aktade och högt värderade bolag som Facebook och dess ägare är duktiga på skattefusk. Miljarder undandras skatt. Och mycket litet händer. Av allt att döma beror de på att ledande politiker inte vill göra något, eller?
Här ett exempel… i denna artikel som publicerats även 5/7 – 2017.
Men den är lika aktuell idag. Och var finns Juncker?
Varför accepteras detta? Vad gör våra politiker åt saken? Hur är skattemoralen hus EU:s högste tjänsteman och dennes medarbetare kan man fråga sig?
Man kunde igår höra en intervju i radio P1 med visselblåsaren Anders Kompass, FN. Denne blev rehabiliterad – men så går det inte för andra (Manning,Assange, Snowden).
Bloggen har flera gånger behandlat skatteflykt. (uppgifter om artiklar nedan). Denna artikel beskriver hur visselblåsare döms för storbolags skatteflykt i Luxemburg under den tid EU-kommissionens nuvarande ordförande Juncker var premiärminister där. En visselblåsare som avslöjade döms, medan Juncker fick kvarstå som ordförande samtidigt som EU inför lagar som försvårar för visselblåsare. Jag rapporterade om Luxleaks 6/11 2014 i en grundläggande artikel om skatteflyktLuxleaks.
Jag skrev då ”* Enligt radionyheterna har motsvarande 1 500 miljarder kronor undandragits i skatt från bara en revisonsbyrå i Luxemburg. Enligt andra uppgifter (SR Nyheter) dras 9000 miljarder kronor undan från skatt i EU. Samtidigt ökar barnfattigdomen i EU.
* EU:s nuvarande chef Juncker var tidigare premiärminister i Luxemburg. Tror någon att han inte kände till det viktigaste av detta?
* Det skandalösa är att nästan inget skett för att hindra detta. Varför (mer nedan)?
Sveriges Radio ”Klas Tikkanen på Nordic Capital menar att huvudanledningen till att många företag väljer Luxemburg är att Skatteverket där redan på förhand kan ge bindande löften om att bolagens ägare inte ska dubbelbeskattas. Men det blir lägre skatt också i Luxemburg? Nja, poängen är att det blir ingen skatt alls oftast.”
I onsdags föll domen (se nedan) mot visselblåsaren Antoine Deltour som står anklagad för att ha avslöjat affärshemligheter om fördelaktiga skatteupplägg i Luxemburg. ETC: Visselblåsare avslöjar skattefiffel och döms för detDet har gått fem år sedan Antoine Deltour, före detta revisor på Pricewaterhouse coopers (PwC) i Luxemburg, läckte dokumenten som kom att bli Luxleaks. De visade hur Luxemburg hjälpt stora företag runt om i världen, som E.ON, Disney och Skype, att göra skatteupplägg så att de nästan inte betalat någon skatt.
Uppläggen hade gjorts av PwC och innan Antoine Deltour sa upp sig från företaget kopierade han en stor mängd dokument som bevisade det. Sedan läckte han till media.
Antoine Deltour står anklagad för bland annat stöld och brott mot regler om affärs- och yrkessekretess. Han riskerade fem års fängelse och tio miljoner kronor i böter. Även hans tidigare kollega, Raphaël Halet, och journalisten Edouard Perrin stod inför rätta.
Wikipedia skriver ”Luxembourg Leaks (LuxLeaks) is the name of a financial scandal revealed in November 2014 by a journalistic investigation conducted by the International Consortium of Investigative Journalists. It is based on confidential information about Luxembourg’s tax rulings set up by PricewaterhouseCoopers from 2002 to 2010 to the benefits of its clients.” … ”When revealed, LuxLeaks impact on the public opinion was particularly high, as it put in front line the controversial role of Jean-Claude Juncker, president of the European Commission newly appointed a few days before LuxLeaks revelations. Juncker was Luxembourg’s prime minister at the time when many of his country’s tax-avoidance rules were enacted.”
Det är tydligt att lagar som underlättade kriminell skattesmitning infördes under Junckers tid. Han får stanna kvar som EO-kommissionens ordförande medan visselblåsare döms. Är ordet skandal alltför tamt?
Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, hoppades innan på friande domar.
”Om de döms så är det jätteallvarligt. Då är det en tydlig signal att den här typen av granskning av storföretagens verksamhet ska vi omöjliggöra och lägga locket på. För om ni journalister inte får tillgång till den här informationen – hur ska ni då kunna granska det som sker?” undrar hon.
I april röstade Europaparlamentet igenom ett nytt direktiv om skydd av företagshemligheter, som kan göra det ännu svårare för journalister och visselblåsare att avslöja oegentligheter. Det är den första lagstiftningen i sitt slag på EU-nivå och tanken är att företag ska uppmuntras till investeringar. Efter kraftig kritik gjordes ett tillägg till texten som ger visselblåsare ett visst skydd. Men Malin Björk menar att det fortfarande är långt ifrån tillräckligt.
Det ger varken ett tillräckligt skydd för källan eller journalisten. För att det ska gälla måste man informera om någonting olagligt – men det kan ju också vara någonting omoraliskt, säger hon.
Undantaget skulle därför inte ha hjälpt varken Antoine Deltour, Raphaël Halet eller Edouard Perrin. Skatteplaneringen är inte olaglig i sig utan det handlar snarare om att företagen försöker hitta kryphål i lagstiftningen.
Beslutet om det nya direktivet togs med stor majoritet i Europaparlamentet men bland de 20 svenska ledamöterna var motståndet relativt stort: 11 röster för och 7 emot. De som röstade mot var ledamöter från Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, bland dem Malin Björk.
”Jag är förvånad över att direktivet kunde gå igenom efter Luxleaks. Det finns ett stort behov av att granska företagens verksamheter och att då rösta igenom ett direktiv som täpper till den möjligheten är ett dåligt politiskt tecken”, säger hon.
Kritik har också riktats mot att direktivet innebär omvänd bevisbörda vid rättsliga tvister och att företagen får överdrivna rättigheter att kalla något för en ”företagshemlighet”.
Det har påpekats av bland annat Antoine Deltour själv, som inför omröstningen försökte få parlamentsledamöterna att tänka om. ”Detta direktiv gör det möjligt för företag att stämma alla som använder eller publicerar information som de anser är en affärshemlighet – men enligt definitionen kan det vara nästan all typ av intern information om företaget”, skrev han.
En brottmålsdomstol i Luxemburg dömde Antoine Deltour villkorligt 12 månaders fängelse och böter på 1,500 euors. Raphaël Halet döms villkorligt till nio månaders fängelse 1,000 euros i böter. Journalisten Edouard Perrin frikändes. Luxleaks
Stödkommittén för Antoine Deltour är upprörd över domen. Domen ignorerar allmänintresset av deras verksamhet. Gruppen anser att domen är en skymf mot alla dem som stödde kampanjen och som uttryckte stöd.
Antoine Deltour sa: ””Jag ångrar ingenting. Att döma medborgarna som avslöjat LuxLeaks är detsamma som att döma de framsteg i regler som har skett efter dessa avslöjanden och som har varit mycket uppmärksammade i Europa. Detta är också en varning mot framtida whistleblowers, vilket är till nackdel för medborgare information och väl fungerande demokrati. ”
Deltour har beslutat att överklaga denna dom. Han beklagar att behöva förlänga en kostsam och ansträngande process. Stödkommittén fortsätter att stödja honom och förblir övertygad om att EU:s lagstiftning så småningom kan komma att ändras.
Förre ordföranden för det Europeiska rådets ordförande i Europaparlamentets Martin Schulz sade att EU arbetade inom många områden, men skatteflykten var ett av de viktigaste.
Vi intervjuade parlamentsledamoten Jeppe Kofod när rättegången inleddes den 26 april Kofod är en föredragande i Europaparlamentets särskilda skattekommitté som bildades efter LuxLeaks.
Europaparlamentet har redan bett om mer stöd för whistleblowers. Transparency International berättade i april att de skulle vilja se bättre kanaler och skydd för uppgiftslämnare.
Europeiska kommissionens konkurrenskommissionär har erkänt visselblåsares viktiga roll i ord, men inga åtgärder har föreslagits för att skydda dem som agerar i allmänhetens intresse. Medan EU Reporter välkomnar om journalisten friades skulle journalister inte få denna typ av information om det inte vore för modet hos människor som Antoine Deltour.
Några artiklar om skattefiffel.
USA: Skatteparadisens moder och största skatteparadis 18/4.
Independent:USA:s storbolag stora skattefifflare – Putin är vit 19/4
Skattefylt globalt problem 4/11 2015
intressant.se, skatteparadis, skatteflykt, skatter, lurendrejeri,kriminalitet, skandal, orättvisor, politik, kapitalism, fattigdom, rikedom, jämlikhet,ojämlikhet, ekonomi, hälsademokrati, socialism, USA, fattiga,Forum Syd, imperialism,
8 svar till “Visselblåsaren avslöjar skattefiffel i Luxemburg under Juncker. Döms, Juncker går fri.”
Om icke välstånd, rang och ämbeten,
Med korrupta medel vunnes! Och om ärans glans
Blott köptes med dess ägares förtjänster,
Hur mången, som nu står med blottad hjässa,
Förbliv då skyddat? Hur mången,
Som nu befaller, bliv ej befalld?
Shakespeare, Köpmannen i Venedig,
Det är det stora problemet med den västerländska rättvisan. Den har alltid svårt att nå toppen – jämför med den Kinesiskan där även högt uppsatta korrupta huvud rullar från rättvisans giljotin.
För övrigt är det Halva Rea Priser på politikerbasaren i Visby (tre politiker till priset av en). OBS: Först till kvarn gäller!
Apropå Juncker, dagens ContraMagazin i Tyskland hävdar med hänvisning till hans senaste bisarra uttalanden samt tidigare tilltag som skett inför TV-kameror att det är uppenbart att karln är alkoholist. Således, framåt Europa, låt Bacchus vara vår vägledare.
Som Rysslands Jeltsin.
Winston Churchill och Richard Nixon …
Här är klippet
https://youtu.be/XPgiI46FCDU?t=11
Wikileaks hänger ut Shillary Clintons smutsbyk.
https://www.rt.com/usa/349492-wikileaks-iraq-clinton-emails/
Jurassic Park var ju bara en film. I verkligheten ruvas och kläcks mycket värre ägg än så i det näste och rede EU lyckats förbli…
But Luxembourg’s highest court on Thursday rejected the sentence, ruling that Mr Deltour should have been recognised as a whistleblower.
https://www.bbc.com/news/world-europe-42652161