Vad händer i Nicaragua – del 2? Colombias roll.


Detta är del 2 av en längre artikel av Jorge Capelán, som jag fick tillgång till för någon vecka sedan. Första delen har publicerats för några dagar sedan.

Jag delar upp den återstående artikeln i två delar. Första korta delen avser Colombias roll och sista delen fokuserar på landets finanselit och dess samarbete med högeroppositionen och USA.

DN skriver ”Den före detta revolutionsledaren Daniel Ortega i Nicaragua kan vara på väg att bli en värre diktator än den han störtade för snart 40 år sedan. I helgen dödades ytterligare personer av regimtrogen milis för att de kräver Ortegas avgång.” DN

Är det så?

Jorge Capelán skrev i mail till bl.a. mig igår bl.a.

”Läget är väldigt dramatiskt. Om regeringen och partiet bestämde sig för det så skulle situationen med de kriminella gängen lösas inom loppet på en eller två dagar. Men FSLN får inte göra det just nu eftersom det skulle utgöra den utmärkta förevändningen för en militär intervention.

Imorgon håller OAS generalförsamling. Nästan hela MRS ledning (Kommentar: våldspositiv opposition)har rest till Washington för att lobba för en intervention” ”Å andra sidan finns klara tecken på att kuppmakarnas allians håller på
att spricka.”

Nicaragua La-Prensa-Oscar-Navarrete-28-4Demonstration Havana Times

Colombias roll.

• Sedan 200 år tillbaka har Colombia hegemoniska ambitioner i Centralamerika. Sandinistregeringen lyckades återfå kontrollen på över 90.000 kvadratkilometers hav i Karibien som tidigare tillhörde Colombia efter en dom av Internationella Domstolen i Haag från november 2012.
• Colombia har faktiskt utökat sin närvaro i Centralamerika genom uppköp av företag i flera länder. Michael Healy, som är de upproriska fascisterna i Managuas nuvarande “ledande företagsman” företräder inga nationella intressen. Han är VD för det stora sockerbruket CASUR (Benjamín Zeledón) i Rivas. 60% av CASUR:s aktier köptes av det colombianska sockerbolaget Mayagüez för 4 år sedan. Förgäves klär sig Healy med Nicaraguas blåvita fana när hans uppdragsgivare är colombianer.
200px-Kolumbianischer_Präsident_Alvaro_Uribe_2004Alvaro Uribe
Nicaraguas destabilisering är också ett åtråvärt byte för knarkkartellerna och den internationella organiserade brottsligheten. Endast i förra året beslagtogs 27 ton knark. Landet har hittills lyckats förhindra kartellerna och de salvadoranska gängen (maras) från att etablera sig i landet. Allt det skulle ändras om sandinistregeringen föll. Därför är det inte alls märkligt att colombianen John Jairo Velásquez Vásquez, alias Popeye, som är före detta chef för Pablo Escobars livvakter, nu dyker upp i de sociala medierna till stöd för oppositionen som han arbetar som rådgivare för. Apropå det har New York Times den 26 maj informerat om nya diplomatiska telegram som ännu en gång bekräftar kopplingarna mellan extremhögerpolitikern och antisandinist Álvaro Uribe och Escobar och hans Medellínkartell. Uribe, som kraftfullt avvisar Haagdomstolens dom om Nicaraguas territorialvatten i Karibien är en maktfull före detta president vars skyddsling Iván Duque tippas som Colombias nästa president.

Läs mer här: USA motarbetar Nicaraguas utveckling;
Nicaragua: Förkrossande seger för Sandinisterna i kommunalvalet
Nicaragua: Sjuka barn och gravida dör på grund av den USA-stödda högeroppositionens barrikader

i Andra om: , ,, , , , ,


4 svar till “Vad händer i Nicaragua – del 2? Colombias roll.”

  1. Jag skrev en kommentar till DN:s artikel som publicerats under ”Ifrågasätt”. (https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-dodsoffer-i-de-manadslanga-protesterna/) Jag skrev ”Denna artikel tecknar ingen korrekt bild av händelserna i Nicaragua.
    ram tills för bara några veckor sedan Nicaragua var ett exemplariskt land i Centralamerika – en av världens mest våldsamma regioner.

    • Brottsligheten var en av Latinamerikas lägsta.
    • Den ekonomiska tillväxten på mellan 4 och 5% var regionens andra högsta efter Panamas.
    • Nicaragua var ett av de länder där såväl den relativa som den absoluta fattigdomen minskade mest i hela Latinamerika.
    • Det var det enda landet i LA som producerade 90% av sina livsmedel.
    • Det var kanske enda landet i LA som producerade alla sina textböcker, från grundskolan till Universitetet och vuxenutbildningen.
    • Det var ett land som hade lyckats bromsa utvandringen till USA.
    • Landet höll på att bli ett globalt erkänt resmål för hållbar turism.
    • Kvinnornas politiska och ekonomiska deltagande blev mycket högt även med de utvecklade ländernas nivå.
    • Landet lyckades sätta stopp för knarkkartellerna och den organiserade brotssligheten.

    Inom loppet för några veckor skadades den bilden dramatiskt. Pågår det i Nicaragua ett folkuppror mot en orättvis och tyrannisk regim? Nej!

    Det är en operation för så kallat ”regimskifte”. inte ett folkuppror utan motståndet av hela folket, sandinister såväl som icke-sandinister, mot ett projekt som skapats av och för mäktiga finansiella och andra eliter i USA med stödet från andra mäktiga grupper i EU. Läs mer på http://jinge.se/allmant/vad-hander-i-nicaragua-pa-debatt-i-sverige.htm