Nicaragua: Förkrossande seger för Sandinisterna i kommunalvalet

Denna artikel har jag fått mig tillsänd av Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson, som stärkt bloggen med artiklar tidigare. Tackar varmt för detta. Dick bor i Honduras huvudstad Tegucigalpa med 1,2 miljoner invånare.

Sandinistpartiet (FSLN) och dess allians erövrade inte mindre än 135 av 153 städer i söndagens kommunal- och borgmästarval. Valdeltagandet var det största för kommunalval i Latinamerika, 52-53 procent, likvärdigt med valdeltagandet i det senaste presidentvalet i USA.

I huvudstaden Managua vann Sandinisterna med 87 procent och FSLN kunde samtidigt konstatera att partiet vann alla länshuvudstäder överlägset. Den politiska högern i form av det liberala PLC-partiet, det konservativa partiet och en rörelse av före detta `Contras´ delade på cirka 15-20 procent.

På den konfliktfyllda autonoma norra atlantkusten vann Sandinisterna med lägre siffror. Omkring 55 procent röstade rött/svart mot det regionala partiet Yatama som fick drygt 40 procent.
Nicaragua 171108 valobsEn av OAS´ valobservatörer, Wilfredo Penco, kontrollerar att bläcket fungerar som det ska, det vill säga att det inte går bort under de första dagarna. FOTO: END.
Längre söderut på den karibiska kusten med staden Bluefields som centrum går FSLN mot seger mot cirka 68 procent.

I kommunen Desembocadura de Río Grande vann Yatama knappt med 49.92 procent mot FSLN:s 49.28. Bara fyra röster skiljer när röstsammanräkningen fortsätter på måndagen.

Observatörer från de Amerikanska Staternas Organisation (OAS) var på plats och tog emot ett tiotal klagomål från oppositionen som observatörer sa skulle analysera.

En av OAS´ valobservatörer, Wilfredo Penco, kontrollerar att bläcket fungerar som det ska, det vill säga att det inte går bort under de första dagarna. FOTO: END.

Social bred bas

Bakgrunden till denna valtriumf ska ses i det breda sociala och ekonomiska program som regeringspartiet sedan 2007 har utvecklat och tillämpat, till förmån för den fattigaste befolkningsmajoriteten i landet. Men det handlar också om hur sandinisterna utvecklats till något mer än en disciplinerad partiorganisation, en bred rörelse som lyckats dra in bredare samhällssektorer och isolerat de mest reaktionära och konservativa strömningarna i det nicaraguanska samhället.

Högeroppositionen har stått politiskt handfallen och har bara vädjat, precis som sina gelikar i den venezuelanska oppositionen, till Vita Huset om stöd.

För högerns politik i Nicaragua handlar om de klassiska nyliberala recepten om nedskärningar av de sociala programmen, en privatisering av all offentlig verksamhet och en lagstiftning som avväpnar arbetarklassen och dess organisationer till förmån för ett spekulativt finanskapital eller transnationellt kapital.
Nicaragua 171108 Ortega och Trump
Bildtext: ”Nicaraguas president Daniel Ortega myser. Valnederlaget för högern i Nicaragua är också en förlust för Trump och den latinamerikanska högern. Denna har fått USA:s stöd för att rulla tillbaka historiens hjul i de länder som styrs av vänster- eller progressiva demokratiska regeringar. Och i december kan Trump registrera ett nytt valnederlag då Venezuela går till val för att välja borgmästare och kommunfullmäktieförsamlingar. Där har högeroppositionen kastat in handduken efter att ha lidit ett förnedrande valnederlag den 15 oktober då regeringspartiets PSUV med allierade erövrade 18 av 23 delstater. Högern fick bara stöd av folket i fem delstater.”

Nicaraguas president Daniel Ortega myser. Valnederlaget för högern i Nicaragua är också en förlust för Trump och den latinamerikanska högern. Denna har fått USA:s stöd för att rulla tillbaka historiens hjul i de länder som styrs av vänster- eller progressiva demokratiska regeringar. Och i december kan Trump registrera ett nytt valnederlag då Venezuela går till val för att välja borgmästare och kommunfullmäktieförsamlingar. Där har högeroppositionen kastat in handduken efter att ha lidit ett förnedrande valnederlag den 15 oktober då regeringspartiets PSUV med allierade erövrade 18 av 23 delstater. Högern fick bara stöd av folket i fem delstater.

Nytt nederlag för Trump och högern

För den latinamerikanska och nordamerikanska (läs Trumpadministrationen) högern är valet igår ett ytterligare förnedrande nederlag efter dråpslaget den 15 oktober, då Chavisterna i Venezuela erövrade 18 av 23 delstatsguvernörsposter, trots den kriminella ekonomiska krigföringen som för varje dag förstärks mot Venezuela.

Samma ekonomiska krig är under uppsegling mot Nicaragua, där folket vägrar att falla undan för hot från grannen i norr som under det sista seklet har intervenerat militärt flera gånger mot det lilla centralamerikanska landet och installerat en militärdiktatur som Somozadynastin. USA-senaten fattade nyligen beslut om att införa den så kallade ”Nica.Act” som ska blockera Nicaragua från lån eller donationer i internationella bank- eller finansorgan där USA ska lägga in sitt veto.

i Andra om: , ,, , , , ,

  2 comments for “Nicaragua: Förkrossande seger för Sandinisterna i kommunalvalet

 1. Petrus
  12 november, 2017 at 22:30

  Mycket bra, många bäckar små. Och det säger jag som anti-imperalist och som ”högersympatisör”. Det är upp till Nicaragua att så självständigt som möjligt välja vilken politik de själva vill ha, Anders, förenkla inte höger-vänster på det har sättet för det är så TRÖTTSAMT. Jag sympatiserar med Venezuela, Bolivia och Nicaragua och är en stark anhängare av Ron Pauls amerikanska utrikespolitik. Och den amerikanska vänsterns gunstling Bernie Sanders röstade för NATOs massmord i Libyen och för Obamas sponsring av syriska rebeller och han vägrar sätta sanktioner mot Israel trots deras uppenbara krigsbrott men han förordar sanktioner mot Ryssland för deras inblandning i Ukrainakonflikten trots att Sanders vet att USA pumpat in 5 miljarder USD till ukrainska oppositionen och att Nuland & McCain åkt skyttetrafik för att agitera för revolution – dock heder till Bernie för att han motsatte sig kuppen mot Rouseff. Höger eller vänster, trevlig eller otrevlig framtoning – spelar mindre roll – alla ska bedömas efter vad man gör och inte bara efter vad man säger. Jag är ingen Trumpanhängare men såg hellre att han vann än Clinton och det här tweeten från tidigare idag var ovanligt vettig:

  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929503641014112256

  Fortsätt med ditt fantastiska arbete mot amerikansk imperalism och översitteri – mycket värdefullt.

 2. nils
  15 november, 2017 at 23:48

  EU har blivit ett ”American lite”.

  Det är sanktioner till höger och vänster, man följer tydligen USA som skuggan själv. Det börjar likna någon sorts hemsnickrad ”fatwa” som generöst utdelas även på andra sidan atlanten, söder om den tänkta ”nya” berlinmuren, vilket också följer kulturmönster som Israel värnar om. Nu är det Venezuela som tilldelas detta spöstraff, helst skall man svälta, och därtill vara försvarslös. Undrar hur länge det dröjer innan EU följer efter med egen mur och monument över ”frimurar-idéernas” hjälpsamma bombmattor för världens bästa. Lustigt, detta att globalisterna så gärna bygger murar och delar ut sanktioner, men för det mesta river man allt man inte får bestämma över, särskilt det som redan fungerar till belåtenhet för de många. Ja, undantaget globalisterna då. Vi lever i en ”global värld” säger statsministern i tv-sändning, han kan lägga av med detta mantra, det vi kommer att minnas av denna tidsepok är hyckleriet, krigens bombmattor, hemlösheten, svälten och människors armod, för här ”byggs” intet av värde, det är eländets tid och inget annat. Sen kan slipsen, klockan och kostymen vara av bästa märke, det är likväl skit in & skit ut. Det är jävligt lågt, även till taket.

  https://nsnbc.me/2017/11/13/eu-announced-sanctions-including-arms-embargo-on-venezuela/

Comments are closed.