USA hindrar brittisk ambassadör inresa för att hedra visselblåsare

Som bekant har Obama åtalat fler visselblåsare än någon annan president i USA. Då är det knappast någon överraskning att USA nyligen förhindrat den förre brittiske ambassadören Craig Murray att resa in i landet och hylla en visselblåsare. Peter van Buren och libertianen, läkaren och förre presidentkandidaten i USA Ron Paul skriver om detta, vilket jag översatt och något förkortat.Ron Paul. Ursprungsartikeln finns här

Artikeln.
Craig Murray har varit en brittisk diplomat i 30 år och har ”hedrats” genom att kastas ut ur Uzbekistan av dess regering efter att riskera sitt liv för att avslöja avskyvärda människorättsbrott där. Han är inte terrorist inte en sociala-media jihadist, saknar kriminellt förflutet, har ingen koppling till narkotikasmuggling, hade en returbiljett, hotellbokning, och gott om medel för att täcka sina kostnader.
craig-murray-160921
Han ses dock som ett hot av USA.

Ambassadör Murray skulle till USA för att delta i en ceremoni för att hedra John Kiriakou, f.d. CIA, som lämnat ut uppgifter om olaglig tortyr som visselblåsare. Kiriakou var den enda regeringstjänsteman som fick fängelse för att han lämnat denna viktiga uppgift till allmänheten.
Murray har också uttalat stöd för Wikileaks Julian Assange. Kan detta ha något att göra med visumproblemet?

Ingen meddelat Murray varför han inte kan resa till USA, fast han har varit här många gånger under de senaste 38 åren. Murray fick kännedom om detta vid ansökan för ”visumfria” resenärer. Murray elektroniskt informeras om att kontakta utrikesdepartementet för att se om han kan kunde kvalificera sig för inresa på annat sätt.
Ambassadör Murray stoppades av vad utrikesdepartementet och Homeland Security med vad de kallar ”en hit (en träff).”
Vad som sker är att dussintals amerikanska underrättelsetjänstemän matar in namn i en stor databas som innehåller alla från Osama bin Laden (hans namn påstås aldrig tagits bort) till den senaste ISIS-terrorister samt alla andra som har lite eller ingen verklig anledning att vara där, såsom Murray.
Databasen kallas CLASS, och ingår i Consular Consolidated Database, som är den största kända databasen av detta slag i världen. I december 2009 senast då information fanns tillgänglig innehöll den mer än 100 miljoner fall och 75 miljoner fotografier, och har en nuvarande tillväxttakt på cirka 35.000 poster per dag.

När en av dessa personer av programmet utmärks som en dålig träff för inresa eller visum till USA är detta tillräckligt för att neka någon en visumfritt resa till USA. Tekniskt sett vet resenären aldrig ens att hen var ”en hit.”
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis
Endast om Murray väljer att följa processen och formellt ansöka om visum till USA, kommer utrikesdepartementet i London att undersöka ”träffen”. I 99,9999 procent av fallen, kommer alla utrikesdepartementets tjänstemän att i sina datorer se en kod som säger ”Kontakta en säkerhetsrådgivare i Washington för yttrande”.
Statstjänstemannen har oftast ingen aning om varför hen inte kan utfärda ett visum, de vet bara att de inte kan det. De följer ett potentiellt livsförändrande beslut om någon utan kunskap om varför detta sker. Resenären har naturligtvis ingen chans att motbevisa eller förtydliga, eftersom de också har ingen aning om vad som anförs mot hen. Det finns ingen överklagandeprocess och sannolikt hemligstämplas allt i filerna.
”Kontakta Washington”-meddelande utlöser en process i Washington med kontroll av namnet, som söker uppgift inom underrättelsetjänsten om varför den amerikanska regeringen vill hålla Murray borta från USA den aktuella tiden. Denna process kan ta allt från veckor till att pågå för evigt, t.ex. när man bara vill hålla en potentiellt besvärlig person borta. För politiskt motiverade fall som Murrays, är detta det mest sannolika.

Det är hur yttrandefriheten fungerar 2016. USA är nu rädd för människor som ambassadör Craig Murray.
Murray har endast nekats resa till ett annat land, Uzbekistan. Så USA är i ”gott sällskap”.

Den som tror att det är första gången USA har använt denna typ av avvisning vid visering för att stoppa det fria ordet, se fallet med forskaren Tariq Ramadan, nekades möjlighet att undervisa på Notre Dame. Det har funnits många fler sådana fall, om än mindre kända. Detta är en politik som USA nu för och inte ett undantag.

Jag har tidigare publicerad en bloggartikel om Craig Murray Storbritanniens förre ambassadör Craig Murray: Krigen i Irak, Libyen och Afghanistan byggde på kögner
Har Du 3 1/2 minut till övers för att ta del av mycket viktig information för världen?

Ambassadör Craig Murray avskedades 2004 för att alltför öppenhjärtigt ha kritiserat brister i mänskliga rättigheter enligt Wikipedia Wikipedia.

Lagen mot krig lagen_omsl_2

i , , , , ,, , , , , , , , ,

  6 comments for “USA hindrar brittisk ambassadör inresa för att hedra visselblåsare

 1. Benny
  28 september, 2016 at 16:35

  I världens räddaste land USA är man numera rädd för sanningen också! Men i stället för att oroa sig för terrorism borde man ju ta tag i den skrämmande mordstatistiken en brottslighet som trotsar all beskrivning. Mottot tycks vara att ska det mördas och skjutas ska det minsann vara helylleamerikaner som ska stå för dådet, inga förbaskade utlänningar och framförallt inte araber. Det kanske känns bättre så för politikerna där…

  • H2
   28 september, 2016 at 17:21

   Vad är en helylleamerikan? Indian? För att värva sig till den amerikanska krigsmakten finns inget krav på medborgarskap i USA.

 2. Inte kan USA göra fel, väl?
  28 september, 2016 at 20:21

  Det är Putins fel alla vet det. Om det inte var för Putin så skulle inte USA förbjuda visselblåsare från att komma in i landet. Det handlar inte om att beröva rörelsefrihet, utan det handlar imm bevara demokratin. Alla vet ju att USA alla tiders demokrati, eller hur? Huvudsaken är att det är Putins fel. På något sett är han inblandad. Förresten medan vi håller på kan vi lik gärna konstatera att allting är Putins fel. Så nästa gång något händer skyll bara på Putin.

 3. 30 september, 2016 at 10:40

  Vidare information om behandlingen av Craig Murray
  Speaking the truth about torture.

  The only countries that have ever refused the former ambassador Craig Murray entry clearance are Uzbekistan and USA, after he exposed their cooperation on torture. If you only follow mainstream media you have probably missed this story, but you can find it for example on CommonDreams and The Real News Network. He has compared this to Russia, which never denied him entry, despite highly critical things he has published about Putin and about civil liberties in Russia. However, the latest news in this story is that after a RootsAction petition, he has finally been awarded a US visa. He will be going to Washington to chair the presentation of the Sam Adams Award to John Kiriakou – the CIA agent who blew the whistle on waterboarding, and was jailed for it. Also, he will be speaking at the World Beyond War conference at American University (which is said to be sold out, but much of it will be livestreamed by the The Real News Network).
  (http://accoun.org/2016/09/17/speaking-the-truth-about-torture/)

  Se även gärna https://www.craigmurray.org.uk/archives/2016/09/mr-murray-goes-washington/
  och
  https://www.craigmurray.org.uk/archives/2016/09/forget-blairite-propaganda-s
  ierra-leone-not-blairs-good-war/

Comments are closed.