De flesta av USA:s stridande soldater är legosoldater


Världens starkaste krigsmakt i aktion. I begreppet legosoldater ingår här inte alla de terrorister i al-Nusra och IS som fått direkt och indirekt stöd av USA:s politik. Artikeln publicerades första gången 26/5 2016, men jag bedömer den som lika viktig idag. Därför ny publicering.

Genom att insatser av legosoldater i USA:s krig knappast rapporteras sker en underrapportering av krigsinsatser och av dödade i USA:s tjänst. Detta är huvudbudskapet i den artikel i Foreign Policy som jag översatt, förkortat och nu publicerar. Foreign PolicyDenna blogg har dock nämnt detta med legosoldater vid några tillfällen.

I ett gästblogginlägg i maj 2014 skrevs ”Den stora tyska tidningen ”Bild am Sonntag” rapporterade i helgen att 400 legosoldater från Academi finns i Ukraina för att hjälpa kuppregeringen. Soldaterna tillhör det från Irak ökända USA-företaget Blackwater (som bytt namn) för privata-arméer. Det är väl känt att CIA-chefen Brennan, som skickligt utvecklat och spritt tortyr som ett framträdande redskap i USA:s tjänst, besökte Kiev för att par veckor sedan.”<a href=”http://jinge.se/allmant/ron-paul-uppmanar-till-icke-inblandning-i-ukraina.htm”>Ron Paul uppmanar till icke-inblandning i Ukraina
I Ukraina strider som bekant utländska legosoldater, däribland svenska, i Azov-bataljonen och andra fascistiska organisationer.
Bilden föreställer amerikanska legosoldater i Ukraina:

Ukraina USA-legosoldater 6a351d2cfeac63e00b8b3ce6a0559038

I mitten av maj publicerade New York Times New York Timesen summering av president Barack Obamas insatser som överbefälhavare. Att klämma in sju år av olika militära operationer i en sammanhängande ”doktrin” är omöjligt, men dussintals artiklar kommer snart att försöka göra det. Det finns en viktig aspekt som dock som sällan nämns av media och aldrig av Obama: den exempellösa användning av privata entreprenörer för utländska militära operationer.
Obama har godkänt en fortsättning av två av de mest entreprenör-beroende krigen i USA:s historia. Som tidigare nämnts, finns det ungefär tre gånger så många entreprenörer (privatsoldater) (28 626 man) som amerikanska soldater (9 800 man) i Afghanistan, långt över andelen uniformerade militärer i genomsnitt i USA:s tidigare krig. I Irak idag finns 7 773 privata och 4 087 reguljära amerikanska militärer. Dessa siffror inkluderar inte entreprenörer som stödjer CIA eller andra underrättelseaktiviteter utomlands eller i USA. Den 5 april uppgav admiral Michael Rogers, befälhavare för USA Cyber ​​Command, under en senatsförhör att entreprenörerna utgjorde 25 procent av hans personal.

Under Obama har fler legosoldater (”privata militära entreprenörer, private military Contractors) dött i Irak och Afghanistan än alla reguljära amerikanska militärer i dessa länder. Mellan 1/1 2009 och 31/3 2016 dödades 1 540 legosoldater i Irak och Afghanistan (176 i Irak och 1364 i Afghanistan), medan 1 301 amerikanska soldater dödats i Afghanistan och Irak (289 i Irak och 1012 i Afghanistan). Förra året dog 58 legosoldater i Afghanistan eller Irak, jämfört med 27 amerikanska soldater gjorde det, inklusive i Syrien.

Det är inte enkelt att studera legosoldaternas roll i USA:s militära operationer. Den amerikanska regeringen ger bra överblick, särskilt inte eter 9/11. US Central Command (CENTCOM) började släppa uppgifter först under andra hälften av 2007 – ingen annan geografisk stridande kommandot tillhandahåller sådana uppgifter för sitt verksamhetsområde. Under 2011 fann Government Accountability Office att även om uppgifter från UD, USAID och Försvarsdepartementet krävs för att spåra antalet anställda dödade eller sårade så har Försvarsdepartementet fortfarande inte en system som på ett tillförlitligt sätt spårar döda och sårade entreprenörens legosoldater.

Dessutom nämns aldrig rollen, omfattningen och storleken av legosoldater (militära entreprenörer) när man informerar om amerikanska trupper i Irak eller Syrien. Journalister frågar sällan om detta. Vid de sällsynta tillfällen de frågar så har talespersoner för militären aldrig några uppskattningar tillgängliga.

Det är inte bara omöjligt att få tillförlitliga uppgifter om hur många legosoldater som tjänstgör eller dödas, man saknar uppgifter om hur många av dessa som är amerikanska medborgare. Enligt en uppskattning från Professional Services var endast cirka 32 procent av de döda legosoldaterna mellan 2001 och 2010 medborgare i USA.

Bara när amerikanska medborgare dör i tjänst för sitt land utomlands så publicerar Pentagon ett detaljerat pressmeddelande som beskriver den insats den döde deltog i, och om de dödades i strid eller på annat sätt.
När legosoldater dör ska det företag där de är anställda rapportera händelsen till Labor Department inom 10 dagar. Alternativt kan en familjemedlem lämna in en begäran om ersättning om försäkring finns. Då hamnar fallet i databasen varifrån uppgifter publiceras varje kvartal. År 2011 uppskattades att 68 procent av arbetsgivarna i legosoldaterna inte anmälde skador i tid. Sålunda är uppgifter om dödsoffer bland legosoldater nästan säkert för lågt.
* Läsaren kan här nedan välja 1-2 bilder av Obama!
Obama hök untitled
Kongressen har begränsad kunskap om legosoldater, utom när en utländsk anställd av misstag dödar en amerikansk militär och vid flagranta fall av bedrägeri och missbruk med skattebetalarnas medel. Under 2011 fann en kongress kommission att åtminstone 31 miljarder och kanske så mycket som 60 miljarder dollar hade betalats i onödan pga slöseri eller bedrägeri med kontrakt. Men under ett decennium har det inte skett någon enda utfrågning i kongressen med fokus på det övergripande ansvaret för och av legosoldater i amerikansk militär verksamhet.
Obama krigare syrian-revolution
Under de kommande fem månaderna kommer man att få läsa en hel del om ”Obama-doktrinen” i synnerhet de ”light” militära insatser som man tror att han stöder, men inte om de omfattande insatserna av legosoldater. Om detta rapporterades så skulle Obamas ”light” vara två eller tre gånger så stor. När regeringen vägrar att ge information om legosoldater och när nyhetsmedia inte rapporterar om detta blir de officiella och de mänskliga kostnaderna för USA:s krig mindre betydelsefulla än de egentligen är.

intressant.se Ukraina, , , , , , , ,

Massakern i Odessa Ron Pauls uttalande Bild am Sonntag


12 svar till “De flesta av USA:s stridande soldater är legosoldater”

 1. Då är problemet lätt löst. Vad kostar dom i lön? Vad skulle det kosta oss för att de inte skulle gå till jobbet? Det kan vara värt att hosta upp en slant för. SoF-EXIT!

 2. Sveriges eliter drar in landet tillbaka till föra sekels 30-talet. Det spökar Hitlers avtal. Applåder till miljöpartiet!

 3. Nu blandar ni lite päron och äpplen. Ja, det finns tusentals kontraktörer i Irak och Afghanistan men de är inte stridande. De jobbar som livvakter och skulle aldrig kalla sig själva legosoldater. Deras jobb är enbart att rädda liv, inte att döda. I själva verket kan jobbet liknas vid att vara barnvakt åt vuxna människor. Academi och ett par andra amerikanska firmor anställer civila före detta militärer i militärliknande befattningar, mestadels som instruktörer. Det finns även ett par brittiska och franska firmor som jobbar likadant. Det finns reella legosoldater som betalas av civila firmor och som har en viss agentur som uppdragsgivare, men de är inte särskilt många. Hela upplägget att civila numera sköter militärens jobb tycker jag är fel fastän jag jobbar som kontrakterad livvakt själv. Allt beror på dagens korrupta politiker.

   • Helt riktigt. Jag har förlorat åtskilliga vänner och kollegor som blivit dödade av vägbomber och självmordsbombare. Vi skyddar hjälparbetare, ingenjörer som hjälper till med återuppbyggnad och ambassadanställda som arrangerar byggen av skolor och sjukhus. Vi blir mördade av sinnessjuka terrorister som är förblindade av hat som sprids av mullor och media.

 4. Legosoldater är också tämligen värdelösa soldater då man strider utan hjärta för vad de gett sig in på! Och verkligheten visar ju att det är just så. Natos misslyckande på i stort sett alla fronter visar att legosoldater är i det närmast odugliga i strid mot motiverade motståndare, det enda de är bra på är terror mot civila och allmänt förtryckande av befolkning. I Ukraina så ville inte de värnpliktiga utöva terror mot sina landsmän, i de flesta fall, utan massvis värnpliktiga deserterade så lösningen var givetvis legosoldater som saknade band till folket och spärrar mot att utföra mord och övergrepp. Och på den vägen är det…det värsta är att även svenska skattepengar går till att stödja de fortsatta krigen, och vad värre är, nu är Sverige lierad med denna terrororganisation som kallas Nato.

  • Men franska främlingslegion är ju inte direkt ”värdelösa soldater”.

   • Franska främlingslegionen tillsammans med brittiska Gurkhas och amerikanska marinkåren har behållit gamla tiders traditioner och disciplin och är betydligt bättre soldater på grund av det. Visst är vissa specialförband vältränade och välutrustade men många i såna förband är bortskämda primadonnor.

   • Nu är det ju inte främlingslegionen som strider i Ukraina och inte heller gurkhas eller för den delen marinkåren. (marinkåren är för övrigt grovt överskattat med det beror nog mycket på Hollywood) Utan det är oftast kontrakterade legosoldater som s a s frilansar precis som i det forna Jugoslavien.

    • Det ryktas om att soldater från marinkåren deltog i striderna vid Debaltseve i östra Ukraina, enligt de segrande pro-ryska förbanden fanns minst 11 stupade amerikaner bland de kroppar som fanns i och omkring orten.
     Som av en händelse störtade någon månade senare en Blackhawk helikopter tillhörande marinkåren i Gulfen med just 11 dödsoffer som följd åtminstone officiellt.
     Kan mycket väl ha varit en arrangerad olycka för att skriva av de i Ukraina fallna soldaterna

     • Helt klart kan det vara så Mikael. Men dessa kan också var en del av de över 200 NATO-soldater i NATO uniformer och NATO ID-handlingar som man kunde läsa här på bloggen tillfångatogs i Allepo.

 5. Tankesmedjor, vapen och soldater kostar och de som betalar för mycket av kalaset i MÖ är gulfländer som Turkiet, Qatar & Saudi Arabien som finansierar både ISIS och transatlantiska tankesmedjor och de har samma mål i att störta Assad.

  ”The Gulf states’ motivation in financing groups like ISIS was to support their fight against the regime of President Bashar al Assad in Syria”

  Atlantic Council foreign government entities ”Honor Roll of Contributors”
  Qatar
  Saudi Arabia
  United Arab Emirates (UAE)
  Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS) (Turkey)
  Istanbul Natural Gas Distribution Co. (IGDAS) (Turkey)
  Turkey Army College
  The Electricity Generation Company (EUAS) (Turkey)
  Turkish Petroleum Corporation (TPAO) (Turkey)

  http://imperienytt.blogspot.se/2016/05/isis-think-tanks.html