USA försöker dela Syrien – uppger Ryssland – och USA.


Generalöverste Sergei Rudskoi vid den ryska generalstaben påstod vid konferensen om global säkerhet i Moskva igår att USA försöker splittra Syrien och utlösa ett nytt stort allomfattande krig i landet.
”USA har lagt en potentiell grund för ett nytt stort krig enligt den statliga pressbyrån TASS.

Generalen fäste uppmärksamhet på amerikanska försök att upprätta en quazi-stat med egna väpnade styrkor på östra stranden av Eufratfloden. Enligt Rudskoi är detta oacceptabelt. (Också enligt FN-stadga och folkrätt).

Rudskoi avslöjade att syriska regeringsstyrkor hade befriat totalt 113 000 km2 och 1 245 bosättningar. Omkring 65 000 ”militanter” har eliminerats genom detta.
Han tillade att 6 500 hektar och cirka 17 200 anläggningar hade rensats från minor. Dessutom har över 260 FN-konvojer levererats tack vare säkerhetsstöd. Southfront
Pompeo och MattisPompeo och Mattis
Är nu detta bara ”rysk propaganda”? Nej det stämmer väl med vad ledande representanter för USA sagt upprepade tillfällen. Med ett undantag – president Trump.

Jag har i olika artiklar uppmärksammat uppgifter om att USA försöker dela Syrien, där USA illegalt har upprättat militärbaser och har minst 2000 egna soldater, vid sidan av allierade bland terrorister.

Både utrikesministern Rex Tillerson, som Trump sedan dess har avkedat, samt försvarsminister James Mattis har hävdat att USA måste förbli involverat i landet – inte bara för att förhindra ISIS återvändande, men för att motverka stödet från Ryssland och Iran för den syriska presidenten Bashar Assad. Ryssland och Iran finns legalt i Syrien, inbjudna av Syriens regering.
Enligt försvarsminister Mattis var en konfrontation med Ryssland nära i februari i år. Pål Steigan

CIA-chefen Mike Pompeo, som Trump vill ska ersätta Tillerson, och Trumps kommande nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har båda också hävdat att USA har intressen i Syrien som sträcker sig utöver militärt besegra ISIS. Politico

USA har under Trump engagerat sig mer än tidigare i Syrien och då och då uttalas avsikter som bara kan tolkas som att USA vill dela landet, som man gjort i Irak och Libyen. Denna artikel är särskilt läsvärd i sammanhanget. ”Syrialeaks” – hemligt dokument visar hur Väst planerar att förstöra Syrien.
Syrien - USA soldaterUSA-soldater
Media rapporterar att president Donald Trump sa på ett möte i Richfield i Ohio 29/3 att USA snart kommer att dra bort trupperna från Syrien. Politico, RT och Sputniknews I Syrien finns officiellt 2000 militärer från USA illegalt. New York Times skrev 6/12 ”U.S. Says 2,000 Troops Are in Syria, a Fourfold Increase” New York Times: ”Sanningsvittnet” Donald Trump säger att USA lämnar Syrien…

Trump janus-trumpTrump -Janusansikte. Bild från artikel hos Pål Steigan

Kommentar: Att komma med fagra ord och löften är lätt – och det är Trump bra på. Ganska säker på att Assad och Putin också tar det lugnt. Kan Trumps syfte vara att framstå som en slags ”fredsvän”, medan USA förbereder ett tillslag i Syrien under någon slags ”false flag” som så många gånger tidigare? Stackars Syrien! False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult Den som lever får se.

Ett hundratal artiklar om kriget i Syrien

i Andra om: , ,White Helmets, , Syrien, , , , , , , ,


17 svar till “USA försöker dela Syrien – uppger Ryssland – och USA.”

 1. Och Ryssland försöker hålla ihop sin militärbas under alewitstyret. Observera att jag inte är emot det, men jag tror att kurderna är emot det. Kurderna är också människor, men det är inte islamisterna. USA har aldrig haft något att säga till om i Syrien, det är ett ryskt försök till desinformation att lägga skulden på USA. Ottomaner, fransmän och ryssar har lagt sig i Syrien de senaste tvåhundra åren.

  Syrien, det mångkulturella paradexemplet. Komplicerad fråga.

  • Komplikation, har du sovit under en sten länge? USA har ju varit inblandade i Syrien och Mellanöstern från dag ett, men den som är blind vill inte se…Närmast häpnadsväckande påstående från Komplikation som inte ens någon politiker i USA skulle gå med på att förneka. Men som jag brukar säga, den sista i******n är knappast född !

   • Huvudsakliga aktörer i Syrien är Ryssland och Iran på regimens sida, utmanade av sunni som växt i numerär med blandat stöd av Saudi och Turkiet efter principen min fiendes fiende är min vän. Kurderna har ingen vän bland grannarna med kurdisk befolkning, och kan därför tänkas söka stöd hos USA, som därmed kommer i konflikt med sin allierade Turkiet. USA saknar inflytande över nativitet och förändrade styrkeförhållanden på marken mellan islams olika maktcentra. Kriget är ett muslimskt inbördeskrig, och antagligen är alewiterna att föredra framför sunni för alla utom sunni, helt oavsett bloggens arroganta sammansvärjningsteoretiker.

  • Jag hoppas det är en ironi annars var det en absurd kommentar. Usas eliter själva har ju berättat om sina avsikter att utmanövrera bland annat Syrien och en av angloamerikanernas geopolitiska ideologer, Bernard Lewis(även mentor åt Brzinsky) har sen årtionden beskrivit hur staterna där ska styckas upp efter nya gränser.

 2. Fy fan för ”rysskramarbloggar”. Jinge.se har försämrats en hel del sedan den såldes… :-( Och ja, jag förstår att du stryker all kritik, men förut var ju sidan tämligen vänster. Icke så nu…

  • Ja, har du inte upptäckt det förrän nu, Erik?
   Men du är kanske inte samma ’Erik’ som då och då skriver kommentarer på den här bloggen?

   Den här webbsidan tar upp en liten (något liten) annorlunda bild av Ryssland. Paul Craig Roberts köper inte allt vad Putin säger, och kan kritisera Putin och den ryska regeringen för dess flathet mot väst. Jag själv är lite tveksam och konfunderad över det han skriver. Men jag kan läsa hans artiklar precis som jag gör med Anders Romelsjös artiklar (och Proletären), och för att få en ’second opinion’ till allt annat jag läser.
   https://www.paulcraigroberts.org/2018/03/19/can-nuclear-war-avoided/

  • Till Erik.

   Bry dig inte om det, du har ju hela media-sverige att simma i – fortsätt med det om det enbart stör !

  • Erik, så ditt enda argument här är alltså att det skulle vara ”Rysslandsvänligt” och därför inte vara något att läsa? Bemöt påståendena med fakta och konstruktiv kritik i stället för att avfärda det som rysskramarblogg. Däremot så är Ryssland motståndare till NewWorldOrder (NWO) som mediastyrda oligarkmedia torgför intensivt med propaganda och lögner. Och då måste alla lögnerna som MSM sprider om läget i världen bemötas. Men sådana som Erik kallar väl även Paul-Craig Roberts också rysslandskramare! Håjaja! Alla som inte tror på fulmedia måste ju fördömas enligt Erik och andra vänsternissar som kört i diket med nuvarande styret i V som slutat tänka självständigt och helt kör globalisternas agenda.

  • Den här bloggen är tvärtom ovanligt tolerant mot kritiker. Anders lägger ofta ner stor ansträngning på att i detalj bemöta oskickliga kritiker med kalla fakta.
   De flesta av oss skulle nog som du antyder inte vilja spilla tid på osaklig kritik utan bara dumpa såna kommentarer.

 3. Erik: Nu är det ju så att den globala maktkampen nu handlar om å¨ena sidan en ojämförligt aggressiv och lögnaktig ”västvärld” med USA i spetsen för ett gäng medlöpare (varav Sverige är en av de mest blodtörstiga), som verkar vara beredda att ta till vilka metoder som helst för att uppnå sina syften, även krig om, totalt världsherravälde, och syften som bara kan uppnås genom att krossa alla nationers och folks förhoppningsar onm fred, frihet, självständighet och välstånd! Och andra nationer måste då på något sätt enas om något sorts motstånd mot denna fruktansvärda utveckling. Och därav den nu pågående utvecklingen av en ny global maktkamp mellan å ena sidan den s,k. ”västvärlden” och å andra sidan maktrer för närvarande ledda av Ryssland och Kina, som hur som helst i alla fall vill förhindra den s.k. ”västvärldens” kamp, som ju också kan handla om en kamp med obegränsade militöra medel,för det totalt världsherravälde dom förespråkar1 Att då hävda att det skulle vara ”vänster” på något sätt, att ställa sig neutral i denna ödesmättade globala politiska, ekonomiska och miltära maktkamp, det är ju barea så intellektuellt lågt att det inte borde vara ensa tänkvärt! Det gäller ju som alltid att sklilja på bisak och huvudsak, i olika situationer. Och just nu är huvudsidan av den globala utvecklingen, den obegränsade aggressiva ”västvärldens” kamp om världsherraväldet. Och det är just nu den vi måste bedöma och förhålla oss till! Och då tycker att den här bloggen jinge.se är en utmärkt källa för information oim denna globala utvecvkling!

  • Här är Greklands Kommunistiska Partis, KKE, synpunkter om Ryssland, Kina och Syrien.
   https://inter.kke.gr/en/articles/THE-MILITARY-POLITICAL-EQUATION-IN-SYRIA/
   Som du ser delar många av Europas kommunistiska partier, inklusive SKP – men även ett av Rysslands kommunistiska partier, RCWP – inte din eller Anders Romelsjös åsikt om den globala politiska, ekonomiska och militära maktkampen.
   Självklart är USA, NATO, Sverige och med flera andra västländer idag den som är aggressivast när det gäller de borgerliga och kapitalistiska nationernas kamp om världsherraväldet. Men vi kan inte som ett kommunistiskt eller socialistiskt parti ta parti för någon borgerlig nationell part om världsherraväldet. Vi hamnar helt och totalt fel om vi gör detta. Vår uppgift är som kommunister och arbetarklass att föra den socialistiska kampen mot vilken som helst imperialistisk makt.
   KKE har mycket intelligenta kamrater i partiet som har fördjupat sig i den här frågan, troligen under flera år, och de har kommit fram till och tagit beslutet att man absolut och huvudsakligen inte kan stödja någon borgerlig nation i den imperialistiska kampen för världsherraväldet. Däremot har vänsterpartiet Syriza gjort den bedömningen att de ska hålla sig väl med såväl Ryssland och Kina som EU och USA (hur de nu lyckas med den kombinationen, det vete fasen … ).
   KKE ansåg att de var tvungna att göra så. Att KKE har tagit det beslutet gör dom inte till mindre intelligenta kamrater än till exempel Romelsjö eller ett visst kommunistiskt parti här i Sverige (som inte är SKP). Och fler och fler kommunistiska partier i Europa börja följa efter KKE. De antar en efter en KKEs analys om den globala politiska, ekonomiska och militära maktkampen. Eller att de själva har gjort en egen analys, vilket resulterade i samma resultat som KKE har kommit fram till.

 4. Erik: Nu är det ju så att den globala maktkampen nu handlar om å ena sidan en ojämförligt aggressiv och lögnaktig ”västvärld” med USA i spetsen för ett gäng medlöpare (varav Sverige är en av de mest blodtörstiga), som verkar vara beredda att ta till vilka metoder som helst, även ett större krig, för att uppnå sina syften, , totalt världsherravälde, och syften som bara kan uppnås genom att krossa alla nationers och folks förhoppningar om fred, frihet, självständighet och välstånd! Och andra nationer måste då på något sätt enas om något sorts motstånd mot denna fruktansvärda utveckling. Och därav den nu pågående utvecklingen av en ny global maktkamp mellan å ena sidan den s,k. ”västvärlden” och å andra sidan makter för närvarande ledda av Ryssland och Kina, som hur som helst i alla fall vill förhindra den s.k. ”västvärldens” maktherravälde, som ju också kan handla om en kamp med obegränsade militra medel,för det totalt världsherravälde dom förespråkar1 Att då hävda att det skulle vara ”vänster” på något sätt, att ställa sig neutral i denna ödesmättade globala politiska, ekonomiska och miltära maktkamp, det är ju bara så intellektuellt lågt att det inte borde vara ens tänkvärt! Det gäller ju som alltid att sklilja på bisak och huvudsak, i olika situationer. Och just nu är huvudsidan av den globala utvecklingen, den obegränsade aggressiva ”västvärldens” kamp om världsherraväldet. Och det är just nu DEN vi måste bedöma och förhålla oss till! Och då tycker jag att den här bloggen jinge.se är en utmärkt källa för information oim denna globala utvecvkling!

 5. Syrien epilogen i USA:s snart 17 åriga krig för att destabilisera Mellanöstern.
  Resultatet av 17 års krigande mot ”terrorismen” är skrämmande, nästan 2 miljoner döda människor, förstörda länder, enorma flyktingströmmar och en terrorism som bara blivit värre.
  Minns att Patrick Buchanan tidigare sade att USA:s dåraktiga politik skapar två terrorister för varje faktisk terrorist man dödar.
  Att stycka upp Syrien är jänkarnas sista chans att rädda någonting här.
  Man har knäckt sin egen ekonomi och flertalet av områdets länder söker sig nu till Ryssland/Kina istället.
  Tidigare vassaller som Egypten och Turkiet är för USA näst intill förlorade och Syrien-Irak-Iran har lagt gammalt groll bakom sig och det är just det styckningen har som syfte att förhindra.

 6. Syrien delas inte upp av USA, Syrien är mångkultur i praktiken. Sunnimuslimer är de traditionella översittarna i den muslimska världen, deras andel av Syriens befolkning har växt, men regeringen representerar alewiterna, med andra minoriteter i ryggen. USA spelar en underordnad roll i Syrien, det är ett inbördeskrig mellan olika folkgrupper där utlandet lierat sig med varsin falang, främst Ryssland, Iran och Saudiarabien. Saudiarabien stöder IS, de delar ideologi, Iran motarbetar saudi i Syrien, shia och sunni hatar varandra sen 1400 år.

  Ryssland vill behålla sin militärbas och har plöjt ner många miljarder i diverse arabiska militärapparater som de aldrig fått något för. Syrien är den enda som återstår, men å andra sidan har den ryska imperialismen nått en stor framgång i Iran, och fiaskot med Saddam kan räddas via goda kontakter till shia-regimen i Bagdad genom Teheran. Den största förlusten är förstås Rysslands snöpliga slut i Egypten. Det Ryska Imperiet klara sig säkert bra utan den humanistiska stormaktens beskäftiga rövslickande, ryssarna för sina kolonialkrig efter förmåga.

  De kristna ländernas inbördes konkurrens på muslimskt territorium har en livsfarlig konsekvens, de lär ut sin överlägsna krigsteknik till sina värsta fiender. Vi ska inte göra oss några illusioner, sunni-islams ledare är väl medvetna om att Moskva är Konstatinopels arvstagare, och dödsfienden. Från sin lågpanne-vision söker de vända olika kristna mot varandra, det är inte så svårt, och under tiden själva sprida sin härskarteknik.

 7. Och så finns det ju något som kallas verkligheten vilket ju som sagt inte ens militärer eller politiker i USA förnekar dvs att man är djupt insyltad i Syrien. Trump vill av vad jag förstår lämna Syrien efter Obamas illdåd och Trump inser med rätta att man inget kan göra utan att riskera storkrig med Ryssland. Precis som i Georgien så får väl USA se sig slagna och lägga in en reträtt, försöka ge sken av att de lämnar frivilligt. Neocons blir rasande och försöker med alla medel sabotera Trumps svalnande intresse för en förlorad sak. Israel kommer givetvis inte att ge upp sin påverkanskampanj så lätt i Washington men jag tror att USA:s chans i Syrien är borta och man lämnar väl över till Israel att fortsätta den lönlösa kampen mot Assad. Nu vill majoriteten av befolkningen i Syrien ha kvar Assad, (man har ju sett alternativen vid det här laget), och då borde ju kriget snart vara över även om det nog aldrig kan bli fred i länder där islam har stort inflytande.

  • Det ser ut som att kurderna hamnat i en situation där de bjuder in USA som skydd mot förtryckande grannar. Annars förs ju det faktiska kriget av ryssar och hezbollah på Assads sida mot slaktarna från sunni med sina saudiska kusiner, och USA har små trupper i landet. Kriget är som nämnts det gamla vanliga eviga sunni/shia-kriget med hjälp från Ryssland, Iran och Saudi, och påståenden om amerikanska åsikter yttrade på andra sidan jorden i okända sammanhang väger lätt. Mångkultur är inbördeskrig, islam mördar otrogna, Syrien visar vägen.