Alldeles nyligen, 1 februari, publicerade jag artikeln ”När störtas Trump och hans populära politik av den djupa staten?” Artikeln 1/2
Dagen efter sa förre statsministern, den skicklige politikern Göran Persson, som fick S att ta bort socialismen ut programmet ”Jag tror han blir avsatt” . Han hade förstås läst mitt blogginlägg och tagit intryck, eller hur?
Se TV-inspelningen där under drygt 2 minuter (132 sekunder).
Den kände politiske kommentatorn The Saker tar i ”A ”Color Revolution is under way in the US”, dvs. en mjuk statskupp
Och nu denna min artikel där frågetecknet verkar rätas ut. Varför? Är jag politisk imbecill? Ogenomtänkt pladder? Stor opportunist? Nya fakta och indikationer? Döm själv!
Svenska Yle har en hygglig summering i artikeln ”USA ändrar ton om Ryssland,Iran och Israel”. Svenska Yle
USA:s nya administration har ändrat ton i flera kontroversiella frågor som Ryssland, Nato, Israel och Mexiko.
* Den nya FN-ambassadören Nikki Haley anklagar Ryssland för nya, upptrappade strider i Ukraina och försäkrar att sanktionerna mot Ryssland bibehålls. Haley sa i sitt första anförande inför FN:s säkerhetsråd att sanktionerna inte hävs förrän Ryssland har återlämnat Krim-halvön till Ukraina. Hon försäkrade att USA vill ha bättre relationer med Ryssland, men att läget i östra Ukraina kräver ett klart fördömande. President Donald Trumps ovilja att kritisera Ryssland och hans kritik mot sanktionerna har lett till spekulationer om att han vill häva eller lindra sanktionerna mot Ryssland.
Kommentar, Anders: Uppgifter talar tydligt för att Trump vill fortsätta med sanktionerna. Jake Kazyer skriver ”Nikki Haley är budbäraren. Trumps representant i FN säger att Ryssland ockuperat Ukraina i tre år. Hon säger att Krim är ockuperat. Hon tar över stafettpinnen från sin föregångare och har tydligen fått samma direktiv av sin chef som föregångaren fick från sin. Att ljuga om Ryssland och Ukraina och att stödja kriminella krigsbrottslingar som tagit makten genom en blodig statskupp och som sedan oavbrutet terroriserat civilbefolkningen i Donbass.” Jake Kazyer
Yle fortsätter: * Israel får mild kritik. Vita huset har också riktat mild kritik mot Israel på grund av strömmen av nyheter om nya bosättningar på ockuperade område på Västbanken efter Trumps tillträde. Trump och hans närmaste medarbetare har många gånger uttryckt sitt villkorslösa stöd för Israel och de omstridda bosättningarna. Vita huset säger i ett oväntat uttalande att nya bosättningar inte främjar freden. Uttalandet är betydligt mer nyanserat än väntat. Den grundläggande inställningen till bosättningarna är oförändrad.
* USA:s nya utrikesminister Rex Tillerson träffade sin tyske kollega Sigmar Gabriel under sin första dag på utrikesministeriet. Bägge underströk Natos centrala roll för säkerheten i Europa och Nordamerika och bägge försäkrade att de eftersträvar fortsatt gott samarbete. Trump har tidigare många gånger utdömt Nato som en föråldrad, ineffektiv allians och kritiserat Tyskland och förbundskansler Angela Merkel.
.
* Nya sanktioner mot Iran? Vita huset antydde att man förbereder nya, ensidiga sanktioner mot Iran på grund av landets färska missilprov, något som Iran har fördömt i skarpa ordalag. Trump har i varje fall återtagit sina hotelser om att han tänker riva upp kärnavtalet som stöds av alla andra parter som undertecknade det, bland dem Tyskland, Kina och Ryssland.
Kommentar: Nya sanktioner har beslutats till glädje för krigshetsarna. Illegala som vanligt, ett brott mot folkrätten.
* Tillerson talade också med grannländerna Mexikos och Kanadas utrikesministrar och tonen lär ha varit mycket försonlig.
Utrikesministrarna kom överens om att i god tro diskutera om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta som Trump har lovat att riva upp.
Tonen mot Nordkorea har däremot skärpts.
Den nya försvarsministern James Mattis har besökt Sydkorea där han främst diskuterade hotet från norr och det toppmoderna amerikanska missilförsvarssystemet THAAD som Sydkorea vill installera med USA:s hjälp. Mattis tog till brösttoner då han kommenterade Nordkoreas utveckling av långdistansmissiler som eventuellt en dag kan nå det amerikanska fastlandet.
Attacker mot USA eller våra allierade kommer att krossas och bruk av kärnvapen skulle mötas med en reaktion som skulle vara effektiv och överväldigande, varnade ”Mad Dog” Mattis, som han kallades under sin tid som chef för USA:s marinkår.”
* Syrien: USA har under Trump föreslagit någon slags flygförbudszon i Syrien, en av Hillary Clintons idéer. Detta skulle gynna terroristerna på marken, vilka saknar flygvapen och missgynna Syrien & Ryssland. Detta har skett efter telefonsamtalmed terroriststödjande Saudiarabien. Independent. Ryssland har reagerat mot detta. Washington Post rapporterar om USA:s aktuella stöd till kurders strävan efter att ha autonomi över ett område i Syrien utan vidare, tvärtemot den syriska regeringens vilja och mot den syriska konstitutionen. Washington Post
* Jemen: Trump fortsätter USA:s brutala krigspolitik, med en insats nyligen av Navy Seals. Trump kritiseras för att mörka dödsoffer
* Saudiarabien: Bra kontakt med Salman. De har samma syn om ”fly safe zone” i Syrien (se ovan) och Iran ”The countries were agreed on the need to address “Iran’s destabilising regional activities,” the White House said. (Independent).
* Kina. Han ser Kina som ett hot, liksom Obama, men betonar detta mer, hittills.
* Militären: USA har knappt 5 % av jordens befolkning, men mer än 1/3 av militärutgifterna. Dessa ska öka uppger Trump. Glädjer det militär-industriella komplexet och den mycket starka vapenindustrin och den helt världsledande vapenexporten.
Åsa Linderborg är som vanligt stimulerande att läsa, även om jag som vanligt inte håller med om allt. Ab ”Trump är inte År noll, han är en produkt av det USA som allt för många allt för länge vägrat erkänna. Kampen mot Trump får heller inte bli en strävan tillbaka till det gamla.”…”Det finns en sak som amerikanska presidenter och marxister brukar vara överens om: En person i Vita huset kan inte göra så mycket, det är strukturerna som bestämmer. ”Högerpopulismen går inte att begripa om man inte sätter sig in i klassproblematiken. Trumps väljare finner vi i alla socialgrupper, men ändå är hans triumf i någon mening den vita arbetarklassens återkomst – den går inte längre att ignorera.”… ”Men en grupp som gått helt under radarn är de som i USA kallas för ”de professionella”. Det är de 10 procent av befolkningen som operativt och ideologiskt hjälpt den rikaste 1 procenten att roffa åt sig en allt större del av kakan. Till de professionella kan vi räkna de som sköter ägarfamiljernas företag och investeringar. Dit hör också finansplanerare, ekonomer, statsvetare, experter på internationella relationer, lobbyister, statssekreterare, kommunikatörer, reklammakare, teknokrater, personalvetare, pr-konsulter, högt uppsatta mediechefer, New management-människorna. Med flera. De professionella kan ingå i den lite rundare kategorin etablissemanget, men de är ändå inte synonyma.”
Hon beskriver här ”Den djupa staten”, som tagit kontroll över Trump, sannolikt utan större protester från denne.
Dagens bedömning är att Trump sitter allt säkrare i sadeln, trots protesterna mot hans drastiska invandringspolitik… Ett möjligt frågetecken är hans -med stor sannolikhet fåfänga – försök att vända globaliseringen
Vad tror Du?
i Andra om: Trump, djupa staten, statskupp,invandring, EU, islam, desinformation, USA, Politik, muslimer, massmedia
7 svar till “Trump är definitivt etablissemangets man nu!”
Lackmustestet är: så länge han lider sionisterna, vilket inkluderar i stort sätt större delen av ”The Deep State”, sitter den person som ”innehar ämbetet” POTUS (President Of The United States) – i detta fall D. Trump, säkert. Om inte så mobiliseras det raffinerade maskineriet förr att bli av med POTUS, inklusive likvidering (som i fallet JFK) om nödvändigt. Trump lider sionisterna. Så han kommer att fortsätta leka ”världens mäktigaste person” teatern kanske t o m i två mandat perioder.
Att stoppa globaliseringen klarar ingen av. Det är en frågeställning där man pekar med hela handen. Globalisering i bemärkelsen nya kommunikationer och lägre kostnader för transporter och kommunikation är resultat av teknologisk utveckling som främjar global samverkan. När Deng Xiaoping bestämde sig för att kattens färg inte var så viktig förutsatt att den var bra på att fånga möss drog han igång ett industrialiseringsprojekt som inte sett maken i världshistorien. Och projektet fortsätter under rubriken OBOR, ”ett bälte, en väg”.
Men globaliseringen kan ske under väldigt olika former, med väldigt olika konsekvenser för de berörda. Kina är inte ute för att idka välgörenhet men deras win-win koncept avviker markant från det som västmakterna tillämpat t.ex. med avseende å Afrika. Kina är villigt att göra betydande satsningar på utbyggnad av infrastruktur i länder där de är verksamma, i en omfattning som tidigare varit otänkbar. Det sades att över 30 000 kineser tvingades lämna Libyen när det stod klart att NATO + Sverige + några Gulfstater skulle bomba landet sönder och samman. Tekniker som kommit dit för de mest varierande projekt för att förbättra den libyska infrastrukturen, bl.a. jätteprojektet kring vattenförsörjningen. Som en jämförelse kan nämnas den amerikanska varianten av win-win i Irak. Bomba landets kraftverk och annan infrastruktur i spillror. Inleddes redan år 1991. Klirr i kassan för vapenleverantörerna. Förutsätt därefter att återuppbyggnaden bör ske enbart genom egna bolag som får ensamrätt till leveranser. Betala med den angripna nationens resurser, alltså olja. Detta var den dokumenterade planen. Sedermera har ett och annat gått snett, men det är en annan sak.
”Frihandelsavtalen” med olika TT-beteckningar som Trump motsätter sig är överstatliga avtal som skulle ge transnationella bolag extraordinära rättigheter. Fritt fram för dem, mindre fritt för alla andra, nationalstater inräknade.
Var president Trump slutligen hamnar är för tidigt att spekulera i. Min förmodan är att han omhuldar ekonomiska doktriner från Reagan -eran som inte håller, och att hans ekonomiska politik därför kommer att drabbas av motgångar. Detta kan i sin tur leda till att han börjar backa från den avspänning i stormaktsrelationer som han aviserat. Det bör redan ses som en framgång om han undviker att starta nya krig och eventuellt avvecklar något av de sju stycken som fredspristagaren Obama drivit, trots att denne undvikit att uttryckligen deklarera andra än Afghanistankriget ”The good war”. Och som senatorn Ron Paul sade; USA bedriver hemlig krigföring runtom i Afrika genom specialinsatser, som inte ens kongressledamöter kan få inblick i.
Hillary Clintons kurs låg klart utstakad mot upptrappning av konflikterna i Mellanöstern och Ukraina och konflikterna med Kina i Asien. De oundvikliga militära insatserna skulle med största sannolikhet ha lett till direkt stormaktskonflikt. Fortfarande är det svårt att se att Trump kan åstadkomma något som skulle bli värre, men säker kan man i dagsläget inte vara. Iran är den första stötestenen, där temperamenten i Washington och Teheran helt klart inte är avpassade till varann.
Att arbetslösa amerikaner inte vill ha illegal invandring, kriminalitet och droger på sina gator är naturligtvis en viktig poäng, och muren kan hjälpa till med att få bort en hel del av eländet, men vad de vill ha ännu mer är sannolikt beskattning av Wall street, vilket Trump verkar ha lovat dem.
Men istället verkar han nu ha gjort tvärtom, nämligen sänkt skatterna, speciellt för miljonärer.
https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/01/25/ar-en-djup-milf-langtan-orsaken-till-att-donald-trump-bryter-sitt-forsta-vallofte/
Således är fokuset på USA:s verklige ledare, d.v.s. Bernie Sanders som lovat detta och stötts av folket genom denna retorik, samt förmodligen hade kunnat genomdriva detta om han inte mörkats av elitens medier, eller inte hade fuskats bort av Hillary Clintons kriminella nätverk, exakt den person vi bör hålla vårt framtida fokus på.
Bernie Sanders har i samband med Hillarys katastrof-val nu fått makt i Demokraterna.
https://www.democracynow.org/2016/12/26/bernie_sanders_the_democracy_now_interview
Men Bernie Sanders säger också något mycket viktigt, nämligen att det inte handlar om honom som person, men om den folkliga rörelsen och det folkliga medvetandet.
Jag trycker inte alls att byggandet av muren kan försvaras. Miljoner mexkikaner har i USA och Mexiko med låga jobbat ihop stora vinster åt amerikanska företag genom åren.
Det blir intressant att se vad Bernie Sanders kan göra i det demokratiska partiet. Beklagligt att han stödde Clinton. Han säger i intervjun ”I think your point is that last week or two weeks ago Chuck Schumer, who is now the leader of the Democrats in the Senate, put me on leadership. And he gave me a position that I wanted, and that is to be chair of the outreach effort. And what I am going to do is use that position, with your help, with all of your help, to transform the Democratic Party. I think—you know, it is very easy to beat up on people when they’re down, and that’s not my intention. You know, Secretary Clinton and her supporters are hurting now. It’s not my intention to be beating up on them. But it goes well beyond the presidential race.””USA behöver ett socialistiskt arbetarparti. Han skulle gått vidare i den riktningen – men tyckte inte det. Se artikeln ”Många unga i USA är positiva till socialism och kommunism” http://jinge.se/allmant/usa-unga-amerikaner-mer-positiva-till-kommunism-an-mer-till-socialism-forstadium.htm
du har tyvärr rätt
trump har ändrat åsikt för amerikas utrikespolitik.
vi som hoppades på snabb fred i mö när trump tillträdde får fortsätta försöka påverka
amerikanska mammor att de känner ansvar för de människor deras soldater dödar.
och protesterar i usa.
vi kan ju inte stoppa bombplanen från europa.och araberna kan ju inte stoppa dem.
nu har jag sett en intervju med trump och den ger hopp om att han inte ändrat sig helt.
han säger amerika och ryssland ska bekämpa isis tillsammans ,och att han inte vet hur hans och potins kontakter kommer att bli i framtiden.reportern säger potin dödar folk.
då svarar trump .alla är väl inte helt oskyldiga i usa heller.
så länge inte usa startat krig med iran kommer jag att känna hopp för framtiden.
Trump är inte etablissemangets man i alla avseenden…
” Now, some 96 companies have signed on to an amicus brief stating that Trump’s immigration order will hurt their ability to recruit and retain the best global talent.
Apple, Facebook, Twitter, Netflix, and Microsoft have all signed onto the amicus brief filed to the U.S. Court of Appeals for the 9th Circuit, on Sunday. They were joined by several other tech companies, as well as other global businesses like Chobani, KIND, and Levi Strauss & Co.
( http://ijr.com/2017/02/793599-nearly-100-companies-band-together-to-demand-that-president-trump-halts-immigration-executive-order/)