Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering


Ett litet bidrag till debatten om russofobi, i USA:s demonisering, måhända för att få psykologisk förståelse för kommande statskupp eller krig…
Ingår i den intermittenta serien ”Återpublicering av ”intressanta blogginlägg” efter 1-2 år.

Jag publicerar då och då faktarika artiklar om hur svenska media demoniserar Ryssland och Putin och utestänger annan information. Exempelvis SvT:s censur av filmen ”Ukraina: Revolutionens mörka sidor.” Som omväxling följer en artikel om hur Europa-parlamentet bidrar. Inte bara SvT och tyska media är duktiga på censur och demonisering. Rysslands fina demokrati och Tysklands propaganda

Detta är en artikel av Tara Palmeri med titeln ”Screening of documentary about whistleblower Sergei Magnitsky pulled at the last minute”Europaparlamentet stoppar film om Ryssland och ”visselblåsaren” Magnitsky i sista minuten. Den publicerades 27/4 och följs av ännu aktuellare information.
RUSSIA-US-TRADE-POLITICS-WTO-RIGHTS
En förhandsvisning i Europaparlamentet av en dokumentär om Ryssland avbröts vid 11-timmars onsdagen 27/4 sedan advokater för änkan och en tidigare affärspartner till en hög profilerad kritiker av Vladimir Putin ingrep.
En timme tidigare hade ledamöter och gäster sett på filmen “The Magnitsky Act — Behind the scenes,” som försvarar den ryska regeringen mot anklagelser om att de låg bakom mordet på den framträdande visselblåsaren Sergej Magnitskij, då advokater klev in och kallade dokumentären ”förnedrande.”

Förhandsvisningen i parlamentet i Bryssel hade varit tveksam i flera timmar innan visningen då den kastar en skugga över en händelse med den Gröna gruppens vice ordförande Heidi Hautala, vars pojkvän, den ryske filmskaparen Andrej Nekrasov, gjorde dokumentären. Nekrasovs film hävdar att Magnitskij, snarare än att avslöja detaljer om en rysk komplott för att stjäla miljarder dollar från skattebetalarna och döende i händerna på polisen, som de flesta i världen tror, i själva verket var en brottsling själv. Filmen hävdar att han var i maskopi med VD:n för Hermitage Capitals investeringsfond, Bill Browder, för att lura av Ryssland miljoner dollar i skatt.

Magnitsky, som var en av Browders advokater, dog i ett rysk fängelse 2009. Browder säger Magnitskij dödades för att ha avslöjat skattebedrägeri och förskingring av 230 miljoner dollar av högt uppsatta ryska tjänstemän. Sedan dess har Browder lobbat i parlamenten i Europa och Nordamerika för att anta lagstiftning om mänskliga rättigheter inspirerad av fallet. USA kongressen 2012 antog en lag som kallas Magnitskij-lagen som hindrar ryska medborgare som förknippas med hans död från att resa till eller ha ekonomisk verksamhet i USA.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5
Den 27/4 krävde advokater för Browder och Magnitskijs änka Natalya Zharikova att producenterna av dokumentären, fransk-tyska nätverk ARTE TV, skulle stoppa visningen i parlamentet.
”Vi tror att filmen av Andrei Nekrasov, baserat på hans idéer och inte på dokument och fakta är förnedrande för Sergej Magnitskij anseende och förnedrande för en avliden, som inte kan försvara sig” sa Zharikova i ett uttalande.
Då man annonserade att visningen av filmen skulle ställas in sade Hautala att det finns några juridiska frågor som måste klargöras innan den kan visas offentligt.
Pavel Karpov, en av de ryska säkerhetstjänstemän som Magnitskij anklagade för förskingring, deltog i evenemanget i Bryssel och kritiserade Browder för att filmen drogs tillbaka, säger ”Jag antar att sanningen äntligen kommit ut”
”Jag förstår inte hur Europaparlamentet går med på att stoppa visningen av filmen utan rättegång och fakta, och varför de har så stränga sanktioner mot Ryssland”.

Nekrasov sade att han kanske vidtar rättsliga åtgärder mot Browder för att stoppa visningen av filmen och för att han kallat filmen kränkande.
”Herr Browders advokater är så mäktiga att de kan stoppa förhandsvisning av filmen, vilket jag tycker är en skandal ”, sade Nekrasov. ”Vad för slags yttrandefrihet är detta?”
Nekrasov sade att han hade ingen agenda och hade trott att Magnitskij var en ”hjälte” tills han kom över bevis i polisrapporter som fick honom att ändra åsikt.

”Jag har inget politiskt uttalande att göra”, sade han. ”Jag har varit en pålitlig försvarare av de mänskliga rättigheterna och jag har varit en pålitlig kritiker av Putin. Jag har gjort filmer om rysk brutalitet i Tjetjenien och det är därför jag började göra filmen om Magnitskij, som jag trodde skulle bli ytterligare en film om en människorättsförsvarare. ”

”Här finns viktiga fakta om dessa komplicerade finansiella bedrägerier. Det handlar om pengar”, tillade han.

Fortsatt censur och hets mot Ryssland utan fakta.

EU-Observer skrev 2/5 ”Senior MEPs from the European Parliament’s main groups have urged diplomats to impose sanctions on Russian officials over the killing of anti-corruption activist Sergei Magnitsky.”…”The film blamed Magnitsky and Browder for the $230 million plot. But the German broadcaster behind the movie, ZDF, cancelled the showing at the last minute citing technical and legal issues. The film was due to be aired on the Franco-German Arte channel on Tuesday. But it remains uncertain if Arte will go ahead.” EU-Observer

Konklusion: Detta visar att EU-parlamentet här går emot yttrandefrihet och faktabaserad debatt och är för illegala ekonomiska sanktioner. Tro INTE att EU är för respekt för fakta och FN-stadgan!

TILLÄGG Stöd SVT:s sändning av dokumentärfilmen ”Ukraina: Revolutionens mörka sidor.”.
Sändningen är i dagsläget planerad till 23 maj. Du kan passa på att visa ditt stöd till SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina genom att, som 865 redan har gjort, skriva under uppropet – http://goo.gl/EADMhX

intressant.se Tyskland, ,
, , , krig, ,


15 svar till “Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering”

 1. Stöd SVT:s sändning av dokumentärfilmen ”Ukraina: Revolutionens mörka sidor.”.
  Sändningen är i dagsläget planerad till 23 maj. Du kan passa på att visa ditt stöd till SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina genom att, som 865 redan har gjort, skriva under uppropet – http://goo.gl/EADMhX

 2. Ja, Putins skräckvälde (enligt Wallström) ställer till med problem på många håll.

  ”In December 1,000 readers of the UK’s Express newspaper told a survey that most of them would rather be led by the Russian President than their own Prime Minister, David Cameron.
  Asked, ”Who would you rather was Britain’s prime minister?” 78 per cent chose the Russian president, while 22 per cent voted for Mr. Cameron.

  http://sputniknews.com/world/20160509/1039293421/putin-most-admired-list.html

 3. Andrei Nekrasov gjorde i fjol för Al Jazeera fyra mycket ärliga reportage om dagens Ryssland http://www.aljazeera.com/programmes/putin-russia/ Den ibland kritiska tonen fick Maria Persson Lövgren och Fredrik Wadström att räkna honom som ”en av oss” http://imgur.com/FILwbkS för att sedan, efter ovanstående dokumentär, beskylla honom för att ha bytt sida och låtit sig bli mutad av Putin.

  Vad Persson och Wadström inte verkar kunna skilja på är rysslandskritik som baseras på respekt för det ryska folkets historia och kultur, och rysslandskritik som går ut på att demonisera folket och dess ledare. Det stod redan klart efter Al Jazeeradokumentärerna att Nekrasov inte tillhör de senare kritikerna.

 4. Vad kul att SVT tänker sända dokumentären om Ukraina så att det väger upp för dramaserien ockupationen – tiden för Ryssland att lämna Norge är inne. De får ju inte verka partiska.

 5. Detta kan vara en viktig spricka i muren. Wadström och Persson kommer isoleras som idioter om detta fortsätter. Nekrasovs hustru Heidi Hautala är inte vem som helst. Om hon och hennes man agerar i samförstånd rasar enigheten på SR samman. Den med mest trovärdighet kan jag inte tro kommer och spela med i publikfriarna Wadströms och Persson teater.

  Anledningen i grunden torde vara att Nekrasov har rätt. Den andra är att Wadström och Persson får en av EU:s tyngsta politiker i Rysslandsfrågor mot sig. Heid Hautala har lång bakgrund som mycket Rysslandskritisk i t.ex. i tjetjenienfrågan. Ingen kan ifrågasätta hennes mycket kritiska hållning till Kreml.

  Hon har dessutom varit Finlands mest populära politiker länge och är fortfarande populär. Lauren är finlandsvenska och den av SR journalisterna som har mest yrkesheder och anseende. Hon publicerar sig också i finska medier. Plocka fram lite mer artiklar med Wadströms reaktion och vi kan se Wadström-Perssons uppgång och fall. Wadströms agerande i dokumentärfilmsfrågan är klassiskt övertro på sig själv så till den milde grad att han visar sitt sanna jag, hans syn på massmordet i Odessa och varför dokumentären inte ska visas enligt norska organisationen Maidan Norway kan sammanfattas:

  ”Maidan Norway stöder sig också på den svenske radiojournalisten Fredrik Wadström, som i programmet SVT Kulturnytt anser att det är en förmildrande omständighet att bara 42 av uppgivna 350 dödades; för att händelsen skulle kallas massmord borde uppenbarligen alla ha dödats. ”

 6. SVD Skriver idag:

  Även i Europaparlamentet har Magnitskij-kampanjen nått framgångar. Efter ett intermezzo där ryska medborgare på EU:s sanktionslista försökt visa en förfalskad propagandafilm om mordet på Magnitskij har en grupp EU-parlamentariker med utrikesutskottsordföranden Elmar Brok (CDU) i spetsen krävt att EU:s utrikesrepresentant Mogherini ska lägga fram förslag om utvidgade sanktioner. Kravet stöds av ledare även för gröna och liberala grupper.

  http://www.svd.se/mats-johansson-bill-browders-krig-mot-putin-gar-vidare/om/sakerhetsradet

  Det är intressant att Mats Johansson kallar filmen förfalskad och propagandafilm. Jag skulle vilja att som EU-medborgare veta på vilka premisser man klassar filmen som förfalskad, annars är det inget annat än överstatlig censur!

  För övrigt har samma artikel faktafel då det står längre ner att det är finska EU-parlamentarikern Heidi Hautala som visar filmen och inte några sanktionerade Ryska medborgare, däremot är Ryska medborgare som ev. är på sanktionslista närvarande. Eftersom EU har valt att inte offentliggöra sanktionslistan så kan man alltid ”fylla på” den efterhand för Ryska medborgare som är ”obekväma”.

  Ytterst smaklöst hanterat både av EU och SvD

 7. Moreira svar på kritiken:

  ”When I started this investigation on Ukraine, I was astonished to discover the degree to which the massacre in Odessa [May 2, 2014] had faded from memory. Forty five people were killed in a huge fire in the heart of a major European city in the middle of the 21st century. Everything was filmed by dozens of cameras and cell phones. Yet around me, no one remembered.

  Forty five Ukrainians of Russian origin died in a fire inside a building [the Trades Union House in the city center of Odessa] caused by the Molotov cocktails of Ukrainian nationalist militias. After a quick investigation, I discovered that the event had not been censored. It had been addressed, discussed, but never investigated. As though too embarrassing to discuss.

  Why no investigation? Probably because the victims were of Russian origin. These victims were reported as “persons” but without knowing who they were, who killed them and why they were dead. “Persons” who were nobodies.
  In speaking of these deaths, our democracies should have expressed some sympathy, officially, solemnly. There should have been strong reactions by chancelleries. Press releases by ministries of foreign affairs. [However], following the Russian invasion of Crimea, Russian-speaking populations in the conflict were assigned the roles of villains.

  I discovered the answer after viewing hours of video shootings, interviewing dozens of witnesses, finding victims and aggressors and comparing the stories until I pieced together facts that make sense of this fury. Important fact: I interviewed and have broadcast only direct witnesses of events–the people I saw on videos– in order to filter to some extent the exaggerations and lies that arise in such a circumstance, on the side of the attackers as well as victims. The result of this painstaking work is at the heart of the film to be broadcast Monday evening [February 1] by Canal Plus [Canal +].

  I never said that fascism had settled in Ukraine. The key phrase of my documentary is: “The Ukrainian revolution has created a monster that will soon turn against its creator.” And then I tell how far-right groups attacked the parliament and killed three policemen in August 2015. I have never suggested that the attackers were in power. Even if those who are in power were able to use them.”

  https://newcoldwar.org/french-filmmaker-paul-moreira-responds-to-critics-of-his-documentary-film-on-the-odessa-massacre-of-may-2-2014/

 8. […] Denna namninsamling avser protester mot inskränkningar i yttrandefriheten i Sverige. Motiveringen till namninsamlingen finns längre ned under rubriken Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina Dokumentärfilmen Ukraina revolutionens mörka sida . Ämnet har behandlats i tidigare blogginlägg med kommentarer som innefattar filmen på Youtube. Se Ukraina: Revolutionens mörka sida, samt i en separat artikel som visar att även Europaparlamentet kan censurEuropaparlamentet stoppar film som rentvå Rysslands regering […]

 9. I lill-brittanien utfärdas det öppet censur genom s.k. D-notiser för att skydda att ytterligare info läcks om propaganda numret Skripal som britterna iscensatte för att svartmåla Ryssland mars 2018. Hittills två D-notiser har utfärdats allt i syfte att skydda lögnerna som Blowjob Johnson och she may or may not Theresa May.

  http://www.spinwatch.org/index.php/issues/propaganda/item/5998-two-d-notices-for-skripal-affair

  Yesterday, spinwatch.org revealed that the Skripal affair has resulted in the issuing of not one but two ‘D-Notices’ to the British mainstream media, which are marked ‘private and confidential’. They also disclose the contents of both notices, which have been obtained from a reliable source.

  Here is the first one dated 7th March lifted straight from the powerbase website:

  From: DSMA Secretary

  Date: 7 March 2018

  Subject: URGENT FOR ALL EDITORS – DEFENCE AND SECURITY MEDIA ADVISORY (DSMA) NOTICE

  Private and Confidential: Not for Publication, Broadcast or for use on Social Media TO ALL EDITORS The issue surrounding the identity of a former MI6 informer, Sergei Skripal, is already widely available in the public domain. However, the identifies of intelligence agency personnel associated with Sergei Skripal are not yet widely available in the public domain. The provisions of DSMA Notice 05 therefore apply to these identities. DSMA Notice 05 inter alia advises editors against the:

  ‘inadvertent disclosure of Sensitive Personnel Information (SPI) that reveals the identity, location or contact details of personnel (and their family members) who have security, intelligence and/or counter-terrorist backgrounds, including members of the UK Security and Intelligence Agencies, MOD and Specials Forces.’ The full text of DSMA notice 05 can be found on the DSMA website.

  If any editor is currently considering publication of such material, may I ask you to seek my advice before doing so?

  Please do call or email me if you have any questions or need further clarification.

  I would be grateful were the Press Association and Society of Editors to promulgate this notice through their own networks.

  Thank you,

  Yours sincerely,

  John Alexander

  Group Captain John Alexander | Second Deputy Secretary | Defence and Security Media Advisory Committee