Tala sanning om Sveriges insatser i Afghanistan!



Jag publicerade här både 14 maj och 16 maj pressmeddelanden från Föreningen Afghanistansolidaritet där jag är medlem. Denna gång kan jag och andra publicera ett nytt pressmeddelande som jag liksom tidigare fått från Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande i föreningen Afghanistansoldaritet. Det är underskrivet av bland andra riksdagsledamöter från fyra partier, en f.d. talman i Riksdagen och en f.d. ärkebiskop och riktar sig till de åtta partiledarena som kommer till Almedalen.
Läs gärna på hemsidan för Afghanistansolidaritet (Www.afghanistan.nu). Där finns information om hur man blir medlem och köpa Lars-Gunnar Liljestrands broschyr.
Afghanistanbok 6144720_omslaglit

”Budskapet till Sveriges folk om kriget i Afghanistan har kantats av oklarheter, felaktigheter och vilseledande beskrivningar, skriver flera debattörer.

Till de åtta partiledarna som kommer att framträda i Almedalen!
Afghanistansolidaritet 14 maj ta-hem2

”De politiska partierna möter i nästa vecka det övriga Sverige med folkrörelser, myndigheter, näringsliv och fackliga organisationer på plats. Medierna förmedlar till Sveriges folk budskapen från Almedalens talarstol och från hundratals seminarier. På så vis äger en nära relation rum mellan Sveriges folk och vad som händer och sägs i Almedalen.

Mot denna bakgrund är det naturligtvis mycket viktigt att budskapen från Almedalsveckan baseras på fakta och korrekthet. Om inte så blir den demokratiska dialogen mellan svenska folket och dess ledande politiker falsk.

Vi vädjar till Er att Ni har detta som utgångspunkt när det gäller Afghanistankriget.

Tyvärr har det officiella budskapet till Sveriges folk om kriget i Afghanistan kantats av oklarheter, direkta felaktigheter och vilseledande beskrivningar.
Motiven för kriget har ständigt skiftat. Det har sagts att Sverige är i Afghanistan på ett fredsuppdrag. Men det är ju inte sant. Riksdagens beslut gällde ett fredsframtvingande uppdrag, med rätt att döda. Vad Sverige har gjort i Afghanistan känner inte svenska folket till. Flera dokument, som incidentrapporterna om svenska ISAF-soldaters inblandning i strider och kanske dödande, har hemligstämplats.

Något inbjudningsbrev om Sveriges deltagande i kriget har inte hittats på regeringskansliet.
strong>Kriget startade utan något klart FN-mandat och är ingen FN-operation utan en NATO-ledd insats. USA använder drönare och sätter in specialstyrkor i nattliga räder i afghanska hem och har förklarat att sådana aktioner skall fortsätta efter 2014. Det är folkrättsstridiga handlingar som år efter år genomförs i det krig där Sverige deltar. Hur stämmer det med att vi skall värna folkrätt och humanitär rätt?

Kostnaderna för den svenska krigsmedverkan i Afghanistan är höga. De har år efter år mörkats för riksdagen och de svenska skattebetalarna. Riksrevisionen har riktat stark kritik mot att de verkliga kostnaderna inte har redovisats. Naturligtvis har svenska folket rätt att få veta vad de verkliga kostnaderna är.

Sveriges krigsmedverkan i Afghanistan trappades upp och blev, utan att riksdagen fick veta det, ett regelrätt krig mot upprorsmän. Detta hävdades nyligen av fredsforskaren och professorn Wilhelm Agrell som menar att riksdagen blev vilseledd av regeringen.
Karzai och Obama images

Vad som skall hända med den svenska krigsinsatsen efter 2014 är oklart. Regeringen och riksdagsmajoriteten har tidigare sagt att kriget skall vara slut för Sveriges del 2014. Men nu talar man om en fortsättning efter 2014. USA säger minst 10 år efter 2014. Svenska folket har naturligtvis rätt att få veta sanningen om hur det förhåller sig med denna viktiga fråga. Det är en demokratisk fråga. Här gäller sanning och inget annat än sanning!

Håller Sverige på att förbereda en fortsatt krigsmedverkan i Afghanistan efter år 2014?
Anders Ferm, tidigare FN-ambassadör

Birgitta Hambraeus, tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet

KG Hammar, tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan

Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet

Tomas Magnusson, ordförande i Internationella Fredsbyrån

Ingela Mårtensson, tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet

Thage G Peterson, tidigare försvarsminister

Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet

Maj Britt Theorin, tidigare nedrustningsambassadör

USA soldater imagesCAWRR8NW


i Andra om: , ,, , , , , , , , , , ,

Helsingborgs Dagblad 25/6 DN 25/6 Björnbrum 19/6 DN 20/6 Föreningen Afghanistansolidaritet Svenska Dagbladet 14/5 Youtube från Afghanistansolidaritet Pierre Gilly DN 14/5 DN 13/5 Afghanistansolidaritet Svenska Afghanistankommittén Svenska Dagbladet 14/5 DN 24/3 SvD 25/3 AB 24/3 Helsingborgs Dagblad Röda Berget Svenska Dagbladet 14/5 SvD Brännpunkt 8/1 SvD Brännpunkt 10/1SvD Brännpunkt 11/1 DN Debatt 12/1 Aftonbladet 13/1 SvT 10/1 Sven Hirdman DN Debatt 12/1 SKP-bloggen 22/1 SvD 11/1 DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödarDN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen


16 svar till “Tala sanning om Sveriges insatser i Afghanistan!”

  1. Att hävda att insatsen i Afghanistan inte har ett FN-mandat är inget annat än ren lögn. Av FN:s säkerhetsråds resolution 1386 från 2001 och 1510 från 2004 framgår det tydligt att ISAF styrkan har ett FN-mandat.

  2. Varför ska Lars-Gunnar Liljestrand ha betalt för sin broschyr?

    Det är väl bara att lägga ut den på nätet om han vill ha den läst!?

    • Enligt uppgift från författaren går pengarna till föreningen Afghanistansolidaritet. Detta är en organisation som bygger på frivilliga medel och tar inte emot statsbidrag eller lever på annonsintäkter.

  3. Bombkriget mot Afghanistan i oktober 2001 var starten för det nu 12 -åriga kriget. USAs bombkrig saknade FN-mandat och bröt mot FN-stadgans våldsförbud. När sedan ISAF-styrkan bildades i december 2001 gavs ett FN-mandat att skydda ´Kabulregimen.
    Det ISAF sedan ägnat sig åt vilket Wilhelm Agrell skriver om i sin bok ”Kriget här och nu” är att ISAF ( inklusive svenska styrkan) genomför ett regelrätt krig med sikte på att döda talibaner och andra som definieras som terrorister. Det saknar stöd både 1386-resolutionen och 1510-resolutionen som talar om att upprätthålla säkerheten och avväpna motståndsgrupper. Regeringen har vilseledande talat om att kriget i Afghanistan är en FN-insats och regeringen har mörkat för riksdagen av svenska ISAF genomför USAs fullskalekrig mot vad som kallas terrorister ( vilket även Agrell påvisar i sin bok).

    • Av FN-resolutionen framgår att ISAF skall hjälpa till och skapa en ”secure environment” och för att göra detta så har ”states participating in the force were authorised to use all neccessary measures to fulfill the mandat”

      http://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1510

      Att bekämpa militära grupper som angriper bland annat civila mål med självmordsbomber måste väl ändå bara ligga inom mandatet att skapa en ”secure environment” och det är knappast så att det går att överskrida då all neccessary measures får användas.

      • Man har efter 12 år inte lyckat skapa ett ”secure environment”, däremot har talibanerna stärkts, bl.a pga. alla övergrepp mot civila som ISAF gjort.

        • Det är tydligt att man inte har lyckats med uppdraget i FN-resolutionen. Det är också tydligt att man kan vara kritisk mot hela ISAF-insatsen. Detta kan man dock vara utan att fara med osanning. Visserligen är ISAF ingen FN-operation, men den vilar på ett FN-mandat och att hävda något annat efter att ha läst FN-resolutionen framstår inte som seriöst.

          • Mandatet är att skapa säkerhet. Det är för att uppnå det som staterna skall använda nödvändiga medel. Men USA och dess specialstyrka OEF har från början fört ett fullskalekrig för att förgöra allt som USA själv definierar som ”terrorister”. Därför används specialstyrkor som gör nattlliga räder i afghanska hem och utomrättsligt dödande (targeted killing) av alla som USA definierar som motståndare. Detta finns ingen grund för i det sk FN-mandatet. Det allvarliga är att den svenska ISAF-styrkan har sedan flera år deltagit i just den typen av krig mot påstådda motståndare. Det är USA/NATO som bestämmer de sk insatsreglerna ( rules of engagements) och dessa regler omfattar även svenska ISAF. Det är alltså USA/NATO som bestämmer helt vad svenska ISAF får göra i Afghanistan. FN-madatet har inte ett smack med det att göra. Wilhelm Agrells bok är en noggran genomgåmg av hur den här orderkedjan gått från USA/NATO till svenska ISAF och hur regeringen sedan mörkat för svenska folket och riksdagen om vad svenska soldater gör i Afghanistan. Samma sak konstaterades av Riksrevisionen då den 2011 gick igenom den svenska ISAF-insatsen. Riksrevisionen sa klart ut att svenska regeringen inte informerat riksdagen om att NATO (och inte FN) bestämmer vad svenska soldater gör i Afghanistan.

            • Om där står i resolutionen att alla medel är tillåtna då kan det inte betyda något annat än att alla medel är tillåtna. Finner sedan de deltagande länderna att det är nödvändigt att föra ”fullt krig” mot vissa grupper för att fullfölja mandatet så ger FN-resolutionen dem stöd till detta. FN-resolutionen har inga synpunkter på vilka medel som används utan den bedömningen får de deltagande länderna själva göra.

              • Detta är ett typexempel på övertolkning av ett mandat, liksom NATO:s bombningar i Libyen som dödade många tusen. Se professor Eskelands bok, och intervju med honom i tidningen Afghanistan Nu (sök på http://www.afghanistan.nu)

                • Övertolkning vet jag inte om jag vill kalla det. Problemet men den typ av skrivningar som förekom både i Afghanistan-resolutionen och i Libyen-resolutionen är att de är så vida att de legitimerar mer eller mindre alla typer av handlingar. Det blir praktiskt taget omöjligt att bryta mot dem då det är aktörerna själva som avgör vad som är ” nödvändiga medel”. Så problemet är inte att något land har brutit mot FN-resolutionerna, vare sig i Libyen eller Afghanistan för baserat på deras formuleringar är det omöjligt, problemet är att FN-resolutionerna är alldeles för snäva. Är det så att världssamfundet inte tycker de medlen som användes i Afghanistan och Libyien var acceptabla så borde man ha varit mera restriktiv i formuleringarna i resolutionerna.

                  • Problemet är att ett svagt, alltför USA-beroende FN godkänner imperialistiska anfallskrig i strid med FN-stadgan. Att någon kan stödja detta – världen blir alltmer barbarisk.

                    • Det vet jag inte om jag vill hålla med om. FN:s säkerhetsråd har ju vid ett antal tillfällen med Ryssland och Kina i spetsen röstat emot resolutioner som USA har lagt fram så tycker inte det finns fog för att hävda att FN kontrolleras av USA. Dessutom har du själv vid ett stort antal tillfällen förespråkat att man måste respektera ”FN-stadgan”. I sånt fall måste ju du göra det samma och acceptera säkerhetsrådets resolutioner även om de går dig emot.

  4. Det är riktigt att Sovjetunionen och eller Kina röstat emot USA i säkerhetsrådet. Bra nog har det gjort det i den föreslagna interventionen/flygförbudszonen i Syrien, vilket vore ett tydligt brott mot FN-stadgan. Tyvärr lät de imperialisterna via NATO kvadda den självständiga staten Libyen – en diktatur, men en diktatur som i olika avseende hade en bra politik som främjade nationell självständighet för länder i Afrika, mot försök av USA och andra att få kontroll över den fattiga kontinentens rikedomar. USA är det land som ofta lagt in veto i FN de senaste 30 åren. Via sin starka ställning har man gång på gång förhindrat resolutioner mot Israel och dess splittrings- och förtryckarpolitik. Många bedömare menar att FN ibland fattar beslut som går emot FN-stadgan, t.ex. då det gäller Afghanistan. Särskilt har R2P (right to protect) debatterats under senare år – ett koncept som USA pushar för, som ifrågasätter eller mjukar upp FN-stadgans våldsförbud, vilket skulle öka möjligheterna för världens aggressiva supermakt med sina många hundra militärbaser till ökad kontroll (inte via PRISM denna gång) över andra länders tillgångar. ”Humanitär imperialism” är en term som präglats.
    USA är en (tydligt bristfällig) demokrati vars utrikespolitik generellt sett underminerar demokrati och nationell självbestämmanderätt runtom i världen.

    • Nja FN-stadgan säger att det är FNs säkerhetsråd som skall besluta om våldsanvändnig. Därmed blir all den våldsanvändnig som beslutas av säkerhetsrådet förenlig med FN-stadgan.

      • Man kan lugnt påstå att olika bedömningar finns. Fattar alltid säkerhetsrådet beslut i enlighet med FN-stadgan? Jag saknar den juriska utbildningen som är önskvärd för att kunna bedöma detta.

        Är Afghanistan-kriget i överensstämmelse med FN-stadgan?
        Denna fråga har utretts av bland andra Norman Peach, professor emeritus i folkrätt i Hamburg och av juridikprofessorn Ståle Eskeland, Oslo. De menar i inträngande analyser att krigen inte har stöd i FN-stadgan eller FN:s mycket allmänt hållna resolutioner. Norman Peach påpekar i en artikel i Afghanistan.nu nr 2008 att självförsvarsläget för USA (om det ens existerat) upphörde före 2002 medan Ståle Eskeland i boken De mest alvarlige forbrytelser och i Afghanistan.nu nr 3 2010 menar att kriget varit olagligt från början. Den svenske folkrättsexperten Ove Bring menar dock att attentaten 11/9 2001 ändrade självförsvarsrätten inom folkrätten, och har hävdat 2006 att ett tillägg skapats till FN-stadgans artikel 51 (om rätten till självförsvar). Som grund för detta hänvisar Bring till att USA:s (enligt bl.a Peach och Ståleland olagliga) angrepp accepterats som lagligt av 15 utrikesministrar i EU och att många stater tolererat USA:s krig. Eskeland kommenterade:
        För mig låter detta som att att en folkrättsvidrig olaglighet ska accepteras om det inte blir tillräckligt många protester!