Sveriges oberoende under attack


Många svenskar är minst sagt irriterade över att USA, den brutala staten med sina folkrättsvidriga krig, sina illegala sanktioner, sin kriminalitet, sin tortyrverksamhet, sina kärnvapenhot och statskupper mot demokratier lägger sig i den svenska utrikespolitiken. Jag erinrar om uttalandet vid Stockholms fredsseminarium. USA får inte styra svensk säkerhetspolitik

Jag publicerar nu en artikel av Lars-Gunnar Liljestrand, före detta ordförande i föreningen Afghanistan-solidaritet, som tidigare har publicerats
Sveriges oberoende under attack, Lars-Gunnar Liljestrand. Jag är ansvarig för bilder och bildtexter.

Jag har även tidigare haft förmånen att publicera andra artiklar av Lars-Gunnar. Dit hör Fortsatt svenskt militärt deltagande i Irak?
Vad utredningen inte tog upp – om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan;
Veterandagen får inte användas för att legitimera interventioner i allmänhet;
Försvarsminister Hultqvists uppslutning bakom USA:s i oträngt läge, dessförinnan Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic stöder USA:s folkrättsbrott

Artikeln.
”Sverige bör fundera noga innan man skriver under. En del av vårt säkerhetssamarbete kan hindras av avtalet”, säger USA:s nedrustningsambassadör Robert Wood i en intervju. SvD ;Omne: Intervju med Robert Wood
Robert Wood och WallströmRobert Wood och Margot Wallström

Woods intervention är bara en i raden från amerikanska företrädare.
Enligt Dagens Nyheter skall amerikanske tjänstgörande ambassadören i Stockholm ha varnat Sverige för att underteckna konventionen. Detta skulle, enligt ambassadören, kunna försämra försvarssamarbetet med USA.
Enligt Svenska Dagbladet skall en liknande varning ha framförts av USA:s försvarsminister James Mattis i ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist.

Det går knappast att hitta något sakskäl för att svenska samarbeten om nya militära system skulle äventyras om Sveriges riksdag ratificerar den konvention om förbud mot kärnvapen som FN:s generalförsamling har antagit, under Sveriges medverkan och bifall.
hultqvist-och-mccainHultqvist och superhöken McCain, ordförande i USA-kongressens försvarsutskott
Det verkar snarare som om frågan nu används av USA för att få Sverige att ställa in sig under amerikansk ledning.

Det är inte heller den första fråga där USA pressat Sverige att rucka på sitt oberoende.
-USA har genomdrivit att amerikanska spaningsplan fått flyga över svenskt territorium.
-Amerikanska generaler har offentligt, och utan mothugg från Sveriges regering, framfört
-synpunkter på hur Gotland skall befästas, och bland annat har man lanserat Patriotmissiler.

Robert Wood är den senaste i raden, och han trappar nu upp tonläget mot Sverige. Med hänvisning till länder som planerar att ratificera avtalet säger han att om dessa länder skriver under avtalet kan det bli omöjligt för USA att utföra delar av ett normalt säkerhetssamarbete. Det kan exempelvis bli svårt att utföra rutinmässiga hamnbesök av amerikanska skepp, överflygningar med vissa flygplan och särskilda militärövningar. Detta är allvarliga frågor, enligt Wood.

”Avtalet kan hindra kärnvapenstater från att engagera sig i icke-kärnvapenstater i särskilda säkerhetslägen”, säger han.

Robert Wood uppmanar därför den svenska regeringen ”att noga tänka över saken”, innan den skriver under kärnvapenavtalet.

USA får stöd i sin kampanj av de borgerliga partierna som gjort avtalsfrågan till något av en säkerhetspolitisk huvudfråga. De har blåst upp frågan till en dimension som saknar motstycke i andra demokratiska stater som Österrike, Cypern, Irland, Malta och Schweiz, vilka också röstade för konventionen.

Nato-landet Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen uttryckte sin förvåning över den svenska debatten. Han kunde inte se att den svenska kärnvapenpolitiken på något sätt skulle påverka det militära samarbetet. Han har aldrig hört denna fråga diskuteras inom Nato.

”Jag tror den här frågan väcker större intresse i Sverige än den gör på andra ställen”, säger han (Sveriges Radio 31/8).
wallstrom-och-hultqvistTvå svenska ministrar som nära anpassar sig till önskningar från brutala krigsmakten USA
Försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström har förklarat att avtalet skall analyseras för att se om svenska säkerhetsfrågor påverkas. Den utvärderingen skall främmande makter inte påverka med öppna eller dolda hot
Allianspartierna borde betänka att de riskerar att spela med i ett stormaktspel där Sveriges oberoende ligger med i potten.

i , , , , , , , , , , , , , ,


4 svar till “Sveriges oberoende under attack”

  1. Är det verkligen en attack? Snarare folk i regeringen som tillåter denna idioti och även journalister som accepterar USA:s påverkningsaktion mot oss.

  2. https://consortiumnews.com/2017/09/08/u-n-enablers-of-aggressive-war/

    Det är lämpligt i detta sammanhang att hänvisa till Robert Parrys färska artikel om FN:s förlorade oberoende. Det är inte bara europeiska stater utan även det internationella samfundets centrala organisation FN som successivt avhänt sig sitt oberoende och stället blivit ett verktyg främst i USA:s händer för att driva den nykoloniala agendan sådan den utformats efter 1990 med alla därtill hörande krigiska företag.

    Det är naturligtvis speciellt olyckligt för Sverige och Finland som länge och klokt lyckades upprätthålla en hyfsad neutralitet under det kalla krigets år. USA konstaterade att den viktigaste lärdomen av Irakkriget 1991 var att Sovjetunionen/Ryssland inte längre kunde lägga sig i. Nu hade man ett antal år på sig att möblera om rejält i Mellanöstern innan någon annan stormakt kunde opponera sig. Och det har man gjort med katastrofala resultat och därtill sprängt sönder Jugoslavien och Ukraina.

    Vi ser en ynkedomens politik från europeisk sida som lagt sig som en våt filt över all samhällsreglerande aktivitet. Det är inte tillåtet att nämna saker vid deras rätta namn och ett orwellianskt språkbruk har inte bara regeringarna utan hela samhället med dess lärosäten i sitt grepp. Räkenskapens dag kommer oundvikligen att komma för denna intellektuella korruption.

  3. ”Win win or no deal” är ett tips jag fått av Stephen R. Covey ur boken 7 Habits of highly effective people och USA bör naturligtvis försöka övertyga oss om vad Sverige har för vinst av att går USA:s ärenden om krossade nationer och världsdominans, samt att göra oss själva till måltavla för kärnvapen, fastän vi rimligen borde gynnas bättre av svenskt totalförsvar, fred, alliansfrihet och neutralitet. ”No deal” med USA/Nato framstår som det korrekta valet såsom USA beter sig i världen.