Süddeutesche Zeitung – Putin bedriver ingen desinformationskampanj!

Süddeutsche Zeitung är en av Tysklands ledande tidningar, med c:a 1,5 miljoner läsare per dag. Där publicerades 6/2 artikeln Putin bedriver ingen desinformationskampanj
Sueddeutsche Zeitung.
Jan-Erik Gustavsson har uppmärksammat detta i en artikel som jag har förmånen att få puplicera.
Suddeutscher ZeitungSüddeutscher Zeitung
”På säkerhetskonferensen i Munchen 18 februari bedyrade EU:s mäktigaste ledare Angela Merkel att ett stabilt EU är viktig för USA. ”EU ligger inte bara i Tysklands intresse, utan även i USA:s. Saker står på spel för oss alla. Vi måste stå tillsammans för att världen ska kunna bli en bättre plats”, sade hon enligt Svenska Dagbladet.

I ”vi” ingår inte Ryssland för på en fråga från Estlands president Kersti Kaljulaid hur hon ser på spridningen av falska nyheter (underförstått ryska) svarade hon. ”Vi måste vara på vår vakt. Falsk information sprider sig och det är något vi måste hantera resolut”.

Både i tysk press och i svensk press påstås utan bevis att Ryssland skulle vilja påverka det tyska valet till hösten och det svenska valet 2018. Fortfarande upprepas gång på gång i västliga media att Putin i egen hög person skulle ha beordrat hackning av det demokratiska konventet i höstas, vilket skulle ha påverkat utgången av presidentvalet i USA, och

trots att Obama i sitt sista presidenttal sade att det var fråga om en läcka från konventet.

Detta har även förre ambassadören (UK) hävdat, och denne har själv träffat läckan. Obama menar att USA-valets e-mail läckte och inte hackades
Putin imagesCAAIMOLN

Pinsamt nog för Angela Merkel är det istället hon som sprider lögner och desinformation om Ryssland.

För den 7 februari avslöjar Sueddeutsche Zeitung att de tyska underrättelsetjänsterna BND och BfV (motsvarigheterna till CIA och FBI) inte har hittat några som helst bevis för att Putin bedriver en desinformationskampanj (BND: Keine Beweise fur Desinformations-Kampagne Putins,
http://www.sueddeutsche.de/…/geheimdienste-bnd-keine-beweis…).

Det var förra året som Tysklands två underrättelsetjänster fick i uppdrag att i en gemensam utredning lägga fram fakta för att Ryssland lägger sig i Tysklands politiska liv och försöker påverka utgången av det tyska valet i september. Liksom media i USA har de dominerande media i Tyskland fått tyskarna att tro Ryssland genom hackning och ”propaganda” hjälpt Trump att bli president. Till Sueddeutsche Zeitung 28 november sade BNDs president Bruno Kahl att han samtyckte till USAs underrättelsetjänsters ”värdering” att Kreml låg bakom cyberattacker som påverkade utgången av valet i USA. ”Europa är nu i fokus för dessa splittrande experiment och särskilt Tyskland…Pressen på det offentliga samtalet och demokratin är inte acceptabelt” uttalade han. Det är samma mantra som vår egen statsminister Stefan Löfven uttalade på Folk och Försvars seminarium i januari.

Det finns dock analytiker på BND och BfV som till Angela Merkels förtret har integritet. Information om säkerhetstjänsternas 50-sidiga rapport som läckts till Sueddeutsche Zeitung kunde inte finna något som helst bevis på rysk desinformation.


”Vi skulle gärna ha velat ge ett gult kort till Ryssland” sade en säkerhetsexpert, och en regeringstjänsteman sade att man inte funnit något komprometterande material (”Wir haben keine Smoking Gun gefunden”).
Merkel och ObamaHer Master’s Voice
Sueddeutsche Zeitungs avslöjande har gått nästa obemärkt förbi i västliga inklusive svensk media. Det passar inte in i bilden av ohämmad russofobi. Eftersom BND och BvFs rapport inte levererade vad som var tänkt är det sannolikt att den ännu hemliga rapporten aldrig blir offentliggjord, skriver Suddeutsche Zeitung. Och den resoluta Angela Merkel har beställt en ny undersökning, antagligen för att få fram det tillrättalagda resultat hon vill ha.

Andra artiklar.
Ryssarna hackade inte i valet – uppgifter från f.d. CIA-spion
Pinsam CIA-rapport om Rysslands hackerattacker
Obama menar att USA-valets e-mail läckte och inte hackades
FRA – mästerhackare i lönndom

i Andra om: , ,
, , , , , , , , , , , , ,, ,

  7 comments for “Süddeutesche Zeitung – Putin bedriver ingen desinformationskampanj!

 1. Sven i Torpa
  22 februari, 2017 at 21:08

  Visst har Ryssarna spridit desinformation, men det var länge sedan.

 2. Andersson
  22 februari, 2017 at 23:58

  Lite vid sidan om ämnet men en intressant historia som kanske kan förklara varför rysskräcken och rädslan för den ryska desinformationen sitter så djupt rotad i den svenska folksjälen. Undrar var gränsen för desinformation går idag och vad är straffet?
  https://www.geni.com/people/Bondeledare-Sven-Bengtsson/6000000003679151324

 3. H
  23 februari, 2017 at 03:50

  Läser man artikeln så inser man att jinge.se vinklar rapporten. Vad som står är man inte har hittat entiydiga bevis men ger inget klartecken
  ”Deutsche Geheimdienste haben keine eindeutigen Beweise für eine russische Desinformations-Kampagne gegen die Bundesregierung gefunden, geben aber dennoch keine Entwarnung.
  Vidare anser det svårt att dra gränsen mellan fake nyheter och desinformation. ”Es sei aber schwer, die Grenze zwischen überzogener und falscher Berichterstattung und Desinformation zu ziehen, heißt es in dem Bericht Mer forskning pågår. ”Das Kanzleramt hat allerdings angeordnet, den Sachverhalt weiter zu untersuchen.”
  Alltså undersökningar fortsätter”
  Fallet Lisa var det som triggade beställningen rapporten, intresserade kan google.
  Tidningen är mycket läsvärd, ett exempel för den som begriper tyska http://www.sueddeutsche.de/politik/propaganda-die-spur-der-luegen-1.3390495

  • 23 februari, 2017 at 08:26

   Man nämner inga bevis alls i artikeln. Man kan vänta sig reserverande kommentarer i en rapport som innebär att man saknar bevis i ett område där man tidigare haft en mer bestämd uppfattning. Observera att USA:s säkerhetstjänst inte heller har anfört bevis för sina påståenden som dominerande massmedia okritiskt svalde. Obamas relativa dementi vid sin sista presskonferens fick alls inte samma uppmärksamhet.

   • H
    23 februari, 2017 at 19:30

    Det är nog väldigt naivt att tro att en underrättelsetjänst (oavsett vilka herrar dom tjänar) skall avslöja vilken kapacitet och vilken detaljkunskap dom har tillgång till.
    Vilken form av bevis hade du förväntat dig?

 4. Leif Elinder
  24 februari, 2017 at 02:18

  Om propaganda och om att kasta sten i glashus:

  Mainstream media only wants stories of Russian perfidy, so when German intelligence cleared Moscow of suspected subversion of German democracy, the silence was deafening, says Ray McGovern – senior CIA’ Analyst.
  https://consortiumnews.com/2017/02/15/german-intel-clears-russia-on-interference/

  Fake news in the West.
  The West’s anti-Russian propaganda links Moscow to the blight of “fake news” but the evidence doesn’t connect the two. So, The New York Times makes the case with its own “fake news,”
  https://consortiumnews.com/2017/02/22/nyts-fake-news-about-fake-news/

Comments are closed.