Assange: Var det sovande eller halvsovande – det är frågan


Här har publicerats flera artiklar om Assange (se nedtill), senast 20/9, med bl.a. Leif Elinder som en av författarna. SWEDHR erbjuder hjälp åt Assange Leif Elinder, pensionerad läkare liksom jag har berikat denna blogg med flera artiklar. Vi publicerade också tillsammans med kollegan Martin Gelin en uppmärksammad artikel om Nato i Göteborgsposten 12/8. Göteborgsposten: Vi måste fjärma oss från Nato

Leif Elinders artikel behandlar den senaste händelsen i Assange-fallet.
Artikeln.
Sveriges åklagarmyndighet har meddelat att Julian Assange kommer att förhöras den 17 okt. på Ecuadors ambassad i London. Överåklagare Ny – som lett förundersökningen i sex år – säger att ”det är positivt att utredningen… nu förs framåt”. Hon har tidigare underlåtit att förhöra Assange i London och Assange har inte velat komma till Sverige, då han fruktat en utlämning till USA.
assange-nyh-och-chefsaklagare
Bilden föreställer Chefsåklagare Ingrid Isgren, Julian Assange och överåklagare Marianne Ny. Foto: Roger Vikström och Kirsty Wigglesworth/TT
Frågan som åklagare Marianne Ny söker nå klarhet i är om Assange under en kärleksnatt i aug. 2010 genomförde ett tredje samlag utan samtycke. I polisprotokoll från 26 aug. 2010 står följande: ”De somnade (efter samma natt två tidigare samtyckta samlag) och hon vaknade av att hon (åter) kände honom tränga in i henne”. Hon frågade efter kondom. Assange svarade undvikande. ”Han var redan inne i henne och hon lät honom fortsätta.”
Om Assange vid förhör röjer att hans partner sov då det tredje samlaget genomfördes, finns grund för ett åtal för ”våldtäkt” – om Assange gör trovärdigt att hans partner var vaken, finns inget brott.
Assange har varit frihetsberövad i husarrest och sedan inlåst som asylflykting på Ecuadors ambassad i sex år. Tanken att åklagare Ny nu ska nå klarhet i om Assanges partner sov eller halvsov är absurd. Bara polisbevakningen har kostat skattebetalare 160 miljoner kronor.

Är Assanges fruktan för en utlämning trovärdig? Döm själva. Vad gäller frågan om utlämning så har svensk praxis de senaste femton åren varit att bifalla nästan alla utlämningsframställningar som USA framfört. I USA utpekas Assange som ”terrorist”. Det pågår fortfarande en hemlighetsstämplad brottsutredning mot honom. Ecuador har begärt att Sverige ska erkänna landets asyl och inte utlämna Assange till USA. Sverige vägrar.

I sept. 2014 tillkännagavs att Sverige tilldelat den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden ett alternativt fredspris. Röster höjdes för att Snowden skulle få komma till Sverige för att ta emot priset. Men professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet – Said Mahmoudi – varnade honom. Han bedömde risken för en utlämning till USA som alltför stor. Han påminde, dels om hur Sverige efter amerikanska påtryckningar (2001) utlämnade två asylsökande egyptier till Egypten där de torterades, dels om hur USA med sin makt tvingade ett flygplan med Bolivias president Evo Morales att landa i Österrike där planet genomsöktes då man misstänkte att Snowden fanns ombord.
En FN-panel fastslog i feb 2016 att Assange var ”godtyckligt frihetsberövad i strid mot internationell rätt.”
assange-pa-ecuadors-ambassad
J Assange, C Manning, E Snowden är tre whistleblowers som demaskerat makten. Endast Snowden lever ett normalt liv pga att han oavsiktligt råkat befinna sig i Moskva när USA begärde en utlämning.
Fallet Assange har väckt internationell uppmärksamhet. En erfaren åklagare – Eva Finné – lade ned ärendet redan aug 2010. Rolf Hillegren, f d kammaråklagare, menar att det handlar om en rättsskandal som vanärar vårt land.
En ny åklagare vore önskvärd.

Artiklar om Assange under 2016.
Nobelpristagare, jag och andra professorer samt Pulitzerpristagare kräver att Assange friges (föregående 30/8)
Ska Assange äntligen förhöras? 160811. (Maj Wechselmann).
Swedish Doctors for Human Rights i kritisk debatt med Amnesty om Assange 160317
Hemlig SÄPO-agent bestämmer Sveriges och Amnestys inställming i Assange-fallet 160311
Olof Palme och Julian Assange – samma hatkampanjer i media 160229
Åtalet mot Assange måste läggas ned 160220
Sweden does not follow UN but US prosecution of Assange requested by the US, Snowden documents reveal 160210
Assange bör släppas och få ersättning: US försvarar svensk rättsskandal

i , , , , ,, , , , , , ,
, , , , , ,


3 svar till “Assange: Var det sovande eller halvsovande – det är frågan”

  1. ” Men hovrätten anser att ”det allmänna intresset av att utredningen kan fortsätta väger tungt”. Assange riskerar också att avvika, anser den.”

    Det enda som gett bly åt det allmänna intresset är 160 miljoner i bevakningskostnader för britterna. Skall de mediala smutskastningskampanjerna mot Assange räknas i Hovrättens påstående om allmänitresse? Fanns grund för 6 års potent hållning för våldtäkt finnes ju en närmast outsinlig källa för att åtala pressen för förtal och polis, åklagare för tjänstefel.

  2. Det står lite oklart om situationen vid sömn/halvvaken i artikeln. Målsägaren hade själv ätit frukost utan att spara något till Julian. Klockan 08:00 öppnar en mataffär dit MÄ går och handlar frukost till JA. I affären så handlar hon frukost, hon skickar sms till en vän hon träffar sin bror hon betalar och hennes bror skjutsar hem henne. Hon gör frukost , äter frukost, tar av sig kläderna och de har sex. Klockan är mycket så MÄ borde vara stressad med att ta sig till jobbet. Istället somnar hon och vaknar 09:00 av att JA tränger in i henne. De komunicerar och hon ger inget uttryck för att inte vara med på det. Det tog flera dagar att innan förhöret finalt skrevs in polisens system och förhöret är inte inspelat. Det finns bl.a sms där MÄ säger att hon halvsov. Dvs, under en timmes tid så är MÄ väldigt aktiv med massa saker, hon ska sedan somna omedelbart när hon egentligen borde vara på väg till jobbet och Julian ska ha märkt att MÄ sover. Lycka till med det scenariot åklakaren! Utredningen har varit pinsam i hela rättsväsendet och kostat betydligt mer än den offentligt synliga polisbevakningen i London. Specielt blir det hela uppenbart när man skiter i att uttreda våldtäkter där det finns starka indikationer till stöd för att något brottsligt faktiskt har inträffat vilket det inte finns i detta fall.

    • Så djävulusiskt detaljerna snärjer Ny, Borgström, Mazzi Fritz i skandalen.. Ska media någonsin få utlösning i hur dåligt underbyggt fallet – åklagarnas och anklagelserna är. Ska media någonsin pressa på ett åtal om grovt tjänstefel, tortyr och spel under täcket med US krigsförbrytarmaskineri?