”Åtalet mot Assange måste läggas ned”!


Denna gång har jag nöjet och förmånen att få publicera en utmärkt, fokuserad artikel av Maj Wechselmann, som först producerades av SvT Opinion, men som bör läsas av fler. http://www.svt.se/opinion/atalet-mot-assange-maste-laggas-nedMaj är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort i mitt tycke storstilade insatser i decennier. Hon är regissör och dokumentärfilmare och tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Hon fick ekumeniska priset vid Berlinfestivalen, Berlinale 1998, där hon visade 3 filmer. Hennes filmer har visats på festivaler i alla världsdelar. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset. För ett par år sedan kom boken ”Kärnkraft-farlig och förlegat”.

Här har publicerats flera artiklar tidigare om Assange, t.ex. http://jinge.se/mediekritik/assange-bor-slappas-och-fa-ersattning-ud-forsvarar-svensk-rattsskandal.htm och särskilt ingående http://jinge.se/allmant/sweden-doesnt-follow-u-n-but-u-s-prosecution-of-assange-requested-by-the-us-snowden-document-reveals.htm

Maj W och Assange 160220

Artikeln.
Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned? Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats, att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt, att Assange riskerar att utlämnas till USA”, skriver Maj Wechselmann.

15 februari gick FN:s speciella rapportör för Kommissionären för Mänskliga Rättigheter, Alfred de Zayas, ut och uppmanade Sverige och Storbritannien att genast lägga ned åtalet mot Julian Assange.
Norrmannen, Mads Andenäs, en av Europas tyngsta jurister, sade redan den 5 februari till The Guardian: ”Jag är absolut säker på att UNWGAD har utsatts för hård politisk press av USA och England när det gäller Assangefallet.” Mats Andenäs borde veta. Han var till juni 2015 själv ordförande för UNWGAD, (FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden).

Som bekant har arbetsgruppen inte låtit sig påverka av USA. I UNWGADs representation genom dess sekreterare Christophe Peschoux sades det bland annat ”Efter mera än fem år har Assange inte ens varit föremål för en preliminär förundersökning, han har lämnats utan någon förutsägelse om någon formell process överhuvudtaget kommer att äga rum.”

Häktningsbeslutet har notabene upphävts en gång, nämligen 21/8 2010, av chefsåklagare Eva Finné, som i Svenska Dagbladet sade: ”Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att Assange har begått våldtäkt.”

UNWGAD:s arbetsgrupp kom fram till följande kritik:
”Såväl Sverige som Storbritannien har på ett grundläggande sätt underlåtit att fullfölja sina åtaganden…som måste ske enligt lagarna om proportionalitet… Under paragraf 9, rörande internationell uppförandekod framgår det klart att Assange är godtyckligt frihetsberövad. Sverige har ratificerat FN:s bestämmelser om mänskliga rättigheter. Om det internationella systemet för mänskliga rättigheter skall fungera måste stater underkasta sig det. Det finns inga andra vägar. Om en stat kränker internationell lag, måste staten hitta vägar att effektuera panelens beslut.”
Hur kom arbetsgruppen fram till att Assange måste anses som godtyckligt frihetsberövad?
I Sverige anser flera journalister att Assanges rädsla för att via Sverige bli utlämnad till USA är orealistisk. Vilka signaler skickade det till Assange att Sverige redan 15:e november 2010 gick ut med röd terroristvarning för Assange till Interpol? Inte ens under Lockerbieaffären gick Interpol ut med en röd varning mot Ghadaffi.

FN:s speciella rapportör Juan Mendez står under samma arbetsgivare som UNWGAD. Mendez rapporterade 2010 om USAs behandling av Julian Assanges källa, den 23-åriga amerikanska underrättelseofficeraren, numera Chelsea Manning. Manning läckte filmen på mord på sju civila på öppen gata i Bagdad, från en amerikansk helikopter. USA:s behandling av Manning är grym, omänsklig och förnedrande, gränsande till tortyr, skrev Mendez i sin rapport.

Amnesty International har publicerat en beskrivning av Mannings isolering In Their Own Words. Den är chockerande.

De tre riksdagsledamöterna Mathias Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M) försökte att skaffa Edward Snowden asyl i Sverige, Snowden som av USA:s regering anklagats för liknande brott som Assange. De var tvingade att ge upp.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis
Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned?
•Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats.
•Att chefsåklagaren, Eva Finné, har friat Assange för misstankar.
•Att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt.
•Att en åklagare inte bör driva ett ärende som vederbörande knappast har chans att vinna i en domstol (Thomas Bodström sade i SVT Nyhetsmorgon att målet knappast har någon utsikt att komma upp i domstol ).
•Att Assange riskerar att utlämnas till USA.

Åtalet mot Assange måste läggas ned.

i , , , , ,, , , , , , , ,

SvT Opinion SvT Ab 5/2 Counterpunch 5/2 Democarcy NowDN 5/2 Magasinet Democracy NowWorld Socialist Web SvD 23/3 Västerbottens-Kuriren 1/11 Professor’s blog -Artikeln på engelska FIB:s hemsida 3/11 DN 17/7 DN kvällen 16/7 SvD 13/7 Professor’s blog om Assange Professor de Nolis bok Aftonbladet 16/7 DN 16/7 DN Assanges ansökan 24/6 2014Dissenter 18/6 Aftonbladets intervju med Assange 17/6Sven Hofman i Kulturen 25/6 Blogginlägg om USA som rättsstatSvD Opinion 7/2 2014Tidskrift för folkets rättigheterSvT 12/7 2013 SvD AB SvT DN 19/8 DN II 19/8 SvD 19/8 Ab 19/8 Expressen 19/8 Guardian 16/8 DN 18/8 SR 19/8 DN 16/8 SvD 18/8 Expressen 18/8 Aftonbladet 18/8 SvT 16/8 DN 14/8 SvD 28/7 Aftonbladet 26/7 DN 28/7 SvT Ring P1 20 juni Youtube från Australien om Assange


3 svar till “”Åtalet mot Assange måste läggas ned”!”

  1. Många förstår nu att det är någon annan (USA) som ligger bakom hur Sverige agerar i denna fråga! (om inte det mesta?) Sverige är inte längre ett fritt land utan styrs med fjärrkontroll från Bryssel och Washington mot den svenska majoritetens vilja. Hur ska man annars tolka den undfallenhet som svenska politiker visar mot regimen i Washington och de icke folkvalda figurerna som bestämmer i Bryssel? Det Assange gjort sig skyldig till kan som mest ge villkorlig dom och 3 månaders samhällstjänst i normalfallet dvs innan USA blandade sig i det hela. Det hela är en av de värsta skandalerna på årtionden och det är svårbegripligt hur denna cirkus kan fortsätta.

  2. Flera internationella kända personer som t ex Eric Cantona, Lady Gaga och Pamela Anderson har besökt Julian Assagne. När får han besök av några svenska celebriteter? Vilka vågar, vem tar initiativet?

    • I det politiskt korrekta Sverige där media och politiker sätter agendan finns nog ingen som vill sätta sin karriär på spel. Man blir per automatik portad från MSM-media, SVT osv och är man en svensk lokal kändis är det som att dö sotdöden. Se vad som hände Birro t ex…