Assange-fallet: Sveriges största rättsskandal?


Den kanske största rättsskandalen i Sverige är kanske på väg mot en upplösning. Massmedia rapporterar att Julian Assange äntligen ska få förhöras. DN skriver ””Det är avgörande för att man ska kunna fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte”, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten. Sverige kommer att få förhöra Julian Assange som befinner sig på Ecuadors ambassad i London sedan mer än fyra år tillbaka, skriver landets utrikesdepartement i ett pressmeddelande.” DN: Sverige ska få förhöra Assange

Jag har skrivit flera artiklar om detta och återger huvuddragen i en artikel av Maj Wechselmann som i februari
publicerades av SvT Opinion och här. http://www.svt.se/opinion/atalet-mot-assange-maste-laggas-ned>SvT Opinion Maj är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort i mitt tycke storstilade insatser i decennier. Hon är regissör och dokumentärfilmare och tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Hon fick ekumeniska priset vid Berlinfestivalen, Berlinale 1998, där hon visade 3 filmer. Hennes filmer har visats på festivaler i alla världsdelar. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset. För ett par år sedan kom boken ”Kärnkraft-farlig och förlegat”.

Här har publicerats flera artiklar tidigare om Assange, t.ex. http://jinge.se/mediekritik/assange-bor-slappas-och-fa-ersattning-ud-forsvarar-svensk-rattsskandal.htm och särskilt ingående http://jinge.se/allmant/sweden-doesnt-follow-u-n-but-u-s-prosecution-of-assange-requested-by-the-us-snowden-document-reveals.htm.
Viktig ny information finns i en artikel ”Hemlig SÄPO-agent bestämmer Sveriges och Amnestys inställning i Assange-fallet”
Hemlig SÄPO-agent bestämmer Sveriges och Amnestys inställning i Assange-fallet

Assange med FN-utredningen

Artikeln.
Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned? Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats, att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt, att Assange riskerar att utlämnas till USA”, skriver Maj Wechselmann.

15 februari gick FN:s speciella rapportör för Kommissionären för Mänskliga Rättigheter, Alfred de Zayas, ut och uppmanade Sverige och Storbritannien att genast lägga ned åtalet mot Julian Assange.
Norrmannen, Mads Andenäs, en av Europas tyngsta jurister, sade redan den 5 februari till The Guardian: ”Jag är absolut säker på att UNWGAD har utsatts för hård politisk press av USA och England när det gäller Assangefallet.” Mats Andenäs borde veta. Han var till juni 2015 själv ordförande för UNWGAD, (FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden).

Som bekant har arbetsgruppen inte låtit sig påverka av USA. I UNWGADs representation genom dess sekreterare Christophe Peschoux sades det bland annat ”Efter mera än fem år har Assange inte ens varit föremål för en preliminär förundersökning, han har lämnats utan någon förutsägelse om någon formell process överhuvudtaget kommer att äga rum.”

Häktningsbeslutet har nota bene upphävts en gång, nämligen 21/8 2010, av chefsåklagare Eva Finné, som i Svenska Dagbladet sade: ”Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att Assange har begått våldtäkt.”
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis
UNWGAD:s arbetsgrupp kom fram till följande kritik:
”Såväl Sverige som Storbritannien har på ett grundläggande sätt underlåtit att fullfölja sina åtaganden…som måste ske enligt lagarna om proportionalitet… Under paragraf 9, rörande internationell uppförandekod framgår det klart att Assange är godtyckligt frihetsberövad. Sverige har ratificerat FN:s bestämmelser om mänskliga rättigheter. Om det internationella systemet för mänskliga rättigheter skall fungera måste stater underkasta sig det. Det finns inga andra vägar. Om en stat kränker internationell lag, måste staten hitta vägar att effektuera panelens beslut.”
Hur kom arbetsgruppen fram till att Assange måste anses som godtyckligt frihetsberövad?
I Sverige anser flera journalister att Assanges rädsla för att via Sverige bli utlämnad till USA är orealistisk. Vilka signaler skickade det till Assange att Sverige redan 15:e november 2010 gick ut med röd terroristvarning för Assange till Interpol? Inte ens under Lockerbieaffären gick Interpol ut med en röd varning mot Ghadaffi.

FN:s speciella rapportör Juan Mendez står under samma arbetsgivare som UNWGAD. Mendez rapporterade 2010 om USAs behandling av Julian Assanges källa, den 23-åriga amerikanska underrättelseofficeraren, numera Chelsea Manning. Manning läckte filmen på mord på sju civila på öppen gata i Bagdad, från en amerikansk helikopter. USA:s behandling av Manning är grym, omänsklig och förnedrande, gränsande till tortyr, skrev Mendez i sin rapport.

Amnesty International har publicerat en beskrivning av Mannings isolering In Their Own Words. Den är chockerande.

De tre riksdagsledamöterna Mathias Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M) försökte att skaffa Edward Snowden asyl i Sverige, Snowden som av USA:s regering anklagats för liknande brott som Assange. De var tvingade att ge upp.

Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned?
•Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats.
•Att chefsåklagaren, Eva Finné, har friat Assange för misstankar.
•Att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt.
•Att en åklagare inte bör driva ett ärende som vederbörande knappast har chans att vinna i en domstol (Thomas Bodström sade i SVT Nyhetsmorgon att målet knappast har någon utsikt att komma upp i domstol ).
•Att Assange riskerar att utlämnas till USA.

Åtalet mot Assange måste läggas ned.

i , , , , ,, , , , , , , ,

SvT Opinion SvT Ab 5/2 Counterpunch 5/2 Democarcy NowDN 5/2 Magasinet Democracy NowWorld Socialist Web SvD 23/3 Västerbottens-Kuriren 1/11 Professor’s blog -Artikeln på engelska FIB:s hemsida 3/11 DN 17/7 DN kvällen 16/7 SvD 13/7 Professor’s blog om Assange Professor de Nolis bok Aftonbladet 16/7 DN 16/7 DN Assanges ansökan 24/6 2014Dissenter 18/6 Aftonbladets intervju med Assange 17/6Sven Hofman i Kulturen 25/6 Blogginlägg om USA som rättsstatSvD Opinion 7/2 2014Tidskrift för folkets rättigheterSvT 12/7 2013 SvD AB SvT DN 19/8 DN II 19/8 SvD 19/8 Ab 19/8 Expressen 19/8 Guardian 16/8 DN 18/8 SR 19/8 DN 16/8 SvD 18/8 Expressen 18/8 Aftonbladet 18/8 SvT 16/8 DN 14/8 SvD 28/7 Aftonbladet 26/7 DN 28/7 SvT Ring P1 20 juni Youtube från Australien om Assange


6 svar till “Assange-fallet: Sveriges största rättsskandal?”

  1. Julian Assange bör vara försiktig, annars kan Clintons lista på mördade fiender kanske bli något längre igen? Det kan kanske vara en av Clintons operatörer som klätt ut sig till svensk åklagare? Julian bör anlita en säkerhetsexpert och absolut inte tappa sitt fokus på de viktiga läckorna!

    • Skriver i SvD ”Det stundande förhöret med Julian Assange i London är fullständigt onödigt. Fallet är ett solklart avskrivningsärende, skriver före detta åklagare Rolf Hillegren.”…”Det beror på att fallet är ett solklart avskrivningsärende, som för övrigt skrevs av redan 2010 av en erfaren åklagare. Efter begäran om överprövning återupptogs förundersökningen av överåklagaren Marianne Ny som därefter lyckats göra den till en av de mest misskötta i modern tid.”””