Påverkade Ryssland resultatet vid USA-valet?


Särskilt sedan Trump vann presidentvalet har upprepade anklagelser kommit från olika företrädare för USA mot Ryssland för att landet ska ha hackat i USA:s val. Inga bevis har presenterats. Och hur skulle Ryssland eller annat land kunna påverka ett fritt val? Det byggs upp en väldig aversion mot Ryssland – baserat på vad?

Olika personer och organ har kommit med påståenden om att Ryssland inte hackat. Obama sa att det var en läcka innan han avgick. Några tidigare artiklar nämns mot slutet här.
Inklusive artikel av forskare i USA som visar att USA blandat sig i val i 45 länder vid över 80 tillfällen.

Men nu två aktuella rapporter: Enligt den ena har Ryssland hackat i valet, och enligt den andra är det inte så.

Enligt en ny rapport vill många i USA att politikerna ägnar sig åt andra frågor än frågan om Rysslands eventuella hackning. Sputniknews
”A new study by the Harvard-Harris Poll that was released exclusively to The Hill shows that a majority of registered voters in the US would prefer that Congress stop investigating possible Russian ties to the outcome of the November 2016 presidential election, and get to work on fixing problems in healthcare, infrastructure, and jobs…. The new poll noted that 64 percent of participants agreed with the statement that the ongoing investigations into collusion between Trump and Russia are harmful to the US, The Hill reports.
Congress and the media must move onto more pressing issues, 56 percent of those polled said. Forty-four percent, however, agreed with a statement that the investigations into Russian influence of the election of Trump must continue. Nonetheless, 73 percent — including 81 percent of Republicans, 74 percent of independents and 68 percent of Democrats — claimed that investigations into Russia have resulted in lawmakers on Capitol Hill becoming distracted from the most important issues.”

Första nya uppgiften: USA-ledningens nya bevis.
DN skriver ”Donald Trump anklagar Barack Obama för att ha struntat i att agera mot Ryssland trots att landet försökte störa USA:s presidentval. Trump, som kallat ryssinblandningen påhittad, tycks härmed ändra sig – men hans reaktion kommer på en artikel som just handlar om hur Obamaadministrationen ansträngde sig för att straffa Ryssland. Även om Ryssland, Kina, andra länder och utomstående grupper konstant försöker bryta sig in i cyberinfrastrukturen på våra statliga institutioner, företag och organisationer, inklusive demokraternas nationella kommitté, så hade det absolut ingen påverkan på valet, sade Trump…. Omfattningen på Rysslands digitala attacker mot USA är av aldrig tidigare skådat slag, men efter valet har uppmärksamheten på frågan mest handlat om i vilken utsträckning Trump och hans medarbetare samverkat med Ryssland. Obamas utökade sanktioner och utvisning av 35 ryska diplomater alldeles före nyåret förblir tills vidare USA:s mest kraftfulla reaktion….17 underrättelsetjänster har enats om att Ryssland låg bakom hackerattacken. Senatorer från båda partierna har betonat vikten av att lita på deras expertis. Donald Trump har däremot konsekvent förnekat att Ryssland ska ha haft något att göra med den omfattande hackerattacken. Men efter att Trump på fredagen träffade de amerikanska underrättelsetjänsternas ledare och fick ta del av den omfattande rapporten om attacken skrev han ett pressmeddelande som antyder att han accepterar Rysslands roll i attacken.” DN I och DN II
usa-nsacia-logga
Det låter kanske övertygande. Men var finns mer konkreta uppgifter? Även med hänsyn till sekretess borde en hel del del fakta kunna presenteras? Varför presenteras uppgifter först nu? Har tidigare uppgifter inte uppfattas som tillräckligt trovärdiga? Av vem? Hur kan det komma sig att presidenten ej fått se tillräckliga uppgifter under sina 5 första månader på platsen – om sådana nu finns.

Andra nya uppgiften: Det finns inga bevis för att den ryska regeringen utförde cyberintrång med syftet att påverka det amerikanska valsystemet under USA-valet 2016. Torbjörn Sassersson, Newsvoice: Ryssland påverkade inte resultatet vid USA-valet – Homeland-sekreterare Det sa Jeh Johnson den tidigare sekreteraren för amerikanska ”Department Homeland Security” under ed. “I know of no evidence that through cyber intrusion, votes were altered or suppressed in some way”.
* USA:s departement för inrikes säkerhet (engelska: United States Department of Homeland Security, DHS), är ett amerikanskt federalt regeringsdepartement som leds av inrikessäkerhetsministern (Secretary of Homeland Security) och som skapades år 2003 som ett resultat av terroristangreppet den 11 september 2001.
Departementets uppdrag är att samordna arbetet med att förebygga och förhindra katastrofer och terroristangrepp, samt att agera till skydd för befolkningen vid sådana händelser. Inrikessäkerhetsdepartementet (inklusive alla underlydande myndigheter) har över 240 000 anställda, och är därmed USA:s tredje största regeringsdepartement, efter försvarsdepartementet och veterandepartementet, räknat i antal anställda. Wikipedia
Jeh_Johnson_official_DHS_portraitJeh Johnson
I den amerikanska House Intelligence Committee pågår omfattande ”hearings” för att utreda om och hur det amerikansk valet utsattes för främmande makters cyberintrång. Fokus är dock hela tiden på Ryssland.

Flera av de utfrågade påpekar att det finns en historia av ryska cyberintrång mot USA som land sedan många år, precis som andra länder också genomför det. Frågan är om det finns bevis att just Ryssland attackerat själva valsystemet. Nej, säger alltså Jeh Johnson.

Att sedan även USA har en historia av att utföra cyberintrång på andra länder tas inte upp eftersom det inte är ämnet för utfrågningarna. Det är värt att påpeka att många länder i världen kontinuerligt utför cyberintrång på varandra.

Ett större sammanhang

Det finns starka krafter i görningen inom det amerikanska etablissemanget som försöker göra gällande, av politiska skäl, att Ryssland är det stora problemet eftersom Washington har kommit långt med att militärisera Europa med amerikanska styrkor för att kunna konfrontera Ryssland i förebyggande syfte eller till och med med syfte att direkt angripa Ryssland.
Bilden av ett livsfarligt Ryssland måste upprätthållas inför omvärlden och inför den amerikanska opinionen för att försvara en upptrappning av det andra kalla kriget och för att försvara alla eventuella direkta militära handlingar i framtiden.” (Slut Newsvoice).

Några andra artiklar:
Obama & Wikileaks menar att USA-valets e-mail ”läckte” och inte hackades;
Ryssarna hackade inte i valet – uppgifter från f.d. CIA-spion
Pinsam CIA-rapport om Rysslands hackerattacker

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,


4 svar till “Påverkade Ryssland resultatet vid USA-valet?”

 1. Problemet är inte att Trump haft samröre med ryssar före valet, problemet är det motsatta: Trump har inte haft något samröre alls, vilket betyder att hans kunskaper om Ryssland är nära noll. Detta är illa, därför att det har lett till att Trump har övergivit sin instinktiva impuls, att det vore bra med goda relationer. Trump gillar att provocera och det var i denna anda han slängde ur sig, ”Hej, vad är det för fel med goda relationer till Ryssland ?” Trump riskerar att teckna en bana som är den omvända till hans idol, Ronald Reagan. Reagan började med hård konfrontation men kom så småningom att respektera ryssarna och förmådde skapa avspänning i relationerna.

  Ryssland har naturligvis inte hackat det amerikanska valet, dels vore riskerna alldeles för stora och vad hade man att vinna på det ? Ryssland kan sin historia bättre än andra och vet att den amerikanska politiken påverkats föga av vem som suttit som president. När positiva saker har hänt har de ofta kommit från aktörer som man minst kunnat vänta välvilja av. Men som president Putin sade, vem som helst kan hacka och det kan inte uteslutas att även ryssar gjort sina försök. Men vad beträffar ”de ryska spåren”, gäller det som datasäkerhetsexperten John McAfee sade: ”om spåret leder till Ryssland kan vi vara säkra på att det inte var ryssarna”.

  Det glöms ständigt bort att flera oberoende källor vittnat om att det material som kom ut skedde genom läckor och inte genom hackning. Om det dessutom förekommit hackning, vad skulle det ändra i sak ? Ingenting. Dels har det som läckts visat sig vara sant. Hillary Clintons egna ord och handlingar kom till väljarnas kännedom. Skall de inte få veta vad deras tilltänkta ledare innerst inne tänker och gör ? Att hon och kretsarna kring henne är moraliskt korrumperade ? Ingen demokrati är möjlig utan upplysta väljare.

  Sammanfattningsvis gäller tyvärr att Trump troligen viker sig. För att kunna föra den inrikespolitk som är hans eget största intresse kommer Rysslandsrelationerna inte att prioriteras, därför att Trump inte orkar stå emot det tryck som riktas mot honom. Skälet till detta är att han inte kan något om Ryssland och själv blir offer för den russofobi som är den nya mccarthyismens innehåll.

 2. Försökte inte det amerikanska och europeiska etablissemanget stoppa kommunisterna för att ta makten i de demokratiska valen i slutet av 90-talet? Vem vet om det inte förekom valfusk då? De enda som övervakade valen då var de utländska representanter för Jeltsins sida.
  Jag tror att alla länder försöker påverka politiken i andra länder. T ex reste representanter för Liberalerna (jag hörde det på SR men kommer inte ihåg dagen) här i Sverige till Storbritannien inför valet för ett antal veckor sedan för att knacka dörr åt deras broderparti i Storbritannien. Tänk er sedan om representanter för Enade Ryssland skulle ha gjort något liknande för något parti i USA eller Storbritannien.
  Är det frågan om demokrati eller är syftet något annat när mainstream media och etablissemanget gång på gång hävdar att valen i USA var hackade?