Regeringen skämtar, utser Johan Staël von Holstein

Veckans mest bisarra nyhet är att Johan Staël von Holstein har utsetts till ledamot i Statens kulturråd.

Jodå, han har vissa moderata meriter. Bland annat har hans bolag gjort ett av historiens mest magnifika magplask. Själv lyckades han i alla fall sko sig rejält på kuppen, kanske sålde han i tid, och pengar är ingen bristvara för honom. Och att han håller genomsnittlig moderat standard visas av både Aftonbladet och intervjun i SvD idag.

AB: ”För att citera en av hans Metrokolumner: ”Alla dj…a nejsägare och jantar. Flytta på er för f…n. Släpp fram oss!” Han är ännu en triumf för den Reinfeldtska utnämningspolitiken.”

SvD: ”Vad kan du bidra med i Kulturrådet? – Jag har ett modernt synsätt med starkt kapitalistiska värderingar.”

Dagens Nyheters artikel finns inte på nätet än men där undrade en konstnär hur det var fatt. Staël von Holstein har nämligen sagt att han tycker att konstnärer ska bli egenföretagare, en konstnär i DN påpekade försynt att alla konstnärer redan är egenföretagare. Med andra ord så kommer knappast Staël von Holsteins moderna synsätt att tillföra konstnärerna ett dyft. Frågan är om något av hans projekt tillfört någon ett dyft, någonsin.

Reinfeldt kan inte ha det lätt, eller också har han humor…

SvD AB

Andra om , , , , , , ,

[tags]Johan Staël von Holstein, Kultur, Kulturrådet, Reinfeldt, Högerpolitik, Val 2010, Kapitalism, Politik[/tags]

  27 comments for “Regeringen skämtar, utser Johan Staël von Holstein

 1. NATURE
  23 december, 2007 at 16:31

  Men det kan väl inte vara möjligt? Vi som var med under IT-boomen mins honom och hans tal, om honom själv, hur bra han sa att han var, vi stod bara och garvade åt honom!

 2. Lasse U
  23 december, 2007 at 17:28

  Det var författaren Maria Küchen som skrev inlägget i DN. Så här avslutade hon sin text:
  ”Jag vill bara påminna om att Sverige är en nation, inte en lekstuga för nyliberaler som just försöksutsläppts från ekonomiskt skyddade miljöer till verkligheten sådan som konstnärer och andra hårt arbetande småföretagare känner den.
  Varken Sveriges regering eller samhället har råd med fler vansinnesutnämningar.”

 3. 23 december, 2007 at 17:44

  Jag läste den i morse, men den försvann med den övriga tidningsbunten mitt på dagen idag…

 4. Leo
  23 december, 2007 at 17:45

  ”Kastrull-Johan” är en äkta skojare, alla kategorier!

  Vem minns inte när han startade en insamling i samband med Tsunamikatastrofen efter att ha baktalat ALLA myndighet utom de som verkligen inte utförde något av det som dom tagit betalt för som researrangörer och försäkringsbolag som tagit dit sina kunder med löfte om en ”underbar jul-och nyårshelg i solen..
  Och lovat service och räddning om det skulle ”skita sig”..
  och när det ”sket sig” ropade Fritidsresors Lottie Knutsson att myndigheterna skulle ”göra något” på den mest avregelerade ”marknader” av alla, resebranschen.. Där vem som helst, får åka vart fan som helst med vem fan som helst på eget ansvar.. och Lottie Knutsson blev medias ”hjälte” när hon gjorde ”en liten fokusförskjutning”..

  Dena åkte denna bluffmakare ner med lite insamlade medel och delade ut lite kastruller alltid med svenska media närvarande och ”försäkerhetsskull” så sent så alla världens hjälporganisationer varit på plats sedan länge med professionella insatser sedan länge.. och hjälporganisationerna har fortfarande problem med vad de skall göra med alla insamlade miljarder..

 5. Mikael
  23 december, 2007 at 18:53

  Det är inte konstigare än att killen behövde ett jobb och råkade ha en kompis som skulle anställa någon. Det är den enda möjliga förklaringen.

 6. mL
  23 december, 2007 at 19:00

  Träffat han ett par gånger, inte världens mest briljanta intellekt tyvärr. Och med tanke på den redan åtdragna kulturpolitiken, vill jag inte veta vad som kommer här näst. Särskilt som den lilla inkomst jag skrapar ihop kommer från kultursektorn.

  ”konstnärer ska bli egenföretagare”

  skrattretande, men allra mest är uttalandet ett tydligt bevis på skral intelligens och stor arrogans, och där med lockar det snarare fram gråt.

 7. Christer W
  23 december, 2007 at 20:18

  Han har bara rollen av nyttig idiot. Det är märkligt att se och höra mer begåvade människor applådera en så ointellektuell och inte ens medelmåttigt begåvad person. Underligt.

  Hur som helst, än en gång bevisar den regeringen att den är den sämsta borgerliga hittills. Och jag som inte trodde att det gick att få någon sämre regering än den Bildt hade, det är bara att konstatera att jag hade fel.

 8. 23 december, 2007 at 20:57

  Han är i alla fall den absolut sämsta skribent som någonsin existerat.

 9. 23 december, 2007 at 22:13

  o.O <— En förundrad jag!

 10. 24 december, 2007 at 00:29

  Ja, vem har troptt att det är kompetensen som avgör när den här regeringen utser folk till olika befattningar eller poster.

  Reinfeldt har inte humor förresten, han är så … (jag vill inte ens säga ordet) att det nästan luktar om honom. De där snorvalparna som en massa folk lade sina röster på i valet slår alla rekord i ………. till och med den förra borgerliga regeringens, Bildts alltså. Man tror knappast att den är sann, att man drömmer alla tiders värsta mardröm. Överträffas endast av Bush.

 11. 24 december, 2007 at 12:13

  Tja vad fan, moderaten E-Type satt ju i Stockholms skönhetsråd ett tag. Mannen som har en fucking jävla vikingabåt i Trädgården! Helt otroligt, men vem sade sist att en moderat hade smak?

 12. Lasse U
  24 december, 2007 at 13:07

  Icon Medialabs Johan Stael von Holstein i Wall Street Journal:
  “Sverige är ett skitland. Det mänskliga kapitalet, entreprenörerna och riskkapitalet har stuckit. Det enda som finns kvar är några korkade socialdemokrater.”

  http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Kulturhyllan/Holstein-hujedamej/

 13. mL
  24 december, 2007 at 13:37

  Så anledningen till att han själv är kvar i Sverige är då kanske att han inte utgör ett mänsklipgt kapital, inte är en entreprenör, har inget riskkapital och dessutom är en korkad sosse.

  Han har nu räddat sin livhanke med en välbetald tjänst i alla fall, innan de river huset på norrlandsgatan och alla står utan lokaler.

 14. Sara G skriver
  24 december, 2007 at 13:51

  Snyggt efternamn, det kanske hjälper?

 15. Johan Staël von Holstein
  26 december, 2007 at 07:42

  Ni bländar mig med er inteligens, så välskrivet, så underfyndigt och smart. Och djärvt, jag glömde djärvt. En som vågar skriva sitt namn…
  Jag kommer med ett svar på sourze.se senare idag.
  Johan

 16. 26 december, 2007 at 09:02

  Johan!

  Jag ser fram mot ditt svar. Som du märker så har en hel del av de som kommenterat en hel del synpunkter, allt är säkert inte rätt, men det vore bra om du oxo publicerade ditt ”svar” här så att berörda har möjlighet att kommentera. På Source måste man vara registrerad användare för att få kommentera, det är lite synd kan jag tycka.

  F.ö. är vi nog många som bländats av de åsikter du gett uttryck för i olika sammanhang, så intelligenta och välskrivna som de är… :-)

  Dessutom är det ingen som vet om du verkligen är den du utger dig för att vara.

 17. Leo
  26 december, 2007 at 10:40

  Nästa kommentar kommer väl från ”Pigge” eller Lottie K som alla tre har fri tllgång till alla borgerliga media att tycka vilket trams som helst som publiceras som en ”världsnyhet”..
  och inte tycker att det räcker..

  (sänd några bilder till Jinge på när du överräcker några kastruller till ”några fattiga fiskare” som bevis på att du verkligen är ”Kastrull-Johan..!)

  snart kan du starta en ny insamling till Thailändska JAS-piloter när dom köpt några dussin JAS-pla plan för några miljarder styck ”så dom har ngt att laga mat i..”

 18. Sara G skriver
  26 december, 2007 at 10:51

  Johan Staël von Holstein, ett litet påpekande i all vänskaplighet, ladda ner rättstavningskontrollen.
  Om inte annat så ger ord som stavas rätt bättre intryck.
  Och ett riktigt bra intryck är vad du behöver framöver i dina kontakter med den litterära världen…
  Så fortsätt utnyttja till fullo allt vad IT-tekniken har att erbjuda dig.
  Även i framtiden…

 19. mL
  26 december, 2007 at 15:37

  I framtiden är allting stort. Jättestort. Särskilt antalet avställda kulturarbetare. Ja ni vet sånna som tyvärr råkade hamna i den gruppen som verkligen missgynnades av förändringen av a-kassan.

 20. Sara G skriver
  26 december, 2007 at 18:11

  Johan, vad menar du med ”underfyndig?” Är det ett nytt ord inom din kulturkrets?
  I varje fall så finns det inte i SAOL…

 21. DS
  27 december, 2007 at 19:58

  Ha ha ha! Han är en rättshaverist och paranoid figur som älskar att skylla egna tillkortakommanden på the axis of evil = sossar och fack.

  Han är nog egentligen en libertarian som nog inte är allt för långt ifrån att ta till våld.

  Plus tecken på narcissism som märks av i intervjuer.

  Med sådana vänner behöver moderaterna inga fiender.

  Han är högerns svar på Michael Moore.

  Jag gillar hans framåtanda, men inte hans bittra hat. Jag unnar honom framgång men önskade han sökte hjälp mot sitt hat och sin paranoia mot sossar. Det är sjukligt beteende.

 22. mL
  28 december, 2007 at 15:24

  Hej, jag skriver här på http://www.sourze.se, för jag vill skriva om något viktigt och jag vill skriva ocensurerat, få obegränsade mothugg och för att jag inte vill begränsas av utrymme. Sourze är en frihetens och demokratins högborg. (Del 1)

  Julhälsning till Sveriges kulturelit Del 1(sourze.se)

  Del 1 av 3.

  De som inte ingår i eliten är väl inte värdiga en god jul. Som sagt, många kulturarbetare kommer att bli avställda inom en snar framtid. Gott Nytt år :D

 23. 28 december, 2007 at 15:40

  Ja herre guud. Då fick vi hela hans CV som på en bricka oxo. Men han läser uppenbarligen inte tidningarna.

  JSvH: ”Staten skall verka för att skydda våra friheter och rättigheter och på ett så bra sätt som möjligt ta hand om alla dem som inte kan ta hand om sig själva.”

  Han borde ta ett snack med sin arbetsgivare om alla inskränkningar i integriteten som de är på väg att införa.

  F.ö. tycker jag att hans drapa talar en hel del för sig själv…

 24. mL
  28 december, 2007 at 15:55

  Bidrag är snart omvandlade till investeringar med den nya terminologin.

 25. Sara G skriver
  28 december, 2007 at 15:56

  Stackars lille sömnlöse krake!
  Men han hade i alla fall stavningskontrollen på när han skrev sin elegi över en djupt missförstådd man…

 26. 28 december, 2007 at 15:57

  Det här var kul!

  Utan Johan Staël von Holstein ”hade socialdemokraterna kört landet i botten under de senaste 10 åren”. Tack, Johan, för att du räddade oss och hela Sverige! Makalöst, det kommer att byggas statyer över dig, resas monument och din kropp kommer att balsameras upp och visas i Blå Hallen!

  Ännu roligare blir det när han faktiskt försöker motivera vad han har i ett kulturråd att göra. Dels är det ”OTROLIGT viktigt”, dels investerade hans föräldrar i konst och själv brukade han ”åka till Stockholm en gång om året och gå på teater, opera och musikal”. En gång om året, finfina grejor! När han inte stod på fest och var DJ.

  Dessutom är han gift med en konstnär som skriver kokböcker och inte lever på sin konst. DET måste väl få tyst på alla kritiker.

  (nej, skämt å sido, några saker han räknar upp verkar faktiskt ha med utnämningen att göra, som t.ex jobbet på Z-TV, med fryshuset samt en uppsats. De bitarna ryms dock i två stycken i hans enorma text)

 27. mL
  28 december, 2007 at 18:25

  exemplet van Gogh, han behövde aldrig några bidrag, trots att han det fattigt och inte sålde några tavlor. (att hans bror, Theo, utelämnas helt ur det hela är fantastiskt, hans mecenat och en av få som trodde på hans konst). Att det sedan presenteras som att detta var en bra investering från Hollands sida är ännu skojigare. Klart det var, de behövde ju inte investera alls i Vincent, bara inkassera turistnäring och museiverksamhet långt efteråt. Ingen ville investera i van Gogh förutom hans bror som till på köpet avled året efter Vincent. Hans bror som hade stora såvrigheter att få Vincents konst såld, trots att han arbetade i ett galleri och senare drev ett eget. Hade van Gogh varit ett objekt för investerare, hade man flytt fältet, vilket alla dessutom gjorde.

Comments are closed.