Putins stora presskonferens – skaffar Ryssland oövervinnerliga kärnvapen?

Detta är en inledande rapport från Putins årliga presskonferens, baserat på uppgifter i Sputnik News och BBC (sista avsnittet). Sputnik News

Jag rekommenderar som komplettering en mer omfattande artikel, vars länk finns mot slutet.

Se och lyssna till denna video!

Rysslands president Vladimir Putin höll sitt årliga tal i landets två-kammar-parlament om Rysslands framgångar i försvarssektorn, om förbindelserna med USA och Nato, om den sociala och ekonomiska utvecklingen i landet, liksom Moskvas planer på teknisk utveckling då det gäller Big data, AI och kryptovaluta.

Eftersom Putin för närvarande söker omval kommer hans tal sannolikt att sammanfalla med huvudpunkterna i hans valprogram, men ska inte uppfattas som ett kampanjtal.
Putin untitled
Putin talade om de ansträngda förbindelserna med Förenta staterna och sade att båda länderna borde bygga framtiden tillsammans.

”Vi är intresserade av normal konstruktiv samverkan med Förenta staterna och Europeiska unionen och förväntar oss att sunt förnuft kommer att råda och våra partners kommer att välja ett rättvist och likvärdigt samarbete. Även om våra ståndpunkter i vissa frågor är olika, är vi fortfarande partners, eftersom vi måste svara på svåra utmaningar tillsammans, säkerställa gemensam säkerhet, bygga en framtida värld, där integrationsprocessen ökar”sade Putin.

”Vår politik kommer aldrig att baseras på ambitionerna för exceptionelism, vi försvarar våra intressen och respekterar andra länders intressen. Med tanke på internationell anser vi att FN:s roll är oföränderlig. Dessa principer låter oss faktiskt bygga fasta, positiva och likvärdiga relationer med nästan majoriteten av länderna,”påpekade Putin.
Den ryska presidenten uppgav att varje användning av kärnvapen mot Ryssland eller dess allierade kommer att övervägas av Moskva för att vara en kärnvapenattack som utlöser ett omedelbart svar.

”Jag betonar Ryssland förbehåller sig rätten att bara använda kärnvapen som ett svar på användningen av kärnvapen eller andra massförstörelsevapen mot Ryssland eller dess allierade eller i händelse av aggression mot oss med hjälp av konventionella vapen när statens existens riskeras. Vi kommer att överväga om användning av kärnvapen även mot allierade kan ses som en kärnvapenattack mot vårt land. Motattacken kommer ske omedelbart med allt som det innebär.

Presidenten uppgav att Rysslands nya hypersoniska system redan har deployerats i södra delen av landet sedan 1 december 2017.
Han berättade att landets världsunika hypersonora redan har börjat placeras ut. Missilen överstiger ljudets hastighet med 10 gånger och har en räckvidd på 2000 kilometer och vara försedd med vanliga och kärnvapenladdningar.

BBC: Ryssland har oövervinnerliga kärnvapen. BBC

Jag återger här bl.a. av tidsskäl BBC:s mer koncentrerade beskrivning av detta område.
Ryssland har utvecklat en ny uppsättning kärnvapen som är oövervinnerliga, enligt president Vladimir Putin.
Detta innefattar en kryssningsmissil som han sade kunde ”nå vart som helst i världen”.

Han sade om väst: ”De måste ta hänsyn till en ny verklighet och förstå att detta inte är en bluff.”

Putin använde videopresentationer för att visa upp utvecklingen av två nya system för kärnvapenförsörjning, som han sade kunde förhindra upptäckt.

En var en ”lågflygande, svåridentifierbar kryssningsmissil … med ett praktiskt taget obegränsat område och en oförutsägbar flygväg som kan kringgå avlyssningslinjer och är oövervinnerlig inför alla befintliga och framtida system för både missil- och luftförsvar”.

Ett annat vapen han diskuterade var en undervattenslanserad, långdistansmissil som skulle kunna ha kärnvapenstridsspets.

* I december 2017 publicerade jag en längre artikel om Rysslands politik på olika områden, baserad bl.a. på en annan presskonferens, som fortfarande väsentligen är aktuell. Putins utrikespolitik – mest fredlig eller mest krigisk?

i Andra om: , ,, , , , ,, , , , ,

  37 comments for “Putins stora presskonferens – skaffar Ryssland oövervinnerliga kärnvapen?

 1. AndersI
  1 mars, 2018 at 20:13

  En liten reflektion bara. Alla kärnvapen är ”oövervinneliga”, för när vi väl släpper ut dem på slagfältet kommer ingen att vara vinnare. Vare sig de som väljer att använda dessa vapen eller motståndarna.

  • 3 mars, 2018 at 01:36

   Det stämmer, AndersL. Det är både bättre och billigare att inte inneha dem, men istället inneha konventionella system som inte bryter mot krigets lagar, samt istället fokusera på att bojkotta och ev. ”plocka bort” de som bevisligen bryter mot dem, enligt Spårvagnsproblemets logik, d.v.s. en säkerhetstjänst i fredens namn.

 2. Korp
  1 mars, 2018 at 21:00

  ”Efter Sovjetunionens sammanbrott uppstod stora hål i det, nu har allt återställts. Ryssland får ett sådant försvarssystem som säkerställer säkerheten på lång sikt”, sade Rysslands president Vladimir Putin, torsdagen den 1 mars, till federala församlingen i Central Exhibition Hall ”Manezh”.
  I sitt tal betonade presidenten framgångarna inom försvarsbyggandet, och noterade att västliga partner i slutet av 1990-talet ansåg att återuppbyggnaden av Rysslands militära potential var omöjlig. Men enligt Putin visade militäroperationen i Syrien motsatsen. Dessutom började Ryssland att modernisera sina strategiska nukleära styrkor till följd av USA:s återtagande från ABM-fördraget. Under talet visade statschefen vilka imponerande resultat landet har uppnått på detta område. Den nya missilen kan ändra kursriktning, höjd, rulla och flyga till målet med en ljudhastighet, och när man flyger, även med hypersonisk, säger experter. ”Tack vare denna motor får raketen ett obegränsat antal flygningar. Med sådana missiler kan vi slå alla punkter i världen från vårt territorium.
  I Ryssland har obemannade undervattensfordon utvecklats som är kapabla att förflytta sig på mycket stora djup) och i interkontinentala intervall med en hastighet som är en multipel av hastigheten på ubåtar av de mest avancerade torpederna och alla typer, även de snabbaste fartygen. Sådana vapen är ett särskilt hot mot Förenta staterna, vars huvudsakliga befolkning bor vid Atlanten och Stilla havet där det också finns stora industricentrum.
  En annan nyhet som tillkännages av presidenten är flyg-hypersonisk missilsystemet ”Dagger” vars tester framgångsrikt har genomförts, och dessutom, sedan 1 december i fjol, började komplexet att utföra pilotbekämpningstjänst på flygfältet i södra militärdistriktet. Unika flygegenskaper hos ett höghastighetsflygplan gör det möjligt för missiler att levereras till urladdningsstället inom några minuter. Samtidigt betonades en raket som flyttade med en hypersonisk hastighet som överskrider ljudets hastighet med en tio faktor, även manövrerar, ”understryker Vladimir Putin. Enligt den ryska ledaren är dessa vapen, som nukleära droner, och missiler med kärnkraftsenheter praktiskt taget oskadliga mot fiendens försvar.
  ”Det här är sannolikt en missil för den långsända supersoniska bombaren Tu-22M3 eller för Su-35 eller Su-34”, tror Litovkin. ”Vi är väl medvetna om det faktum att ett antal stater arbetar för att skapa lovande vapen på nya fysiska principer.
  ”Det finns redan lasersystem som inaktiverar exakt optik. Sådana system inkluderar Sokol-Echelon-komplexet, den militära experten, grundaren av portalen Militär Ryssland Dmitry Kornev, i en intervju med RT.
  En annan nyhet som tillkännages av presidenten är flyghypersonisk missilsystem ”Dagger” vars tester framgångsrikt har genomförts, och dessutom, sedan 1 december i fjol, började komplexet att utföra pilotbekämpningstjänst på flygfältet i södra militärdistriktet. Unika flygegenskaper hos ett höghastighetsflygplan gör det möjligt för missiler att levereras till urladdningsstället inom några minuter. Samtidigt betonade en raket som flyttade med en hypersonisk hastighet som överskrider ljudets hastighet med en tio faktor, även manövrerar, ”understryker Vladimir Putin.
  Den ryska ledaren noterade också att ”längs omkretsen av Rysslands gränser … har ett kontinuerligt radarfält av missilangreppsvarningssystemet skapats.”

  https://russian.rt.com/russia/article/487826-putin-poslaniye-federalnoye-sobraniye-armiya-oruzhiye

 3. Peter Grafström
  1 mars, 2018 at 23:00

  Donald Trump inför tariffer på stål och aluminium. Ser ut som krigsförberedelser.

 4. It is over
  2 mars, 2018 at 08:05

  Kärnan i Putins tal – imperiets dagar är över. Notera datumet ”Pax Americana” är reducerat till Monroe Doctrine. Smaka på det USA lakejer – USA har reducerats till en regional makt.

  • 2 mars, 2018 at 08:56

   Sista ordet är säkert inte sagt.

 5. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  2 mars, 2018 at 08:29

  Talet och bilderna på alla vapnen var lika obehagliga att lyssna på som på Trumps (Clintons, Reagans, Buch, m fl). Vi behöver inte fler kärnvapen – utan färre. Jag hade föredragit ett tal där Putin skrotar alla ryska kärnvapnen. Sovjetunionen förde fredssamtal med NATO och USA, och ingick flera avtal (SALT I och II) som väst sedan ideligen bröt emot. Det var Sovjetunionen som ensidigt nedrustade.
  Vilka betalar för alla dessa vapen? Jo, den ryska medborgaren som får betala vapenskramlet med större fattigdom. Putins löften om att ’utrota’ fattigdomen tar jag som valfläsk. Att utrota fattigdomen kan inte ett kapitalistiskt system göra.
  Filmen var dels en valkampanjfilm – Putin framställs som en tsar, och otäck mäktig (Jag kan inte hjälpa det men tankarna gick och går till en tysk diktator på 30- 40-talet) – dels en reklamfilm för nyproducerade vapen. Har Putin aktier i den ryska vapenindustrin?
  Dessa vapen som den ryska medborgaren betalar för säljs sedan till andra länder och organisationer och liknande. Men tror ni verkligen att pengarna för dessa vapen går tillbaka till den ryska medborgaren? Nej, de hamnar i oligarkernas ficka, eller närmare bestämt utomlands.

  • Peter Grafström
   2 mars, 2018 at 16:29

   Ryssarna har redan testat vad som händer när dom vänder andra kinden till – sträcker ut en hand, eller hur du vill uttrycka det. Resultatet blev framväxten av de oligarker som du nämner även om Putins förhållande till dom troligen är ett annat än i din konsekventa svartsyn.

 6. multi
  2 mars, 2018 at 09:17

  Vapnen är väl inte operativa ännu, bara uppfunna. Vi får väl hoppas att det befästa fattighuset inte har råd att köpa sig så många, ryssarna behöver mat på bordet och hus att bo i, inte krigsäventyr i mellanöstern.

  Det tredje världskriget blir det sista, krig mellan stater verkar ha för många förlorare för att ha några tillskyndare. Däremot kan inbördeskrig i mångkulturella länder och krig mellan knarkarmaffior ha framtiden för sig. Precis som det verkar när man öppnar en tidning, med andra ord.

  • Smaka på det
   2 mars, 2018 at 21:21

   Putin är en utmärkt strateg inte Trumpet(are) som blåser på. Vapnen finns. Ni har fått varningsbrev USA lakejer. Försöker ni på nåt skumt, så kommer att suga på dammet!

 7. multi
  2 mars, 2018 at 09:18

  Är det val snart i det befästa fattighuset. Den lille rorsmannen behöver kanske något att skryta med?

  • Mikael
   2 mars, 2018 at 16:13

   Fattighus och fattighus, allt är relativt.
   Ryssland har i ett internationellt perspektiv en väldigt låg statsskuld och man har sist jag hörde över 400 miljarder dollar i reserver det att jämföra med exempelvis USA som har över 20000 miljarder dollar i skulder.
   Ryssland har världens tredje högsta handelsöverskott efter Kina och Tyskland så nog har dom en hyffsad ekonomi ändock.

 8. Besökare
  2 mars, 2018 at 09:26

  Det finns väldigt få representater för vänsterrörelser som har hängt med och förstått vad som hänt mellan öst och väst. Dom läser mest info som är som väldigt usa vänlig och rysslandskritisk. MEN att säga att vapen är alltid är fel och att putin ser ut som en tyrann är väl att ta i, ryssland har ovilligt och på ett smart och ekonomist sätt blivit tvungna att kapprusta man har blivit omringade av Nato baser och svikna i olika försöka att nedrusta och avspänna.

 9. Jan Nybondas
  2 mars, 2018 at 10:01

  It takes two to tango. Gorbatjov föreslog skrotning av kärnvapnen men det avvisades av USA efter att Reagan för ett ögonblick föreföll tagen på sängen. Om jag inte missminner mig föreslog självaste Stalin detta. Men USA trodde att Sovjetunionen behövde tjugo år för att komma i kapp. Samma tänkande dominerade USA 2001 då Bush arrogant deklarerade att ABM -avtalet inte längre gäller. Sedan började man bygga missilförsvar runt Ryssland som ur deras synvinkel endast kunde ses som förberedelse till förstaslag med kärnvapen.

  Det som nu presenteras kommer inte som någon överraskning utom för sådana som Obama som sade att i Ryssland kan de inte tillverka någonting och Hultqvists kompis John McCain enligt vilken Ryssland är en bensinmack som låtsas vara ett land. Assymetrisk respons kan det kallas. Svara på motståndarens hot med medel som är verkningsfulla men inte kräver samma ekonomiska uppoffringar.

  Och som en hälsning till Obama har Ryssland lanserat två passagerarflygplan och planerar ett tredje i samarbete med Kina. Ryssland betraktar numera sanktionspolitiken som permanent och planerar därefter. För ett par veckor sedan anordnades ett investeringsseminarium för västföretag i Sotji. Arenan var smockfull. Jag tror att de ryska kommunisterna delar regeringens oro gällande hoten från USA. Så länge dessa består kommer ingen nedrustning igång. Därtill tror jag att de ekonomiska utsikterna för Ryssland inte alls är dåliga.

 10. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  2 mars, 2018 at 11:08

  Och det är alltså du, Besökare, som har hängt med och förstått vad som hänt mellan öst och väst? Jag läser all info, inklusive den här Putinvänliga bloggen. Det som viss ur vänstern har missförstått är att Putin är en kapitalist, har ungefär samma politik som moderaterna/SD. Ryssland är precis som USA kapitalistiskt. Och ska behandlas likvärdigt som USA.
  Så du tycker att kärnvapen är rätt och helt okey för din del?
  Jag sa att jag upplevde att Putin såg ut som en diktator. och jag kan inte hjälpa att jag upplevde det så! Jag kan inte förneka mina känslor. Det har funnits reportage och bilder – även från RT och Sputnik – där Putin ensam majestät som en annan kung eller drottning marscherat igenom folksamlingar i Kremls guldsalar.
  Jag är emot alla tsarer, kungar och drottningar – även de som vissa har velat utnämna en man till detta!
  Alla ur vänstern – i alla fall de som betraktar sig som vänstersocialister och kommunister – ska istället lyssna på vad vänstern och kommunister säger i Ryssland.
  Men i stället lyssnar de på en maktfullkomlig tsarliknande kapitalist!
  Men du har rätt att Ryssland är omringade av NATO-baser. Och har rätt att försvara sig. Men en enda sådan här kärnvapenbestyckad missil kan förstöra det som de har en intention att försvara. Jag vet inte hur stort område skulle beröras om en kärnvapenbestyckad missil explodera – men jag kan nog tänka mig att det är ett så stort område som Sibirien eller hela USA skulle bli obeboeligt för en lång, lång, lång, lång tid framför. Det är rena rama självmordet att föra krig med kärnvapen!
  Det är Putin och hans oligarker – och inte Ryssland – som villigt producera vapen för att vissa oligarker ska bli rika på kapprustningen. Precis som det är i USA där vapenproducenternas lobbyorganisationer arbetar för att stater – inklusive Sverige – och människor ska köpa mer vapen. Vapentillverkningen är en stor maktfaktor över hela världen. Det är amerikanska vapenproducenter som har påverkat att Sverige ska köpa vapen därifrån. Men för detta måste man inbilla medborgarna att det finns ett hot mot landet. En sådan taktik fungerar i Sverige, USA, OCH I RYSSLAND!

  • 2 mars, 2018 at 14:42

   Din syn på Putin passar nog USA:s imperialistiska hökar ganska väl. Jag har publicerat många artiklar om kärnvapen. Här en av de senare USA underlättar för kärnvapenkrig Jag avslutade den ungefär på samma sätt som ett antal andra artiklar. Brukar nämna att de stora kärnvapenstaterna USA och Ryssland måste ta ledningen i kärnvapennedrustningen igen, som NPT stipulerade 1971.

   USA dominerar Nato.
   Sveriges säkerhet påverkas av nära försvarssamarbetet med USA.
   Vi måste pressa Sveriges regering att skriva på FN:s kärnvapenkonvention.
   Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
   Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
   I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.

  • Mikael
   2 mars, 2018 at 16:21

   Vi ska inte överdriva kärnvapenhotet, visst är det så att en kärnvapenexplosion ödelägger ett område totalt och att ytterst få levande individer överlever inom det området.
   Dock påverkar den inte områden längre bort speciellt mycket, USA och Sovjetunionen sprängde omkring 1900 kärnladdningar från 45-slutet av 80-talet och det utan större påverkan på vår jord annat än just i de områden där provsprägningarna skedde.

  • Peter Grafström
   2 mars, 2018 at 16:48

   Rysslands försvarsstrategi är helt rationell och inte alls en följd av ngt primärt profittänkande eftersom dom inte vill bli berövade sitt självbestämmande. Men Usas sanktioner syftar till att försvaga deras försvarsförmåga, så som ett sekundärt motiv finns förstås en önskan att utnyttja deras ingenjörsmässiga styrka för att få in exportinkomster. Eftersom maktrelationer kan växla har dom byggt in tekniska hinder för köparna att tex skjuta ner Ryska flygplan efter vad jag kunnat läsa.
   Din hypotes om hur mkt skada kärnvapnen gör är inte realistisk eftersom du inte gör någon kvantitativ uppskattning. Dvs sånt som berör tex hur många % sannolikhet för cancer ökar och hur det fördelar sig geografiskt. Usa har byggt massor av luxuösa skyddsrum för miljardärer. Dom är villiga att ta risken. Ryssland är tvingade att förhålla sig till det. Ditt önskemål om ensidig nedrustning från Rysk sida får mig att misstänka att du är en Usa/Nato-agent eller hyser ett enormt hat mot Ryssarna.

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    2 mars, 2018 at 18:46

    Det stämmer inte!
    Wikipedia:
    ”It is also a significant player in the global market. Russia is the second largest conventional army exporter after the United States, with $ 13,5 billion Worth of exports in 2012”.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Defense_industry_of_Russia

    Nej, jag är inte för en ensidig nedrustning. Jag anser att hela världen behöver minska sin kärnvapenarsenal – INTE RUSTA UPP DEN!
    Nej, jag hyser inte ett hat mot ryssarna. Tvärtom. Jag gillar ryssarna så mycket att jag vill att de ska få det bättre. Men det kan de inte få med en kapitalistisk regering eller med en sådan som Putin.
    Jag gillar Irländarna också. Men inte den kapitalistiska irländska regeringen, eller Irlands kapitalistiska premiärministern Leo Varadkar!
    Och jag är inte nån förbannad ’Usa/Nato-agent’. Dina ord är rena rama förolämpningen. Jag har alltid varit kommunist – och kommunister har alltid förföljts av sådana som du anklagar mig för att vara. Och av sådana som du (och andra) som misstänkliggör mig och/eller kastar öknamn på mig! Kan det vara för att ni inte kan besvara mina argument och därför försöker kasta misstankar på mig?

 11. multi
  2 mars, 2018 at 11:24

  Det är väldigt få av dem som fordomdags var tillskyndare av vänsterrörelser som längre är det. Väldigt få blir glada av att höra att Ryssland kan angripa USA´s kuster obehindrat. Ryssland är ett mångkulturellt land i behov av stora reformer, inte minst vad gäller rättsväsendet och skyddet för privat egendom.

  • Benny
   2 mars, 2018 at 16:45

   Multi, Ryssland kan obehindrat jämna hela USA med marken om man blir attackerad…Detta kan väl inte vara en nyhet det har de kunnat sedan 60-talet. Försök förstå att USA:s ganska usla missilförsvar bara kan skydda mot enkla missiler i rak bana, ingalunda mot de missiler som Ryssland förfogar över, som för övrigt är de mest avancerade i världen. Detta vet man om i Pentagon men tydligen inte i Vita Huset där man lider av allvarlig hybris blandad med paranoia. Sen är det nog USA som med sina enorma skulder egentligen är ett fattighus, man lever helt enkelt på lån vilket inte många tycks fatta!

 12. Korp
  2 mars, 2018 at 13:07

  Putin’s annual address to Federal Assembly (FULL VIDEO)
  För dem som enbart är intresserade av Rysslands försvarskapacitet – hoppa fram till cirka en timma och 15 minuter in på denna video!

 13. ervin
  2 mars, 2018 at 13:28

  den imperalistiska herakin i väst börjar bli desperat eftersom deras förbud och bojkott av ryska varor som har misslyckars,tvärtom ökad inhemsk produktion t.ex,. ryssland är nu världens största exportör av vete, börjar bryta ner usa,s domminas av vapenförsäljning, imperierna gillar att uttala sin slogan, vi kom vi såg han dog, detta kommer aldrig att hända det ryska folket, tack putin.

 14. Korp
  2 mars, 2018 at 14:55

  ”Rysslands utveckling av nya vapen var inget annat än ett svar på USA:s återkallelse från ABM-fördraget”, sade Kreml-talesman Dmitry Peskov fredagen.
  Putin har betonat att hans tal inte kunde betraktas som en början av vapenkonkurrensen, eftersom det är ett återgivande svar på USA:s återkallande från Anti-Ballistic Missile Treaty (ABM-fördraget), liksom till processen att skapa ett globalt system av missilförsvar. ”Det här är inget annat än Rysslands svar på avskaffandet av ABM-fördraget, USA:s återtagande från ABM-fördraget och den högaktiva processen att skapa ett globalt missilförsvarssystem som på sikt kunde bryta strategisk paritet, kärnkraft paritet och faktiskt neutralisera Rysslands strategiska styrkor. Ryssland har varit och är fortfarande ett land som söker ömsesidigt gynnsamt samarbete med alla andra stater, baserat på ömsesidig respekt och tillit. Det är fel att förstå talet som några militaristiska uttalanden”. Enligt Peskov kommer Ryssland inte att attackera någon, dess nya vapen hotar inte de som inte planerar att attackera Ryssland.

 15. Aha
  2 mars, 2018 at 15:26

  Hur kan Ryssland vara jordens största veteexportör? Västföretag har gått in och strukturrationaliserat det gamla kolchosjordbruket, men den svarta jorden ligger väl ändå till hälften i Ukraina? Aha….

  • ervin
   2 mars, 2018 at 18:19

   aha hur många geografilektioner missade du,, hittar inte en bra adress men skriv Financial Times russia set tobe biggest wheat exporters och putin har förbjudit all GMO i ryssland vilket gör att pollinerande insekter inte utrotas av round upp samt till bättre hälsa för det ryska folket, usa och delar av europa har massdöd av bi på grund av round upp till fromma för kapitalet åt h-lvete med knegarnas hälsa

    • Benny
     3 mars, 2018 at 11:11

     SvD som källa? Aha!…Aha läser alltså fulmedia och tror på skräpet (propagandan)? Kanske därför så många oinitierade inlägg?

 16. Besökare
  2 mars, 2018 at 17:14

  Well!
  Känslor är väl viktiga och du är inte den enda som har dessa men för att få dessa grundade i fakta så får man gå ett steg till. Jämför t.ex. ryssland- USA på olika plan tex antal stater de anfallit sedan 1945, antal val dom inflitrerat sedan 1945. Antal militärbaser utanför deras egana länder och avstånden från dessa till motparten.
  Populariteten av motsvarande statsledare i sitt eget land i procent. Sen så kan man inte bedömma folk enbart på utsidan för det vet väl även du att det är insidan som räknas.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   2 mars, 2018 at 18:21

   Javisst vet jag att det är insidan som räknas. Det har jag alltid sagt.
   Men det Putin nämnde var indirekta hot, samtidigt som han lät visa upp hela (?) kärnvapenarsenalen, fick mig i alla fall höja klentroget på ögonbrynen och tänka ’Vad i hela världen är detta? Har han blivit en Dolph Lundgren/Sylvester Stallone/Arnold Swartzenegger typ som gör reklam för landets alla vapentyper? Har han blivit så influerad av amerikanska filmer som ’Top Gun’, ’En Officer och en Gentleman’, etc, som gör reklam för ’att det finns ett hot mot landet och därför måste vi satsa på att kunna försvara det’?

   Vänstern stödde Sovjetunionen på 60-talet när de satsade på en bas på Kuba. Då var det USA som anklagade Sovjetunionen för att omringa USA. Vi nämnde att det var Kuba själva som måste ta det beslutet om de ville ha en sovjetisk bas i landet eller ej.
   Och du har fel i jämförelseexemplet. Som sagt – Sovjetunionen är inte Ryssland. Sovjetunionen var socialistiskt – inte imperialistiskt.

 17. arbetarklass
  2 mars, 2018 at 21:46

  Varför kalla det kyliga slutet av februari för rysskyla???
  Vad har vårt väder med Ryssland att göra?
  Som om vädret skulle bli bättre utan Putin som Svt ogillar och retar sig på.
  Man tar sig för pannan men det är inte första gången när det gäller Public Service Sveriges Television.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/har-har-hamninloppet-blivit-skridskois

  Teven skippade jag redan 2006. Jag upplevde indoktrineringen alltför besvärande så TVn åkte på sophögen. Men Svt hemsidan läser jag , dock kritiskt.
  Svt hade en artikel om Putins årliga tal häromdagen. Nyhetsrubriken var förvriden till Rysslands nackdel men så är strategin för indoktrineringen då många läsare endast läser rubriker och lämnar resten därhän för annat de är intresserade av ex. vis sport.
  Putin är klart min man för jobbet och att vill sprida välfärd för folket är bara förväntat av en patriotisk ledare. Trump är också min man för jobbet. Sätter käppar i hjulet för globalisterna och internationaliseringen. Att han sedan samtidigt sätter käppar i hjulet för de svenska politikernas internationella ambitioner och fjäskande för USA gör det hela bara extra njutbart. Ha en bra dag!

 18. Korp
  3 mars, 2018 at 11:22

  Aha.. Svartjord, betyder nästan helt svartjordmån med upp till en meter djupt humus.
  Den förekommer främst i områden där vegetationen utgörs av grässtäpp. Stora områden med uppodlad svartjord finns i bland annat Rumänien, Ungern, Ukraina och Moldavien samt ett jordbälte i Nordamerikas prärie.

  Bönder ansåg att jorden var värdelös tills stålspetsplogen uppfanns under 1800-talet. Försäljning av jorden har varit förbjuden i Ukraina sedan år 1992. Trots detta säljs det svartjord för cirka 900 miljoner dollar om året från Ukraina. Den svarta marknaden underminerar en hållbar ekonomisk utveckling i Ukraina som framgångsrik spannmålsexportör när markerna förstörs på grund av den illegala handeln. Jorden säljs som blomjord till trädgårdsbutiker runt om i världen, till farmare och växthus.

 19. 3 mars, 2018 at 20:28

  Nyhetsbnaken under Stefan Lindgren är en utmärkt källa till politisk kunskap. Inte minst om Ryswland, vilket underlättas av att Stefan kan ryska. Ett utdrag ur Nyhetsbanken idag ”Den viktigaste indikatorn på medborgarnas och lands välfärd är givetvis livslängd. Låt mig påminna om att den år 2000 var lite över 65 år och för män – vanligtvis mindre än 60.

  Under de senaste åren har ökningen av livslängden i Ryssland varit en av de högsta i världen. Vi lyckades nå detta. Förväntad livslängd har ökat med mer än sju år och är 73 år. Men det är förstås inte tillräckligt. Idag är vi skyldiga att sätta oss ett mål på en fundamentalt ny nivå. Vid slutet av nästa årtionde måste Ryssland självklart komma in i klubben av 80-plus-länder, dvs. länder där livslängden överstiger 80 år. Detta inkluderar länder som Japan, Frankrike, Tyskland. […]

  År 2017 förbättrade tre miljoner familjer i Ryssland sitt boende. Nu måste vi nå en stabil nivå (jag vill påpeka: för första gången i det moderna Rysslands historia) till nivån där årligen minst fem miljoner familjer får nya bostäder. Det här är en svår uppgift – att hoppa från tre miljoner till fem. Vi hade 3,1 miljoner i fjol, men vi behöver fem. Men det här är en uppgift som går att läsa. […]

  På 1950-70-talen byggdes i genomsnitt 60 miljoner kvadratmeter bostäder årligen i landet. I slutet av 80-talet närmade man sig 70 miljoner. I dag byggs det cirka 80 miljoner kvadratmeter årligen i Ryssland.

  Det är sant, lite mer några år, men i genomsnitt 80 miljoner. Vi måste nå en ny höjd, sträva efter att öka byggnadsvolymen från dagens 80 till 120 miljoner kvadratmeter per år. Målet är väldigt ambitiöst, men också absolut realistiskt, om vi tänker på både ny teknik och erfarenhet som våra byggföretag har haft och nya material. Denna rörelse från 80 till 120 är möjlig och nödvändig. […]” Nyhetsbanken

 20. It is over
  4 mars, 2018 at 07:53

  The 1st of March 2018 Putin speech will in the future be seen as a turning point. Even though President Putin did not mention electronic jamming devices and other Russian military technology that America is well and truly behind in, he will be seen in history as the first ever non-American leader to put American military on notice by saying to American policy makers that Russia is militarily more advanced than America in both defense and attack. And if America brags its unrivaled huge fleet, the new technology Russia has developed has the potential to turn American naval vessels into ancient and expensive sitting, or should I say floating, ducks waiting to be sunk.

  http://thesaker.is/how-far-can-the-americans-be-pushed/

 21. åke
  4 mars, 2018 at 12:13

  Vad Rysslands vapen-uppgradering innebär strategiskt :
  För det är just det, skyddet av sina allierade som också täcks in på ett nytt innovativt sätt.
  Vilka ingår där ? Kina, Nord-Korea, Iran ? Man når US-flottan varhelst den befinner sig.
  Så strategiskt är det ett radikalt shifte som är svårt att greppa. Och missilerna behöver inte bära kärnvapen, men de klarar även de kraven. Man kan tycka vad man vill om detta, men just nu är det i paritet av ett Nato utrustad med träklubba – och tillbaka till grottan !
  Jag hörde vår svenska Rysslands-korre i Nyheterna vifta bort det hela som en bagatell, att Putin försöker skrämmas och visar upp en ”raket” som minsann är störst osv.
  Antingen har journalisten inte bilden klar för sig, eller så var det ett ynkligt förmedlat ”pip” från Nato.

  http://thesaker.is/putins-stunning-revelations-about-new-russian-weapons-systems/

Comments are closed.