Parallellen Israel-Sydafrika är felaktig


Jag har tidigare publicerat artiklar som argumenterat för en enstatslösning i Palestina-Israel, och andra som argumenterat för en tvåstatslösning. Här ett nytt viktigt inlägg av Nils Littorin i Proletären nr 27.
Tidigare artiklar om detta här:
Kampanjen för en enda sekulär och demokratisk stat i Palestina-Israel (senaste artikeln).
Måste tvåstatslösning komma före enstatslösning för Israel/Palestina?
ETC: Bara en enstatslösning utmanar apartheidsystemet

Enstatslösning Palestina-Israel bäst?

Artikeln.


■ Jag läser Lasse Björkbloms debattinlägg ”Tvåstatslösningen ser vi redan…” i Proletären 25 och slås av den naivitet och rena önsketänkande som präglar texten. Utopin om en enstatslösning frammanas med hjälp av historiska felaktigheter och genom att blunda för den konkreta verkligheten.
Israel_Palestine_binational_one-state_buttonGemensam flagga?
Analogin med Sydafrika är historiskt felaktig. Rätt är att systemet för rasåtskillnad, terror och förtryck på Västbanken påminner om Apartheid. Men att från denna likhet dra slutsatsen att lösningen på Israel-Palestinakonflikten ska rymmas inom en stat, som i Sydafrika, blir fel. De Sydafrikanska boerna är en av flera folkgrupper med anor i landet tillbaka till 1600-talet. De vita blev under århundraden en integrerad Sydafrikansk folkgrupp som tävlade med de övriga om land inom ramen för kolonialstystemet upprättat av britterna. De hade inte längre någon kontakt med sina europeiska rötter, bortsett från vissa kulturella kvarlevor.
Judarna i Israel å andra sidan är till sin majoritet invandrade efter 1948 och många har lika mycket koppling till Ryssland eller Manhattan som till Israel. De svarta i Sydafrika exploaterades som billig arbetskraft inom landet och föstes ihop i bantustans, med eget självstyre. Apartheidsystemets starka stöd för självstyrande bantustans saknar motsvarighet hos Israel som aldrig på allvar stött något palestinskt självstyre. Målet har hela tiden varit en fullständig annektering av hela det historiska Palestina in i en religiös Israelisk stat. Religionen spelar också en avgörande roll.
Mandela untitledNelson Mandela<
Myten om judarna som det utvalda folket, med rasistisk överhöghet och rätt att dominera är en levande verklighet. I Sydafrika fanns ingen sådan religiös rasistisk mytologi om att de vita fått landet av Gud. Rasblandning var så vanligt att en särskild folkgrupp av ”colored” växte fram. Apartheid var ett rasistiskt förtryck byggt på koloniala föreställningar, inte på fundamentalism.
Därför, och på grund av att de vita levt sida vid sida med övriga folkgrupper under århundraden, var det smärtsamt, men fullt möjligt för De Klerk att acceptera ett politiskt maktskifte. Med lärdomar från den nordamerikanska medborgarrättsrörelsen insåg sluga apartheidledare att det skulle gå utmärkt att behålla den ekonomiska makten, även om de svarta fick lika medborgerliga rättigheter. Få vita lämnade Sydafrika. De som förespråkar enstatslösning tror att judarna i Israel kommer att överge sionismen på samma sätt som den vita minoriteten övergav Apartheid. Existensen av en liten klick progressiva judar i Israel utgör den bräckliga grunden för denna tro. Majoriteten röstar dock på sådana extrema sionistiska mördare som Ariel Sharon och Benjamin Netanyahu.
netanyahu-and-the-settlements
För majoriteten judar finns det inte på kartan att överge sionismen eller upplösa den judiska staten. Hellre flyr de landet. Deras närvaro i Israel bygger på att bibehålla dominans och att etablera en judisk stat med rättigheter för enbart judar. Slutligen, varje politiskt projekt måste ha stöd någonstans. Nordvietnam fick avgörande militärt stöd från Kina och Sovjet. Sydafrikas ANC fick livsviktigt moraliskt, militärt och politiskt stöd från de afrikanska (och kubanska!) folken.
Säg mig ett land i hela världen som stöder en enstatslösning (eller som artikeln i Proletären naivt basunerar ut, ”upplösande av Israel”). Det finns inte. Ska lilla Palestina, utan vare sig egen militär eller ekonomi slåss mot hela världen? Tanken är absurd.
Palestina moder imagesCAMJYQ6MSamtidigt har tvåstatslösningen stöd av näst intill alla världens länder, och hade varit verklighet om det inte vore för USA:s ständiga veton och Israels vägran att återlämna ockuperat land. Palestiniernas uppgift är att sätta sina fyra miljoner ockuperade i rörelse för att väcka världens stöd. Vår uppgift är att få våra regeringar att i handling göra det de redan i ord åtagit sig – att få Israel leva upp till FN:s resolutioner. Via exempelvis en bojkott.
Hade Lasse Björkholm och Proletären protesterat om tvåstatslösningen blev verklighet och den palestinska flaggan för första gången hissats över ett självständigt Jerusalem? Eller hade ni tillsammans med mig fått en tår i ögat och insett att detta var en oerhört kostsam, men historisk, seger mot imperialism och sionism?

i Andra om: , , , , , , , ,


10 svar till “Parallellen Israel-Sydafrika är felaktig”

 1. En enstatslösning är väl möjlig även om det betyder att en del av den ursprungliga befolkningen drar iväg? Själva staten finns ju kvar. Ockupationspolitiken har medfört att två stater i området inte är möjliga, om man tänker att båda skall fungera som just som självständiga stater. Därmed finns i praktiken bara enstatslösningen kvar som alternativ även om många låtsas något annat.

  Jämförelserna med Sydafrika tycker jag är rätt svagt använda i det här fallet. Tyckte nästan det kändes som lite förskönande av apartheid.

  Man kan väl tänka sig att Ryssland, som har brist på folk, skulle välkomna en massa före detta sovjetiska judar att återinvandra till det gamla hemlandet. Å andra sidan återvänder förmodligen stora delar av den palestinska diasporan, så Palestina lär inte bli tomt. Återstående frågetecken är hur de orientaliska judarna tänker om en sådan situation, och hur de ultraortodoxa reagerar (en del av dem gillade ju aldrig att en judisk stat upprättades).

 2. Åttio Procent av palestinierna säger att tvåstatslösningen är död och de tror inte heller att det kommer att bli .
  sexhundrafemtiotusen bosättare finns på västbanken och Östra Jerusalem , det är mycket svårt för omvärlden att tvinga de därifrån och om situationen fortsätter så här tio år till då skulle de bli en miljon bosättare .
  Israelerna är emot enstatslösningen på grund av den kommer att påverka Israels judiska karaktär och därför begär Netanyahu av palestinierna att erkänna Israel som en judisk stat för att blockera enstatslösningen .
  Israel hävdar att det är en svår utmaning för den liberala nationella staten att assimilera människor med annan etnisk , religiös och och kulturell identitet .
  Israel undergräver principen om en tvåstatslösningen genom att intensifiera byggandet av bosättningarna som kan driva palestinierna och det internationella samfundet att tänka på enstatslösning .
  Israel ser på enstatslösningen som en strategiskt hot mot sin existens . det finns nu 6,41 miljoner palestinier mot 6,33 miljoner judar och år 2020 kommer palestinierna att vara 7,12 miljoner mot 6,96 judar .
  Israel vägrar att acceptera tvåstatslösningen och enstatslösningen utan vill behålla status Quo och hoppas att omvärlden ska sluta tala om palestinierna samt Israel vill förbli ett sionistisk högborg som försvarar västvärlden intresse .

   • Videon visar felaktig bild om konflikten .
    Inget folk i världen vill dela sitt land med främmande människor , det är inte så konstigt att vi palestinier har sagt nej till delningsplanen .
    Jordanien hade kontroll över västbanken mellan 1948 och 1967 och detta var i samråd med FN och det var stora motsättningar mellan kungen av Jordanien och det palestinska folket , dagliga arresteringar , tortyr och förföljelse .
    Själva Jordaniens området var en del av Palestina som kolonialmakten England gav det till Al Hashimi Familjen som är ursprungligen från Saudiarabien .
    I videon påstår han att den förre Israel premiärminister Ehud Barak har erbjudet palestinierna 98 procent av västbanken inklusive Jerusalem , Ehud Barak ville behålla alla strategiska platser på västbanken och ville ha en militär närvaro för evigt samt ville ha marken under Al Aqsa mosken och detta accepteras inte av någon palestinier och inte av något annat folk heller .
    Han påstår att palestinierna vägrar erkänna staten Israel och det är lögn , den palestinska myndigheten har erkänt staten Israel sedan 1994 och frågan är vad har palestinierna fått för det ? .
    Det mest löjligas är att han talar om Netanyahu som om han är en fredsduva . Netanyahu tror inte att det finns folk som heter palestinier och han redo att acceptera palestinierna i form av små enklaver under Israel styre utan politiska och sociala rättigheter och som billig arbetskraft .

    • Jag reagerar på att du säger att ’… inget folk vill dela sitt land med främmande människor’. Säg ett land där människor inte delar ett annat land med andra etniska grupper. I Sverige delar vi landet med t ex samerna. Ryssland har ungefär 70 olika etniska grupper. I USA finns det urbefolkningen och latinamerikaner. Spanien har ett flertal etniska grupper som anser sig vara katalaner och basker.

     Du har helt rätt i att staten Israel och Netanyahu förtrycker palestinierna. Men är du för ett land som enbart är till för palestinier, och inga andra etniska grupper?

     • Du har missuppfattat det jag skrev , jag ska förklara det på ett enkelt sätt .
      Om FN skulle samlas imorgon och fatta ett beslut att dela Sverige till två stater och det ena halvan ges bort till en främmande makt medan svenskarna får nöja sig med 50 procent av sitt eget land , Hur kommer du att reagera ? .
      Jag tror inte att du bara böjer dig och acceptera detta utan du kommer att strida för din rätt .
      Det är precis vad palestinierna gör och det är inte så konstigt , att det handlar om folk som förföljdes i Europa kan inte rättfärdiga övergreppen på palestinierna och förvandlar dem till flyktingar .
      Palestinierna har gett bort 80 procent av det historiska Palestina till israeler och vill upprätta sin stat på de resterande 20 procent men israelerna vägrar och vill ha allt .

     • Det är mer relevant att jämföra med dagens flyktingströmmar från Mellanöstern. Tänk dig att FN:s medlemsländer mutas och hotas i en omröstning i Generalförsamlingen. Tänk dig att resultatet blir ett godkännande av en muslimsk stat någonstans i Europa, t ex i en del av Sverige. Invandrarna som är främmande för både språket och kulturen tillerkänns den lagstiftande, dömande och verkställande makten i sitt av FN avstyckade nya hemland. Områdets tidigare bofasta befolkning hamnar i flyktingläger och glöms bort under årtionden medan omvärlden tillsammans med den nya staten framställer sig som föredömen inom demokrati och rättssäkerhet. Mycket har hänt och idag är nog de flesta medvetna om det vidriga övergrepp västvärlden och Ryssland gjort sig skyldiga till. Det rullar dit det lutar kan man läsa här på nätet och det som skrivs här och nu var otänkbart på den tid maktfullkomliga debatt- och insändarredaktörer pejlade stämningarna i folkdjupet. För ett millennium sedan var det kristna konvertiter från Europa som byggde en stat i Palestina med känt resultat. Idag är det judiska konvertiter från Europa som byggt en snarlik stat i samma område. Ingen av grupperna har någon rätt till Palestina. Det som är nödvändigt är att västvärlden och Ryssland tar på sig faderskapet till bastarden och sätter stopp för brotten mot folkrätten.

 3. Israel är Nazityskland, byt ut judar mot Germaner/Arier så kan du använda respektives lagar och skrivelser de fungerar helt utmärkt i både Israel och Nazityskland eftersom bägge var och är rasistiska nationer med utgångspunkt på etnicitet och har och hade anspråk på andra länders territorium. Tror att en enstatslösning kan tjäna som hot mot de sionistiska judarna genom att klart deklarera att om de inte uppfyller de villkor som gäller för en tvåstatslösning kommer världen kräva en enstatslösning där Israel inte är en stat för det judiska folket utan en normal sekulär demokrati där alla behandlas lika oavsett etnicitet eller religion. Det måste bli ett slut på daltandet med Judarna. De kan inte skrika antisemit, nazist så snart någon säger åt dem att sluta bära sig åt som nazister.

 4. Judarna har att välja på att ställa sig bakom sin stat eller dö. Det finns inget muslimskt alternativ som inte antingen vill fördriva eller mörda alla judarna.