Obol, bondfångeri i världsklass


Idag har radioprogrammet Kaliber fortsatt sina avslöjanden om Bo Johansson och Jan Saradlic, männen som ligger bakom det fiktiva bolaget Obol Investment.

Johansson och Saradlic lurade två hockeylag samt basketligan och att de skulle sponsra dem mot att de fick ta del av klubbarnas kontaktnät. Väl i kontakt med folket bakom klubbarna berättade de att de var en internationell koncern med kontor i många länder samt att de förvaltar många – miljarder. Efter en tid visade det sig att allt var bluff från början till slut, de pengar de faktiskt hade satt in till idrottslagen kom från de nya investerarna de fått via klubbarna.

Bubblan spräcktes av Norrbottenskuriren och sedan följdes det upp av radioprogrammet Kaliber. Då valde Bo Johansson och Jan Saradlic att gå under jorden och det gjorde även de pengar som folk hade investerat. Enligt Kaliber så rör det sig om 50-60 miljoner kronor.

För en stund sedan sändes ett extrainsatt Kaliber i radions P1 där de intervjuat Bo Johansson nere på Sicilien. Man kan konstatera att han fortfarande lägger ut dimridåer. Nu säger han att han blivit lurad av en anställds släkting som hade hand om alla pengar. Men han vill inte berätta namnet på denna person. Hans historia bär naturligtvis inte sannolikhetens prägel utan är ljug från början till slut. Möjligen är någon enstaka detalj sann, men jag tvivlar.

Ikväll kommer historien i TV:s Uppdrag Granskning. Jag rekommenderar alla som är nyfikna på hur dessa människor lyckades lura sig till ett antal miljoner att titta på det. Jag kommer att se programmet efteråt på webben. Jag har skrivit om Obol och Bo Johansson och Jan Saradlic ett antal gånger, jag lägger här in sju länkar till sådant jag skrivit tidigare.

Det är sannolikt ett mycket sevärt Uppdrag Granskning ikväll. SM i bondfångeri borde de kallat programmet.

SR/Kaliber DN SvD AB

Jag om: Tyst om Obol Efterlys Obolfolket Vad gör Åklagarna? Varför häktas de inte? Okritiska journalister lätta byten Obols pressmeddelande Basketsponsorn som inte fanns

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Obol, Mediekritik, Kaliber, Finansinspektionen, Ekobrottsroteln, Sponsring, Politik, Bo Johansson, Jan Saradlic, Obol Investment, Bondfångeri, Bedrägeri, Lögner, Uppdrag Granskning, Politik [/tags]


10 svar till “Obol, bondfångeri i världsklass”

 1. Alltså, jag skulle förstå detta om dessa herrar om de lurar av pengar från RIKA för att sedan ge dessa till en FATTIGA!

  Nu vill jag på intet sett uppmana till brott, men det underliga är bara att vi nästa aldrig ser sådana svindlare i farten? Vart tog Robin Hoodidealet vägen?

 2. Jodå, jag hörde en del av inslaget! Poängen med där här killen är att han inte kan skilja på fantasi och lögn! Det är hans storhet. Där i ligger hans unika förmåga att trollbind andra. Mycket han sade rör sig kring de ytterstas livsfrågor. Folk litar på honom! Han framstår som en from och vis man.

  För mej, som jobbat nåt år på rättspsyk, är han sanerare en klasisk bedragare! Nu skulle man möjligen komma att diagnostisera honom som en person med vissa psykopatiska drag; och en psykopat är en person som saknar förmågan till empati och är utan samvete. Duktig på att lura pengar på folk! Övertyga andra.

 3. Jinge bara FYI det var Norrbottenskuriren som knäckte Obolaffären, inte NSD så att du kan ändra det.

  /Esse

 4. Norrbotten är stort och du la ju i alla fall till ett ”tror jag” :)

  http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=3755540

  citerat från artikeln

  ”Obol Investments huvudman, Bo Johansson, gick ”under jorden” i december 2006 då Norrbottens-Kuriren och radioprogrammet Kaliber avslöjade en rad frågetecken kring bolaget.”

  Urspungliga artikeln finns säkert i arkivet nånstans, hinner inte leta rätt på den nu, lunchen är slut :P

  /Esse