Moderaternas välfärdsbluff

Fredrik Reinfeldt har lyckats med att skapa rubriker under den första dagen på partistämman i Gävle. Han har dock inte citerat sig själv från sin bok som kom ut 1993.

Reinfeldt: ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.” ur Reinfeldts bok ”Det sovande Folket”.

Nej, nu är taktiken annorlunda. Nu påstår Fredrik Reinfeldt att nästa stora mål för moderata samlingspartiet är – välfärden. Därför passar det bra också med ett annat citat av Fredrik Reinfeldt: ”Det där menade jag inte ens när jag sade det.” Dagens Eko 17/8 2006.

Nu tror jag uppriktigt sagt inte att svenskarna är mentalt handikappade, lika lite som jag tror att Reinfeldt menar vad han säger om välfärden. Sveriges folk har bevittnat det allvarligaste angreppet mot välfärden på över sextio år. Man har från högerregeringens sida gett sig på pensionärer, sjukpensionärer, sjukskrivna, ungdomar och arbetslösa samtidigt som man har sänkt den sammanlagda skatten på omkring 25 procent för dem som tjänar allra mest. Man har dessutom lovat ta bort fastighetsskatten för dem med dyraste husen, samtidigt som man inför en ”avgift” för de som bor i små torp ute på landsbygden.

En uppräkning av alla försämringar skulle få bloggens besökare att falla i sömn, så jag avstår från den. Men det förtjänar att återigen påpekas att grupperna pensionärer, sjukpensionärer, sjukskrivna, ungdomar och arbetslösa har fått rejäla försämringar. För den skattesänkning som högern utlovat gäller inte dessa grupper. De har istället upptäckt att allt blivit dyrare, allt från kollektivresor till a-kasseavgift.

Nu börjar taktiken inför valrörelsen 2010 att synas. Man ska återigen kliva in på socialdemokratisk mark, åtminstone i retoriken. Att satsa på välfärden är möjligen en bra slogan sett ur partistrategerna och alla spindoktorers synvinkel, men det finns ett drag av falskhet över det, och det är inte helt betydelselöst.

För en regering som gör vad den kan för att avskaffa välfärden samtidigt som man fyller de redan välbärgades plånböcker, får svårt att bli trovärdiga när man plötsligt gör ett verbalt lappkast och säger sig vilja stärka välfärden. Problemet med detta är inte att retoriken blir obegriplig, problemet är att politikerföraktet ökar på ett oförutsägbart sätt. Förr eller senare lyckas småfolket fånga in den osynlige Reinfeldt för att rulla honom i tjära och fjädrar, om inte annat så kommer han gå samma öde som Persson till mötes.

Oavsett vilket som inträffar först så kommer jag att applådera.

Källor: AB AB1 DN DN1 DN2 SvD SvD1

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Välfärden, Semantik, Socialdemokraterna, Moderaterna, Högerregeringen, Val 2010, Politik[/tags]

  31 comments for “Moderaternas välfärdsbluff

 1. 26 oktober, 2007 at 09:31

  Från s. 112 i samma bok; ’Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras’

 2. thomas
  26 oktober, 2007 at 09:34

  Det känns så frusterande att att se hur Reinfeldt och hans allierade står och ljuger helt samvetslöst. Jag känner en gnagande oro över att många kanske går på budskap som förs fram med en så auktoritär kraft.
  Det är för mig en bild av ondska, en auktoritär person som helt kallt och beräknande ljuger för att få folk att gå med på en politik som inte är till för dem, som tvärtom försämrar för det stora flertalet.
  Att genom obetydliga ekonomiska mutor fånga folk för att sen anse sig ha rätt att försämra deras liv från relativ välfärd och trygghet till ett otryggt överlevade med oviss framtid.

 3. Kurt
  26 oktober, 2007 at 09:48

  Nåja man ljuger ju inte när man säger att man satsar på välfärden. Men frågan är vems välfärd man satsar på?

 4. ingrid
  26 oktober, 2007 at 09:59

  Bra skrivet Jinge och thomas. Jag hoppas att Sahlin kan få fram budskapet lika glasklart. Hon har sett blek ut. Sossarna har mycket att jobba på vad gäller de egna politiska lösningarna. Om de inte ska vinna nästa val enbart på att Reinfeldt är så kass.

 5. Sara G
  26 oktober, 2007 at 10:18

  Stödet för moderaterna är det lägsta på tre år, 23,4 procent enligt Synovates mätning för oktober.
  Oppositionen har tillsammans 55,1 procent medan alliansen har 40,2.
  Det säger väl allt om vad vi svenskar tycker om regeringens satsningar på välfärden…

 6. Malin
  26 oktober, 2007 at 10:37

  ta från de fattiga och ge till de rika, moderaternas filosofi. De bara låtsas hela tiden!

 7. Spellevink
  26 oktober, 2007 at 11:26

  (S) lyckades genom flera år’s vanstyre köra landet in i en återvändsgränd, det enda regeringen kan göra nu är vad dom gör, backa ut för att skapa ytrymme till en u-sväng.

  Skulle tro att (S) sitter och skrattar av förnöjsamhet att borgarna får styra upp allt elände (S) ställt till med och tappar i alla mätningar medans (S) bara går framåt. Efter nästa val när (M) lagt ut en ny kurs så kan (S) bara köra på och få kred för allt bra dom gör

 8. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  26 oktober, 2007 at 11:38

  Jag hörde både Reinsvält och Kristina Axén Olin uttala sig i radion inför valet 2006 där de sa att de sociala försäkringarna inom välfärdssystemen borde sänkas till en bas/grund-nivå, som enligt min tolkning mer skulle motsvara en knappt svältfödande socialbidragsnivå.
  Underförstått, som vanligt från högermänniskor, att sedan var det bara till att köpa tilläggstjänster inom en privatiserad välfärd ur sin egna tjocka plånbok eller genom privata försäkringar.
  Och var så säkra! Det är dit den nykonservativa Hungerskiöldshögerregeringen de närmaste två åren kommer att föra vår nya ovälfärd!

 9. Fredrik
  26 oktober, 2007 at 11:40

  Lustigt att så många bryr sig så mycket om opinionssiffrorna, men så få bryr sig om arbetslöshetssiffrorna som är de lägsta på år och dag. Kan det tänkas vara så att vissa människor helt enkelt trivs med att slippa arbeta och leva på vad andra genererar till staten?

 10. Heu
  26 oktober, 2007 at 12:14

  Alla skall ha det lika djävla dåligt, socialdemokraternas filosofi.

 11. Dennis
  26 oktober, 2007 at 12:20

  Fredrik: Det är bra med låg arbetslöshet – det är dock INTE okej att genomföra vilka reformer som helst för att nå dit. Som Kurt skrev: vems välfärd är det de talar om?
  Sen är det intressant hur borgarna börjat gapa om full sysselsättning – något de alltid varit emot, historiskt sett. Nu kör man bara en slags fejk-socialstisk (populistisk) retorik som de stulit, bara för att kunna montera ned det sista av trygghet o välfärd vi har kvar.

  Tyvärr är jag inte så säker på att Svenne Banan där ute i stugorna genomskådar bluffen… Vi får se år 2010!

 12. Välstånd bättre än socialism
  26 oktober, 2007 at 12:37

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.

  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.

  § Provocerande kommentarer raderas

  Din kommentar får inte innehålla:

  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig.
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.

  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att
  visas så snart den godkänts.

 13. 26 oktober, 2007 at 12:40

  Arbetslöshetsminskning är inte den här regeringens förtjänst.

 14. Välstånd bättre än socialism
  26 oktober, 2007 at 12:42

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.

  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.

  § Provocerande kommentarer raderas

  Din kommentar får inte innehålla:

  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig.
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.

  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att
  visas så snart den godkänts.

 15. Murre
  26 oktober, 2007 at 13:14

  Jag tror att moderaterna inspirerats av de nationalsocialistiska resonemangen på 30-talet. Allt tyder på det.

 16. David
  26 oktober, 2007 at 13:25

  välfärd [²v’ä:lfä:r_d Uttal] välfärden subst.
  det att leva tryggt och bekvämt.

  Folk lever definitivt mer tryggt och bekvämt nu än för 60 år sedan. Välfärd är ej synonymt med hur stor andel av BNP som processas genom staten.

 17. David
  26 oktober, 2007 at 14:03

  Murre,

  Du menar de nationalsocialistiska resonemangen på 30-talet som sossarna använt sig av ända sedan dess?

 18. Mika
  26 oktober, 2007 at 14:20

  Du och de flesta av dem som skriver kommentarer verkar ha missat att vi faktiskt lever i en marknadsekonomi. Om man bortser från det hårda uttrycket ”mentalt handikappade” så är ju Reinfeldts uttalande i sak alldeles riktigt. Folk verkar tro att det bara är att ösa på med jobb i offentlig sektor och görs neddragningar i välfärden så är det bara pga ren och skär ondska. Säkert.

  För vem behöver bry sig om ekonomiska tyngdlagar i Sverige, även känt som Dagis-paradiset? Jag är ingen renlärig marknadsliberal, men kom igen. Dämpa erat fasad-medlidande och erat behov av polemik och svart-vitt ”vi och dom”-tänkande så kommer ni nog alla inse att denna regering faktiskt kan göra bra saker.

  Må väl.

 19. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  26 oktober, 2007 at 15:09

  När det gäller sjukskrivningar, långtidsarbetslöshet, funktionshinder, psykisk ohälsa, förtidspensioner och andra med utslagningsmekanismer så har
  den nuvarande nygammelkonservativa Hungerskiölds-högerregeringen den cyniska människosynen för dessa kategorier av människor att de inte längre skall få känna sig trygga, accepterade och behövda i samhället.

  Inte nog med att de alla redan har förlorat ekonomiskt genom nedskärningar i sina försäkringssystem utan den nya Hungerskiölds-högerregeringen förnedrar dessa människor också, så ofta de kommer åt, för att vara lata och fuskande personer som skall kontrolleras stenhårt och som har sig själva att skylla för att de hamnat i denna deras svåra situation i livet!

  Vad är det för cynisk människosyn egentligen som dessa ministrar inom Hungerskiölds-högerregeringen går och bär på?!

  Mer inhumant får man leta efter. Och det var kristdemokratfundamentalisten Alf Svensson som först torgförde dessa inhumana värderingar om ovanstående människor alla redan i början av 2000-talet.

 20. Sonny
  26 oktober, 2007 at 15:56

  Till Spellevink förbannat passande alias :-)

 21. anti-Liberal
  26 oktober, 2007 at 16:24

  Det vore underbart om vi kunde exportera alla ”liberaler” till ett annat land.

 22. H-E.R
  26 oktober, 2007 at 18:17

  anti-Liberal…
  Tror det blir bökigt med export. Karantän osv. Mul o klövsjuka t ex.

 23. 26 oktober, 2007 at 19:25

  ”Det vore underbart om vi kunde exportera alla “liberaler” till ett annat land.”

  Oh yes! Samma underbara demagogeri, eller ska vi kalla det bigotri, separatist partiet Parti Quebecois använde sig av när de nyligen föreslog i Quebec’s parlament att utförda ett Quebec pass till Quebecer som talar perfekt Franska så de kan särskilja ”äkta” fransktalande Quebeckers från ”oäkta” Quebeckers d.v.s. Anglophones…Detta pass skall användas tillsammans med det Canadensiska passet…Naturligtvis ignoreras detta i Parlamentet då de styrs av Liberaler…

  PQ är också kända för klassiska rasistiska uttander som ”Ethnics and money stole the vote”! Efter en valförlust…Ethnics syftar i detta fall på immigranter till Quebec, som inte har accepterat Socialistanstruckna Parti Quebec’s policies av demagogeri och bigotri…

  Såna 2-klass medborgare som jag…

  Kan väl förstå att Liberaler i Sverige enligt anti-liberalens tänkande är 2-klass medborgare och bör förpassas ur Sverige…

  Ja man får ett nytt perspektiv på anti-liberaler…

  Kanske vi bör etablera ett nytt koncept: Liberalfobi?

 24. Mikael
  26 oktober, 2007 at 19:50

  Jag förstår inte hur sossar kan vara upprörda över alliansens politik och hävda att de skulle tycka mycket bättre om att ge S makten.

  Har ni inte noterat att det är ytterst litet i alliansens politik som Sahlin vill ändra på ens om hon skulle vinna nästa val? Även S pratar nu om att återfå ordning i skolan, att man skall göra sin plikt på arbetsmarknaden o.s.v… Visst, de vill höja skatterna för de flesta som jobbar för att ha råd att låta fler gå på medborgarlön men det är ju mer ett sätt att skapa en maktbas av avlönade väljare än någon slags politiskt ställningstagande. De vill ju inte ens återinföra förmögenhetsskatten, antagligen eftersom de inser att landet behöver tillåta svenskar som tjänar pengar att bo kvar i landet och återinvestera pengarna i nya företag.

  Ni är lurade hela bunten och har köpt varumärket snarare än politiken.

 25. ingrid
  26 oktober, 2007 at 20:54

  Om sossarna fortsätter att plagiera regeingens ideér och dessutom driver linjen att försöka göra upp med högern i tid och otid istället för att samarbeta med vänstern, kommer de att gräva sin egen grav.
  Men inget annat är väl att vänta, eftersom man inte satsade på att rensa ut Perssons medlöpare.
  Fy fan för Sahlin och hennes medarbetare som inte rannsakar sig själva. Vilka svikare!

 26. Christer W
  26 oktober, 2007 at 22:57

  Sandbuzz, man kan väl exportera dem till kanada. Det har väl ni inget emot?
  När ni också har tröttnat på det det där adels- och överklasspatrasket, kan ni väl skicka dem till någon annan avkrok i världen.

 27. Pelle
  26 oktober, 2007 at 23:03

  Efter valet 2010: Efter en hård valkamp står (s) som vinnare. Sahlin har i valrörelsen sagt att det är dags att ge alla förlorare under Alliansen sin rättmätiga del av välfärdskakan. Vad händer då? Jo, andra ”prioriteringar” är viktigare. Här gäller att smörja rätt opioion -villaägare, kapitalägare och medelklassen som är (s) bas i kampen om makten.

  Återställarna blir under bödelsyxan nödvändiga – måttlig höjning av A-kassan (det ÄR ju en omställningsförsäkring), höjd skatt för de lägst avlönade (de protesterar ju minst p.g.a sin socioekonomiska situation), förmögenhetsskatt på allt som inte är låst i O-listans aktier (passar familjen Persson och H&M bra)och sist avskaffande av skatteavdraget för hushållsnära tjänster i utbyte mot ROT-avdrag (kvinnoyrken är ju skit, tacka vet jag män i blåställ!).

  Tyvärr är den parlamentariska situationen jobbig.(sd) har fått riksdagsmandat och besitter en vågmästarroll i riksdagen. Hur (s) ska hantera detta är oklart. Något samarbete är uteslutet. ”Om (sd) råkar rösta som vi gör, så är det ju inte vårt fel”, anmärker Sahlin, klart irriterad över journalisternas frågor.
  Både (fp) och (m) efterlyser breda, blocköverskridande lösningar för att få landet regeringsdugligt. Sahlin avböjer, ringer (v) och erbjuder ministerposter som plåster för över 50 år av negligerande.

 28. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  27 oktober, 2007 at 08:14

  Den totalitära, diktaturiska privatiseringen av alla våra välfärdsverksamheter inom skola, vård och omsorg med odemokratiska, ansvarsbefriade, på människors behov girigt lönsamhetskalkylerande företag och att den berikande överklassen berikas ännu mer samtidigt som de sjuka, arbetslösa och obemedlade befattigas ännu mera kommer att bli den stora skillnanden i samtalen mellan Hungerskiölds-högern och vänstern i 2010 års val-Sverige.

 29. 27 oktober, 2007 at 08:28

  Christer W. Adeln passar inte in här, adeln avskaffades när Canada föddes 1867 och dolkstöten kom när vi gjorde oss totalt fria från the Dominion of Great Britian 1982 och fick vår egen konstitution…Vi är ju mer jämlika och adelsfria i Canada än Sverige, trots Liberalism, konstigt nog…;-) Fakta är, vi har ingen adel!

  Jag är en vanlig arbetare och Libertarian, ett svårt koncept i Sverige, I know…:-)

 30. Einar K
  27 oktober, 2007 at 13:33

  Det är märkligt att (m) lyckades vinna så stort. Att folk var rejält piss-off på Persson, räcker det verkligen?

 31. L Jonasson
  28 oktober, 2007 at 12:48

  Kommentarsreglerna!

Comments are closed.