Kulturprofilen och kvinnor, Musikaliska och Svenska akademin


Det har väckt stort intresse och upprördhet att en kulturpersonlighet i Kungliga Musikaliska Akademin med anknytning till Svenska Akademin (kanske rentav född i annat land och gift med en kvinnlig poet i Akademin) grovt förgripit sig på kvinnor.
Musikaliska Akademin
Jag återger nedan inledningen till en bloggartikel av Tom Carlsson på ”Tankar i trappan” och refererar till den i övrigt.

Läs här Svenska Akademin och makten
svenska_akademien
Men undrar först – när ska #me too utsträckas till den kvinnnogrupp som är särskilt utsatt – prostituerade. #”Me too” Svåra sex-övergrepp i EU – men kvinnor i porr?

påminner om Brott mot mänskligheten ”Enligt artikel 7 i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen är envar av följande gärningar när de begås som en del i ett vidsträckt eller systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkning brott mot mänskligheten. Våldtäkt, påtvingat sexuellt slaveri, tvångssterilisering, påtvingad prostitution, påtvingat havandeskap med flera liknande brott.”
jean-claude-arnault-ordern
Inledningen på Tom Carlssons artikel: ”Det finns mycket att säga om de gärningar den i Dagens Nyheter utpekade Kulturprofilen, med ”nära koppling till Svenska Akademin”, gjort sig skyldig till. Många som vänt bort blickarna och tigit i decennier (!) rusar nu i panik mot utgången. Kulturellt och politiskt är den mannen död. Kanske kommer någon eller några av de som råkat ut för honom att polisanmäla. Den nödvändiga diskussionen om mäns beteende mot kvinnor som #metoo initierat får nytt bränsle.
Men det är när jag läser om lärarna och eleverna på Biskops Arnö som nackhåret reser sig.”

i , , , , a, , , , , , ,


23 svar till “Kulturprofilen och kvinnor, Musikaliska och Svenska akademin”

 1. Hela denna debatt syftar till att dölja den importerade fördubblingen av våldtäkter. Alla avslöjanden är antagligen sanna, men tajmingen säger mest. Vi ska inte klaga på marockanska skäggbarn i flock som förgriper sig på 15åringar, vi är allihop likadana. Det är andemeningen.

  • Nej, det är inte andemeningen. De flesta kvinnor har mer eller mindre blivit utsatta för sexuella trakasserier. OCH VI ÄR FÖRBANNAT TRÖTTA PÅ DETTA!!! Våra kroppar våra egna. Vi är inte till för männen – och hör sen!!! Vi vill betraktas som människor – och inte som objekt!

   Dessa trakasserier har blivit ännu värre sedan 80-talet, Nu är det vanligt att kvinnor blir kallade för könsord. Gränserna har överstigets med råge på alla områden. Alla får säga vad den vill och publicera porrblaskor, porrvideor – i yttrandefrihetens namn – men ingen tänker på dom som drabbas. Vissa människor kan inte se skillnad mellan fiktion och verkligheten. Och så blir det som det blir. Många av JAGET – individen – anser att jorden kretsar runt dom – och alla de andra människorna är endast till för JAGET. Och det finns miljoner människor av JAGET.
   Det har blivit en kultur och en tuffhet att vara självisk. Många uppmuntras av andra att just vara vidriga hänsynslösa maktfullkomliga oempatiska människor – dom anser att dessa egenskaper är utmärkta mänskliga egenskap. Särskilt i den kapitalistiska sfären.
   Varför är det så njutningsfullt och roligt att kräla i dynga? Och knuffa ut andra människor i misär och förtvivlan?

    • Jag läste Jennys artikel i Proletären på nätet om när hon skulle intervjua byggnadsarbetare. Det var porrtidningar på bordet som hon var tvungen att knuffa undan. Allt medan de andra nyfiket skulle se hur hon reagerade.
     På grund av detta så utövade de en makt över henne. Så kom inte säg att invandrare begår mer grova brott än vad svenskar gör. Det förekommer sexuella trakasserier överallt. Det finns ingen gen hos en folkgrupp som gör att vissa är mer brottslingar och som begår mer sexuella trakasserier. Det finns svenskar likaväl som utländska som begår brott. Jag anser att det inte är viktigt att dela in grupper i brottsstatistiken. Det som är viktigaste är att förhindra brotten och att dom skyldiga för brotten fälls – oavsett vem som begår brotten.
     Och grova brott? Vad innefattar det? Jag anser att skattesmitning och undangömmande på några utländska konto av det arbetarna har slitet på en lön som inte går att leva på är ett grovt brott. Likaså mord, våldtäkt, pedofili, knarkbrott, krig och med mera är ett grovt brott.

     • Hej Kerstin
      Även de som bekänt sig till socialismen, den reformerande i det här fallet, kan vara skattebrottslingar som i det här nu upptäckta fallet med Mona Sahlin som ”misskött” bokföringen till sin fördel i sin egna firma. Sen kan socialister vara sextrakasserare också som Lars Ohly f.d. partiledare i Vänsterpartiet.

      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mona-sahlin-straffas-for-skattebrott

      Kerstin,
      Varför kan inte de regerande ta tag i samhällets problem utan bara låter allt eskalera?
      Jag tycker faktiskt det stinker svaghet lång väg.
      Människan reagerar endast på tre sätt.
      Tar striden
      Flyr undan
      eller spelar död

      Dagens regerande är specialister på de två sistnämnda vad gäller sociala problem i samhället. Är de för svaga för att ta striden?

      • Det är inte socialister som har makten i dag – varken i Sverige eller i EU eller i de imperialistiska staterna (USA, Ryssland och med flera länder). Varför tror du att det är låg brottslighet på Kuba? Varför ser du inte upplopp och skjutningar på Kuba?
       Så jag kan inte svara för de borgerliga konservativas åtgärder för brottsligheten.

       Hur vill du lösa all kriminalitet? Genom diktatur? Genom att ha militär på gatorna? Genom att spärra in de som har en annan åsikt? Genom att använda sig av terrororganisationer och mörda obekväma människor? Genom censur?
       Britterna försökte med dom åtgärderna i över trettio år när det gällde Nordirland utan att det löste något.
       Du kan säkert få med dig de etablerade medierna på detta. De har under flera decennier inte haft kritik med vad kapitalismen och borgerligheten har sysslat med i regioner som Nordirland. Och vad Sovjetunionen beträffar har de upprepat allt som den kapitalistiska propagandan och underrättelsetjänsterna har sagt till dom.

       Ja, det är det jag säger. Men ska inte bedöma en ideologi eller en ideell organisation (t ex Röda Korset) på grund av vad enskilda människor gör. Så som t ex SD och Hanna Wigh, VP och Ohly, S och Sahlin.

   • Hej Kerstin
    I det privata näringslivet finns inget utrymme till sån här privat verksamhet för där måste vi jobba istället om ekonomin ska gå i hop sig. Då är det också ett måste att vi håller fred så långt det nu går. De anställdas fackföreningar vill heller inte ta sig an sådana här problem och menar istället det samhällets fel alltihopa.
    Just det argumentet är inte helt obekant från vänsterns sida 8-)

   • Varför har ingen i vänstern/media empati för svenska kvinnor och barn som våldtas på de mest fruktansvärda sätt? Det är ju dagligen överfalls och gruppvåldtäkter begångna av personer som inte ens har rätt att vara i landet. I Oskarshamn måste nu poliser löpträna tillsammans med kvinnor annars riskerar kvinnorna att bli överfallna, misshandlade och våldtagna. Och det är inte Joakim, Peter och Anders de är rädda för. Visst ska kräk som trakasserar kvinnor exponeras men VAR är protesterna mot de grova våldtäkterna?

    • Gammal krigare
     24 november, 2017 at 09:31:
     Du tycks inte ha fattat att en porrtidning på bordet hos byggarbetare är ett värre brott än en gruppvåldtäkt utförd av kulturberikare. (Ja, det var ironiskt menat)

 2. Hej Anders. Det finns förmodligen de kvinnor som av hallickar män tvingas göra sexuella handlingar. Det borde kriminaliseras som ren slavhandel och utnyttjande. Sen undrar du när metod ska uppmärksamma de prostituerade. Ja skillnaden är stor. De kvinnor som hittills framträtt har gjort det av egen kraft. Det ör upp till de prostituerade att göra ett #metoo upprop, om de anser att det tjänar deras handlingar.

 3. Det värsta är att förövarna alltid tycks komma undan med sina sexuella övergrepp. Men varför de gör det är lätt att förstå, i slutändan kommer ju alltid ord stå mot ord. Därför bör mobilens inspelare användas oftare.

 4. Jag såg en dokumentfilm som heter ’Japans mörka sexindustri’ på SVT Play. En mycket bra film som var kritisk till sexindustrin. I filmen tog de upp den fruktansvärda objektifieringen av flickor. Flickor som sägs vara över 18 år i tidningar och videos görs om till småflickor.
  Jag anser att det absolut inte är rätt att producera, sälja och köpa tecknade serier om barnsex och där de glorifiering pedofili och våldtäkter. Men de som producerar dessa produkter hänvisar till deras rätt till yttrandefrihet och nämner i sitt försvar att det var inga verkliga barn som utsattes för övergreppen. Var går gränsen för yttrandefrihet?
  De finns ju de som inte kan skilja på fiktion och verklighet, och kan bli inspirerad av serierna. Det syns ju i hur människor blir trakasserade av andra. Pornografin överhuvudtaget uppmuntrar och normaliserar verkliga övergrepp.

  • Japans förändring är så märklig att man kan misstänka att det handlar om andra än Japaner som vill minska deras antal.

  • Återigen Kerstin Stigsson som den här gången ojar sig över att det finns folk som ” inte kan skilja på fiktion och verklighet” samtidigt som hon pratar om porrindustrin i Japan och hur hemsk den är. Återigen inte ett ord om den våg av våldtäkter här i Sverige som främst utförs av män från utomeuropeiska länder.

   • Jag kan inte förstå varför jag ska skilja på våldtäkter utförda av svenska europeiska män och utomeuropeiska män. Våldtäkt som våldtäkt. Tror du verkligen att en kvinna hellre blir våldtagen av en svensk än av en utomeuropeisk man?

    Det syns av de namnlösa kommentarerna här i fältet som troligen är svenska män, att de inte kan ge kvinnor respekt när de uttalar sig om att jag ’ojar’ mig över hur tillståndet är hos vissa män i Sverige och i världen. De anser att jag som kvinna ’ojar’ sig – som om det jag har att säga är endast klagomål och tjat från en kvinna. Hur f-n kan den här ’svenska kulturen’ (med andra ord samhället) med sextrakasserierna förändras om vissa män anser att kvinnor bara ’ojar’ sig?

 5. Flugmaten, eller varför attackerar jihadisterna kvinnor?

  En jihadist attackerade folk med kniv i Åbo, Finland. Det skedde fredagen den 18 augusti och enligt vittnen ropade han ”Allahu akbar” när han gick till attack. Jihadisten var en invandrare från Marocko. Det har nu kommit fram att han valde ut kvinnor som offer. Två kvinnor dödades i attacken. Även de flesta av de skadade är kvinnor.

  Varför attackerade han kvinnor? Jag tror att det beror på att, för muslimska fundamentalister, den obeslöjade och självständiga kvinnan är en symbol för den ”sataniska” västerländska kulturen. När muslimska fundamentalister talar om det man hatar med väst så kommer alltid detta fram: kvinnorna täcker sig inte, kvinnorna är ”horor”.

  Egyptiern Sayyid Qutb (1906-1966) är en av den moderna islamismens viktigaste ideologer. På 1940-talet reste han till Amerika. Det han framför allt reagerade på – med fasa – var det könsblandade sociala umgänget och de lättklädda kvinnorna.

  Qutb kom inte hem till Egypten för att berätta om Amerikas demokrati eller dess blomstrande vetenskap, litteratur och musik. Han kom hem för att berätta vilket vidrigt samhälle det var eftersom kvinnorna var lättklädda!

  Detta synsätt är mycket vanligt i islamvärlden, man ser sin kultur som mer moralisk eftersom kvinnorna är beslöjade, deras liv är reglerat och könen lever segregerade. Jag minns en predikan i Uppsalamoskén då imamen sade: ”Vill ni att era döttrar ska bli som svenska kvinnor? Utan respekt, som gör vad de vill? Som ligger med vem de vill? Dom kommer att stoppa er i helvetet. För Allah kommer att fråga er vad ni gjort. Ni är ansvariga.”

  Vad imamen ville ha sagt i sin predikan, som var riktad till fäderna i församlingen, var att om de inte ser till att deras döttrar uppför sig islamiskt, så kommer de också att straffas av Gud. Döttrarnas synder kommer att läggas på fäderna. Här ligger en av förklaringarna till hedersförtrycket.

  Två konvertiter till islam, Pernilla Ouis och Anne Sofie Roald, publicerade 2003 boken Muslim i Sverige. Bägge har sedermera lämnat islam. Men de var akademiskt skolade muslimer när de arbetade med boken, vilket gav dem en unik inblick i muslimska miljöer i förening med ett kritiskt resonerande forskarperspektiv. På flera ställen tar de upp muslimernas syn på svenskar.

  Många muslimer, förklarar de båda författarna, ”definierar sig utifrån den icke-muslimske västerlänningen”. De nämner sedan en händelse som ett ”typexempel” på hur vad de kallar ”västofobi” kan se ut:

  ”På en muslimsk fest i invandrarförorten Rosengård (Malmö) i februari 2003, talade en man om vad den muslimska högtiden Eid al-Adha står för. Han förklarade att på den muslimska högtiden samlas muslimer för att dyrka Gud medan ’svenskarna’ under sina religiösa högtider ’dricker’, och är ’otrogna’ och lever ett allmänt utsvävande liv.”
  En viktig aspekt av det västofobiska synsättet bland muslimer, menar de två forskarna, är sexualiteten:

  ”Svenskar ses som sexuellt dekadenta, de kan ha sex med vem som helst inklusive sina familjemedlemmar och folk går halvnakna på gatan. Detta är vanföreställningar som inte bygger på egna erfarenheter, utan på fördomar som har sitt ursprung i tolkningen av det som visas i media. Få muslimer verkar känna till de svenska koderna och att de flesta svenskar har en moral i sitt sexuella beteende.”

  Föraktet för den svenska kvinnan, och den västerländska kvinnan i allmänhet, är vida spritt både bland muslimska fundamentalister och i den större gruppen kulturmuslimer.
  Attacken mot Ariana Grande-konserten i Manchester den 22 maj i år var också riktad mot kvinnor. Barn och ungdomar, mest tjejer, hade samlats för att lyssna på musik och ha kul. Så som vi gör i västvärlden. Men så gör man inte i strikta islamiska länder. Där kan inte unga tjejer gå ut hur som helst.

  Profeten Muhammed krävde att kvinnor skulle hållas dolda, inte höja rösten och inte skratta. Han förbjöd musik. En konsert där unga flickor samlas – fria, glada, skrattande, sjungande – är alltså en symbol för allt jihadisterna hatar med västerländsk kultur.

  Jag tror att det finns en koppling mellan dessa spektakulära jihadattacker och hatet mot den västerländska kulturen som tar sig uttryck på mindre spektakulära sätt i vardagen. För 17 år sedan delade fyra Rinkebykillar med sig av sin syn på svenska tjejer.

  Reportaget, ”Det kan hända den snällaste kille”, publicerades i Dagens Nyheter den 11 februari 2000.

  ”Men det är inte lika fel att våldta en svensk tjej som att våldta en arabisk tjej”, säger Hamid. ”Den svenska tjejen får ju massor av hjälp efteråt, och hon har nog redan knullat. Men arabtjejen får problem med sin familj. För henne är det en stor skam att bli våldtagen. Det är viktigt att hon har kvar oskulden när hon gifter sig.”

  ”En tjej som går ut på kvällen utan någon kille som kan skydda henne får skylla sig själv”, fortsätter Hamid, ”särskilt om hon är full.”

  Hur har det gått för Rinkeby sedan dess? Det har bara blivit sämre. Kvällen den 24 augusti 2015 sände Aktuellt ett reportage från Rinkeby. Reportern befann sig på torget med den somaliska ex-muslimen Mona Walter. Ett gäng aggressiva ungdomar skrek ”Det här är inte Sverige!” och ”Hora!”

  Det här är inte Sverige, sa de. De har rätt. För i Sverige får man lämna islam. I Sverige behöver inte en kvinna inte gå i heltäckande kläder.

  Anständiga kvinnor ska beslöja sig. Detta synsätt riskerar att glida över i en syn på obeslöjade kvinnor som oanständiga eller till och med ”horor”. Det innebär ett förakt för icke-muslimska kvinnor och för muslimska kvinnor som inte följer islamiska ideal eller, som Mona Walter, lämnar islam.

  Det är egentligen inte så stor skillnad mellan vad Rinkebykillarna säger till Dagens Nyheter och vad som sägs av vissa imamer i Sverige. I en föreläsning med rubriken ”Kvinnan i islam” säger imamen Muadh Zamzam att flickor måste täcka sig för att inte väcka männens lust. Och männen måste vakta på sina kvinnor.

  “Inte vem som helst ska titta på våra kvinnor. Jag blir arg om jag ser att någon tittar på min fru. Jag vill inte att någon ska titta på min fru, på min mamma, min syster. Det är så muslimer ska vara.”

  Så jämför imamen kvinnor med choklad. De som är insvepta i papper ska man ta, de som ligger utan förpackning tar flugorna.

  Dessa imamer, även om de inte uppmanar till sextrakasserier och våldtäkter, underblåser föraktet för västerländska kvinnor och muslimska kvinnor som valt en västerländsk livsstil.

  Kvinnorna som höggs ner i Åbo och flickorna på konserten i Manchester var inte så mycket värda enligt detta synsätt. De saknade ”förpackning”. De var flugmat.

 6. Du drar alla muslimer över en kam. Även svenska kan begå terrordåd. Som t ex mot syndikalisterna i Gtb och mot en flyktingförläggning. Syndikalisternas enda brott var att de hade en annan åsikt. Nynazisterna ansåg att de var flugmat.
  Det finns många muslimer som inte kan göra en fluga förnär.
  Jag har fått mer respekt från muslimer än vad jag har blivit från svenska män och kvinnor,
  Religionen spelar ingen roll i hur vissa män behandlar kvinnor. Det är människors uppfattning om kvinnor som måste förändras.

  • Nu är du ute och cyklar Kerstin. Visst spelar religionen roll. Och även kulturen. De svenskar jag känner respekterar kvinnor och ser dem som jämlika men i de muslimska länder jag jobbat i, Libanon, Egypten, Irak, Kuwait, Afghanistan, Somalia och några till behandlas kvinnor som ägodelar och lägre stående varelser. Även de få kristna i de länderna har tagit till sig kulturen med så kallade hedersmord. Jag tycker det är sjukt. Och detta synsätt importerar vi och normaliserar i Sverige. Vad hände med Birger Jarls kvinnofrid?

   • Läs Jenny Tedjezas artikel i Proletären.
    Jag antar att du och andra någon gång har läst porrblaskor, tittat på en porrvideo, kanske gått på en striptease klubb någon gång. Anser du att detta är att respektera kvinnor och att du ser dom som jämlika?
    Kulturen spelar ingen roll. Titta på den film som jag rekommenderade ovan. Det finns ingen kultur att ett folk är mer pedofiler (eller sysslar med hedersmord) än andra. Det finns i beteendet hos vissa människor – inte grupper av människor.
    Det finns många muslimer och kurder och andra som absolut inte skulle kunna tänka sig att mörda eller ens förtrycka sina döttrar eller systrar.
    Precis som det finns japaner som absolut inte kan begår övergrepp mot barn.
    Det är en myt att det sitter i kulturen. Men det har normaliserats av dom som vill sälja pornografi. Precis som sextrakasserierna har normaliserats i det svenska samhället (eller som du kanske skulle säga – den svenska kulturen). Det som förändras är allas (hela världens) attityd mot kvinnan som objekt.
    Jag är kvinna och jag anser att jag inte är ute och cyklar (även om jag bokstavligen gör detta i vår natur). Så jag borde veta bättre än vad du gör (det eftersom jag tror till 99% att du är en man) när det gäller erfarenheter från män – oavsett kultur, nationalitet och religion.

    • Du vet alltså bättre än mig hur det ser ut i muslimska länder fastän du aldrig jobbat eller bott i några? Inte dåligt Kerstin.

 7. Myndigheter barrikaderar sig bakom skottsäkert glas och låsta dörrar.
  Sjukhuspersonal måste bära överfallslarm och skyddas av väktare.
  Kvinnor våldtas och även mördas på offentliga platser.
  Blåljuspersonal stenas och beskjuts.
  Poliser beskjuts i hemmet.
  Politiker måste ha livvakt.
  Äldre rånas i sina hem.
  Listan kan göras längre.

  Kerstin
  Så här illa var det verkligen inte för bara tio år sedan och ju tidigare desto bättre ta mej tusan.

  Varför kan du inte förstå att Sverige är på väg åt fel håll och att politiken är misslyckad?

  Det här kan fortsätta så länge det mest drabbar röstsvaga grupper i samhället men vad tror du händer med slappheten i samhället och svindleriet med skattebetalarnas pengar om den skuldtyngda men politiskt så viktiga medelklassen drabbas av bostadskrasch och lågkonjunktur? Vart finns resurserna till godhet och strutsmentalitet då?