IS har stora ekonomiska problem

Diverse nyhetsbyråer och media återger uppgifter från AP om akut brist på pengar för ISIS. Det gäller bl.a. Fox News, Newsweek och Dagens Industri.
AP skriver ”BEIRUT (AP) — Faced with a cash shortage in its so-called caliphate, the Islamic State group has slashed salaries across the region, asked Raqqa residents to pay utility bills in black market American dollars, and is now releasing detainees for a price of $500 a person.” http://bigstory.ap.org/article/8525438a8ca94624934a8020f445ff41/faces-budget-crunch-killing-perks-and-slashing-salaries
Dagens Industri ”Islamiska Staten, IS, propaganda har gjort en stor sak av att kalifatet i Irak och Syrien styrs som en stat med myndigheter och sociala institutioner. Det sjunkande oljepriset, militära motgångar och flygattacker från Ryssland och den USA-ledda koalitionen mot viktig infrastruktur har slagit hårt mot IS finanser.” http://www.di.se/artiklar/2016/2/17/is-i-akut-penningkris/

ISIS trupper med flagga images
USA vill förstås ta åt sig hela äran ””Vi ser att våra ansträngningar har effekt på deras finansiella flöden, men det är svårt att veta hur stor”, säger Lisa Monaco, rådgivare till USA:s president Barack Obama till AP.
Kommentar: Under det år då USA ”bombade” ISIS (lågfrekvent, och ibland med varningsflygblad innan enligt New York Times) blev ISIS starkare. Sedan Ryssland gått in och genom framgångar på marken för Syriens armé har ISIS pressats tillbaka.

Lönerna i kalifatet har kapats med 50 procent. I ”huvudstaden” Raqqa – som nu attackeras av Syriens armé – är elektriciteten ransonserad och matpriserna skenar, enligt intervjuer med analytiker och flyktingar från IS-områden. Utgifter till vapen och lön för soldater utgör 2/3 av ISIS budget uppger AP.
•Sedan ett par veckor kräver IS också att invånarna i Raqqa betalar sin skatter och elräkningar i dollar.
IS har tidigare gett sina soldater bra löner, och bonus om de får barn eller gifter sig. I Fallujah fick IS-soldaterna tidigare 400 dollar i månaden, motsvarande 3.400 kronor. Nu får de inga pengar alls och deras matransoner har skurits ned till två mål om dagen. Samtidigt har befälhavarna slutat dela ut energidrycker och Snickers till sina soldater, uppger en invånare i den irakiska staden till AP.

”På grund av de exceptionella omständigheterna som den Islamiska Staten står inför har vi beslutat att minska mujahedins löner med hälften, och ingen, oavsett position, får undantas”, står det i ett direktiv som Aymenn Jawad al-Tamimi, forskare vid Middle East Forum tagit del av.

I Mosul ska IS ha slutat fängsla invånare som bryter mot sektens strikta klädregler och i stället börjat kräva in böter, allt för att fylla på den sinande kassan. Invånarna i Fallujah har också erbjudits att köpa loss fångar för 500 dollar per person, motsvarande 4.300 kronor. Det uppges kosta 1000 dollar för att lämna ISIS område.

En viktig orsak till att terrorgruppens finanser kollapsat är att den irakiska regeringen slutat betala ut löner till tjänstemän som till exempel lärare som är kvar i IS-kontrollerade områden. Skatter på dessa löner har tidigare gett terrorgruppen uppemot 10 miljoner dollar varje månad, motsvarande 85 miljoner kronor.

Även om IS situation har försvårats är organisationen långt ifrån utslagen. Islamisterna kontrollerar fortfarande stora områden i Irak och Syrien och deras soldater får fortfarande mat.
”Det här är inte katastrofalt för IS. Jag tror inte vi får se en intern revolt, utan snarare ett scenario av gradvis förfall och nedgång ” säger forskaren Aymenn Jawad al-Tamimi till AP.
Syrian Army
Vad beror utvecklingen på?
AP nämner mer i förbifarten att Rysslands bombningar och framgångarna på slagfältet är en förklaring till ISIS problem. Allt talar för att detta är huvudorsaken. http://jinge.se/mediekritik/syrien-och-ryssland-leder-oss-i-kampen-mot-terrorismen.htm
Ryssland har ju också bombat ISIS oljetransporter till Turkiet, där olja sålts till bolag där Erdogans son Halil är inblandad.http://jinge.se/mediekritik/turkiet-och-familjen-erdogan-tjanar-storkovan-pa-oljekop-fran-is.htm Nu beskjuter Turkiet kurdiska YPG, som strider mot ISIS. Detta tiger våra desinformerande massmedia väsentligen om.
Syrien ISIS oljetransport
i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

AP Dagens Industri Newsweek Fox News Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10

  9 comments for “IS har stora ekonomiska problem

 1. 18 februari, 2016 at 14:45

  Ganska patetiskt att se och höra hur USA påstår att de lyckats bomba flera av ISIL’s banker= penningupplag? Hur de nu kan hitta dem, men aldrig lyckades bomba trupper, oljetransporter eller något under flera år. Det som verkligen gjort pengarna värdelösa är kanske att inte ens de mest galna är beredda att riskera livet nu när Ryssen verkligen bombar hrm sk*t*en” ur dem och visar att det är riskabelt att kriga, begå krigsbrott när motståndet och hoten är adekvata istället för värnlösa civila eller underlägsen militär. Förresten var det väl motståndet de förenande styrkorna råkade hamra med sina demokratiska bomber.

  Det här är alltså terrorns värsta som kunde spela in videor med godtyckliga domstolar, bestialiska avrättningar i godan ro och under nogsamt dramatisk regi, men nu flyr adekvat bekämpning som råttor.

  • Benny
   18 februari, 2016 at 17:32

   Jodå, USA gör precis som efter andra världskriget dvs tar åt sig all ära. Fast det är klart, äger man propagandamaskinen så kan man vräka ur sig vilka lögner som helst…det är få som kollar sanningshalten och om någon påpekar lögnerna så blir man utpekad som putinist, eller förr i tiden kallades man kommunist trots att man ö h t inget har att göra med varken Putin eller kommunism. Är du emot flyktingbaronernas plundring av skattebetalarna är du rasist osv…etablissemanget som styr tål inte kritik eller att lögner avslöjas.

 2. Martin Kullberg
  18 februari, 2016 at 15:39

  Mer hade kunnat göras genom att sparka in dörren på väl valda bankkontor än alla bomber i världen. Sannolikt har man vetat vilka bankkontor det rör sig om hela tiden, men att banker skulle underordnas lag och kriget emot terrorn, det är givetvis för mycket begärt.

  För ni tror väl inte att IS lastbilschaffisar kör omkring med lastbilslass med kontanter? Ni tror väl inte att man handlar vapen och förnödenheter till en armé i den omfattningen i kontanter, det blir många lastbilslass sedelbuntar det. IS skulle i princip kunnas stängas ned helt och hållet från datorn jag skriver detta.

  • 18 februari, 2016 at 19:30

   Att slå in de skyldiga bankkontorens dörrar…
   Då skulle du få slå in alla bankdörrar som ingår i det militärindustriella komplexet.

   Jag anser att det är bättre att återställa det ekonomiska systemet med den protektionistiska demokratiska socialism vi hade med Olof Palme genom att gå ur EU och rösta på ett riktigt vänsterparti som vaknat upp ur den migrationskatastrof som skapats av USA, Turkiet, Saudiarabien och Qatar.

   Ska flyktingarna emigrera ska de emigrera till dessa stater som ligger bakom skiten.

   • 18 februari, 2016 at 22:55

    De (t.ex. USA tar inte emot dem, men Turkiet gör det som en bricka i politiken). Flyktingar är offer. De som ligger bakom kriget – främst USA & allierade ska pekas ut, betala och ställas inför internationell domstol.

   • Martin Kullberg
    19 februari, 2016 at 09:32

    Det är som det är idag. De som talar om frihet, talar om institutionernas(*) frihet och de som talar om reglering talar om att reglera individerna. Bägge är ju rena lurendrejeriet, man har abdikerat från tanken att reglera transnationella institutioner för att säkra individens frihet.

    • 19 februari, 2016 at 16:22

     @Martin Kullberg

     Helt riktigt. Det gäller alltså att människor i hela världen väljer politiker likt Bernie Sanders som är vänster på riktigt, politiker som inte sålt sig till den massmedia som ägs av Washington. Vi behöver politiker i hela världen som Bernie Sanders, som likt honom, dessutom är protektionistiska precis som Olof Palme och hans företrädare var.

     Det finns ETT sådant parti. Tyvärr är det inte Vänsterpartiet och absolut inte de andra högerpartierna. Frågan är om folket någonsin kommer vakna och rösta rätt. De står likt åsnor mellan Vänsterpartiets mångkulturshumbug och de andra partiernas kriminella NATO/frihandels-humbug och de tror på fullt allvar att de måste välja humbug.

     Men glada nyheter. Sverige är en demokrati. Man kan starta nya partier, leta nya partier och man kan valsamverka sig in i riksdagen. Gör det! ;-)

  • 18 februari, 2016 at 21:31

   Hand i mun har ändå i sista änden varit nödvändigt för att utbetalningarna/bonusarna inte skulle kunna spåras till eller från några kontohavare.

   Visst har du rätt i att någonstans finns de djupa brunnarna av dollarmiljoner för att bekosta terrorn. Bomba där hade ju varit pinsamt.

   Nu blir det ju pinsamt iom att få kan tro att detta skett några bombningarna av lokala utbetalningskontor.. Likasom att USA till att börja med inte hade särskilt bra bilder eller färska på några anfall. Den skörden måste ju anses skral när de ändå hållit på och tiltat verkligheten under 30 000 uppdrag och konstant misslyckats i att stoppa is framfart.. Fantasin skenar verkligen när sinnet sätter den viljan till.

   • Martin Kullberg
    19 februari, 2016 at 09:26

    USA har noga skrivit ned serienummeren på de lastpallar dollar som skickades till Irak och andra ställen. Diamant och guldmarknaderna är hårt reglerade av transnationella institutioner. Vi må inte kunna spåra varenda transaktion, men det är inte soldatlönen i IS som är problemet. Det är ny ammunition till vapensystem, mat, fordon, förnödenheter av alla de slag som korsar Irak och Syriens gräns. Om antiterrorlagar gällde för banker, transnationella företag och rika, så hade IS varit tillplattade på några veckor.

Comments are closed.