Hypen Facebook snart över


Som vanligt dyker det upp diverse nyheter på nätet, nu är det Facebook och för ett tag sedan var det Second Life. Men det kommer gå samma väg som det gjort för andra.

Det var väl MySpace som köptes upp för hundratals miljoner. Sedan satte de in reklambanners och användarna försvann ut i den binära världsrymden. Jag är personligen övertygad om att Facebook kommer att gå samma väg. Jag gjorde som många andra, men jag lyckades inte lista ut vad jag skulle ha ett konto till där så jag raderade mig som användare. Under tiden jag var med fick jag en massa e-post från folk som ville bli ”vänner” med mig, folk som jag aldrig hört talas om.

Idag uttalar sig Pär Ström i DN om företeelsen och de uppenbara risker som är förknippade med verksamheten.

DN: ”Pär Ström ser en stor fara i att personliga uppgifter läggs ut på nätet, för att sedan kategoriseras och analyseras.

– I den bästa av världar leder det enbart till att konsumenten slipper onödig reklam, men problemet är att vi aldrig kan veta med säkerhet var informationen hamnar på sikt. Historien har lärt oss att även om allt ska vara anonymt så blir frestelsen till slut för stor. Det är som att sitta på en syltburk, säger Pär Ström…

– I och med att det ligger i företagens intresse att kartlägga och analysera våra privatliv är risken överhängande att det blir en läcka. Man kan tänka sig att alla som skrivit att de är ”ledsna” får riktad reklam för antidepressiva medel. Ingen skada skedd. Men om informationen feltolkas – vilket ofta är fallet – kan man plötsligt finnas i ett register för ”psykpatienter”. Kanske missar man ett jobb eller får svårt att teckna en försäkring.”

Jag läste också att Facebook automatiskt får rättigheter till alla bilder som läggs upp på sidan. Jag vet inte om det stämmer, men det är i alla fall helt horribelt. IDG skriver en artikel där de varnar för Dot Com-bubblan version 2.0 Det tycker jag att de gör helt rätt i.

När det gällde Second Life så har (hade?) de en underavdelning som kallas Second Sweden. Haussades upp en hel del förut, men sista gången jag var där och tittade så fanns det inte en kotte närvarande. Verksamheten dör sotdöden och Microsoft har placerat en miljard alldeles fel.

Eller har jag totalt missat vitsen med Facebook? Finns det någon som kan hjälpa mig på traven för att förstå fördelarna med det? Nej, tänkte väl det…

AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Facebook, Hype, Integriteten, Kartläggning, Politik, Pär Ström, Registrering, Second Life, Second Sweden, Internet[/tags]


26 svar till “Hypen Facebook snart över”

 1. Jag hittar inga fördelar alls med Facebook och liknande. Per Ströms konstaterande i DN är skrämmande och antagligen är den väl till stora delar verklighet redan.
  Utvecklingen av kontrollsamhället går ju i den riktningen att sociogram med lätthet kan upprättas genom insamlande av uppgifter baserat på det man skriver på nätet. Anonym är man ju inte.

 2. jag tror att du har helt fel. Vittsen med facebook är att kunna umgås med kompisar utan att båda är inloggade som båda måste vara när man ska prata i telefon eller chatta.

  Pär Ström är ett paranoidt sär som tror att alla ”stora elaka kapitalist företag” vill förstöra världen och vad han änn säger så ska man inte lyssna…

 3. Facebook är väl inget annat än ett tidsfördriv. Ett Lunarstorm för vuxna.
  Inte så mycket att hetsa upp sig för egentligen.

 4. Jag tycker att de är absurt att folk inte vågar lämna ut sitt namn på nätet, men i Facebook sätter man gladeligen ut namn + bild!

 5. anonym: Ström är skribent på den liberala tankesmedjan Den Nya Välfärden, jag tror inte att han är överdrivet illvillig till kapitalistföretag. Om de däremot också är elaka så finns det anledning för alla att vara paranoida.
  Vitsen med Facebook för _dig_ kanske är att umgås med kompisar, men om man tror att det är vitsen med Facebook för dess grundare, eller för Microsoft som nyligen betalade 1.5 miljarder för en andel på 1.5%, så är man inte tillräckligt paranoid. Idag säljer de sina användare till annonsörer, imorgon kanske till försäkringsbolag och underrättelsetjänster. När det finns stora pengar inblandade så finns det _alltid_ en allvarlig risk att någon gör något oetiskt eller olagligt.

 6. Yes, facebook är en lekstuga för vuxna och kan vara ganska harmlöst. Dock är det häpnadsväckande hur mycket information av privat karaktär man är beredd att släppa till allmänt beskådande..Reklambranchen kan komma att kunna finjustera sin distribution, men redan idag har man kommit väldigt långt, så det blir på marginalen

 7. Jinge: Ja du har tyvärr helt missat poängen med Facebook :-) Men det är svårt att göra, så du är inte ensam.

  Facebook är viktigt för sitt gränssnitt som gör det möjligt för entreprenörer att skriva applikationer ”ovanpå” Facbook. Det är också viktigt för att man har nära 50 miljoner trogna användare som gör reklamföretagen svimfärdiga.

  Det här är inte som Second Life, det är oändligt mycket större, som Microsoft just har visat genom att satsa en kvarts miljard dollar på Facebook.

  Det här är stort, mycket stort.

 8. En sak är vad man själv kan tänkas få ut av facebook och en hel annan sak vad de som ligger bakom företaget vill få ut av det. Jag har aldrig gått med och tänker aldrig göra det. Som tur är, är vi ju inte tvugna att gå med, Jinge, och du gjorde rätt i att radera dig därifrån, varför delta i marknadsdiktaturens intressen?

 9. Så länge det är bara reklamföretagen som drar nytta av personuppgifter på nätet är det väl rätt harmlöst. Värre då om det går så långt som det Ström skriver om, t ex en simpel kommentar av någon som för dagen är ”ledsen” utvecklas till reklam för antidepressiva vilket i förlängningen kan leda till att peronen registreras som ”psyksjuk” vilket i sin tur knappast höjer status när personen söker arbete.
  Inget orimligt händelseförlopp.

 10. Sedan satte [MySpace] in reklambanners och användarna försvann ut i den binära världsrymden

  Det där är väl att ta i lite, med tanke på att MySpace ligger på sjätte plats över världens mest besökta sidor enligt Alexa… (Facebook är tia fö)

 11. Facebook har massa fördelar. Är det så att du går miste om att se dem så kan jag inte låta bli att tycka litet synd om dig.
  Jag har lyckats återknyta kontakter med människor jag inte träffat på länge och träffat människor som jag saknat genom åren.

  Det har varit fantaskstiskt för mig att den sida som jag skulle använda att spara litet bilder och videoklipp på blev den sidan som fick mig att återknyta kontakten med en massa gamla vänner, träffa dem irl, bli bjuden på brölopp etc och underlättat kontakten med bekanta något oerhört. Så pass till den grad att jag kan räkna dem som vänner nu.

  Analytiker räknade ut att Facebook skulle ha en livskängd på 5 år. Nu när Microsoft är med i bilden och eventuellt börjar integrera facebook i sina operativsystem så kan vi nog räkna med ännu längre, något som man också får lägga på plussidan.

  Alla tjänster som gör att vi kommer varandra närmare är bra tjänster. Vi behöver gemenskap med andra människor och med tanke på detta är priset man får betala mycket litet.

  Ge det en chans till – du kommer inte ångra dig :)

 12. Det märkliga är att så många utan att blinka lägger ut så mycket om sig själv och anhöriga, det verkar inte finnas någon självbevarelsedrift.
  Det första jag reagerade på var att facebook hade ett så omfattande avtal och det gav mig den viktigaste signalen, att det är något lurt.
  Så då gav jag helt enkelt fan i eländet och har självaktningen i behåll.

 13. Håller med Pillpopper om att facebook fyller en viktig funktion för att kommunicera med vänner och bekanta. Har också hittat och återknutit kontakt med gamla vänner vilket känns kanon. Det ger mig möjlighet till kontakt på ett otvunget och kravlöst sätt och jag hinner med kontakt med fler av mina vänner – behöver inte prioritera och ha dåligt samvete för jag inte hinner med alla.
  Finns dock delar av facebook som inte tilltalar mig men då kan man ju välja bort dem. Vad gäller att lägga ut sina uppgifter så är det ett eget ansvar att avgöra anser jag, Pär Ström och hans kollegor behövs dock för att uppmärksamma riskerna och medveteandegöra oss användare. Det behöver inte betyda att man ska lägga ner användandet utan snarare göra gemensam sak med Pär och ställa krav på vad och hur informationen används !!!

 14. Att MySpace-användarna försvunnit ut i den digitala världsrymden är ju inte sannt. De är fortfarande den största sociala siten av sin typ, med Facebook som god tvåa. Mer påläsning efterfrågas!

 15. Men snälla nå´n. Facebook är kul. Framförallt så är det en fantastisk möjlighet att få kontakter man sedan åratal tillbaka tappat. Eget exempel, plötsligt dyker min dotters bästis sen skoltiden upp och hälsar på. Hon bor numera i USA och är gift och har barn. All kontakt har varit bortblåst. Hon var mitt extrabarn under många år. Det är helt underbart och flera liknande saker har hänt med gamla kompisar som samlats. Mina traineer från Posten kommer fram, de har både gift sig och fått barn sedan sist.

  Alla mina gamla IT-journalistkompsiar har skapat en grupp där vi delger varandra minnen och delar bilder på gamla grejor som alla trodde försvunnit från jordens yta. Hur kul är inte det?

  Facebook är ett fantastiskt verktyg. Sociala media är här för att stanna, det är jag fullständigt övertygad om. Det är helt enkelt in modern interaktiv telefonkatalog med extra finesser.

  Sen om vissa är lite obetänksamma och delar med sig av sitt privatliv så är det upp till dem. Folk måste lära sig att tänka själva någon gång.

  Det kanske inte heter just Facebook framöver men själva företeelsen är absolut här för att stanna.

  Det är absolut inte fel att ha kul…

 16. Jag förstår fortfarande inte vad Facebook gör som inte gått att göra på nätet i åratal. Det enda det gör är utestänger all denna information och komunikation från internet som helhet, gör den osökbar för utomstående och ger bort den till ett miljardföretag. Smart.

  Om det krävs en inhägnad vuxenlekpark för att en gammal bekant ska snubbla på mig, så vet jag inte varför jag ska förtjusas över att bli hittad av någon som inte orkat lägga 15 sekunder av alla de år som gått sen vi sågs sist på att skriva in mitt namn på Google.

 17. Det är väl inte så konstigt att Facebook får många nya medlemmar, så mycket (obetald) reklam som har hjorts för det i massmedia. Men jag kan tänka mig att det är många som gör liksom jag – öppnar ett konto för att se vad det är.

  Sedan kanske de aldrig mer kommer dit. Nu vet de ju vad det är, och det var kanske främsta drivfjädern för att öppna kontot.

  Vet man inte vad det är och hur det fungerar så känner man sig lätt lite ”ute” och som om man inte hänger med.

  Men det behöver ju inte innebära att man använder Facebook

 18. Hypen består troligen i att det ändå finns ett behov av att ingå i en community ”där alla andra är”.
  Min granne berättade att han registrerat sig och var så stolt över att på kort tid över 20st hade kopplat ihop sig till hans konto.
  Jag förstod inte helt men han menade på att han var så populär.

 19. Jag vidhåller som jag sagt tidigare. Facebook är kul – en interaktiv telefonbok. Roligare än Eniro, eller hur?

  Sen hur människor utan någon som helst självbevarelsedrift vad det verkar lägger ut de mest privata uppgifter är för mig obegripligt. Men de gör förmodligen så alltid. En viss typ helt enkelt.

  Man behöver inte delta i spel och lekar om man inte vill. Men man måste få ha kul i livet. Och den som inte tycker att Facebook är ett bra sätt att hålla kontakt med kompisar behöver ju inte missunna andra att göra det. Eller hur?

 20. Man lägger väl ut vilken information man vill och får ta konsekvenserna av det. Det är ju ingen ungdomssajt direkt.

  Jag har hittat flera riktigt roliga grupper plus några vänner som jag hade tappat kontakten med. Vår personliga korrespondens sköter vi definitivt inte på varandras ”Wall”, utan via mail och telefon, men vi Facebook gav oss ett tillfälle att ta kontakt igen.

  Det är på skoj! Pär Ström Kanske inte gillar att ha roligt.

 21. Jag tar mig för pannan igen när jag ser vilka positioner debatten tar:

  om facebook är bra eller dåligt kan inte diskuteras i ljuset av om det är en kul ”sajt” eller en tråkig ”sajt”, för guds skull.

  Sajten är givetvis UTFORMAD till att vara ”kul”, helst så kul att du spenderar massor av tid på sajten. Helst så kul att du glatt fyller i alla fält om dig själv- OCH dina vänner-så sanningshalten kan verifieras.

  Enkelt exempel:

  Ond ultrakonservativ megarik organisation i USA (för övrigt de som just nu styr landet) köper en lista på alla svenskar som är vänster eller liberaler och deras favoritfilmer, favvoböcker, musik, populära åsikter, OSV- alltså, allt man behöver veta för att kunna nå dig med ett budskap och påverka dig och dina vänner. Sedan kommer resten smygande över så lång tid att du inte märker nåt själv, över flera år- kanske till och med tiotals år. Kom ihåg att det är samma organisationer som äger filmbolag, nyhetsredaktioner, förläggare, politiker.

  Mardrömmen: vakna om tio år och plötsligt får din gravida 14 åriga dotter inte göra abort- det har nu blivit olagligt, i sverige- och alla dina vänner tycker det är självklart. Vad är det för slampa till dotter du har.

  Grattis och vad kul med facebook och myspace va!

  Det är tur att 99.9% av jordens befolkning inte har kapacieteten att vara så cyniska och paranoida att faktiskt tro att ovan exempel kan vara realistiskt. Men tyvärr, de 0.01% som har den kapaciteten håller just nu på att antingen föra dig bakom ljuset, eller försöker få dig att förstå. Av ren självbevarelsedrift.

 22. Facebook är egentligen tidsmässigt meningslöst men tillhandahåller samma typ av underhållning och stimulans som komedier men med långvarigare effekter, t.e.x så kan man se bilder på alla sina vänner och via deras Walls veta mer om vad dom gör i nuläget, deras umgängeskrets och såvidare. Lite som ”gratis skvaller”. Fenomenet är ju tydligen väldigt populärt och ännu mer explosiv och stimulans framkallande än tidigare liknande fenomen. Facebook är nog bra för alla människor som är någorlunda sociala och inte vill befinna sig i ett socialt vakuum. Samtidigt är det lite av en ”skvaller sajt”. Det är väl ingen fara med att ta massa harmlösa quizzes, skicka lite filmklipp, kedjebrev, ingå i ett eller flera nätverk mm men man ska absolut inte fylla i all information om sina intressen på sin profile då det riskerar att användas för kommersiella intressen. Alla ens vänner vet ju redan om ens intressen och vet dom inte så är dom väl ändå inte så intresserade. På andra communityn så fyller man ju i denna info för att andra medlemmar som inte känner en ska veta lite om en så att de kan bestämma sig om de vill prata med en eller inte. På facebook finns det ju ingen anledning till detta eftersom alla redan är ens vänner. Och vad hjälper det att man ”kommunicerar” en massa med ”sina vänner” på facebook när den platoniska stimulansen isåfall bara ersätter den påtagliga och sociala.