Hultqvist i försvarsindustrins garn?


Avgående president Eisenhower, general och f.d. Nato-överbefälhavare varnade i sitt avskedstal 17 januari 1961 för inflytande från det allt starkare militärindustriella komplexet* i en ofta citerad passus: ” Existensen av en väldig samhällsapparat och en stor vapenindustri är en ny företeelse i den amerikanska erfarenheten. Det totala inflytandet – ekonomiskt, politiskt och även ideologiskt – kan kännas i varje stad, varje stat hus, och i varje kontor hos den federala regeringen. I regeringskontoren måste vi skydda oss mot omotiverat inflytande,
oavsett om det söks eller inte, av det militärindustriella komplexet.”

General Eisenhover
General Eisenhower

Många högt uppsatta militärer i USA har under decenniernas lopp gått till USA:s krigsindustri. Förhållandena i Sverige har inte studerats särskilt väl. Eller har handplockats till att bli regeringsmedlemmar. USA:s försvarsminister Mattis är en (ökänd) marinkårsgeneral som hade ansvar för marinkårens brutala framfart i Falluja, Irak.

Förre ÖB Sverker Göransson (2009-2015) fick snabbt en toppjobb i Saabs försvarsindustri efter sin avgång.Expressen: Utbrände ÖB:s nya toppjobb i USA

DN publicerade 22/8 en artikel om Hultqvists och hans sekreterares koppling till lobbyverksamhet för försvaret. Försvarsministerns medarbetare har nära kopplingar till försvarsindustrin
Ett utdrag:
Försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo handplockades av Peter Hultqvist (S) för hennes gedigna erfarenhet i försvarsfrågor. De senaste fyra åren har hon varit en av hans viktigaste politiska rådgivare i mediefrågor och medlem i ministerns delegation på i resor i Sverige och runt om i världen.

När hon tillträdde sin tjänst i regeringskansliet efter valet 2014 hade hon drygt 20 års erfarenhet från lobbyarbete åt försvars- och vapenindustrin.
Hon drev också ett eget bolag, Machmara Pr & Marketing Communication, som startade och drev ett evenemang i Almedalen kallat Försvarspolitisk Arena, FPA.

FPA blev snabbt en populär aktör i Almedalen – en mötesplats där politiker, akademiker och representanter för försvarsindustrin diskuterade försvarsfrågor.

En av de politiker som deltog sommaren 2014 var Peter Hultqvist, då som ordförande i Riksdagens försvarsutskott.

Några månader efter regeringsskiftet 2014, när hon börjat arbeta i regeringskansliet, lämnade Marinette Nyh Radebo över bolaget till sin man och två söner. I samband med en extra bolagsstämma i januari 2015 registrerades också företagsnamnet ”Försvarspolitisk arena i Almedalen” hos Bolagsverket.

Maken och sönerna har till skillnad från Marinette Nyh Radebo ingen synlig erfarenhet av pr-arbete.

Marinette Nyh Radebo
Marinette Nyh Radebo

När DN granskar ansökningshandlingar hos polisen och på Region Gotland blir det tydligt att Marinette Nyh Radebo ändå fortsatt varit kopplad till verksamheten:

• I Region Gotlands databas för anmälan till Almedalen 2015 står hon som anmälare och kontaktperson.

• I polisens intyg inför Almedalen 2016 angavs sonen i Linköping som ansvarig person, men beslutet skickades hem till Marinette Nyh Radebo i Stockholm.

• På FPA Almedalens Youtubekanal publicerades så sent som 2017 filmklipp från evenemangen, i bildtexten står Marinette Nyh Radebo som avsändare tillsammans med hennes kontaktuppgifter.

Under åren 2015, 2016 och 2017 gjorde försvarsminister Peter Hultqvist åtminstone 11 framträdanden på Försvarspolitisk Arena i Almedalen. 2018 genomfördes inte FPA.

Hultqvist och Matthis 170516

Försvarsdepartementets officiella Twitterkonto har vid flera tillfällen gjort reklam för Försvarspolitisk Arenas seminarier. Oftast kopplat till att försvarsministern medverkat men även i andra sammanhang. På FPA:s egen sajt används bilder av Peter Hultqvist framför FPA:s logotyp.

Under rubriken ”Machmaras ansvars- och arbetsuppgift”, står bland annat ”koordinering av politiker och panel för alla seminarier i FPA”.

Förutom myndigheter har även försvarsindustrins lobbyförening köpt seminarium av Machmara. Exempelvis Marinette Nyh Radebos tidigare arbetsgivare, försvarsindustrins lobbyorganisation, SOFF.
Folk och Försvars generalsekreterare Maud Holma von Heijne säger till DN att hon inte var med när avtalet med Machmara slöts men att det stämmer att de haft rollen som projektledare för Försvarspolitisk Arena under åren 2015 till 2017.

– Vi har helt enkelt varit underleverantör till Machmara och det är sonen som kört det företaget när vi har varit med, säger Maud Holma von Heijne.

Hon säger att de inte reagerade på arrangörens yrkeserfarenhet.

Marinette Nyh Radebo säger till DN att hon inte agerat felaktigt. Hon tycker att Peter Hultqvist är ”en underbar chef att arbeta med.”

Peter Hultqvist medverkar i ett videoklipp från ett seminarium 2017. Klippet är publicerat av Försvarspolitisk Arena och har Marinette Nyh Radebo som kontaktperson.

Kommentar.
Pressekreterarens familj har alltså drivit ett privat lobbyföretag där försvarsministern framträtt och spridit glans åt företaget (och bidragit till dess verksamhet och vinster). Försvarsmininstern bör stå fri från sådant. Att han framträtt just för detta företag med dess värderingar innebär också att synen på hans oväldighet och opartiskhet sätts i fråga. Detta skadar väl hela regeringen. Jag vet inte om tillverkarna av USA:s missil Patriot har kopplingar till Försvarspolitisk Arena, men det är inte helt ointressant att undersöka för den grävande journalisten. Hultqvist har bestämt förordat USA:s vapensystem Patriot trots att detta är sämre och dyrare än andra vapensystem. Patriot dåligt men dyrt vapensystem
Vem blir förvånad om Peter Hultqvist arbetar åt något företag inom det militärindustriella komplexet.

i Andra om: , , , , , ,, , , , ,
, ,, ,


5 svar till “Hultqvist i försvarsindustrins garn?”

 1. Vi har sedan ett antal decennier ingen försvarspolitik, vi har en försvarsindustripolitik. Lite mer mp, så har vi inte ens det. Men däremot lågintensivt inbördeskrig.

  • Är en nation som Sverige verkligen en demokrati?
   De som har fördragsamhet med lögnerna i sin kultur kommer aldrig att förstås, än mindre tolereras av massorna.
   Kommer någon ihåg när den politiska vänstern stod upp för yttrandefrihet och jämlikhet för alla i det offentliga livet? Kommer någon ihåg när de vanliga medierna krävde samma sak? Har vi kommit till en vändpunkt? Om du inte håller med vänstern, möter du förolämpningar, trakasserier och till och med våld. Är ett inbördeskrig på gång?

  • Människor är lättmanipulerade. Har du någonsin känt att regeringen inte bryr sig omvad du tycker? Vad händer när motsägelser mellan Sveriges regering, å ena sidan, mot svenska folket å andra sidan blivit så motsatta?
   Titta på deras handlingar, inte deras ord. Demokrati kan inte baseras på lögner och ledas av fifflare. Är en nation nation ledd av sådana ledare verkligen en demokrati?

   • Dina ord, Korp, kan även gälla för Ryssland. Ryssar är inte mer annorlunda än vad svenskar eller andra nationaliteter är.

 2. Beklagligt att riksrätt har avskaffats som juridisk möjlighet. Sveriges försvarsminister följer i allt USA:s direktiv. Ser inte till Sveriges verkliga försvarsintressen. Utsätter landet för oerhörda risker med sin totala underkastelse för USA och sin bindning av Sverige till Washingtons krigsmaskin. Vi hade för ett tag sedan amerikansk trupp på Gotland. Hur definieras en landsförrädare? Det gäller inte bara intressen i
  vapenindustrin. Vi talar om värre än så.
  Ulla Johansson