Försvarsministerns pressekreterare – fel person? – avgår efter kritik på denna blogg (och i DN)


SvT rapporterar under eftermiddagen ”Försvarsministerns ifrågasatta pressektreterare avgår
Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo avgår efter kritik mot hennes lobbykopplingar. Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare avgår efter artiklar i Dagens Nyheter om hennes kopplingar till försvarslobbyism. Hon anser att hon inte gjort något fel.

Hon säger att allt för mycket har handlat om henne de senaste dagarna och att hon inte längre kan sköta sitt jobb, vilket är att föra ut regeringens och försvarsministerns politik och det viktiga arbete som han har gjort de senaste fyra åren. Hultqvist (S): ”Respekterar hennes beslut”. (Slut SvT).

Min kommentar: Uppgifterna nedan talar enligt min mening att Hultqvist varit ganska djupt involverat i lobbybolagets verksamhet. Och hans position är viktigare och känsligare. Kan han verkligen sitta kvar. Att hon får avgå efter den ganska beskedliga kritiken har att göra med valrörelsen.

* För att undvika missförstånd: Det är förstås DN:s avslöjande som avgjort, inte min blogg. Försök till skämtsam titel bara av mig.

DN behandlade frågan först i en artikel 22/8 och jag dagen efter. Försvarsministerns medarbetare har nära kopplingar till försvarsindustrin

Ett utdrag ur DN:s artikel:
Försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo handplockades av Peter Hultqvist (S) för hennes gedigna erfarenhet i försvarsfrågor. De senaste fyra åren har hon varit en av hans viktigaste politiska rådgivare i mediefrågor och medlem i ministerns delegation på i resor i Sverige och runt om i världen.

När hon tillträdde sin tjänst i regeringskansliet efter valet 2014 hade hon drygt 20 års erfarenhet från lobbyarbete åt försvars- och vapenindustrin.
Hon drev också ett eget bolag, Machmara Pr & Marketing Communication, som drev ett evenemang i Almedalen kallat Försvarspolitisk Arena, FPA som snabbt blev en populär aktör. r.

En av de politiker som deltog sommaren 2014 var Peter Hultqvist, då som ordförande i Riksdagens försvarsutskott.

Några månader efter regeringsskiftet 2014, när hon börjat arbeta i regeringskansliet, lämnade Marinette Nyh Radebo över bolaget till sin man och två söner.

Maken och sönerna har till skillnad från Marinette Nyh Radebo ingen synlig erfarenhet av pr-arbete.

Marinette Nyh Radebo
Marinette Nyh Radebo

När DN granskar ansökningshandlingar hos polisen och på Region Gotland blir det tydligt att Marinette Nyh Radebo ändå fortsatt varit kopplad till verksamheten:

• I Region Gotlands databas för anmälan till Almedalen 2015 står hon som anmälare och kontaktperson.

• I polisens intyg inför Almedalen 2016 angavs sonen i Linköping som ansvarig person, men beslutet skickades hem till Marinette Nyh Radebo i Stockholm.

• På FPA Almedalens Youtubekanal publicerades så sent som 2017 filmklipp från evenemangen, i bildtexten står Marinette Nyh Radebo som avsändare tillsammans med hennes kontaktuppgifter.

Under åren 2015, 2016 och 2017 gjorde försvarsminister Peter Hultqvist åtminstone 11 framträdanden på Försvarspolitisk Arena i Almedalen. 2018 genomfördes inte FPA.

Hultqvist och Matthis

Försvarsdepartementets officiella Twitterkonto har vid flera tillfällen gjort reklam för Försvarspolitisk Arenas seminarier. Oftast kopplat till att försvarsministern medverkat men även i andra sammanhang. På FPA:s egen sajt används bilder av Peter Hultqvist framför FPA:s logotyp.

Förutom myndigheter har även försvarsindustrins lobbyförening köpt seminarium av Machmara. Exempelvis Marinette Nyh Radebos tidigare arbetsgivare, försvarsindustrins lobbyorganisation, SOFF.
Folk och Försvars generalsekreterare Maud Holma von Heijne säger till DN att hon inte var med när avtalet med Machmara slöts men att det stämmer att de haft rollen som projektledare för Försvarspolitisk Arena under åren 2015 till 2017.

Marinette Nyh Radebo säger till DN att hon inte agerat felaktigt. Hon tycker att Peter Hultqvist är ”en underbar chef att arbeta med.”

Peter Hultqvist medverkar i ett videoklipp från ett seminarium 2017. Klippet är publicerat av Försvarspolitisk Arena och har Marinette Nyh Radebo som kontaktperson.

Kommentar.
Pressekreterarens familj har alltså drivit ett privat lobbyföretag där försvarsministern framträtt och spridit glans åt företaget (och bidragit till dess verksamhet och vinster). Försvarsmininstern bör stå fri från sådant. Att han framträtt just för detta företag med dess värderingar innebär också att synen på hans oväldighet och opartiskhet sätts i fråga. Detta skadar väl hela regeringen. Jag vet inte om tillverkarna av USA:s missil Patriot har kopplingar till Försvarspolitisk Arena, men det är inte helt ointressant att undersöka för den grävande journalisten. Hultqvist har bestämt förordat USA:s vapensystem Patriot trots att detta är sämre och dyrare än andra vapensystem. Patriot dåligt men dyrt vapensystem
Vem blir förvånad om Peter Hultqvist arbetar åt något företag inom det militärindustriella komplexet.

i Andra om: , , , , , ,, , , , ,
, ,, ,


Ett svar till “Försvarsministerns pressekreterare – fel person? – avgår efter kritik på denna blogg (och i DN)”

  1. vad skönt för henne, nu kan hon syssla med påverkanskampanj för vapenindustrin 100%.