Stora ändringar på gång i Eurasien! En översikt Del 3


Denna artikel ”The Changing Geopolitics of Eurasia: An Overview” är en översikt av den geopolitiske analytikern James O’Neill från Australien, som berikat bloggen med flera artiklar. Som vanligt översatt av Martin Gelin, ”down under”. Tack Martin!
Den publiceras i “Perspective Libre” (F) som ovanligt lång artikel. Artikeln är värdefull, och jag delar upp den i 4 delar på grund av dess längd. Detta är tredje delen, medan första och andra delen publicerats nyligen. Förändrad geopolitisk situation i Eurasien: En översikt

James O'Neill
James O’Neill var tidigare akademiker vid Universitetet i Bergen (Norge), universitetslektor vid universitetet i Waikato (NZ) och visiting professor vid Louvain la Neuve universitet (Belgien). Han var också en konsult med FN:s ekonomiska kommission för Europa i Genève. O’Neill är specialiserad på internationell rätt med särskild tonvikt på gränssnittet mellan lag och geopolitik. Han har publicerat två böcker och många artiklar i peer reviewed journals (vetenskapliga tidskrifter) samt kommentarer på flera webbplatser i USA, Europa, Storbritannien och Australien.

Artikeln.
Australiens position är kanske den mest svårförklarade bland alla Quad medlemmarna. Å ena sidan dras Australien tvångsmässigt med i varje utrikespolitiskt misslyckande genom att vara ”förenat vid höften” med USA och allierade. Detta omfattar deltagandet i flera amerikanska krig (till exempel Vietnam, Afghanistan, Irak och Syrien) vilka alla har en försvinnande liten betydelse när det gäller Australiens egna vitala intressen.

Australien står som värd för ett antal amerikanska militärbaser, inklusive Pine Gaps elektroniska spionanläggning i Northern Territory, som är en viktig länk i den amerikanska internationella krigsmaskinen, vilket potentiellt gör Australien delaktigt i krigsbrott som utförts av amerikanska militärstyrkor beroende av Pine Gaps anläggningar. Under de senaste fyra månaderna har australiska politiker och MSM utövat en obeveklig och negativ kampanj mot Kina och dess påstådda missförhållanden. Australien har anslutit sig till USAs provokativa militärövningar i Sydkinesiska havet och övat blockering av Malacka-sundet, en viktig kinesisk handelsrutt (Operation Talisman Saber). Australien är för närvarande engagerad med knappt förståeliga påståenden om påstådd kinesisk inblandning i inhemska politiska angelägenheter (liknande Russiagate).

Australiens premiärminister Turnbull
Australiens premiärminister Turnbull

Denna attityd är alltmer anmärkningsvärd eftersom Kina utan tvekan är den största enskilda källan till Australiens bastanta välstånd, och är med betydande marginal dess största handelspartner. År 2017 svarade Kina för 24% av den totala tvåvägshandeln, långt före Japan med den näst största på 9,4% enligt DFAT-siffrorna. Elva av Australiens främsta 15 handelspartners finns i Asien (de andra är USA, Nya Zeeland, Storbritannien och Tyskland). Kina är den viktigaste källan till Australiens stora antal utländska studenter (en multimiljard dollarindustri för Australien), den största källan till besökande turister (dito) och den tredje största källan för utländska investeringar. Med dessa data är det svårt att hitta en rationell grund för de ofta okunniga och dåligt informerade mediakommentarer om Kina i Australien. Australien har tackat nej till en särskild inbjudan från Kina som utfärdades i mars 2017 med tillfälle att ansluta sig till BRI. Ingen skälig rationell anledning angavs. Påstådd brist på insyn är en uppfattning som uppenbarligen inte delas av de många länder som har gått med i BRI.

En ny utveckling har stärkt banden mellan Kina och medlemmarna i den s.k. 16 + 1 (8). I november 2017 var Ungerns premiärminister Viktor Orban värd för det sjätte årliga mötet mellan Kina och central- och östeuropeiska länderna (CEEC) med deltagande av Kinas utrikesminister Li. Vid detta möte inbjöd Orban till offentliga offerter till höghastighetståg på sträckan Budapest-Belgrad, ett projekt på c:a 2,4 miljarder US dollar med 85% finansieringen från Kinas Export Import Bank. Export Import Bank är bara en av flera kinesiska finansiella resurser som används till att underteckna BRI-projekt. En miljard US dollar investeras av Kina-CEEC: s investeringssamarbetsfond för en genomförbarhetsstudie av en järnvägslinje som förbinder den grekiska hamnen i Piraeus med Budapest, via Österrike. Piraeus i Grekland tjänar som ett exempel på de transformerade effekterna av kinesisk investering. Sedan Kina tagit effektiv kontroll över hamnen år 2016 har den utvecklats till den mest trafikerade/viktigaste hamnen i Medelhavsområdet.
En av de 16 medlemmarna i central- och östeuropeiska länderna registrerade sig vid novembermötet för att delta i BRI. Detta hände trots den i bästa fallet, ljumma, inställningen av EU: s byråkrati i Bryssel som försöker utöva EU: s kontroll över utländska investeringar.

En eventuellt större utveckling sker tyst inom den finansiella strukturen för kinesiskt ledd investeringar i BRI och tillhörande projekt. Var och en av BRI-, SCO- och BRICS-organisationerna har skapat egna investeringsfondsstrukturer som de berörda länderna och deras banker är finansiella bidragsgivare till.
AIIB är kanske den mest kända av dessa, och den inkluderar länder som Australien, som gick med trots USAs opposition (en sällsynt demonstration av oberoende) och inte ens är medlem i BRI. Investeringsstrukturerna tjänar flera syften. Mest tydligt är den som finansieringskälla till de nu bokstavligen hundratals BRI-relaterade projekten. Mer tydligt och på längre sikt är detta ett alternativ till den västerländskt dominerade IMF och Världsbanken, vars utlåningspolitik ofta tjänar som täckmantel för västerländska intressen, finansiellt och geopolitiskt.

BRICS-mötet 2018
BRICS-mötet 2018

Den nya benägenheten hos flera små länder i södra Stilla havet att acceptera Kinesiska investeringar har lett till en intensiv australiensisk verksamhet. Åratal av försummelse i att erbjuda dessa länder australiensiskt ekonomiskt stöd, medför att Australien nu med oro ser om att Kina skall kunna uppnå ett betydande politiskt inflytande i den region som traditionellt anses som Australiens bakgård. Mera betydelsefullt är dock att Kina alltmer utnyttjar sin ekonomiska makt, som den största handelspartnern av drygt 100 separata länder, liksom dess jättelika valutareserver, till att diktera villkoren för vilken valuta som ska användas i mångfaldiga handelsarrangemang. Överenskommelser mellan Kina och ett snabbt växande antal länder har nu medfört att Yuan eller handelspartnernas valuta används som betalningsmedel. Den geopolitiska betydelsen av detta är enorm.

Referenser.

1. Pepe Escobar Quad Version of Belt and Road Feels Like a South China Sea Watch.
2. D.L. Fixico When Native Americans Were Slaughtered in the Name of Civilization www.history.com 2 March 2018.
3. G. Docherty & J. McGregor Hidden History: The Secret Origins of the First World War. Mainstream Publishing 2014
4. M. Peck Operation Unthinkable: Britain’s Secret Plan to Invade Russia in 1945. www.thenationalinterest.org 28 September 2017
5. W. Blum America’s Deadliest Export. Zed Books 2013
6. Ibid
7. CAATSA is a 2017 Act of the US Congress giving themselves the power to sanction third countries that trade with the enemies du jour of the US. The initials stand for Countering Americas Adversaries Through Sanctions Act.
8. Members of the 16+1 are: Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Latvia, Lithuania, Montenegro, Poland, Romania, Serbia and Slovenia. The “1” is China.
9. S. Coll Ghost Wars Penguin 20014; A. Bacevich America’s War for the Greater Middle East Random House 2016; A. Korybko Hybrid War and Color Revolutions in the Central Asian heartland www.orientalreview.org 8 April 2016
10. The Saker The New Revolutionary Russian Weapons Systems: ASATS www.thesaker.is 13 July 2018

i Andra om: , , ,, , Sidenvägen, , , , , ,


8 svar till “Stora ändringar på gång i Eurasien! En översikt Del 3”

 1. Ryssland har uppmanat sina allierade att sluta använda amerikanska dollar för ömsesidiga betalningar, vilket skulle innebära katastrof för den skuldsatta amerikanska ekonomin. Det första steget tillsammans med våra partners i ett antal ekonomiska och integrationsblock sluta använda amerikanska dollar och byta till nationella valutor. Det var det vi talade om vid det senaste BRICS-toppmötet.
  För amerikaner med sina 21 triljoner dollarskuld kan det bli en riktig katastrof inom överskådlig framtid. Alla länder som sätter nationell suveränitet till grund för sin utrikespolitik bör tillämpa maximal insats för att växla till betalningar i nationella valutor. Ett enda land kan inte skapa sådana förutsättningar för sig själv – ett konglomerat behövs för detta. Och Ryssland är en viktig drivkraft för sådana processer.

  • För kännedom .. 21 triljarder US-dollar =1,9157962 × 10 upphöjt till 21 .. Svenska kronor.
   Många nollor…

  • Visst är det svårt med nollor.
   Det engelska ordet ”trilion” (10 upphöjt till 12)…..Wikipedia.
   Alltså korrekt summa amerikanska dollar 21 000 000 000 000 dollar.
   Om någon så önskar kan han/hen roa sig med att omvandla detta till svenska kronor.

    • Hur ska Ryssland svara på USA:s nya sanktioner mot Ryssland? Ryssland kan inte besegra USA i handelskrig, men kan slå tillbaka på annat sätt och arbeta tillsammans med Kina.
     Vad kan Ryssland göra?.. Ett förbud mot att export till USA av sällsynta och strategiska metaller, som är nödvändiga för alla typer av industrier, eller kraftigt höja avgifterna för användningen av ryskt luftrum? Eller att helt enkelt förbjuda amerikansk civil luftfart att använda ryskt luftrum?
     Mycket kommer dock att bero på de amerikanska sanktionerna.
     Ryssland kan välja att inte förvärra effekten. Istället för att straffa USA, som exporterade varor för endast 7 miljarder dollar till Ryssland förra året, kan Ryssland utföra en politisk åtgärd där Washington är mycket mer beroende av Rysslands goda vilja, inte minst i Syrien, där båda länderna är intrasslade och Moskva har övertaget.
     Det finns åtgärder för att direkt motverka amerikanska sanktioner riktade mot andra länder, som Iran och Nordkorea. Ryssland kan sluta samarbeta med USA och gå över till den andra sidan, vilket skulle vara ganska destruktivt för USA:s utrikespolitik.
     USA har pressat många länder runt om i världen över handel vilket borde göra det enklare för Moskva att hitta allierade på den ekonomiska fronten, först av allt Kina. Nu har de två länderna ännu fler skäl att arbeta tillsammans.
     Världen ser på Washingtons unilaterala handlingar som lagvidrigt prejudicerande. USA har pressat många länder runt om i världen över handel vilket borde göra det enklare för Moskva att hitta allierade på den ekonomiska fronten. Först av allt, Kina. Nu har de två länderna ännu fler skäl att arbeta tillsammans.
     https://www.rt.com/news/435686-russia-us-trade-war/

     • Ryssland har fler intressanta alternativ på lager, om det behöver reagera den här gången.
      T.ex begränsning av exporten av titan till USA. Ryskt titanmonopol VSMPO-Avisma producerar en tredjedel av världens titandelar för flygindustrin. Företaget levererar 70 procent av sina produkter till den globala marknaden.
      Avisma tillhandahåller 40 procent titan komponenter till Boeing och 60 procent för Airbus, och täcker alla titankomponenter för Brasiliens Embraer.
      Titan är lika stark som stål men 45 procent lättare. Det kan tåla långa perioder av exponering för saltvatten i marina atmosfärer. Titans styrka gör det svårt att svetsa, vilket bidrar till sitt höga pris jämfört med stål och aluminium.
      Trots förvärrade relationer mellan Moskva och Washington fortsätter många amerikanska företag att arbeta i Ryssland utan störningar från den ryska regeringen. I motsättning till några nya amerikanska sanktioner skulle Ryssland kunna göra livet svårt för sådana företag som PepsiCo, Procter & Gamble, McDonald’s, Boeing, Mondelez International, General Motors, Johnson & Johnson, Cargill, Alcoa, General Electric och många andra företag.

 2. USA fortsätter skapa rök utan eld. Genom att införa nya sanktioner mot Moskva, försöker Washington avsiktligt att försämra de bilaterala förbindelserna och Ryssland kommer inte att acceptera USA:s krav på att häva restriktionerna.
  Det handlar om intern politik när USA säger sig sanktionera Ryssland över Sergei Skripal-fallet. Konkurrerande delar i den amerikanska staten måste alla visa hur tuffa de är mot Ryssland.
  Även Storbritannien har en bra anledning att sanktionera Ryssland vid denna tidpunkt. Den brittiska regeringen har många problem för tillfället. Det skulle inte överraska om fler anti-ryska utfall kommer därifrån snart.
  Ryssland kommer att överväga en snabb åtgärd mot nya sanktioner i USA och noterade att man inte planerar att piska upp spänningar eller komplicera situationen ännu mer i förhållandena mellan Ryssland och Förenta staterna, men Ryssland förbereder på nya oväntade drag från Washington.
  Ryssland kan som svar sänka försäljningen av raketmotorer, avgörande för det amerikanska rymdprogrammet. Ryssland levererar RD-180-raketmotorer, som används av Nasa och Pentagon, eftersom USA inte har ett pålitligt inhemskt alternativ.
  Houston.. Vi har ett problem: Ryssland hotar att sluta leverera motorer avgörande för USA:s rymdprogram. För två år sedan förbjöd den amerikanska kongressen att använda de rysk-producerade motorerna efter 2019. Förbudet avbröts emellertid efter att lagstiftare insåg att amerikanska rymdindustrin inte kunde hitta en ersättare. ULA kommer sannolikt att behöva fortsätta att använda ryska motorer fram till 2028. Förutom RD-180-motorer köper USA RD-181s från de ryska tillverkarna. Motorn används för att driva Antares-raketerna som startar Cygnus-laster till den internationella rymdstationen för NASA.
  https://www.rt.com/business/435560-russia-retaliate-sanctions-rocket-engines/