Min gamle skolkamrat Brage Norin vid hal (högre allmänna läroverket) i Boden för drygt 50 år sedan är också anti-imperialist, och socialist, före mig fast han är något yngre. Brage var fruktansvärt stark, blev disputerade fysiker och har arbetat en hel del i Kina, samt har en hytta i Norge, där han fiskar med förtjusning. Brage ”vill gärna tillägga att jag föddes hemma på sofflocket i en avlägsen by i Norrbottens inland. Detta är jag stolt över. Jag brukar skämtsamt hävda att BB-ungar inte fått uppleva livets hårda skola.” Han skriver från Skogså Tankesmedja utanför ”en stad i Norden där solen aldrig ler”, som det hette i soldatvisan om Boden. Men det märkte inte vi.
Han presenterar märgfulla politiska betraktelser och är alltså ingen vän av försiktiga skriverier med massor av ängsliga reservationer.
Han har tidigare skrivit om bland annat Ryssland Går Ryssland åt skogen?och Saudiarabien. Saudiarabien på väg att förändra världen?
Artikeln.
Det STORA kinesiska underverket fortsätter.
Från 1991 har Kinas BNP hela tiden vuxit med ofattbara 7 – 10% varje år. Detta är ett ekonomiskt underverk – en sanslös framgångssaga. De senaste fem åren har BNP legat stabilt mellan 7 och 8 procent. Det kinesiska miraklet FORTSÄTTER!!! Kinas industriella revolution är ett lika stort ”underverk” som den kinesiska muren.
Det lilla indiska underverket har avstannat
Under samma tidsperiod har Indiens BNP vuxit med över 5% varje år Några få kvartal under åren mellan 1991 och 2017 har Indiens BNP legat under 5%. Det första kvartalet 2017 var BNP 5,7%. Indien vill gärna kopiera Kinas framgångssaga men det verkar vara lättare sagt än gjort. Någonting allvarligt har drabbat Indiens ekonomi. Mycket mörka moln har tornat upp sig.
6 kvartal i sträck har ökningen av Indiens BNP avtagit. Fallet från det första kvartalet 2016 är alarmerande:
(Q1 2016: 7,9% – Q2 2016: 7,5% – Q3 2016: 7,0% – Q4 2016: 6,1% – Q1 2017: 5,7% )
Indiens lägre tillväxt jämfört med Kina under hela den långa tidsperioden 1991 – 2017 har skapat ett stort gap.
BNP ”per capita” i Indien är cirka 3 gånger lägre än Kinas BNP per capita.
VARFÖR SAKTAR INDIENS EKONOMISKA UTVECKLING UPP?
Indiens låga BNP-siffror i år 2017 betyder den sämsta tillväxten sedan det första kvartalet 2014. Detta beror i första hand på två faktorer – minskad konsumtion och export – ”the weakest growth rate since the first quarter of 2014 – a slowdown in consumer spending and exports”. Denna långvariga nedgång är INTE ett resultat av det ekonomiska kaos som Indiens premiärminister Narendra Modi skapade i november 2016 när en massa sedlar avlägsnades från marknaden.
Det är något mera fundamentalt som förklarar Indiens farliga ekonomiska uppbromsning.
Utvecklingen slår hårt mot nästan alla sektorer: Exporten från Indiens viktiga textilindustri har legat kring 300 miljarder dollar i flera år fram till 12-månaders-perioden juli 2014 – juni 2015. Motsvarande tidsperiod 2015 – 2016 föll exporten till 262 miljarder dollar. Fallet fortsätter även under tidsperiod 2016 – 2017 visar preliminära rapporter-
Det ser ut på samma sätt inom nästan alla affärsområden. En nyss publicerad analys av närmare 600 stora indiska företag visade en dyster bild – försäljningen har bromsats upp på bred front. Detta är ett solklart bevis för att Modis politik är på väg att misslyckas.
INDIEN STÅR INFÖR ETT VÄGVAL – ÖST ELLER VÄST.
CIA har fortfarande ett starkt grepp över Indien. Landets premiärminister Modi följer slaviskt CIA:s konfrontationspolitik. Konflikterna med Pakistan eskaleras verbalt på alla plan. Indien anklagar i FN Pakistan för att vara världens centrum för export av terror. Indien lyfter fram de historiska gränstvisterna med Kina. Indien lyder varje vink av CIA: De gemensamma marina övningarna med Japan är ett beställningsverk av CIA.
Naturligtvis satsar Kina på att bygga ut den nya sidenvägen – ”One Belt One Road” – till Mellanöstern och Afrika via Pakistan. ”The China-Pakistan Economic Corridor” (CPEC) är av strategisk betydelse både för Kina och Ryssland.
Indiens premiärminister Modi och Saudiarabiens kronprins Muhammed bin Salman
CIA:s strypgrepp över Indien krossar landets framtidsdrömmar. Indien påminner mycket om Saudiarabien. Muhammed bin Salmans brytning med CIA:s ständiga konfrontationspolitik är helt avgörande för landets framtid. Det var på samma sätt med Turkiet – som nu äntligen fått en blomstrande ekonomi tack vare att bandet med CIA klipptes av. Nästan hela Asien exploderar ekonomiskt, men Indiens premiärminister har inte valt det fredliga samarbetet med öst.
Modi är en nationell katastrof. Hur mycket han lyckas skada Indiens ekonomi får framtiden utvisa.
Att förlita sig på krigarimperiet i väst är helt förödande för Indien. Landets extrema beroende av fossila bränslen borde få den politiska ledningen att vakna upp. Indien har inget vägval – låt landet anslutas på bred front till den största industriella satsningen i mänsklighetens historia – ”One Belt One Road”. Lägg ner alla stridsyxor och bryt med CIA:s krigshetsande och splittrande politik. Det är på samma sätt med nästan alla länder i hela världen. Burma, Sydkorea, Filippinerna, Turkiet, Pakistan, Egypten, Saudiarabien, Libyen, Jordanien, Syrien, Irak och massor av länder i Afrika och Sydamerika – liksom många länder i EU – är äntligen på väg att bryta med CIA:s globala terrorpolitik. Den som inte ser skeendet är politiskt blind. Skeendet går så snabbt att det är omöjligt att hålla sig uppdaterad. Det ”amerikanska århundradet” är i verkligheten redan avslutat.
Jag skriver genomgående CIA i stället för USA – varför? Därför att USA:s folk är ett av de största offren för CIA:s terror. Hela landet är på väg att slitas sönder på alla plan. Egentligen är det Wall Streets stenrika elit som driver landet i fördärvet. USA:s krigsindustrier livnär sig på krig och har gjort detta i ett helt århundrade. Krig, ekonomisk utplundring, militärkupper, politiska mord, legoarméer och knark – allt har gått hand i hand. Mordors krafter terroriserar alla folk på jorden – inte minst det amerikanska folket. Förkortningen CIA får duga som beteckning för de krafter som fortfarande har makten i USA. Snart störtar dessa onda krafter landet utför det finansiella stupet. Blodsdollarns världsherravälde är därmed över. Vi får äntligen lysa in ett fredsrike på jorden. Detta är stort – mycket stort. Homo Sapiens har äntligen lärt sig att sluta kriga.
CIA
intressant Andra om:
Kina, USA, Indien, CIA, Pakistan, Iran, Politik, terrorism, imperialism
18 svar till “Det STORA kinesiska underverket fortsätter medan Det LILLA indiska underverket har avstannat”
Mycket tyder på att kolossen USA är på väg att kollapsa. Här blötläggs tecknen som tyder på att ett imperium närmar sitt slut
https://www.globalresearch.ca/the-end-of-empire/5611808
Jag är lite fundersam. Om CIA:s strypgrepp på Indien vore fullständigt så skulle väl landet lämna BRICS och eventuellt börja krig med Kina? Nu är ju Indien kvar i BRICS och i andra internationella organisationer som USA knappast gillar, och man backade vid den senaste gränskonflikten vid treriksröset mellan Indien, Kina och Bhutan. Tyder inte det på att den indiska bourgeoisien hellre har viss självständighet inklusive samarbete med Kina, än att man underkastar sig USA:s diktat? Kineserna kan ju göra en sak som USAmerikanerna har svårt med numera: betala för sig i reda pengar (baserade på en rejäl valutareserv som innehåller även mängder av guld).
Tror du har rätt. Indien har i år militärövningar med USA – och med Kina, eller var det Ryssland? I debatten om Sveriges övningar etc har jag nämn detta och föreslagit att Sverige har sådana övningar ÄVEN med Ryssland.
Brasilien är kvar i BRICS efter vad jag vet.
Helt klart är att Indien inte alls är helt i klorna på CIA även om landet har mer samarbete med amerikanarna än vad exempelvis Kina och Ryssland har.
Den indiska krigsmakten är främst uppbyggd med ryska vapensystem, ryggraden i pansarförbanden är den ryskbyggda T90:an, flygvapnets bästa plan är den likaledes ryskbyggda SU30 som finns i mer än 250 exemplar.
Flottans bästa fartyg har Ryssland som ursprung, flaggskeppet INS Vikramaditya är också byggd i världens största land, likaså landets bästa ubåtar, där den inhyrda Akulan tillsammans med de av Kiloklass inköpta fartygen sticker ut mest.
Man skall köpa S-400 systemet, man samarbetar med Ryssland om det nya stealth flygplanet PAK FA (Indiens bidrag är där mest pengar) .
När Indien för en gång skull köper avancerade vapensystem från annat håll än Ryssland så verkar Frankrike ligga bättre till än USA, man har tecknar sig för ett mindre antal Rafael flygplan (36 stycken om jag minns rätt).
Dessutom bygger ryssen kärnkraft i Indien och man tittar på möjligheten att dra en gasledning söderöver också även om de geografiska problemen är stora.
Tack för värdefull information. Se även Indien och Pakistan går med i Kina och Rysslands säkerhetspolitiska organisation
När kommer Kina i BNP-termer ikapp USA ? Svar 1990: Ha,ha, aldrig. 2000: Hypotetiskt kanske efter 2050. 2017: Det har redan hänt i PPP-termer, som mäter köpkraften. Om vi dessutom betänker hur BNP är sammansatt kan vi konstatera att i USA:s BNP-siffror ingår det militärindustriella komplexet, Wall Streets finansindustri och ett samhälle där minsta transaktion inte är möjlig utan medverkan av jurister, då kan Kinas försprång redan vara avsevärt.
Nästan inga prominenta västekonomer kan förklara hur det hela har varit möjligt. Här finns en stor kunskapslucka. Ekonomer som förlänats Sveriges riksbanks utmärkelse kan inte ens i huvuddrag redogöra för Kinas framgångar. I stället agerar de spågummor och har med jämna mellanrum uppsnappat rykten om en gigantisk bubbla på väg att spricka. Martin Jacques har skrivit med inlevelse om den kinesiska modellen men han är ingen ekonom.
Historia… om sovjetstatens modell på vägen till framgång.. Hur de ryska bönderna krossades.
https://www.rbth.com/multimedia/history/2017/08/25/collectivization-in-the-ussr-how-the-russian-peasantry-was-smashed_828512
Kollektivisering, eller konsolidering av enskilda bondgårdar var ett angrepp på de ryska böndernas gamla traditioner. Men från den ljusa sidan accelererade den industrialiseringen och satte den nyfödda sovjetstaten på vägen mot ekonomisk utveckling.
1920-talet var svårt för Ryssland. Efter det förödande inbördeskriget och utländskt ingripande, jordbrukskrisen och misslyckade ekonomiska reformer, behövde den nybildade sovjetstaten betydande, radikala steg för framtida utveckling. Kollektivisering var ett sådant steg.
Kollektivisering medförde stora reformer av jordbrukssektorn i Sovjetunionen. Från och med 1927 syftade kollektiviseringen till att konsolidera enskilda bondegårdshushåll och arbetskraft i kollektiva gårdar, så kallade ”kolkhozes”.
Arbetare fick inga löner, snarare en del av vad kolkhoz producerade endast för sina och familjernas behov, ingenting mer. Det sovjetiska ledarskapets förhoppning var att kollektivisering avsevärt skulle öka livsmedelsförsörjningen till stadsbefolkningen. Det var oerhört viktigt eftersom industrialisationsprocessen initierades samtidigt.
Kollektivisering blev en storskalig process 1929, när Joseph Stalins artikel ”The Great Break Year” publicerades. Stalin bekräftade processerna för kollektivisering och industrialisering som det viktigaste sättet att modernisera landet. Samtidigt förklarade han att han skulle likvidera klassen av välbärgade bönder som kallas ”kulaks” (”nävar” på ryska).
Kolkhozes var avsedda att bli en milstolpe i sovjetisk socialistisk ideologi: samhällen med lyckliga arbetare som arbetar tillsammans i total salighet och harmoni till förmån för hela det enorma staten. Verkligheten var dock inte så lycklig.
Kollektiviseringen traumatiserade bönderna djupt. Den påtvingade konfiskationen av kött och bröd ledde till uppror bland bönderna. De föredrog till och med att slakta sin boskap hellre än att överlåta dem till de kollektiva gårdarna. Ibland måste den sovjetiska regeringen använda armén för att undertrycka uppror.
De ryska böndernas gamla traditioner blev krossade. Bönderna brukade vara intresserade av frukterna av sitt arbete, men vid kolkhozesna förlorade de all sin känsla av initiativ.
De tidiga åren av kollektivisering var katastrofala. 1932-1933 drabbades landet av en stor hungersnöd som dödade ungefär 8 miljoner människor. Fram till 1970-talet hade en bonde på en kolkhoz – en så kallad kolkhoznik – ingen rätt att få ett pass.
Utan det kunde en bonde inte flytta till staden och var officiellt bunden till sin kolkhoz. Kollektivisering var dock inte allt dömd och dyster. Största delen av bönderna, som inte lida kollektivisering, flyttade till städerna och blev drivande av industrialiseringsprocessen.
Kollektivisering gjorde det möjligt för staten att ta kontroll över jordbrukssektorn och fördelningen av avsättningar. Detta hjälpte mycket, särskilt när det stora patriotiska kriget bröt ut 1941.
Detta har jag hört såååå många gånger förut – av mainstream media på 70-80-talet. Den antikommunistiska organisationen Contra hade massvis med sådana här artiklar. Sanning eller inte? Det vet jag inte. Men organisationen Contra spred ofantlig mycket med antikommunistisk propaganda på den tiden. Mycket av det var säkert lögn – det eftersom ingen kunde kontrollera om det var sant eller inte.
Och kommunisterna och folket i Ryssland kallar andra världskriget för Det stora Fosterländska Kriget. Troligen har borgarna i Ryssland ändrat det till det stora patriotiska kriget. Kan kanske förklara var någonstans du har fått den artikeln.
Kanske var det därför som Alexander Batov arresterades – borgarna i Ryssland vill revidera historien till deras fördel.
En sak till – var det en medveten svält mellan 1932-1933? Eller var det endast vädrets makter med kombination av missväxt (pga växtsjukdomar) och okunskap som gjorde att folk svalt ihjäl? På Irland runt 1850-talet var det en hungersnöd på grund av vädrets makter, missväxt och okunskap som gjorde att folk svalt ihjäl – detta kallades för Famine. Men då var det ingen massmedia som la den svältkatastrofen på engelsmännen – trots att ingen engelsman – eller godsherrar som åt sig feta på irländarnas bekostnad – svalt ihjäl.
Det förekom att Usa och England nekade att exportera till Sovjet för betalning i guld och ist insisterade på betalning i spannmål. Det rådde ingen brist på marknaden som kan förklara det.
Kollektiviseringen började redan under Tsarrysslands Stolypin men då med liberal valfrihet vilket misslyckades helt. De som genom reformer erhöll större gårdar reagerade inte som det var tänkt dvs att modernisera utan ist sänkte dom bara lönerna. Kollektiviseringen hade föga med socialism att göra utan handlade om nödtvång för att få loss arbetskraft till industrin inför förväntat behov av att bygga upp försvaret.
Effektiviseringen skedde genom att traktorer användes. dom behövde service. Serviceverkstad lönade sig bara vid större enheter. Hade det inte skett hade kriget resulterat i de slaviska folkens utplånande.
Det förekom även sabotage från dem som var missnöjda med förändringarna med ytterligare minskade skördar som följd.
De gamla traditionerna bestod i att dra en träplog efter en oxe eller vad?
En bärande tanke med kollektiviseringen var att få ett effektivare jordbruk, med större enheter och med större utnyttjande av jordbruksmaskiner.
Jag skrev ju det
Bra
Fördjupningsmaterial att läsa för Kerstin Stigsson.. som du inte hört så många gånger förut.
https://www.rbth.com/1917-russian-revolution
Tro inte på att en brittisk agent försökte störta bolshevikerna dom var på alla sätt inblandade i att stödja dom.
Men när senare Lenin inte lämnade ut naturtillgångarna billigt intervenerade dom. Inte för att besegra bolshevikerna utan för att försvaga landet så mkt att dom skulle mjukas upp.
I denna senare fas var en Brittisk agent, Bruce Lockhart, inblandad i attentatet mot Lenin och då var det Trotsky man hoppades kunna tillsätta.
Kommunismen var tänkt att användas för att skrämma/krossa imperialisternas rivaler varefter imperialisterna skulle rycka in och ’Rädda världen’.
Ett par udda händelser på senare tid är dessa :
Kinesiskt flottbesök i London :
https://www.rt.com/uk/405638-china-warship-military-ties/
Saudi Arabien signerar stora affärs-kontrakt med Ryssland ?
https://www.rt.com/business/405749-russia-saudi-new-relations/?utm_source=spotim&utm_medium=spotim_recirculation&spotim_referrer=recirculation
Politisk Islam mot Kina :
http://www.voltairenet.org/article198141.html
Ryssland visavi Saudi Arabien.
Lite mer info omkring den strategiska kursändring som sker i Saudi Arabien just nu :
http://www.zerohedge.com/news/2017-10-06/saudi-arabias-grand-strategy-shifting
Afghanistan – Kina ökar sin närvaro.
Afghanistan är ett mycket viktigt strategiskt område för bland annat Kina som ju har sin gräns mot detta land. Man ökar sin närvaro i området :
https://journal-neo.org/2017/09/21/china-increases-its-influence-over-afghanistan/
Tack. I linje med Saudiarabien på väg att förändra världen? och
Saudiarabien på väg bort från USA?