Ny varning för blixtkrig i Libanon. Anfaller Israel?


Sedan denna artikel publicerades 10/11 kl 17.51 finns nu kl 19 ny information.
Libanon NasrullahHizbollahs Nasrullah

SvT Rapporterar kl 18.26 ”Hårda tongångar mellan Saudiarabien och Libanon
Tongångarna mellan Libanon och Saudi Arabien är fortsatt hårda under fredagen. I ett tv-sänt tal säger Hizbollahledaren Hassan Nasrallah att Saudiarabien håller kvar den libanesiske premiärministern i landet med tvång och att Saudiarabien förklarat krig mot Libanon.”

Sputnik News skriver ”Hezbollah leader Hassan Nasrallah has commented on former Lebanese prime minister’s shock resignation.
Saudi Arabia has ”blatantly interfered” in Lebanon’s local issues by allegedly detaining Saad Hariri and putting him ”under house arrest,” Hezbollah leader Hassan Nasrallah said, as quoted by Al Manar broadcaster, adding that the former Lebanese prime minister’s ”forced” resignation was unconstitutional because it had been done ”under duress.”
According to the Hezbollah leader, the Shiite movement had ”information that Saudi Arabia had demanded Israel to attack Lebanon in exchange for tens of billions of US dollars.”
(Bild längst ned).

Jag återkommer här med en ny artikel av Brage Norin. Han tecknar här i mitt tycke en mer nyanserad bild av MbS, och behandlar viktiga frågor. Den 7/11 publicerades här hans artikel CIA-kuppen i Saudiarabien misslyckades. Dagen därpå kom en artikel som gav andra perspektiv Saudiarabien och Israel närmar sig varandra – för krig mot Iran?. Diskussionen går vidare.

Artikeln.
Syrien har befriats från de terrorarméer som organiserades av CIA/Mossad. Syriens folk jublar. Detta är en katastrof för Netanyahu personligen. Turkiet har brutit med CIA. Hela landet är troligen rensat från CIA:s femtekolonn. Turkiet deltar inte i den stora militärövningen som nu pågår i Israel.

Saudiarabien har sannolikt äntligen lyckats bryta upp CIA:s strypgrepp runt halsen. Saudi Vision 2030 är ett dråpslag mot CIA.
Kurderna samarbetar med Ryssland och Kina. De har öppnat famnen mot öst. Den oljerika staden Kirkuk överlämnades till den Irakiska armén utan strid. Drömmen om ett irakiskt Kurdistan har övergetts. Det blir i stället autonoma regioner.
Även detta är ett katastrofalt misslyckande för Benjamin Netanyahu personligen.

Världen har rasat samman för Netanyahu.
Drömmen om storkriget mot Iran har havererat. Världen har plötsligt blivit mindre för Netanyahu.
Saudiarabien drömmer nu om att bli en regional stormakt i Mellanöstern.
Qatars naturgastillgångar var och är ännu idag mycket begärliga. Att ha fiender i söder är heller inte bra.
Kriget mot Jemen har blivit en saudisk katastrof. MbS vill dra sig ur alla krig och koncentrera ansträngningarna till landets industriella utveckling. Men han vill ytterst gärna behålla landets ”heder”. Här behövs smart diplomati för att skyla över landets misslyckande.
Iran Netanyaho om Iran-avtalet
Att Saudiarabien skulle bilda en allians med USA och Israel för att starta ett storkrig mot Iran är politiskt trams. Det är raka motsatsen till allt som nu planeras i Saudiarabien. Det är Saudi Vision 2030 som hägrar. Det genomkorrupta kungadömet måste rensas från grunden – om landet ska kunna lyckas. MbS måste ”drain the Swamp”. Trump blir upphetsad. J-vl-r om jag kunnat göra detsamma – tänker han.
Wikipedia: Saudi Vision 2030 (arabiska: رؤية السعودية 2030) är en saudiarabisk plan och strategi för landets utveckling fram till år 2030. Ett övergripande mål är att diversifiera ekonomin och minska beroendet av oljeexport, men parallellt med detta att också satsa på sektorer såsom utbildning, hälsovård, infrastruktur samt rekreation och turism. Planen offentliggjordes den 25 april 2016 av kronprins Mohammed bin Salman

Denna dröm om framtiden i Saudiarabien betyder inte att de regionala intressena försvinner – tvärtom. MbS drömmer om att landet ska bli en regional stormakt av guds nåde. Det är precis samma med Turkiet. Frågan om kurderna är en bjälke i ögat hos Erdogan. Det är Putin som högg av den gordiska knuten – inte CIA eller Israel. Ryssland storinvesterar i irakiska Kurdistan. Äntligen kommer kurderna att få fred. Alliansen med USA/Mossad slutade i en katastrof. Kurderna öppnade i stället famnen österut.
Kung Salman med kronprinsKung och kronprins
Allt har gått åt skogen för Netanyahu och för sionistiska drömmar.
Netanyahu är desperat. Att Hizbollah har vunnit det libanesiska folket förtroende är en israelisk mardröm. Folket i Libanon är mycket stolta över att landet kunnat hjälpa till att skapa fred i Syrien. Hizbollahs insatser är enastående.

Under flera månader har försöket att göra sig av med Muhammed bin Salman planerats av CIA. ”A pre-emptive coup”- en maktkupp för att föregå det noga planerade CIA-kuppen – det är vad vi nyss bevittnat. Netanyahu är knivskarp. Han vet vad som hänt. Om det är en maktkupp i grevens tid spelar egentligen ingen roll. Jag lutar mot att MbS slog till efter ett fint arbete av Putins säkerhetstjänster. Historien kommer att ge oss facit.

Stor risk för en taktisk allians.
MbS är extremt begåvad – men han är sannolikt impulsiv. Mycket envisa rykten har gjort gällande att han i hemlighet har besökt Israel. Kanske han har redan har begått ett stort ”mega-misstag”. MbS vill till varje pris bygga en ekonomisk ”frizon” som sträcker sig genom hela Jordanien in till Egypten. Denna landförbindelse österut mot Nordafrika är av ”strategiskt” intresse för Saudiarabien. För att få Israel med på planerna kanske han gjort en taktisk eftergift – Libanon.
Saudiarabien har redan köpt de två öarna Sanafir och Tiran från Egypten. Dessa öar gör det möjligt med broförbindelser direkt till Egypten. Projektet har redan kommit långt. Projektet är avgörande för Saudiarabien dröm Saudi Vision 2030.

Saudiarabien är skrämd över alliansen Iran – Syrien – Hizbollah i Libanon. Denna rädsla delas med Israel. Här har bägge länderna ett gemensamt intresse. Israel kommer att formulera sig verbalt – Hizbollah måste avväpnas.
VARNING: Det kan bli ett israeliskt blixtanfall riktat mot Hizbollahs ställningar i södra Libanon.

Nu kallar Saudiarabien hem sina medborgare i Libanon. Samma sak gör Kuwait och Bahrain. Den libanesiska premiärministern Hariri tvingades avgå i direktsänd saudisk TV. Detta är en sensation i kubik. MbS verkar ha en farlig sida – har verkar lida av en hybris utan like. Egentligen är det på samma sätt med Turkiets Erdogan. Men det är sådana personligheter som förändrar historien. Det är bara att acceptera.
Libanon Saad al-Haririal-Hariri
Kanske USA flyttar sin ambassad till Jerusalem.
Detta skulle provocera hela den muslimska världen. Om detta beslut tas har Netanyahu satt sin sista potatis. Samma sak gäller USA. Hela den muslimska världen skulle explodera mot beslutet. Kanske ett sådant drastiskt beslut räcker för att lugna ner Netanyahu. Trump är tillsatt av krafter som vi inte förstår. Därför lyckas han gräva USA:s grav effektivare än alla andra presidenter i USA:s historia.

Ett israeliskt storanfall mot Libanon skulle kraftigt skada Saudiarabiens relationer med både Ryssland och Kina – om Saudiarabien inte håller sig utanför konflikten. Varken Ryssland eller Kina deltar i ”taktiska allianser” – av principskäl. Men om Saudiarabien håller låg profil hoppas MbS på överseende.
Kanske detta är det pris som MbS fått betala för att Israel ska acceptera och medverka – i mega-projektet den saudiska ekonomiska frizonen.

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


10 svar till “Ny varning för blixtkrig i Libanon. Anfaller Israel?”

 1. DET FINNS ETT ANNAT MÖJLIGT SCENARIO.
  Det kan vara Gaza det handlar om. En palestinsk stat med eget territorialvatten i östra Medelhavet är den röda linjen för Israel. Det som nu sker kan vara en avledande manöver för att dölja det verkliga målet – att tömma Gaza på dess palestinska befolkning. Att tömma Libanon från medborgare från Saudiarabien, Kuwait och Bahrain kan vara vilseledande beslut. Det verkar vara på gränsen övertydligt.

  Varför inbjöds den palestinska presidenten Abbas till Saudiarabien mitt under det kaos som rådde i Saudiarabien? Egypten ligger illa till ekonomiskt – de kan ha tvingats till att acceptera nästan vad som helst. MbS må vara begåvad – men han är inte vis. En taktisk allians mellan Saudiarabien, Israel och Egypten kan vara på gång – en allians med syfte att säkra det israeliska territorialvattnet mellan Libanon i norr och Egypten i söder. Ett mini-storisrael som omfattar även Gaza kan vara Netanyahus mål.

  Inom en snar framtid får vi svaret.

 2. Kan det vara så att prins MbS tänker så illa och kortsiktigt att det är svårt att dra logiska slutsatser och förutse vad han har för planer, och se vilka krafter som styr vad som händer? Och därmed kan spekulationerna dra iväg åt alla möjliga håll och låta mer eller mindre trovärdiga allihop. Därmed kan man å ena sidan tro att han hetsar för ett nytt krig, å andra sidan att det är det han inte gör. Eller om han helt enkelt har storhetsvansinne, drar igång den ena historien efter den andra och förlorar, och därmed riskerar att själv försvinna i en kommande utrensning.

  Hos Moon of Alabama finns intressanta synpunkter såväl hos bloggskribenten som i en del kommentarer. http://www.moonofalabama.org/2017/11/saudi-arabia-the-liberal-reformer-reveals-himself-as-an-impulsive-tyrant-.html

 3. Marktjuvarnas sammanslutning (israel) är väldig bestört att Hizbollah vann kriget mot marktjuvarnas legosoldater och halshugga terrorister. Än en gång visar Hizbollah är att den är en kraft att räkna med vilket marktjuvarnas armé ”den mäktiga IDF” fick smaka på två gånger (2002 och 2006). Tror inte att marktjuvarna har mage nog för att starta krig – däremot göra det de är experter på – föra lömsk krig via ombud antigen Saudier, halshugga-terrorister eller en kombination av detta. marktjuvarna helst av allt vill är starta krig mot Iran. De har Trump(etaren) i sina fickor, så det kan bli. Men som Iran har aviserat flera gånger tidigare, en attack mot Iran, så slutar marktjuvarnas sammanslutning att existera. Förresten är det därför dessa marktjuvar gillar att tjata om ”existentiellt hot”? Det sägs jo att ödet viskar, de kanske har fått en vink om deras lut, vem vet.

  https://www.globalresearch.ca/unending-war-in-syria-hezbollah-won-but-israel-wont-stop-supporting-isis-daesh/5607954

 4. SAUDI VISION 2030.
  ”Jag tänker inte vänta i 30 år på att driva igenom de reformer som är nödvändiga för att utveckla Saudiarabien från det primitiva beroendet av olja”. Ungefär så uttryckte MbS sig många gånger. Hans enda viktiga mål i livet är att förverkliga sin dröm om landets framtid – ”Saudi Vision 2030”.

  VAD KRÄVS FÖR ATT FÖRVERKLIGA PLANEN?
  1: Eftersom Saudiarabien till varje pris måste öppna upp samarbetet med både Ryssland och Kina för att förverkliga MbS dröm – kräver framtidsvisionen att CIA:s agentnät i landet måste slås ut. Varenda kunnig politisk analytiker vet detta.

  2: Korruptionen i kungariket är en galopperande cancer. Ingen utveckling är möjlig om inte korruptionen bekämpas effektivt. Så länge den korrupta eliten stjäl allt de kommer över och stoppar i egna fickor kan inte landet utvecklas.

  MUHAMMED BIN SALMAN MÅSTE ”DRAIN THE SWAMP” – OCH SLÅ UT CIA:s AGENTNÄT.
  Han har ett massivt folkligt stöd från landets unga befolkning. Massor av människor är spyless på alla fanatiska gamla gubbar som predikar en stenåldersvariant av den muslimska religionen. Massor av människor är spyless på den massiva korruptionen i landet. Många miljoner människor är beredda att skydda sin populära kronprins med livet som insats. Detta skrämmer den korrumperade makteliten.

  DET VAR ETT AVGÖRANDE GENIDRAG ATT SLÅ TILL – I ”GREVENS TID”.
  Den utrikespolitiska retoriken är mycket svår att analysera. MbS har stora planer och hans mål är hisnande. Planerna på inte mindre än 17 kärnkraftsreaktorer innebär en enorm jättesatsning. Ryska Rosneft blir mycket sannolikt kontrakterad. Det otroliga är att landet även tecknat affären med det ryska luftförsvarssystemet S-400. Detta är en sanslös utmaning mot CIA och NATO. Massor av affärskontrakt är redan tecknade med Kina. Landet säljer med all säkerhet 5% av Aramco direkt till kinesiska storbolag. Gigantiska solenergianläggningar planeras ihop med Kina. Massor av strategiska satsningar förutsätter att landet öppnar armarna österut.

  Petrodollarns ställning i världen smälter bort med landets framtidsdröm Saudi Vision 2030. Det är en av anledningarna till varför CIA avskyr landets nya kronprins. Landet har inget val. De måste komma loss från CIA:s strypgrepp runt halsen. Eljest fortsätter krigshelvetet för evigt.

  Men ack så farligt kronprinsen lever. Han måste ta hjälp av Erdogan – för han har lärt sig mycket om hur CIA:s femtekolonn ska stoppas. Universiteten måste rensas. Hela statsapparaten måste rensas. Militären och säkerhetstjänsterna måste rensas grundligt. Först när detta är klart kan MbS slappna av. Det är bara att hålla tummarna. Vad som än händer blir landet aldrig mera sig likt.

  Ett lönnmord är tänkbart idag – men knappast efter ett tronskifte. Hoppas att MbS inser detta. Det är dags – överlämna tronen till din son!

 5. Intressanta kommentarer. Ett nytt Mellanöstern tar form. Nya allianser skapas. Spännande tider, riskfyllda tider. Irak närmar sig både Iran och Syrien. Sultan Erdogan har gjort en 180 graders piruett och börjat styra österut. Kolla även vad Sibel Edmonds skriver på newsbud. Hon har turkisk bakgrund och är som visselblåsare insatt i FBI:s inre korruption. Intressanta synpunkter på Gülen-rörelsens ställning i USA och situationen i Turkiet.
  De flesta verkar överens om att Israels ställning försvagats väsentligt vilket kan föranleda äventyrspolitik. Saudiarabien är frågetecknet. Eliten kämpar om makt och privilegier och kaos kan bli resultatet.
  Washingtons och Tel Avivs storslagna planer har grusats. Europa förbereder sig för att ta emot återvändande moderata halshuggare vilkas utlovade rike aldrig blev av.

 6. DEN SAUDISKA FINANSELITEN OCH MÅNGA EMIRER VAR INBJUDNA TILL ETT MÖTE MED DEN SAUDISKA KUNGEN – Salman bin Abdul Aziz – lördagen den 4:e november 2017. Många hade anlänt med flyg från andra länder för att få närvara vid det högtidliga mötet med landets kung. Där slog kungens favoritson till – Muhammed bin Salman – ”MbS”.

  De inbjudna hedersgästerna arresterades. Ett kort samtal till en närstående tilläts – därefter bröts alla kontakter med yttervärlden. Sedan iväg till lyxhotellet Ritz-Carlton i Riyadh. Hotellet spärrades av från omvärlden.

  Hela hotellet var bokat för ”hedersgästerna” – men hotellet omvandlades snabbt till miljardärernas fängelse. I flera år hade Muhammed bin Salman i stor hemlighet samlat bevis mot kungadömets mest korrupta affärsmän och prinsar. Tillslaget saknar motstycke i historien. En stor del av landets finansiella elit burades in på ett hotell – efter att ha lurats till ett kungligt möte av Muhammed bin Salman. Det var en storslagen show.

  Inbjuden var också Libanons premiärminister Hariri. Även han lurades i fällan. Många av de arresterade multimiljardärerna var Hariris affärspartners. Dessa uppgifter har bekräftats av flera helt oberoende källor. Hariri tvingades läsa upp sin avgång som premiärminister i Libanon i direktsänd TV. (Han hade både libanesiskt och saudiskt medborgarskap).

  Många tidigare ministrar och flera ministrar i tjänst liksom många höga militärer och säkerhetsfolk fängslades samtidigt i hela landet. Massor av nya chefer och ministrar svors in på löpande band. Chefen för den saudiska flottan – admiral Abdullah Al-Sultan avskedades på fläcken.

  DE LÅNGA KNIVARNAS NATT I RIYADH.
  Sammanlagt fängslades 208 personer anklagade för korruption. Dessutom fängslades eller avsattes massor av andra mycket inflytelserika personer.

  LÖRDAGEN DEN 4: NOVEMBER 2017 HÄNDE DET.
  Fem dagar senare – på torsdagen den 9:e meddelades via Al Arabia att 7 av de anklagade släppts på grund av ”bristande bevis”. Många av världens rikaste personer sitter nu fängslade på ett lyxhotell i Riyadh – utan kontakt med omvärlden. De är alla anklagade för korruption. De riskerar långa fängelsestraff.

  SAUDI VISION 2030.
  ”Jag tänker inte vänta i 30 år på att driva igenom de reformer som är nödvändiga för att utveckla Saudiarabien från det primitiva beroendet av olja”. Ungefär så uttryckte MbS sig många gånger. Hans enda viktiga mål i livet är att förverkliga sin dröm om landets framtid – ”Saudi Vision 2030”.

  VAD KRÄVS FÖR ATT FÖRVERKLIGA PLANEN?
  1: Eftersom Saudiarabien till varje pris måste öppna upp samarbetet med både Ryssland och Kina för att förverkliga MbS dröm – kräver framtidsvisionen att CIA:s agentnät i landet måste slås ut. Alla ledande politiker i hela världen vet att CIA arbetar dygnet runt för att förhindra att MbS ska ärva landets tron och bli kung efter sin åldrande fader. Varenda kunnig politisk analytiker vet detta.

  2: Korruptionen i kungariket är en galopperande cancer. Ingen utveckling är möjlig om inte korruptionen bekämpas effektivt. Så länge den korrupta eliten stjäl allt de kommer över och stoppar i egna fickor kan inte landet utvecklas.

  MUHAMMED BIN SALMAN MÅSTE ”DRAIN THE SWAMP” – OCH – SLÅ UT CIA:s AGENTNÄT.
  Han har ett massivt folkligt stöd från landets unga befolkning. Massor av människor är spyless på alla fanatiska gamla gubbar som predikar en stenåldersvariant av den muslimska religionen. Massor av människor är spyless på den massiva korruptionen i landet. Många miljoner människor är beredda att skydda sin populära kronprins med livet som insats. Detta skrämmer den korrumperade makteliten.

  DET VAR ETT AVGÖRANDE GENIDRAG ATT SLÅ TILL I ”GREVENS TID”.
  Den utrikespolitiska retoriken är mycket svår att analysera. Jag avstår att spekulera i detta inlägg.

  MbS har stora planer och hans mål är hisnande. Planerna på inte mindre än 17 kärnkraftsreaktorer innebär en enorm jättesatsning. Ryska Rosneft blir mycket sannolikt kontrakterad. Det otroliga är att landet även tecknat affären med det ryska luftförsvarssystemet S-400. Detta är en sanslös utmaning mot CIA och NATO. Massor av affärskontrakt är redan tecknade med Kina. Landet säljer med all säkerhet 5% av Aramco direkt till kinesiska storbolag. Gigantiska solenergianläggningar planeras ihop med Kina. Massor av strategiska satsningar förutsätter att landet öppnar armarna österut.

  Petrodollarns ställning i världen smälter bort med landets framtidsdröm Saudi Vision 2030. Det är en av anledningarna till varför CIA avskyr landets nya kronprins. Landet har inget val. De måste komma loss från CIA:s strypgrepp runt halsen. Eljest fortsätter krigshelvetet för evigt.

  JAG STÖDER TILL 100 PROCENT MAKTKUPPEN I RIYADH.
  Men ack så farligt kronprinsen lever. Han måste ta hjälp av Erdogan – för han har lärt sig mycket om hur CIA:s femtekolonn ska stoppas. Universiteten måste rensas. Hela statsapparaten måste rensas. Militären och säkerhetstjänsterna måste rensas grundligt. Först när detta är klart kan MbS slappna av. Det är bara att hålla tummarna. Vad som än händer blir landet aldrig mera sig likt. CIA har förlorat sin viktigaste vasallstat i Mellanöstern – därom råder ingen tvekan. Det finns ingen väg tillbaka.

  Ett viktigt genidrag vore att den åldrande kungen nu överlämnar tronen till sin älskade son. Detta skulle få CIA att tänka sig för noga. Ett lönnmord är tänkbart idag – men knappast efter ett tronskifte. Hoppas att MbS inser detta. Det är dags – överlämna tronen!

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja.

 7. På Zerohedge skriver författaren Zerohedge

  The main elements currently in play are these:

  A sudden and intense purging of powerful Saudi insiders (arrests, deaths, & asset seizures)
  Huge changes in domestic policy and strategy
  A shift away from the US in all respects (politically, financially and militarily)
  Deepening ties to China
  A surprising turn towards Russia (economically and militarily)
  Increasing cooperation and alignment with Israel (the enemy of my enemy is my friend?)