Saudiarabien och Israel närmar sig varandra – för krig mot Iran?


Det finns verkligen olika bedömningar av prins Mohammed bin Salmans (Han kallas MBS) politik och stärkande av sin makt. Brage Norin ser det främst som en frigörelse av Saudiarabien från inflytande av CIA och USA i en artikel skriven 6/11.

Pål Steigan anför ett annan perspektiv.
Saudi MBS 171107
Under natten till 7/11 säger en talesman för regeringen i Saudiarabien att ett påstått angrepp av Houtirebellerna i Jemen mot Riyads flygplats innebär att Libanon förklarat Saudiarabien krig, då Hizbollah påstås stödja Houti-rebellserna. Inga säkra belägg finns för dessa påståenden om Houti-rebellerna och Hizbollahs roll, mig veterligen. Pål Steigan morgonen 7/11. Däremot finns bl.a. video ska ska visa träffen på flygplatsen. Detta skriver den aktade blggaren Moon of AlabamGlobalresearch: Saudi Arabia – This ‘Night Of The Long Knives’ Is A Panic-Fueled Move

Pål Steigan skriver på eftermiddagen 7/11Israel i allians med Saudiarabien för att provocera krig.

Som nämnts har Saudiarabien helt ogrundat beskyllt Libanon för att förklarar krig mot oljediktaturen. Samtidigt pågår den största militära flygövningen någonsin i Israel.
Netanyahu
Nu visar det sig på kronprins bin Sultan och Benjamin Natanyahu är mycket väl samordnade i sina provokationer mot Iran och Libanon.

Den israelska kanalen 10 publicerade 7 november 2017 ett diplomatiskt telegram från israelsk UD till alla landets ambassadörer. Där framgår att Israel ger full stöd till Saudiarabien mot Hizbollah, Iran och Houthi-geriljaen i Jemen.

Kanal 10:s seniorkorrespondent Barak Ravid skrev på kvällen 6/11: (Förkortat av mig)

Jag publicerade på kanal 10 ett meddelande från israeliska utrikesdepartementet till alla israeliska ambassader om den saudiska linjen angående Hariris avgång. Diplomaterna instruerades att framför att Hariris avgång visar hur farligt Iran och Hizbollah är för Libanons säkerhet. Vidare att Hariri resignation visar att Hizbollahs deltagande i regeringen inte stabiliserar Libanon.
Meddelandet instruerade israeliska diplomater att stödja Saudiarabiens krig med Houthis i Jemen.

Journalisten Richard Silverstein kommenterar detta på Middle East Eye:

Detta tyder på att Israel och Saudiarabien utvecklar det slags ”skymnings” -förhållande som israeliska ledare brukade ha med sina amerikanska motsvarigheter. Tillsammans med sin kombinerade militära makt och oljeförmögenhet kan dessa två länder tillsammans vara mycket mäktiga och explosiva. Bin Salman kan också ha lärt sig en annan lektion från Israel: att det är fruktlöst att söka hjälp av externa krafter i sådana konflikter. Han såg Netanyahu spendera åratal på att be två amerikanska presidenter att gå med på ett angrepp på Iran. Middle East Eye
Den nya allaiansen med Saudiarabien kan ge Netanyahu den militära punch harn behöver för framgångsrika attacker på regionala fiender. Zerohedge (Slut Pål Steigan och Zerohedge)
Rouhani-38-620x350Irans Rouhani
En faktor i sammanhagnet är Saudiarabiens dåliga ekonomi, med låga oljepriser, stora motgångar för Saudistödda terrorister och med kostsamt krig mot Jemen. Ändå har stora kontrakt tecknats gällande vapenköp främst i USA, men även kontrakt om vapenköp och oljeaffärer med Ryssland.
Vill MBS få med Israel på ett alltför tidigt krig frågar Haaretz. ”Is Saudi Arabia Pushing Israel Into War With Hezbollah and Iran? Haaretz
Ett närmande mellan Saudiarabien och Israel innebär också troligen ett närmandet till USA, trots att Ryssland och Israel har goda relationer. Situationen är svårbedömbar.

Pål Steigan skriver avslutningsvis att detta är högdramatiskt, och jag instämmer.

Idag 8/11 säger president Rouhani i Iran ”“How should the Yemeni nation respond to bombardment on such a scale? They are told not to use their own weapons. Well, stop the bombing and see whether or not the Yemeni nation responds positively. You do not allow delivery of medicine, food and UN assistance to the Yemenis. Is what you are doing reasonable and Islamic?” PressTV quotes Rouhani.
The Saudi anti-aircraft forces shot down a missile launched by Yemeni Houthi insurgents, towards the King Khalid International Airport, 35 kilometers outside Riyadh on Saturday. Its wreckage fell in a deserted area. The rocket was manufactured in Iran.
“We see this as an act of war,” Foreign Minister of the Kingdom Adel al-Jubeir said.
The Iranian Ministry of Foreign Affairs rejected accusations. här

Vidare och icke oväsentligt alls ”The Saudi anti-corruption push involving the arrest of princes and government ministers may lead to the confiscation of cash and other assets worth of at least $800 billion.” Farsnews

Slutligen På Utrikespolitiska Institutets seminarium igår Finns det risk för ett nytt storkrig i Mellanöstern? menar Bitte Hammargren att det var Saudiarabiens kronprins Muhamed bin Salman som skrev Libanons statsminister Hariris avskedansökan och att Muhamed stöds av USA.
Vem vet? Inte jag i alla fall.

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


4 svar till “Saudiarabien och Israel närmar sig varandra – för krig mot Iran?”

 1. HUR KAN NÅGON TRO PÅ ATT MUHAMMED BIN SALMAN ”MbS” VILL KRIGA?
  Förlåt mig men jag vill gärna uttrycka mig rakt på sak.
  De analytiker som tror på att MbS är ute efter ett krig mot Iran – tillsammans med USA och Israel – saknar världsbild. Titta på Turkiet och Iran och Irak och Syrien. På löpande band har länderna öppnat famnarna för samverkan med världen i öster. Inget land kan utvecklas som inte bryter med CIA:s konfrontationspolitik.

  Saudiarabien har ingen framtid utan att klippa av navelsträngen med USA. Krigarimperiet i väst är sjukt. Ett konglomerat av den mänskliga ondskans alla sidor – det är en korrekt beskrivning av Mordors rike. Mot denna sataniska ondska reser sig nu land efter land efter land. Våra hjärnor har förstörts av ondskans hjärntvätt. Vi är lika blinda som enögda cykloper som dessutom drabbats av starr. Vi ser inte skeendet trots att det är så tydligt.

  Saudiarabien planerar en storsatsning på kärnkraft. Förhandlingarna med ryska Rosatom har kommit långt. Delegation efter delegation träffas. Saudiarabien har extremt goda solförutsättningar. Kina är världsledande på solenergi. Enorma samverkansprojekt planeras. Kina är världens största importör av olja. Saudiarabien äger en hel insjö full av olja. Kina har lämnat det fantastiska erbjudandet att köpa 5% av Aramco Oil för ett hundra miljarder dollar. Detta motsvarar en helhetsvärdering av företaget på TVÅ trillioner dollar (två tusen miljarder dollar). Hur kan någon enda person tro på att Saudiarabien inte nappar på anbudet? Kineserna betalar i Yuan som kan växlas in mot fysiskt guld i Kina. Sluta drömma – affären är redan klar.

  När den saudiska kungen nyss besökte Putin följde en affärsdelegation med som var enormt stor.
  Samarbetet mellan Ryssland och Saudiarabien blommar upp som aldrig tidigare. Det är precis på samma sätt med Kina. Konungariket Saudiarabiens framtid står och faller med relationerna till USA. Landet måste bryta den ständiga konfrontationspolitiken som hetsas fram av CIA/Mossad.

  Bara för någon dag sedan avslutades ett viktigt möte mellan en rysk delegation och MODON – det statsägda ”Saudi Industrial Property Authority”. Det ryska deltagandet i detta samarbetsprojekt var ett av de beslut som fattades i Moskva under kungens statsbesök för några veckor sedan. MODON-satsningen berör massor av städer, företag, service och logistik i Saudiarabien.

  THE DIPLOMAT.
  Låt mig citera ett kort stycke ur en artikel från denna välkända diplomat-tidskrift:
  In 2015 nearly 200,000 Saudi students, or approximately 0.7 percent of Saudi Arabia’s total population, studied abroad. Despite budgetary pressures from low oil prices, education spending has remained a priority, educational attainment is skyrocketing, the economy is increasingly diverse and competitive, and society is gradually opening. Saudi Arabia appears to generally be moving in a very positive direction under Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, although uncertainties remain. SLUT CITAT

  NÄSTAN ALLT SOM SKRIVS I VÄST OM VÄRLDSPOLITIK ÄR TRAMS.
  Ekonomin talar politik mycket tydligare.

  MUHAMMED BIN SALMAN ÄR ETT STORT GENI.
  Han är den mest begåvade prins som fötts i kungariket. Han klarar av att göra sig kvitt den cancer som har förlamat Saudiarabien under så många år – CIA. Landet har en framtid. Att tro på att MbS är ute efter krig mot Iran är faktiskt en hisnande missuppfattning.

  DEN NAKNA SANNINGEN SOM SÅ FÅ FÖRSTÅR.
  Det som nu sker i världen är förutbestämt. Ett fredsrike håller på att födas. Ondskans imperium förgör sig självt. Detta beteende är ondskans natur.

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja.

 2. En övning som lätt kan övergå i något annat ?
  Flygstridsövningar i Israel tillsammans med flera länder, skall pågå 11 dagar. Man skall bland annat utvärdera robotförsvarets effektivitet mm. Vems försvar frågar man sig ?
  ”Eight countries taking part in a joint military drill in Israel”.

  Länk : http://www.voltairenet.org/article198643.html

 3. REGIONALA INTRESSEN – TAKTISKA ALLIANSER – GLOBALA INTRESSEN ???
  I min världsbild kan Libanon vara i farozonen – absolut inte Iran. För Saudiarabien är Kina och Ryssland ”strategiska” partners – precis som för Iran. Ett krig mot Iran frontalkolliderar med landets oerhört viktiga öppning österut. Krigsretoriken mot Iran är ett spel för gallerierna.

  Den enorma saudiska satsningen på en frihandelszon som sträcker sig genom Jordanien och in i Egypten förutsätter att Israel inte motsätter sig. Ett sådant israeliskt ställningstagande skulle kunna äventyra hela projektet. För Saudiarabiens del är direktförbindelsen via Jordanien till Egypten (Nordafrika) en strategisk fråga.

  Om Israel ställt ett krav på att avväpna Hizbollah – för att godkänna detta projekt – så är det Hizbollahs ställning det handlar om. Det är fullt möjligt att det blir mycket oroligt i Libanon. Problemet är att Ryssland och Kina aldrig går med i taktiska allianser – av principskäl. Om MbS har förhandlat fram en taktisk allians med Israel – om att slå till mot Hizbollah får framtiden visa. Då har han begått ett svårt misstag.

  Turkiet har sin egen agenda – Iran har sin egen agenda – Saudiarabien likaså. Det som har hänt är att CIA:s band har klippts av. Länderna har blivit självständiga. Israel har skaffat sig en mäktig fiende i norr. Detta oroar Netanyahu. Han är smart. Han vet att det hägrande storkriget mot Iran försvann i dimmorna. Alliansen Iran, Syrien och Hizbollah i Libanon oroar både Saudiarabien och Israel.

  Sanningen är att Hizbollah inte hotar någon stat – som inte anfaller Libanon. Hizbollahs fredsinsatser i Syrien är helt enastående. Ryssland eller Syriens folk överger aldrig någonsin en sådan fantastisk hjälp. MbS är ung och smart som fan. Men kanske han är lite lynnig?

  Min övertygelse är att MbS är ett politiskt geni. Han sköter den politiska retoriken så att det lugnar väst. Netanyahu lurar han däremot inte. Det diplomatiska brev som skickats från Jerusalem till alla israeliska ambassader är lite märkligt. Allmänna ställningstaganden som egentligen inte säger någonting om den saudiska maktkuppen. Det är något helt annat än Trumps twittrande – där han öppet tar ställning i den pågående maktstriden i Saudiarabien – till förmån för Muhammed bin Salman och hans far – kungen.

  Israels ställningstagande harmonierar absolut inte med Trumps ställningstagande.