Apropå DN: Befrielsekämpen al-Assads triumf är till glädje för världen


DN hade idag ledaren ”Ledare: Mördaren al-Assads triumf är en skam för världen”. DN

Jag har inte riktigt samma åsikt, och utnyttjade snabbt möjligheten att under en färjetripp skriva tre kommentarer till ledaren under ”Ifrågasätt” i DN – en möjlighet som fler bör utnyttjas. Jag återger ledaren med dels några korta kommentarer direkt i texten, och dels återges mina tre inlägg i ”Ifrågasätt”

Ledaren: Bashar al-Assad har lyckats hålla sig kvar vid makten genom att lägga Syrien i ruiner. Hans seger är ett misslyckande för den demokratiska omvärlden.
assad-160222
Syrien är ett av den nya världsordningens hårdast drabbade offer. Det folkliga uppror mot klanen al-Assads regim som inleddes för sju år sedan krossades under det övermäktiga samlade trycket från samtidens sämsta krafter: hyckleri, cynism, fanatism.

Upproret mot al-Assads regim krossades av samtidens sämsta krafter: hyckleri, cynism, fanatism.
“Väst”, alltmer splittrat och kraftlöst, har gång på gång slagit fast att “Assad måste bort”, men har inte vågat eller kunnat, gå från ord till handling. Den handlingskraft västvärlden ändå lyckats mobilisera har, av förklarliga skäl, riktats mot barbarerna i Islamiska staten (IS). IS har på det viset varit till dubbel nytta för diktatorn i Damaskus: genom att dra på sig eld och genom att ge regimen och dess skyddsmakter, Ryssland och Iran, förevändningar för fortsatt terrorkrig.

Bashar al-Assad har lagt sitt land i ruiner. Han har låtit tunnbomber regna över sin befolkning. Hans styrkor har ödelagt skolor, sjukhus, bagerier. Han har skrivit in sig själv i historieböckerna som skrupelfri massmördare. Men han har vunnit. Med benägen hjälp av storebror i Kreml har Bashar al-Assad vunnit kriget, inte bara mot de islamistiska terroristerna, inte bara mot de militanta rebellerna utan också mot sitt eget folk och dess drömmar om demokrati och frihet.

Det är bittert för alla som tror på någon form av rättvisa. Över 12 miljoner syrier beräknas befinna sig på flykt, hälften av dem i landet, resten är ojämnt fördelade på grannländer och EU. Turkiet härbärgerar tre och en halv miljon syriska flyktingar, Libanon en miljon. Europa, som ändå klagar över sin tunga flyktingbörda, har tagit emot drygt 800 000 syrier, bara drygt 150 000 fler än lilla Jordanien,

Enligt tidningen The Economist (30/6), som ägnar ett nummer åt kriget och dess efterspel, tycks Assad-regimen nu anstränga sig för att förmedla intrycket av ett Syrien på väg att återvända till normalitet, med järnvägstrafik och ett återöppnat nationalmuseum. Men Bashar al-Assad är i grunden mindre intresserad av återuppbyggnad än av att stärka sin egen position och fortsätta splittra sitt folk.

I april instiftade han en ny lag som ger syrier en månad att göra anspråk på sina hus och sin mark, annars exproprieras egendomen av staten. Detta är förstås svårt, för att inte säga omöjligt, när man är på flykt. Så berikar sig diktatorn. Och han belönar de regimtrogna. De tilldelas både hem och affärsrörelser.

Miljoner syrier har inget att återvända till. Oppositionella fängslas fortfarande. Inte minst männen löper dessutom stor risk att tvångsanslutas till armén och kommenderas till fronten. För kriget må vara över. Men så länge diktatorn Bashar al-Assad har makten kan det aldrig riktigt bli fred. The Economist pekar på risken att syrierna blir “de nya palestinierna”, dömda till evig tröstlös flyktingtillvaro med de konsekvenser i form av politisk och religiös extremism det kan föra med sig.

Massmördaren triumferar. Den demokratiska omvärlden har anledning att inte bara känna skam över sin oförmåga att förhindra detta utan också oro över det pris den i framtiden kan tvingas betala för sin oförmåga.” (Slut på ledaren)

Kommentar 1:
Ledaren är tyvärr djupt osaklig.
Här en kommentar, nu direkt till påståenden i ledaren. Är sedan länge engagerad i frågan och har skrivit 150 artiklar om kriget i Syrien.

* Alternativet till seger för Syrien under Assad vore att Syrien styckas av extrema, kvinnoförtryckande extrema terrorister som Akilovs. Syrien med president Assad leder kampen mot terrorismen på marken i världen – och Syriens seger är de facto bra för andra länder, som Sverige. Sker med folkrättsligt legalt stöd av Ryssland, Iran, Hizbollah.
* Det var ingen revolution, men förståeliga protester mot Assad våren 2011 och ännu större stöd från honom i demonstrationer. (Arabförbundets förbisedda rapport)
* Det är inte Assad som lagt sitt land i ruiner utan utländska terrorister, stödda av USA, EU-länder, Saudiarabien, Qatar med hjälp av över 1000 bombangrepp av Israel, enligt israelisk flyggeneral.
* Demokrati: Syrien har tagit viktiga steg mot demokrati genom ändring av grundlagen 2012. I parlamentet finns lika många partier som i Sveriges riksdag. Presidentval med två återstående kandidater skedde under svåra krigsförhållanden.
* Förstörelsen: De USA-stödda angriparna har förstört mycket. Tiotusentals syrier återvänder och uppbyggnad pågår under svåra förhållanden.
al-nusraSyriens alternativa, USA-stödda ledare i al-Nusra
Detaljer bl.a. i min anmälan till Granskningsnämnden: (Granskningsnämnden accepterar propaganda för terrorism på SvT). USA:s strid mot terrorism nämns här
Syrien: Stödet till terrorismen av USA och allierade – vad sker nu?

Kommentar 2.
I Syrien pågår ej inbördeskrig främst utan ett sedan länge planerat angreppskrig av USA med hjälp av allierade och olika slags terrorister från knappt 100 länder. Denna bedömning kommer inte från några ”Rysslands-troll” utan från uppgifter från talespersoner för USA:s statsförvaltning och ledning samt etablerade utländska media. Några fakta
1. I mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten i USA general Wesley Clark att Pentagondokument 2001 visade att USA planera att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen
2. Enligt Wikileaks har USA finansierat opposition mot Syriens regering sedan 2006.
3. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 att man stödde de syriska rebellerna.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) inkl. Sverige att stödja det utlandsbaserade Syriska rebellrådet med vapen och med motsvarande 140 miljoner. Man talade om störta Syriens president illegalt. De ”moderata rebellerna” domineras av terrorister.
5. New York Times skrev 2012 att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av folk från CIA som tränar rebeller. liksom 2013 och senare.
6. Süddeutsche Zeitung i september 2017 skrev att vapen för 4 miljarder skulle sändas från USA-basen i Ramstein.
7. BBC, Reuters beskrev 2017 USA- transport av 3500 IS-krigare undan från Raqqa.
Syriens/Assads kamp är just med legalt stöd av Ryssland, Mördarna är främst USA-presidenter & Co.

Kommentar 3, till annan kommentator.
Det är ett planerat angreppskrig av USA.
Se (http://jinge.se/allmant/syrien-stodet-till-terrorismen-av-usa-och-allierade-vad-sker-nu.htm) och förra kommentaren. USA:s stöd till terrorister är väl belagt av auktoritativa USA-källor som f.d. vicepresident Biden, generalerna Clark, Petraeus, Flynn, kongressledamoten Gabbard, New York Times, Reuters, Newsweek. Har upprepade gånger påtalat detta för DN-journalister som inte tagit sig an fakta. Litet mer:
1. I ett tal i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepres. Joe Biden att IS är en skapelse av och stöds av Turkiet, Saudarabien och Förenade Arabemiraten.
2. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama som sa ”IS är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
3. Våren 2015 uppger pensionerade generallöjt. och f.d säkerhetschefen Flynn, en tid Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.
4. Förre NATO-chefen Clark menar i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
5. BBC och bl.a. Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, mera kryptiskt, rapporterade i november 2017 att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat c:a 3.500 IS-krigarterrorister-”Akiloviter”_ från Raqqa till kommande strid i Idlib.

* Bevisen för stöd från USA och allierade till terrorister är enstämmiga och starka.
Men varför gör då USA detta? Det enkla svaret är att terroristerna arbetar för samma mål som USA: Att störta demoniserade Assad.

PS. Under artikeln i DN står att läsa ”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.”
Kommentarer överflödiga.

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar
i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,


12 svar till “Apropå DN: Befrielsekämpen al-Assads triumf är till glädje för världen”

 1. Klart att det är en skam för världen – den värld som utgörs av en liten klick och som ledarkladden i DN är. De som finansierade, stötte och organiserade terrorinvasionen av Syrien – t ex israel, USA, britterna, fransmännen och saudierna är fullständigt rabiata för att Syriens regering och folk har mer eller mindre vunnit. Den verkliga världen känner inte skam utan glädje över segern och skallar njuter av att se halshugger jihadister för israel förintas. Den verkliga världen skallar Viva Syrien! Viva Assad! Viva Ryssland! Viva Hezbollah! Viva Iran!

  https://www.globalresearch.ca/video-al-qaeda-militants-in-western-quneitra-fully-surrender-to-syrian-army/5648116

 2. Även med DN-måttstock mätt är deras ledare ett vanvettigt groteskeri. Heil Goebbels ! ”Väst har inte vågat gå från ord till handling”, där har vi essensen av DN:s resonemang. Bomba Syrien tillbaka till stenåldern så som Vietnam skulle bombas i tiderna, numera ansett som ett av världens vackraste länder. Endast lyckosamma sammanträffanden kom i vägen för att Syrien inte blev måltavla för NATO:s bombmattor – när brittiska parlamentet inte var med på noterna och amerikanska allmänheten protesterade. Obama tvekade, hade redan gett klartecken, men så kom strul emellan. Och DN:s lilla älskling Hillary Clinton hade säkerligen korrigerat Obamas vägran.

  Annat än den klassiska krigspropagandan har jag inte sett några bevis på att Assad skulle mörda sitt eget folk. Eftersom även syrier medverkat inom Nusrafronten, IS och andra terrorgrupperingar har de oundvikligen dödats vid sidan av de utländska extremisterna tillresta från hundratalet länder, även Sverige. Tyska underrättelsetjänsten BND är åtminstone ärliga på denna punkt. Då de tillfrågades om de kände till att tyska medborgare rest för att kriga svarade de: ”inte bara visste, vi såg till att de snabbt fick sina pass”. Civila hamnar i moderna krig i korselden men ingen tillrest reporter har kunnat bekräfta att Syrien varit annorlunda än något annat land i denna situation. Tvärtom har Robert Fisk flera gånger rapporterat om att regeringstrupperna gjort sitt bästa för att evakuera områden som de riktat offensiv mot, förutom att befolkningen ofta sett vad som varit på väg och sedan länge flyttat bort. – I det finska inbördeskriget däremot tog den segrande generalen Mannerheim gruvlig hämnd på sitt eget folk och upprättade koncentrationsläger där kvinnor och barn dog som flugor. Denne person som bevisligen gjort det som DN utan bevis beskyller Assad för är Finlands största nationalhjälte och står staty mitt i Helsingfors. Och DN skulle inte drömma om att förebrå Mannerheim för något.

  DN:s krokodiltårar för Syriens folk och deras öde är ett makabert hån mot ett folk som inte ens fått importera mediciner under alla dessa år och som fått all bankverksamhet strypt från internationellt håll. Syriens folk står för en multikonfessionell kultur sedan århundraden och DN:s slogans om mångkultur är slamrande tomma tunnor. Sverigedemokraternas hatspråk låter som en sommarpsalm i jämförelse med DN:s dånande kloak.

  Frankrikes Macron verkar äntligen ha insett att gyckelspelet går mot sitt slut och har kommit överens om att påbörja hjälpsändningar tillsammans med Ryssland omfattande alla syrier, och inte som hittills bara terroristenklaverna som förutom Idlib inte längre finns. Läs Robert Fisks nya rapport om vapenleveranserna till terroristerna. Fisk hade efter Aleppos befrielse kommit över en rad dokument om vapen och deras ursprung och beslöt att ta sig till bl.a. Bosnien och Serbien för att tala med tillverkarna. Och mycket riktigt; dessa berättade om högt upsatta saudier som besökt dem och lämnat beställningar. Alla papper var i ordning och geschäften övervakades av NATO och EU. På kortast möjliga tid hade dessa vapen hamnat i Aleppo där ett regn av granater drabbade de västra stadsdelarna kort innan terroristerna fördrevs från sina nästen på den östra sidan.

 3. Vad har USA för slutmål för sin Mellanösternpolitik? För mig som amatör kan det i stora drag verka som USA vill stötta sin allierade Saudiarabien för att bästa fall krossa de shiamuslimska staterna eller i sämsta fall trycka dem tillbaka? Maktkampen på den Arabiska halvön är förödande och kan tyvärr utnyttjas av västvärlden. Jag vill särskilt påpeka att de asiatiska länderna inte lägger sig i den här konflikten trots att Islam berör även dem. Jag ser demokratibegreppet som det stora problemet. En definition som USA och västvärlden tror sig äga. Glöm inte heller att det främst är liberaler som hävdar ’demokratin’. Liberaler strävar att göra världen till en monokultur på kapitalismens villkor. Liberalism är en farlig ideologi.

 4. Alldeles utmärkt. Låt DN fortsätta att avslöja vad tidningen står för. Det blir fler och fler som begriper.

  @Jonas, du frågar på vilken sida står Israel? Det räcker med att känna till att Israel fram till nyligen nästan dagligen bombat syriska militära mål. Därom har inte stått ett ord att läsa i svenska media utom när bombningarna sammanföll med NATOs reaktion mot påstådda syriska angrepp med kemiska vapen och dylikt. Eller ex vis när syriska trupper närmat sig landets gräns mot Israel (rättare sagt gränsen mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna). Hur jag kan påstå detta? Genom att dagligen kolla den engelskspråkiga versionen av den Israeliska tidningen Haaretz. Som är en informationskälla som ingen kan ifrågasätta genom att kalla den antisemitisk.

  • Konstateras kan det anmärkningsvärda att ISIS aldrig attackerar Israel. Slutsats: ISIS=Israel=ISIS

 5. Ur DN: ”I april instiftade han en ny lag som ger syrier en månad att göra anspråk på sina hus och sin mark, annars exproprieras egendomen av staten. Detta är förstås svårt, för att inte säga omöjligt, när man är på flykt. Så berikar sig diktatorn. Och han belönar de regimtrogna. De tilldelas både hem och affärsrörelser.”

  Intressant! Hur ställer sig Abbas & Co till detta? De hävdar ju rätten att återvända efter 70 år. Kommer vi att få se ”March of return” vid den syriska gränsen också? Flera stora palestinska flyktingläger i Syrien har ju blivit ödelagda som t ex Yarmouk.

  • Typisk formulering av DN, som utmärks av osaklig rapportering om Syrien. Men det stämmer att en ny lag antagits om egendom. Syriska myndigheter har dementerat denna tolkning. DN fantiserar om att ”Så berikar sig diktatorn” etc. The Independence skrev ”Property holders may appoint others – relatives or lawyers – to prove their claim to property. And this is true. Fourth-degree relatives – second cousins, for example – can make this claim within the same 30 days.”

  • DN som källa? Numera får det väl ett löjets skimmer att använda en agendablaska som referens om nu Thomas missat detta tragiska faktum! Det är nog bättre att kolla närmare källan än att läsa DN, eller vad tror du Thomas?