Detta är det sjätte föredraget av 12 från Antiimperialistiskt Forum i Stockholm 24 mars. Ett lyckat arrangemang med minst ett sjuttiotal deltagare.
Detta är föreläsningsserien på YouTube
Rysslands utrikespolitik
Stefan Lindgren, Journalist och översättare
Länk:
Längd: ca 24 min
Tidigare föredrag i serien:
Anti-imperialistiskt Forum: Del 1 – Vad menas med imperialism? 2/4
Anti-imperialistiskt Forum: Del 2 – Imperialismens praktik i krig och ekonomi 1990-2017 3/4
Anti-imperialistiskt Forum: Del 3 – Satellitkrigen 4/4
Del 4 – Vad händer i Latinamerika? 4/4
Del 5 – Folkrättsfrågor
Bakgrund.
Begreppet ”imperialism” har kommit i skymundan under senare år. Samtidigt menar många att imperialismen egentligen är tydligare än på länge med alla krig, alla sanktioner och ökade ekonomiska motsättningar.
NATO:s aggressiva politik, globaliseringen, krigen i Mellanöstern, statskuppen i Ukraina och försöken att införa de odemokratiska handelsavtalen TTP och TTIP är uttryck för imperialismen, liksom Sveriges uppslutning vid NATO och USA:s utrikespolitik kan ses som uttryck för imperialism. Sedan 4-5 år står demonisering av Ryssland högt upp på agendan.
På Google hittar man drygt 70 miljoner poster på ”imperialism”. Termen används av företrädare för USA:s politik.
Kanske har den sannolikt minskade användningen av begreppet ”imperialism” i Sverige har att göra med ökad acceptans för brutala USA:s krig i Mellanöstern, förnekandet av statskuppen i Kiev, demoniseringen av Ryssland, ökad acceptans av NATO, och med etablerade massmedias anpassning till USA-imperialismens information/propaganda. Det är länge sedan tiotusentals människor demonstrerade i Stockholm mot USA:s planer på krig mot Irak, som i FN:s säkerhetsråd stoppades av Frankrike.
Detta var faktiskt en demonstration mot USA-imperialismen, och en uppslutning bakom FN-stadgan och folkrättens principer om nation.
Några frågor:
* Hur ser imperialismen ut idag?
* Är Kina, Ryssland och Sverige också imperialistiska?
* Vilka är de viktigaste frågorna eller områdena i det antiimperialistiska arbetet idag?
* Vilka är de viktigaste målgrupperna att nå nu?
Program.
10.00-10.05 Öppnande och presentation av programmet. Moderator Agnes Käll
10.10-10.30 Vad menas med imperialism? Anders Romelsjö
10.30-10.40 Frågor och diskussion
10.40-11.10 Imperialismens praktik i krig och ekonomi 1990-2017 Ulf Karlström
11.10-11.20 Satellitkrig – ett nytt hot? Berndt Paulsson med kommande bok
11.20-11.25 Vad händer i Latinamerika? Eva Björklund
11.25-11.35 Frågor och diskussion
11.35-11.50 Folkrättsfrågor. Erik Göthe
11.50-12.00 Frågor och diskussion
12.00-13.00 Lunch.
13.00-13.20 Rysslands utrikespolitik. Stefan Lindgren.
13.20-13.40 Kinas utrikespolitik. Torbjörn Wikland
13.40-13.50 Är Kina imperialistiskt? Per-Åke Lindblom
13.50-14.00 Frågor och diskussion
14.00-14.10 Är Sverige imperialistiskt? Anders Romelsjö
14.10-14.20 Natos roll för imperialismen. Staffan Ekbom
14.20-14.30 EU-imperialismen. Ulf Karlström
14.30-14.40 Frågor och diskussion
14.40-15.10 Paus med kaffe och bröd
15.10-15.30 Betydelsen av en antiglobalistisk konferens i Moldavien. Jan Myrdal
15.30-15.40 Frågor och diskussion
15.40-16.00 Medias roll. Markus Limmergård
16.00-16.50 Hur ”Bekämpa imperialism” bättre i Sverige?
Paneldiskussion med frågestund Staffan Ekbom, Markus Limmergård, Mike Powers
Arrangör: Folket i Bild Kulturfront, Stockholmsavdelningen.
intressant.se, solidaritet,Ryssland, imperialism, Nya Sidenvägen, politik, kapitalism, Ukraina, BRICS, Putin,ojämlikhet, ekonomi, Kinademokrati, Nato, USA
7 svar till “Anti-imperialistiskt Forum. Del 6: Rysslands utrikespolitik”
Du, Anders Romelsjö, har anklagar mig för att föra en totskijstisk sprittringstaktik. Marco Rizzo, Italiens Kommunistiska Parti november 2017:
”It magnifies Berlinguas character, more as a personal and political reference, focusing on the ledd compromising moments of his political experience. It looks carefully, even with admiration, at the Chinese and BRICS experience, considering it as an example of ’class struggle between nations’, wich, in our view, reveals a flawed understanding of Leninism. There are, as many other countries, other fringer, selfish marxist-leninist of Maoism inspiration, and small Trotskyite ones. All of these organizations, however, do not really rooted in the working class and limit their diatribe to crumpled depates in narrow circles.”
http://icp.sol.org.tr/interviews/revolutionary-party-towards-ultimate-goal
Säger inget i den konkreta frågan. Associerar till den anti-fascistiska fronten i Spanien där trotskister (liksom i Frankrike) ville att man även skulle bekämpa andra kapitalistorienterade grupper.
Tryckfelet är bestickande, men poesin betydande. ”limit their diatribe to crumpled debates in narrow circles”. Jag säger som Castafiore.
Paul Craig Roberts
Will Putin fall for Washington’s lies?
http://www.pravdareport.com/opinion/columnists/07-04-2018/140639-washington_lies-0/
Det finns ingen tvekan om att attacken på Skripals var en orkestration av USA och Storbritanniens underrättelsetjänster. Precis som George W. Bush fick ett manus för att läsa den 9/11, gav den brittiska regeringen ett skript för att läsa om ”Skripalförgiftningen”.
Det här är den ryska regeringens egna uttalade slutsats. Den ryska ambassadören i Förenade kungariket sa, ”Vi har mycket allvarliga misstankar om att denna provokation gjordes av brittisk intelligens.” I själva verket skulle Storbritannien, ett militärt obetydligt land, inte ha vågat göra den här provokationsnivån mot Ryssland. Britterna agerade som agenter för sina mästare i Washington. Visst, den ryska regeringen vet detta. I ”den västra alliansen” är det enda landet som tillåts att ha en självständig politik USA.
Demoniseringen av Ryssland som har pågått sedan den ryska regeringen blockerade Obamas planerade invasion av Syrien på uppdrag av Israel och Obamas bombning av Iran på Israels vägnar visar sig att förbereda västvärlden för krig mot Ryssland. Innan Washington förstörde Irak, Libyen, Afghanistan, Jemen genom sin saudiarabiska proxy och försökte förstöra Syrien genom sin ”demokratiska rebeller” -proxy, demoniserade demonerna ledarna och de länder som därefter förstördes. Varför ska Ryssland inte tro att Ryssland är inställd för förstörelse på samma sätt?
Vad ska Putin göra av Trumps inbjudan att komma till Washington för att diskutera vapen-racet?
Det är för riskabelt för Putin att sätta sig i Washingtons händer där han skulle kunna arresteras på ett antal felaktiga anklagelser som redan är etablerade i västmedierna. Han stal ett amerikanskt presidentval. Han invaderade Ukraina och stal Crim – krigsförbrytelser. Han förgiftade Skripal och hans dotter – mordförsök. Han invaderade Syrien och besegrade de ”demokratiska krafterna” som strävar efter att ge demokrati till Syrien – mer krigsförbrytelser. Han täckte Irans kärnvapenprogram.
Med tanke på regeringens konkurrens och total laglöshet i Washington, varför skulle någon person som är så demoniserad som Putin åka dit? Washington respekterar inte ens amerikansk lag. Tortyr är ett amerikansk brott och ett brott enligt internationell rätt men president Trump har utsett en amerikansk och internationell brottsling som chef för CIA !!
Putin borde berätta för Trump att när Trump någonsin får kontroll över Deep State och kan agera självständigt som USA: s president, då är han bara välkommen till Moskva för att diskutera de villkor som de två länderna kan samarbeta om till ömsesidig nytta.
Washington är en fientlig och bestämd fiende i Ryssland. Rysslands oförmåga att acceptera denna slutsats är ett direkt hot mot Rysslands existens.
På det ryska militära och äkerhetsområdet är det uppenbart att Ryssland nu har maktbalans och behöver inte acceptera några ”favoriter” från Washington. Chefen för Rysslands utrikesunderrättelsetjänst, Sergey Naryshkin, sade att väst är en orwellisk version av sig själv i försök att hålla fast vid ensidig makt när det faktum att västerländsk ”inflytande, som var obestridlig, nu minskar”.
Washington försöker täcka upp sina brott, sade Naryshkin med ”stort prat om mänskliga rättigheter och demokrati”, men använder istället ”militära ingripanden i suveräna nationer” som ”dödades i blodig kaos som inte hade plats för en sådan grundläggande rättighet som en rätt att leva. Under de senaste två decennierna blev miljoner oskyldiga människor offer för nato-aggression i Europa, Mellanöstern och Nordafrika”.
Korp. Det finns en artikel på det ryska kommunistiska arbetarpartiets hemsida.
http://rkrp-rpk.ru/2018/04/07/российские-суды-запретят-всем-недово/
Hur tänkte du här?
”Det är för riskabelt för Putin att sätta sig i Washingtons händer där han skulle kunna arresteras på ett antal felaktiga anklagelser som redan är etablerade i västmedierna.”
Jesper.. Hur man tänker får du nog försöka klura ut själv.