Anti-imperialistiskt Forum: Del 4 – Vad händer i Latinamerika?


Detta är det fjärde föredraget av 12 från Antiimperialistiskt Forum i Stockholm 24 mars. Ett lyckat arrangemang med minst ett sjuttiotal deltagare.

Detta är föreläsningsserien på YouTube

Vad händer i Latinamerika?

Eva Björklund, Svensk-Kubanska Föreningen

Längd: ca 8 min

Venezuela Maduro 170728

Tidigare föredrag i serien:
Anti-imperialistiskt Forum: Del 1 – Vad menas med imperialism? 2/4
Anti-imperialistiskt Forum: Del 2 – Imperialismens praktik i krig och ekonomi 1990-2017 3/4
Anti-imperialistiskt Forum: Del 3 Satellitkrig – ett nytt hot? 4/4

Bakgrund.
Begreppet ”imperialism” har kommit i skymundan under senare år. Samtidigt menar många att imperialismen egentligen är tydligare än på länge med alla krig, alla sanktioner och ökade ekonomiska motsättningar.
NATO:s aggressiva politik, globaliseringen, krigen i Mellanöstern, statskuppen i Ukraina och försöken att införa de odemokratiska handelsavtalen TTP och TTIP är uttryck för imperialismen, liksom Sveriges uppslutning vid NATO och USA:s utrikespolitik kan ses som uttryck för imperialism.
På Google hittar man drygt 70 miljoner poster på ”imperialism”. Termen används av företrädare för USA:s politik.
Imp flygplan. finns-imp-2
Kanske har den sannolikt minskade användningen av begreppet ”imperialism” i Sverige har att göra med ökad acceptans för brutala USA:s krig i Mellanöstern, förnekandet av statskuppen i Kiev, demoniseringen av Ryssland, ökad acceptans av NATO, och med etablerade massmedias anpassning till USA-imperialismens information/propaganda. Det är länge sedan tiotusentals människor demonstrerade i Stockholm mot USA:s planer på krig mot Irak, som i FN:s säkerhetsråd stoppades av Frankrike.
Detta var faktiskt en demonstration mot USA-imperialismen, och en uppslutning bakom FN-stadgan och folkrättens principer om nation.
Några frågor:
* Hur ser imperialismen ut idag?
* Är Kina, Ryssland och Sverige också imperialistiska?
* Vilka är de viktigaste frågorna eller områdena i det antiimperialistiska arbetet idag?
* Vilka är de viktigaste målgrupperna att nå nu?

Program.

10.00-10.05 Öppnande och presentation av programmet. Moderator Agnes Käll
10.10-10.30 Vad menas med imperialism? Anders Romelsjö
10.30-10.40 Frågor och diskussion
10.40-11.10 Imperialismens praktik i krig och ekonomi 1990-2017 Ulf Karlström
11.10-11.20 Satellitkrig – ett nytt hot? Berndt Paulsson med kommande bok
11.20-11.25 Vad händer i Latinamerika? Eva Björklund
11.25-11.35 Frågor och diskussion
11.35-11.50 Folkrättsfrågor. Erik Göthe
11.50-12.00 Frågor och diskussion
Bekämpa USA-imp KP stockholm_bekampa_usa_1
12.00-13.00 Lunch.
13.00-13.20 Rysslands utrikespolitik. Stefan Lindgren.
13.20-13.40 Kinas utrikespolitik. Torbjörn Wikland
13.40-13.50 Är Kina imperialistiskt? Per-Åke Lindblom
13.50-14.00 Frågor och diskussion
14.00-14.10 Är Sverige imperialistiskt? Anders Romelsjö
14.10-14.20 Natos roll för imperialismen. Staffan Ekbom
14.20-14.30 EU-imperialismen. Ulf Karlström
14.30-14.40 Frågor och diskussion
14.40-15.10 Paus med kaffe och bröd
15.10-15.30 Betydelsen av en antiglobalistisk konferens i Moldavien. Jan Myrdal
15.30-15.40 Frågor och diskussion
15.40-16.00 Medias roll. Markus Limmergård
16.00-16.50 Hur ”Bekämpa imperialism” bättre i Sverige?
Paneldiskussion med frågestund Staffan Ekbom, Markus Limmergård, Mike Powers

Arrangör: Folket i Bild Kulturfront, Stockholmsavdelningen.

intressant.se, ,, , , , , , , ,, , , ,


8 svar till “Anti-imperialistiskt Forum: Del 4 – Vad händer i Latinamerika?”

 1. Vad händer i latinamerika? Socialistiska spaggar kör ett av världens oljerikaste länder i botten. USA-invasion nu!

  • Usa-invasion? Som i oljerika Irak och Libyen? Fruktansvärda folkrättsvidriga brutala krig. USA har illegala sanktioner mot Venezuela. Gillar du alltså brutala folktättsvidriga krig?

 2. Venezuela körs i botten av socialister. USA kommer säkert inte heller att invadera Venezuela, liksom USA inte invaderat Syrien. Det är andra som har blod på händerna. Men Venezuela ligger långt från islam. En gigantisk strategisk fördel. Den kan säkert elimineras med något reaktionärt-progressivt grepp.

  • USA:s hårda sanktioner samt sabotage i ekonomin av en del kapitalister är också viktiga faktorer. Liksom ett lågt oljepris.

   • Venezuela lider av traditionell socialistisk medicinering, som alltid slutar med att andras pengar tar slut. Priskontroller eliminerar utbudet, så stiger priset, mer priskontroll och terror mot småbutiker, efterfrågan på arbetskraft sjunker, så sjunker efterfrågan i ekonomin. Regeringen gör precis allt fel, och skyller sen på kapitalismen.

 3. Hej Anders
  Nu har jag lyssnat på första filmen och ditt anförande om imperialismen där du förmodligen hämtat information i olika böcker skrivna om ämnet. Det var riktat mot USA och man kan undra varför just en nation ska ha så stort inflytande i världen. Det finns ju fler stora länder och länder överhuvudtaget som borde beredas mer plats. Men det är så med kapitalismen att starkast vinner. Intressant är att vårt land Sverige de senaste decennierna börjat krypa och fjäska riktigt ordentligt för USA. Riktigt så var det inte tidigare under Palme och Erlanders tid för då fanns en offentlig kritik mot USA och dess förehavanden i världen. Längesen men jag vill minnas det. Det började med Carl Bildt sen blev allt så annorlunda. Om vi håller kommunismen borta så tror jag den senare vänstern varit en bidragande orsak då den strävar efter internationalism och gemensamma lösningar. Även i USA finns en ”vänster” med det demokratiska partiet även om de inte är vänster i våra ögon men tänk då att de är våra socialdemokraters absoluta favoriter medan Trump är närmast hatobjektet. Trump gick till val på att göra Amerika stort igen men jag tror inte han menar en imperialiststat som har världen i ett järngrepp. Som jag fattat det växte USA fram som imperialiststat först efter andra världskriget men dessförinnan var USA tämligen inåtvänt men med en grymt växande ekonomi och välfärdsstat även om välfärden inte fördelades jämlikt. Jag tror det är den tillbakablicken Trump gör och som fångar han anhängare som gärna vill ha sitt som de ser föredömliga USA tillbaka. Vi ser samma sak hos oss, en massa svenskar som vill ha sitt trygga, ordningsamma Sverige tillbaka med produktion, arbete och välstånd för folket. Men politikerna ville inte det, de ville integrera Sverige med både Europa och hela världen så att Sverige försvann. Fredrik Reinfeldt sa det rakt ut; Det finns ingen svensk kultur, allt kommer utifrån. Och på den vägen är det. Nästa blir kanske NATO?

  • Tack för dina synpunkter. Mitt föredrag var allmänt hållet. Jag hade gärna tagit upp annat också. På eftermiddagen höll jag ett föredrag om den svenska imperialismen på 3-4 minuter som jag ska återge längre fram.

   USA framträdde som imperialiststat i slutet av 1800-talet genom att i krig med Spanien skaffa sig kontroll över Kuba, Filippinerna, men annekterade aldrig länderna. Imperialismen innebär kontroll, inte formellt annektering som regel. USA ser till att länder har USA-vänlig ledning och att USA-kapitalet kan göra affärer och tjäna pengar i landet. Haiti intogs av marinkåren 1915 och hölls ockuperat till 1934.