Aftonbladet skriver ”Ryssland är kanske oskyldigt”

Wolfgang Hansson skrev 29/3 i Aftonbladet ”Finns det någon chans att Ryssland är helt oskyldigt till mordförsöket på Skripal?

Ja. Fram till nu bygger övertygelsen om Rysslands skuld på icke offentliggjorda bevis från Storbritannien och det ryska mönstret av att mörda sina egna som vi sett de senaste tio åren. Men om Kreml verkligen är oskyldigt måste de kunna producera en godtagbar förklaring till hur ett nervgift utvecklat av Sovjetunionen kan användas vid en attack i Storbritannien.

Deras nuvarande attityd att anklaga Sverige för att vara källan till giftet för att några dagar senare via sin ambassadör meddela att det bara var ”en gissning” stärker inte precis bilden av deras oskuld.” Aftonbladet 29/3

Ryssland Ab Wolfgang & MarcelloTweet från Marcello di Ferrada Noli

Kommentar: Äntligen en svensk journalist som kan tänka tanken att Ryssland är oskyldigt. Men resonemanget är märkligt. Den som kommer med en anklagelse (Storbritannien) ska väl framlägga bevis av något slag för anklagelsen? De har ännu inte skett! Wlofgang Hansson på Ab menar att

Ryssland ändå ska ”kunna producera en godtagbar förklaring till hur ett nervgift utvecklat av Sovjetunionen kan användas vid en attack i Storbritannien”. Den anklagade ska alltså svara på bevis som inte presenterats!

Om detta kan sägas bland annat:
* Det aktuella nervgiftet Novichock” producerades dock ursprungligen inte i Ryssland, men i staden Nukus i den före detta Sovjetrepubliken Uzbekistan. Ingredienserna för ämnet kan transporteras separat, därför med mindre risk för detektion.
När det tidigare sovjetiska kemiska laboratoriet i Nukus skulle demonteras och saneras var det USA som på plats hjälpte uzbekiska myndigheter. Det rapporterades öppet i exempelvis New York Times den 25 maj 1999, och där nämns också att laboratoriet var framställningsplatsen för Novichock.
”Efter självständigheten 1991 har Uzbekistan samarbetat med USA sanitera de platser där Novichok producerades och testades. Möjligheten att smuggla nervmedlet från Uzbekistan kan inte uteslutas.
* Det har framkommit att flera andra länder, däribland Sverige har kapacitet att framställa ett medel som Novichock.

Regeringen i Storbritannien har aldrig sagt att nervmedlet tillverkades i Ryssland, eller att det bara kan tillverkas i Ryssland. Den exakta formuleringen ”av en typ som utvecklats av Ryssland” användes av Theresa May i parlamentet, av Förenade kungariket i FN:s säkerhetsråd, av Boris Johnson på BBC. Mest talande är att frasen ”av en typ som utvecklats av Ryssland ” är den fras som användes i den gemensamma kommuniken av Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland: Denna användning av ett militärt nervmedel av en typ som utvecklats av Ryssland utgör den första offensiva användningen av ett nervmedel i Europa sedan andra världskriget.
Visste du att OPCW-inspektörer har haft full tillgång till alla kända ryska kemiska vapenanläggningar i över ett decennium – inklusive de som identifierats av den påstådda whistlebloweren Mirzayanov ”Novichok” – och i fjol avslutade OPCW-inspektörerna destruktionen av de sista 40 000 ton ryska kemiska vapen
* OPCW ska nu undersöka det gift som påstås ha använts mot Skripal. (Hur de nu ska veta att de får ”rätt” gift att undersöka).
Robin M. Black, som var direktör för Porton Down, skrev i 2016 om «Novichoks»:
No independent confirmation of the structures or the properties of such compounds has been published. Pål Steigan
Förre brittiske ambassadören Craig Murray skriver i en artikel nyligen ”Jag har nu fått bekräftelse från en välplacerad källa att forskare vid det brittiska centrat för kemiska vapen Porton Down, c:a en mil från Salisbury, inte kan identifiera att nervgasen var av rysk tillverkning och man har varit irriterad över det tryck som ställs på dem för att göra det.
Läs mer här!
* Än mindre finns några motiv för Ryssland till en sådan handling just före presidentvalet. Effekten skulle bli – och blev – en fortsatt demonisering av storfavoriten Vladimir Putin.
* Det har framkommit att Ryssland förstört sina kemvapen under internationellt överinseende av OPCW.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?

* Det har nu framkommit (enligt brittisk polis) att Skripals främst kommit i kontakt med giftet via framdörren i sin bostad. (Bor far och dotter tillsammans). Vet inte vad detta betyder i skuldfrågan. OM Ryssland är inblandat är detta tydligen bästa tillvägagångssättet de kom på.
De tänkte inte på att grannar och andra kanske kunde se en, men är man korkat så är man, eller…?
Då behöver andra stater inte oroa sig för ”ryska agenter”.RT 28/3
Skripals IIBild från BBC
* Nu vill Ryssland träffa OCPW 2/4 ”Moscow is calling for a meeting of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPWC) on April to have “an honest conversation” on the Skripal case, Sergey Lavrov, Russia’s Foreign Minister, said.
Moscow suggested convening a meeting of the OPCW executive council on April 2, where it will bring up all the questions, Lavrov said adding that if ”our Western partners” dodge this, than will be further ”evidence” that everything that’s happened is a ”provocation.”

* Julia Skripal har vaknat upp och kan kanske bli helt återställd. DN 29/3
Jan Gaunt skriver ”We were told by the Sun newspaper amongst others that, ”Novichok is one of the deadliest nerve agents ever created and reported to be five times more potent than the notorious VX gas. The victim’s heart and diaphragm are unable to function properly after coming into contact with the substance — leading to respiratory and cardiac arrest. Those affected usually die from total heart failure or suffocation as copious fluid secretions fill their lungs.” Skripal vaknar upp – påsk-mirakel (På söndag är det 2018-30=1988 år sedan Jesus uppstod som det stora påskmiraklet.)

* Påminner om den framlidne journalisten Udo Ulfkottes viktiga insats handlar bl.a. denna artikel om Köpta journalister. Titeln säger vad det handlar om. Se även denna Spökskrivna artiklar: CIA, läkemedelsföretag och PR-firma. Och denna CIA – en mördarorganisation (Pulizerprisvinnare) som köper journalister.

* Jag sänder igår kväll information om min artikel till Wolfgang Hansson, och har nu bett honom att läsa kommentarerna och den nya avslutningen också. Vi har inte haft kontakt tidigare.

Tidigare artiklar här om denna fråga:
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

i Andra om:
, , , , , , , , , , ,
,

  24 comments for “Aftonbladet skriver ”Ryssland är kanske oskyldigt”

 1. Anders Åberg
  30 mars, 2018 at 18:25

  Kan den gode Wolfgang ha smygläst din blogg Anders och blivit svettig innanför kragen när han kanske insett den rent häpnadsväckande idiotin i anklagelsen.
  Som andra MSM lögnare så är han naturligtvis rädd om karriären och det kanske förklarar den vettlösa krumbukten att ”Den anklagade ska alltså svara på bevis som inte presenterats”.
  Vi får väl se om han blir av jobbet nu, men antagligen har artikeln synats noga av pravdas granskare innan den publicerades, så vem vet, kanske kan vi snart få se The mother of all pudels.

  • 30 mars, 2018 at 19:48

   Ja, det är en troig förklaring förstås. Ska maila honom och sätta upp honom på en utsändningslista!

  • Benny
   30 mars, 2018 at 22:23

   Det blir nog svårt med den pudeln! Västmedia har målat in sig i ett hörn precis som i MH-17 fallet och kan inte backa utan att förlora den sista lilla gnutta trovärdighet man har kvar hos allmänheten. Men visst försöker Wofgang Hansson med en viss ”damagekontroll” här, kanske på order uppifrån. Har svårt att tro att alla MSM-journalister verkligen är så korkade som de ofta framstår som utan det är helt andra krafter som styr deras artiklar. Udo Ulfkotte gjorde ju avslöjanden om hur det fungerar inom oligarkmedia nuförtiden i väst.

 2. Mob rule
  30 mars, 2018 at 21:17

  Västs rättsgrund har varit ”oskyldig tills motsatsen är bevisat”. Det vi ser etableras nu det motsatta. Den anklagade ska bevisa sin oskuld! Det började med anklagelserna mot Milosevich, fortsatte med 9/11, Afghaistan, Irak, Libyen, Syrien och Ryssland. Vãst anklagar och hittar på – de anklagade ska bevisa sin oskyldughet. Detta ãr exakt den rasistiska rãtvisan som sionisterna tillãmpat i Palestina.

 3. Jan Nybondas
  30 mars, 2018 at 23:10

  ”Det ryska mönstret att döda sina egna”. Ryssar är i Hanssons värld per definition ondskefulla och därför är hypotesen om deras oskuld, om än möjlig, ytterst osannolik. Hansson tror för det första att alla ryska mord har sitt urspung i en order som utgår från Kreml och för det andra att något liknande som att mörda ”de egna” inte förekommer i Väst.

  Hansson har missat morden på Olof Palme och Anna Lindh, där svenskar dödat sina egna, t.o.m. egna i mycket centralare positioner. Likaså har han glömt morden på John och Robert Kennedy, Martin Luther King och Malcolm X. I Väst dödar man egna i toppositioner, men det ser inte Hansson av någon anledning. T.o.m. Obama sade som svar på frågan varför han svikit sin politiska bas att han inte vill sluta som Martin Luther King. Om inte det är skrämmande så vet jag inte vad, men icke, bara ryssar dödar, även när någon annan gör det.

  Den tyske flygvapengeneralen Hermann Hagena liksom översten Berndt Biedermann ansåg att Ryssland inte hade något som helst att skaffa med nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH 17. Men i Hanssons värld läggs även detta dåd på Rysslands konto. Hagena och Biedermann är fullblodsproffs med koll på fakta. Men ställda mot en journalist vars kompetens är att rada ord efter varandra – klart att den sistnämda är den som räknas.

  Var befann sig Hansson kvällen då Olof Palme mördades ? Ingen kan bekräfta att han låg och sov som han påstår. Med den rättspraxis som Aftonbladet och kompani tillämpar ligger Hansson illa till. Han kan inte redogöra för sina förehavanden och kommer därför att begäras häktad eftersom ett vittne tror sig ha hört honom uttala föraktfullheter om den mördade. Sova ? Det säger alla, inte en chans att rätten går på sådant trams. Bevisbördan ligger på den misstänkte.

 4. 31 mars, 2018 at 12:39

  Lyssnar just på radionyheterna som desinformerar. Sänder därför följande mail till SvT opinion:

  ” Hej!

  I Nyheterna kl 12.30 säger ni osakligt att Storbritannien med stor sannolikhet slagit fast att Ryssland ligger bakom förgiftningen av Skripal. Detta är ren osanning, eftersom Storbritannien inte presenterat några som helst bevis för detta. Vidare använder inte Teresa May eller andra talespersoner så starka ord.

  Återkom med korrekt beskrivning!

  Läs gärna faktabaserade kritiska granskande artiklar på http://jinge.se

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, samhällsdebattör och professor emeritus

  • Sripal, Skitprat
   31 mars, 2018 at 13:34

   Varje gång Skripal nämns så hörs objudet ordet skitprat. Det passar iofs bra på Ekot/nyheterna

   http://www.nyhetsbanken.se/2018/03/100-misstankar-kan-aldrig-bli-ett-bevis.html

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   31 mars, 2018 at 13:44

   Jag tror inte att du får något svar, Anders, om du sänder ett mail till SVT Opinion, rörande något som du har hört på Sveriges Radio (för jag antar att du lyssnade på Lunchekot på SR P1). I stället ska du sända mailet direkt till Ekot, eller till Sveriges Radio.

   • 31 mars, 2018 at 14:39

    Tack för råd. Har faktiskt fått svar förr från Ekot.

 5. Korp
  31 mars, 2018 at 20:10

  Rysslands ambassad i London har skickat en lista med 14 frågor till det brittiska utrikesdepartementet och begärde att det avslöjar detaljer om utredningen av nervförgiftning av den tidigare dubbelmedlet Sergei Skripal och hans dotter. De frågor , som i sin helhet nedan, inkluderar ett krav för att klargöra huruvida prover av nervgiftet ”Novichok” någonsin utvecklats i Storbritannien. Ambassadens uttalande kallar händelsen som startade den senaste diplomatiska raden ett ” tillverkat fall mot Ryssland”.
  https://www.rt.com/news/422871-russia-questions-uk-skripal-case/?utm_source=browser&utm_medium=push_notifications&utm_campaign=push_notifications

  1. Varför har Ryssland blivit nekad rätten till konsulär tillgång till de två ryska medborgarna som skadades på brittiskt territorium?
  2. Vilka specifika motgift och i vilken form injicerade offren? Hur kom sådana motgiftar i besittning av brittiska läkare på incidentens plats?
  3. På vilka grunder var Frankrike inblandad i tekniskt samarbete vid utredningen av händelsen, där ryska medborgare skadades?
  4. Meddelade Förenade kungariket OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) om Frankrikes deltagande i utredningen av Salisbury-incidenten?
  5. Vad har Frankrike att göra med händelsen, som involverar två ryska medborgare i Storbritannien?
  6.Vilka regler i brittisk processlagstiftning möjliggör att ett utländskt land deltar i en intern utredning?
  7. Vilka bevis överlämnades till Frankrike för att studeras och för att undersökningen ska genomföras?
  8. Var de franska experterna närvarande under provtagningen av biomaterial från Sergei och Yulia Skripal?
  9. Var studien av biomaterial från Sergei och Yulia Skripal utförd av franska experter och i så fall i vilka specifika laboratorier?
  10. Har Förenade kungariket material som är inblandade i den undersökning som utförs av Frankrike?
  11. Har resultaten av den franska utredningen presenterats för OPCWs tekniska sekretariat?
  12.Baserat på vilka attribut var det påstådda ”ryska ursprunget” av ämnet som användes i Salisbury etablerat?
  13. Har Förenade kungariket kontrollprover av det kemiska krigsmedlet, vilka brittiska representanter kallar ”Novichok”?
  14. Har provet av ett kemiskt krigsmedel av samma typ som ”Novichok” (enligt brittisk terminologi) eller dess analoger utvecklats i Storbritannien?

  • M
   1 april, 2018 at 12:53

   Ryssland har även krävt svar från Frankrike (10 frågor) om sin inblandning i Skripals fallet.

 6. M
  1 april, 2018 at 13:12

  1.Förklaringen till varför OPCW inte tidigare tagit upp ”Novichok”:

  http://www.moonofalabama.org/2018/03/clinton-state-department-discouraged-novichok-discussion.html

  2. Undrar om WH har läst den ökända brittiska (5-sidiga) PowerPoint? Här är den:

  ”Russia’s Kommersant newspaper has gotten its hands on ’Salisbury Incident’, a document used by the British government to convince allies to expel more than a hundred Russian diplomats over the Skripal poisoning case. The five-slide PowerPoint presentation summarizes the UK’s version of events. But what proof does it offer? Let’s look at the facts.”
  https://sputniknews.com/analysis/201803281063004060-salisbury-incident-report-analysis/

 7. M
  1 april, 2018 at 13:17

  Toxic storm for Royal Marines in major chemical exercise

  It is vital we can make rapid decisions and are able to protect and support specialists who come in to deal with any incident

  It climaxes with a full-scale exercise involving government and industry scientists and more than 300 military personnel, including the RAF Regiment and the RM Band Service – casualty treatment was a key part of the Salisbury Plain exercise.
  https://www.royalnavy.mod.uk/news-and-latest-activity/news/2018/march/06/180306-toxic-storm-for-royal-marines-in-major-chemical-exercise

 8. Korp
  1 april, 2018 at 14:19

  Den av USA-systemet indoktrinerade delen av världen utmålar Rysslands nyligen omvalde (på sex ytterligare år) president Putin, som ett allvarligt hot mot den ”Nya världsordningen” under förevändning av att agera i solidaritet med USA och G-Britannien, som har utövat ett stort tryck på EU och övriga Nato-vasaller för att säkerställa en massiv utvisning av ryska diplomat-arbetare.
  Det pågår en attack på allmänhetens växande förtroende för den ”alltför populära” ryska presidenten Putins immunitet. Den positiva bilden av honom internationellt, måste brytas. Om möjligt.. försöker man provocera Putin till politiska felbedömningar. Sådana åtgärder ingår i en välplanerad kamp mot Ryssland.

 9. nls
  2 april, 2018 at 17:03
 10. M
  3 april, 2018 at 14:04

  Några nyheter om ”Skripal”

  1. Samtidigt som Yulia S var redan i koma, loggades in på hennes VKontakte (ryska motsvarigheten för Facebook) den 7 mars:

  https://imgur.com/NxMpk91
  https://mobile.twitter.com/dgaytandzhieva/status/979771197905932294
  https://www.rt.com/news/422931-skripal-yulia-social-media/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  2. YULIA SKRIPAL IS NOT ALLOWED TO TELEPHONE HER GRANDMOTHER
  http://johnhelmer.net/yulia-skripal-is-not-allowed-to-telephone-her-grandmother/

  3. Russian spy’s daughter Yulia Skripal was poisoned ’days after gaining access to a secret £150,000 bank account belonging to her dead brother’
  • The money belonged to Yulia’s brother who died in mysterious circumstances
  • She was given power of attorney over the cash from her father Sergei Skripal
  • The pair were poisoned by the nerve agent Novichok on March 4 in Salisbury

  The ’secret bank account’ was disclosed by Sergei’s niece Viktoria Skripal, 45, who aims this week to travel to meet Yulia in hospital in Salisbury.

  The British authorities are preparing to grant her a visa so that she can become the first family member to meet Yulia, and also see her uncle Sergei, who remains in a coma.

  Of Yulia’s current condition, she said: ’The only thing I discovered from our (Russian) diplomats is that Yulia has opened her eyes, can eat, drink and has even said a few words.’
  She and other family members have not yet spoken to her by phone or social media.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-5570327/Yulia-Skripal-poisoned-days-gaining-access-secret-150-000-bank-account.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

  Kina stödjer fullständigt Ryssland i Skripal-fallet
  http://theduran.com/furious-china-ramps-support-russia-skripal/

 11. M
  3 april, 2018 at 15:54

  Breaking News: Porton Down to Make Public Statement

  The government is putting up the Chief Scientist at Porton Down to give a press interview on Sky News this afternoon on the Skripal affair.
  https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/04/breaking-news-porton-down-to-make-public-statement/

  • M
   3 april, 2018 at 19:06

   Världens största lögnare: Teresa May och Boris Johnson

   Unidentified: Porton Down scientists CANNOT confirm Novichok used on Skripals was made in Russia

   UK scientists have been unable to prove Russia made the nerve agent A-234 (also known as ”Novichok”) which was used to poison Sergei and Yulia Skripal in Salisbury.
   Scientists at the top secret army base Porton Down are unable to link the samples to Russia, after weeks of Moscow insisting it had nothing to do with the attack. Theresa May’s Government has repeatedly blamed the Kremlin and imposed sanctions on Russia, including the expulsion of 23 diplomats.

   UK scientists have been unable to prove Russia made the nerve agent A-234 (also known as ”Novichok”) which was used to poison Sergei and Yulia Skripal in Salisbury.
   Scientists at the top secret army base Porton Down are unable to link the samples to Russia, after weeks of Moscow insisting it had nothing to do with the attack. Theresa May’s Government has repeatedly blamed the Kremlin and imposed sanctions on Russia, including the expulsion of 23 diplomats.

   #Salisbury attack: Scientists have not been able to prove that Russia made the nerve agent used in the spy poisoning. Porton Down lab’s chief exec reveals the details in this interviewpic.twitter.com/qFNgPlr6vS
   — Sky News (@SkyNews) April 3, 2018
   Sky News‏Verifierat konto @SkyNews

   https://www.youtube.com/watch?v=C-QzcmtKeec
   https://www.rt.com/uk/423075-porton-down-skripal-proof/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

   Enligt twetter:

   #Salisbury attack: Scientists have not been able to prove that Russia made the nerve agent used in the spy poisoning. Porton Down lab’s chief exec reveals the details in this interview
   Salisbury: ’Precise source’ of nerve agent not known
   #Salisbury attack: Scientists have not been able to prove that Russia made the nerve agent used in the spy poisoning. Here’s the full interview with the lab’s CEO to explain

   https://twitter.com/SkyNews/status/981190172925616128/video/1

   UK lab: Unable to identify’s poison’s country of origin in Skripal case

   • Anders Åberg
    3 april, 2018 at 23:20

    Ha ha ha kommer den nu eller……The mother of all pudelssssss!
    Margot, hallåå. Var vara du så länge?

 12. M
  3 april, 2018 at 21:18
  • 3 april, 2018 at 23:06

   Mycket intressant!

Comments are closed.