Wikileaks historiska Afghanistanläcka!


Nu plötsligt kommer det en läcka som definitivt kommer få politiska följder för USA, men även för andra länder inklusive Sverige. Nittio tusen hemliga dokument som rör USA:s krig mot Afghanistan släpps av Wikileaks och man har redan nu publicerat valda delar i The Guardian, The New York Times och i Der Spiegel. Dokumenten lades ut i natt och de citeras nu i allt fler tidningar världen runt.

AB: ”Dokumenten uppges omfatta sex års hemliga underrättelserapporter från kriget i Afghanistan. Enligt Guardian är det här en av de största läckorna av hemliga militärdokument i USA:s historia. Guardian uppger att dokumenten bland annat visar hur hundratals civila afghaner har dödats utan att det har rapporterats, hur hemliga specialtrupper jagat talibanledare för att ”döda dem eller ta dem till fånga utan rättegång” och hur ”USA har dolt bevis som visar att talibanerna har förvärvat dödliga missiler”. Enligt New York Times visar dokumenten också hur USA fruktar att Pakistans underrättelsetjänst har hemliga strategimöten med talibanerna för att lägga upp planer på att bekämpa amerikanska soldater i Afghanistan.”

Enligt Aftonbladet så tror man att Wikileaks fått de läckta dokumenten från samma person som läckte en video som visade hur amerikanska soldater mördade ett antal civila med avsiktlig eld från en helikopter i Bagdad 2007. President Barack Obama fördömer givetvis offentliggörandet av dessa dokument och säger att det kan leda till att farorna ökar för amerikanska soldater, ett förhållande som givetvis även gäller de svenska soldaterna i Mazar-e-Sharif.

Det kommer dessutom att föra upp kriget i Afghanistan på dagordningen på ett högst påtagligt sätt nu i valrörelsen 2010. På Wikileaks hemsida så finns de mest aktuella länkarna till materialet. Det är helt omöjligt att spekulera i nuläget om hur stor betydelse denna läcka kommer att få, men att den kommer få politiska konsekvenser är helt uppenbart.

Hur det kommer att täckas av svenska media är oklart i nuläget, men det verkar som om Aftonbladet är först med nyheten i Sverige. TT släppte den 02.19 och på goda grunder gissar jag att The Guardian, The New York Times och i Der Spiegel kommer att följa upp detta med en mängd artiklar.

AB/TT: ”Läckan väcker vrede i USA där presidenthögkvarteret fördömer den. Den här gången har Wikileaks kommit över 91 731 dokument. Det är rapporter från soldater på slagfältet, huvudsakligen lägre officerare och underofficerare. Uppgifterna tyder på att spioner från Pakistans militära underrättelsetjänst samarbetar med talibanerna och organiserar motståndsnätverk med dem. Samtidigt har landet tagit emot en miljard dollar om året från USA för att bekämpa afghanska rebeller som gömmer sig i det bergiga gränslandet på Pakistans sida.

Misstankarna om samarbetet har funnit länge bland USA:s soldater i Afghanistan. Nu förutsätter de att det skett med pakistanska myndigheters godkännande… …Rapporterna visar att de internationella trupperna i Afghanistan dödat hundratals civila när de trott sig bekämpa motståndsmän. Bland exemplen är fyra barn som dog när en specialstyrka från USA angrep en byggnad där en al-Qaidaledare förmodades gömma sig.”

Nu har Mona Sahlin åkt till Afghanistan berättar bladet, fortsättning följer, med andra ord…

i , , , , , , , Wikileaks, ab1 The New York Times, THe Guardian, Der Spiegel svd dn1 ex1 sds dagen svd (Uppdateras…) t


11 svar till “Wikileaks historiska Afghanistanläcka!”

 1. Ja följder kommer det nog få, censuren på internet kommer att intensifieras.

  • Jag vet inte det, det skulle betyda att mer och mer aktiva metoder för att dölja visst material skulle användas. Det skulle bli en långsammare spridning bara. Kollar du länkarna på Wikileaks så är de ofta dolda, orsaken vet jag inte, men jag kan tänka mig att de snabbt kan bytas i händelse någon stat/myndighet skulle få för sig att sätta P för en länk. Och det finns mycket mer sofistikerade metoder än så…

  • Borde du inte haft ett frågetecken efter? Med ett utropstecken så verkar det som om du vill ha något sagt, men i så fall framgick det inte VAD du ville ha sagt. Du överlämnar det till vår fantasi. Tycker du att det är ok att döda muslimer i Afghanistan? Och i så fall, varför ska vi inte lika gärna döda amerikaner?

 2. Det är skönt att se att Wikileaks och andra aktörer finns som kan ta över den 3e statsmaktens roll, när ”gammelmedierna” allt mer fokuserar på sensationsjournalistik istället för undersökande sådan. En journalists som inte ser det som sin främsta uppgift att ”förse folket med den information de behöver för att kunna vara fria och självbestämmande” har inget existensberättigande!

 3. Vi visste ju redan det mesta om USA:s förbrytelser i Afghanistan. Wikileaks dokumenterar dem. Men något i medias kommentarer är oroande. Mycket kretsar kring Pakistans roll som ”förrädare” och stödet till talibanerna. USA litar inte på sin allierade. De tänker nu anfalla även Pakistan? – Något är sjukt i detta. Att förvandla ett nytt land till ”skurkstat”.
  Ulla Johansson

  • Jag har också noterat detta. Det är ett sätt för Media att skylla kritiken på Pakistan.
   Pakistan är definitivt en rövarstat men vi får inte glömma att det är USA som driver kriget.

 4. Det verkar ganska överbelastat just nu om inte annat. Eller har någon lyckats stänga ner WikiLeaks tro?

 5. Sverige är med inperialisterna o kolonijalisterna , Usa Israel är terorist stater,man kan inte bygga demokrti med dodandet och inte en land som har en hel del folk i reservat som usa o israel .