Välfärdspartiet, en hitte på-sak?


Vänsterpartiet har under en längre följd av år varit tämligen profillöst, så var det inte under Gudrun Schymans tid med de för- och nackdelar det förde med sig. Att hon försvann innebar att resultaten i valen sjönk, inget att förvånas över med tanke på den extraordinära färgklick som Gudrun var ur medialt perspektiv.

Den senaste tiden så har partiet drabbats av början till en svekdebatt, många medlemmar och potentiella väljare undrar hur vänsterpartiet ska förklara för sina egna väljare att man ska använda EU-medlemskapet för att kämpa för vänsterfrågor i en högerdominerad församling. Andra frågar sig givetvis hur man kunde gå med på att inte avveckla Sveriges insatser i Afghanistan utan lämna över den frågan till (S). Nu finns det de som försöker förklara detta med att det handlar om pragmatism och att partiet får större chans att påverka om det sitter i regeringen. Andra hävdar att partiet i så fall bara sitter där som gisslan.

DN: ”Vänsterpartiet byter på måndagen namn till Välfärdspartiet – över dagen och kommande valrörelse. Det sade partiordförande Lars Ohly under en presskonferens på måndagen. – Vi döper om oss i dag. Vi gör det för att vi tycker att det är så viktigt att aldrig släppa välfärdsfrågorna, sade Ohly men markerade ändå att Vänsterpartiet är det ”egentliga” namnet. Presskonferensen var kort och precis, utan några nyheter. – Jag tänker inte komma med så många utspel, inte så många hitte på-saker, inte heller så många nyheter. Jag tänker prata visioner, sade Lars Ohly under presskonferensen. Hur ser världens bästa välfärd ut? Den frågan tänker han och partiet nu fokusera på. – Jag tänker inte begränsa mig till det som Reinfeldt och andra kallar för välfärdens kärna. Ohly menar att ett välfärdssamhälle garanterar rätten till bostad, jobb, trygghet för barn och ensamstående mammor. Samt jobb för unga, en grupp som han anser att statsministern slog ned på under söndagens tal.”

Och nu byter man namn från Vänsterpartiet till Välfärdspartiet, även om det sägs vara bara under valrörelsen. Personligen blev jag chockad när jag läste detta i tidningarna, visst man är hyfsat seriösa när det gäller välfärdsfrågorna, men ett bidrag till kommunerna på tolv miljarder förslår inte långt när det gäller välfärden. Högerregeringen har nedrustat Försäkringskassan, A-kassan och dessutom försvårat för sjuka och handikappade, hur man ska lösa dessa problem utan att höja skatterna dramatiskt förstår inte jag. Partiet är ett vänsterparti, och det merparten av väljarna röstar på det för att det är ett socialistiskt parti. Man tar inte ifrån högern argumenten mot socialism bara genom att byta namn. Man utsätter istället partiet för aggressiv retorik och hån från Reinfeldt och resten av högern, och man kallar sig inte ens – vänster?

När Ohly säger att han inte ska komma med några ”hitte på-saker” så kan man ju undra om inte just ”Välfärdspartiet” är en galen hitte på-sak?

i , , , , , , , dn1234 svd123 ex123 ab1234 svt t


7 svar till “Välfärdspartiet, en hitte på-sak?”

 1. Typiskt att moderaterna blivit toppnyheten i tidningar och radio. Välfärdspartiet kommer mycket längre ner och med mindre stil.

 2. Men, allt behöver väl inte vara så förbannat allvarligt hela tiden. Lite namnbyten för skojs skull under almedals”karnevalen” kan ju knappast skada, eller hur. Låt Reinfeldt snava på sig själv om han sätter igång och förlöjligar välfärds kopplingar, han har knappast råd med det efter sitt näst intill naiva tal igår. Att han satsar på ”stå upp” och inte politik, tror jag han förlorar på. Låt ohly tala visioner ikväll under parollen Välfärdspartiet, det gör ingen förbannad.

 3. ”Partiet är ett vänsterparti, och det merparten av väljarna röstar på det för att det är ett socialistiskt parti. Man tar inte ifrån högern argumenten mot socialism bara genom att byta namn. Man utsätter istället partiet för aggressiv retorik och hån från Reinfeldt och resten av högern, och man sig inte ens – vänster?”

  Ytterligare ett steg i förnedringen, man vågar inte längre stå för ordet vänster, fy fan vad fegt.

  I ett socialistiskt samhälle behövs ingen ”välfärdspolitik” för där är ”välfärd” en självklar del av själva systemet. ”Välfärdspolitik”, som sosseborgarna håller på med, handlar bara om att försöka sopa ned några fler brödsmulor från kapitalets bord. Det är det som sossarna hållt på med sen dom bilda sin första jävla regering nån gång i forntiden eller för 80-90 år sedan. Har sossarna under den här tiden ändrat nåt som har med de grundläggande maktförhållandena i samhället att göra? Svaret är, nej inte ett piss. I sossarna jävla samhälle är det fortfarande herr Wallenberg och hans lakejer som styr och det vart precis lika dant för 80-90 år sedan.

  Det som är så förbannat sorgligt är att vänsterpartiet, eller ”välfärdspartiet”, nu hoppar på samma tåg som sosseborgarna där dom försöker mixtra lite med skatteskalor och fans mormor för att försöka få nån liten brödsmula till att trilla ned från kapitalets bord. Socialismen däremot verkar man helt ha glömt och var så säker att herr Wallenberg sitter och hånskrattar över hur jävla blåsta sosseborgare och vänster är som helt är med och spelar på herr Wallenbergs planhalva.

  När skall det bli ett slut på det här förbannade spektaklet?

 4. Går det inte bra att kalla Vänsterpartiet för DET NYA VÄLFÄRDSPARTIET, det vore då nästan likvärdigt, fast i betydligt mindre grad än med moderötternas eviga knyckande från socialdemokratern i den förra – och i den här valrörelsen!

  • ”Går det inte bra att kalla Vänsterpartiet för DET NYA VÄLFÄRDSPARTIET…” ja men vad fan, varför vågar man inte kalla säg för VÄNSTERPARTIET? Som att det skulle vara nåt att skämmas för att kalla sig VÄNSTER…eller ännu värre KOMMUNIST (…som Ohly den fegisen inte vågat kalla sig sen 2004 eller när det nu var).

   Vi måste för helvete sluta att skämmas för SOCIALISMEN!

   Jag är stolt över att vara socialist och har inge problem med att bli kallad kommunist heller.

   • Jag skojade över situationen bara. Jag ha inte heller några problem med att kalla mig för socialist.

    • Lars Ohly har inga problem med att kalla sig socialist heller enligt ett svar han gav på AB-chatten med väljarna. Socialist och feminist vill han kalla sig.

     För övrigt var Ohly, som vanligt kan tilläggas, riktigt bra i sitt tal i Almedalen. Till skillnad från Reinfeldt lyckades han fokusera på vad de egna partiet har för visioner och mål med en regeringsseger istället för att hänge sig åt smutskastning och skrämselpropaganda som (M)-ledaren gjorde. Riktigt positivt enligt mig.

     Dessutom avslutade han klockrent med att nämna att Sverige efter valet kommer få sin första kvinnliga statsminister, till skillnad från reinfeldt som överhuvudtaget inte nämde sina allianskollegor i sitt tal.